Mūsų problemos

Sveiki! Atsiprašau, kad kurį laiką nerašiau, bet tiesiog nebuvo laiko. Vis reikia kur  važiuoti, susitikti su draugėmis. Beje, pastebėjau blogo pasikeitimus. Naujas fonas ir kortelės man labai patinka. Spalvos ramios, neblaškančios. Taip pat mačiau, kad artėja nauja rašytojų atranka ir `blogųjų` rašytojų metimas lauk. Tikiuosi nebūsiu tarp jų. :D Na, o dabar prie reikalo. Iš pradžių norėjau rašyti apie paauglių svaigalų vartojimą, tačiau pamaniau, kad galima žiūrėti kiek plačiau. Todėl šį kartą rašysiu tiesiog apie mūsų - paauglių problemas. Kiekvienam paauglystėje būna neaiškumų ar tiesiog tokių reikalų, kurių saugusieji nesupranta.


Vis dėl to negaliu nepaminėti svaigalų problemos. Lietuvoje tikrai nėra labai sunku nepilnamečiams gauti alkoholinių gėrimų, svaigalų. Baisu žiūrėti kai trylikamečiai šlaistosi apkvaitę gatvėmis. Nesakysiu, kad esu šventoji ir nesu gėrusi ir t.t. Bet kai paaugliai geria, rūko, nes draugai taip elgiasi, nesuprantu ką jie galvoja. Negi, atrodysi kietesnis, išgėręs? Juk alkoholis nėra koks stebuklingas gėrimas, kurio išgėrus visos problemos išsisprendžia. Sakyčiau jų netgi padaugėja.  Taip pat nesuprantu rūkančių merginų. Cigarečių poveikis odai, nagams, plaukams, dantims labai didelis. Juk kiekviena mergina nenori turėti nesveikos odos, nušiurusių plaukų, geltonų dantų ir tuo labiau smirdėti kaip senas `diedas`.

Patyčios. Šia tema labai neišsiplėsiu, netgi mūsų tinklaraštyje yra atskiras straipsnis patyčioms. Žinoma kiekvienoje mokykloje mokiniai tyčiojasi vieni iš kitų, šios problemos greičiausiai ir neišspręsime, bet galime ją nuslopinti. Asmeniškai manau, kad tie, kurie užgaulioja kitus yra labai nesubrendę vaikai, jaunuoliai. Suprantu kai penktokės, šeštokės kabinėjasi viena prie kitos, bet kai tai daro vyresnės merginos ar vaikinai tai atrodo kvaila. Galima skųstis kam nors, kad iš tavęs tyčiojasi, tačiau dažniausiai, jeigu pasiskundi patyčios nesustoja, o tik dar labiau stiprėja. Asmeniškai rekomenduočiau nekreipti dėmesio į tokius beverčius žmones, kurie neturi savo gyvenimo, todėl lenda prie kitų.



Kiekviena mergina turi mergaitiškų bėdų, kurių berniukai tikrai nesupras. Paauglystėje mūsų kūne vyksta daug pasikeitimų, kurių nereikia bijoti. Dažnai mergaitės jaudinasi dėl mėnesinių, bijo pasakyti mamoms, kad jos prasidėjo. To bijoti nereikia, tai visiškai natūralus procesas, vykstantis kiekvienai sveikai moteriai. Skambės juokingai, tačiau viena iš didžiausių problemų paauglėms - krūtys. Vienos skundžiasi, kad jos per mažos, kitos - kad per didelės. Nereikia žiūrėti į kitas merginas, kiekvienos kūnas skirtingas, vienoms brendimas vyksta vėliau, kitoms anksčiau. Viename puslapyje skaičiau, kad mergina bijojo mamos prašyti nupirkti liemenėlę. Manau tai visiškai absurdas. Ko čia bijoti? Mamai taip pat taip buvo, todėl tave ji puikiai supras.



Paauglių meilė. Žodyje meilė tiek daug telpa: supratingumas, atsidavimas, pasitikėjimas, draugystė, prieraišumas ir dar daug daug. Mūsų amžiaus jaunuoliai linkę žodį meilė kiek dramatizuoti. Susižavėjimas tai nėra meilė. Mano manymu meilė yra kai gali viską dėl to žmogaus paaukoti. Esu girdėjusi tiek istorijų apie paauglių meilę, kad galėčiau išleisti meilės istorijų rinkinį (nebloga idėja). Viename vloge du vaikinai aiškino, kad nesupranta kai merginos ,su vaikinu draugaujančios vos savaitę, sako jam, kad jis vienintelis, mylės jį iki mirties. Tokių žodžių negalima sakyti kiekvienam pasitaikiusiam. Taip šia tema labai tinka posakis ` meilė akla`. Susižavime priešingos lyties atstovu, norime būti su juo kartu, bet kartais kai pažini žmogų atrodo tik ir norisi pasakyti jam ` jau turiu eiti`. Merginos ar vaikinai, kuriuos įskaudino, pagalvokit ar tas žmogus tikrai vertas jūsų kančių, megzkit naujas pažintis, skirkit laiko sau ir netūnokit kamputy su pluoštu nosinaičių.

Santykiai su šeima. Neneikim, kad paaugliams jų tėvai atrodo labai griežti, o brolis ir sesė priešai. Žinoma ne kiekvienose šeimose šitaip,  bet dažnai pasitaiko tokių atvejų, kokius paminėjau. Tėvai neišleidžia į vakarėlius, neduoda kišenpinigių - pagalvok, kad pati kažką ne taip darai ir tėvai tavimi nepasitiki. Jeigu stengiesi elgtis gerai, gali būti, kad tėvai kiek ir persūdo situaciją. Tokiais atvejais padeda atviras pasikalbėjimas su jais. Susitark, kad už savo gerus darbus, galėsi eiti į šokius, nakvoti pas draugę. Situacija su broliais ir sesėmis, mano manymu, kartais labai lengvai išsprendžiama. Turėti vyresnę sesę ar brolį labai smagu. Brolis gali tave apginti, o su sese galima pasikalbėti, skolintis daiktus ir t.t.
Jeigu tu esi ta vyresnėlė ir tave erzina mažieji šeimos nariai stenkis būti tolerantiška. Jūsų venomis teka tas pats kraujas, todėl nors ir dabar jie būna įkyrūs,  bet kai suaugsi bus smagu turėti tokių žmonių šalia, kurie neišduos, išklausys, padės.

Paaugliams išvaizda bene didžiausia problema. Kiekvienas turi tokią kūno dalį, kurią norime pakeisti. Mūsų amžiuje jaunuolius gąsdina besikeičianti figūra, neįprastose vietose augantys plaukai, spuogai. Kaip ir buvai sakiusi, tai natūralūs procesai, tačiau žinoma jie labai erzinantys. Jeigu esi šventai įsitikinusi, kad esi stora, tai kodėl gi nesportuoji? Sportas malonus užsiėmimas, kai pasirenki sau mėgstamą sritį. Merginos dažnai laikosi dietų. Vėliau tampa anoreksikėmis ir vaikšto kaip skeletai. Tai gi negražu ir labai nesveika. Geriausias būdas įtikinti save, kad esi gražus. Kiekvieną dieną atsistok prieš veidrodį ir sakyk : aš esu graži. Reikia save pamilti, o ne skųstis koks baisus esi.

Tikiuosi straipsnis bent kiek padėjo ar tiesiog patiko. Nepamirškime, kad mes dar nesame suaugusieji, bet nesame ir vaikai. Ne veltui sakoma, jog paauglystė pats sunkiausiais etapas žmogaus gyvenime. Linkiu kiekvienam jį išgyventi, kuo geriau, prasmingiau ir laimingiau. Visų problemų straipsnyje nerasite, nes jų yra begalė, bet stengiausi paminėti pagrindines ir tas su kuriomis dažniausiai susiduriame. Gero vakaro jums, skaitytojai!

8 Komentarai

  1. Man irgi labai patiko. Taip ir toliau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai geras ir naudingas straipsnis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip ir žinojau, jog tu, Ieva, gali rašyti ne tik apie 'Siaubą baubą'. Šaunią iškalbos dovaną turi.

    Gerai pasirinkta tema, taikliai parinktos problemos ir pilnai įgyvendintas straipsnis. Ką galiu pasakyti, maloniai nustebinai. :) Puikus pavyzdys kitoms. Ačiū, kad esi. :)

    Pakviesk mane į skype - vilyte9 . Jeigu jau turi mane, parašyk. :> Pats laikas tave įdėti į 'Mūsų rašytojos'. Nusipelnei to.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tu būsi ne tarp blogųjų , tu būsi prie geriausiųjų rašytojų ! Man laaabai patiko ! :)

    AtsakytiPanaikinti