Baimės akys didelės




Manau, kad kiekvienas žmogus turi kokių nors baimių. Vieni bijo vorų, gyvačių, kiti aukščio ir t.t. Dažniausiai musų baimės objektai būna visai nekenksmingi, baisiais juos paverčia tik mūsų vaizduotė. Ko nors bijoti nėra blogai, bet kai baimė pavirsta fobija, tai jau tampa problema ir reikia stengtis ją įveikti. Pati bijau tamsos (žinau, kad tai vaikiška, bet...) skausmo bei mirties, bet labai stengiuosi šias baimes įveikti.

Kas yra fobija?
Fobija yra neracionali, liguista nekenksmingo arba mažai kenksmingo objekto ar situacijos baimė.

Kodėl ji išsivysto?
Priežąstis gali būti nemalonus nutikimas vaikystėje, po kurio pradedi nesąmoningai to bijoti. Pavyzdžiui, labai dažnai vandens baimė išsivysto tiems, kurie kartą vos nenuskendo. Arba tai gali įvykti stebint bijančio žmogaus elgesį ir mokantis baimės iš jo (pvz. gal kiti jūsų šeimos nariai bijo skraidyti ir tu šios baimės išmokai iš jų). Pavojingų situacijų baimė kyla dėl savisaugos instinkto. Todėl beveik visi žmonės jaučia mirties baimę, nes tai reiškia jų egzistencijos pabaigą.

Kokie yra fobijos simptomai?

Kiekvieno žmogaus simptomai yra šiek tiek skirtingi. Dažniausiai pasireiškiančios reakcijos yra galvos svaigimas, greitas širdies plakimas, drebulys, arba kitas nekontroliuojamas fizinis atsakas, noras kuo greičiau pabėgti nuo baimės objekto, sąmoningas to vengimas.

Kokios būna fobijos?

Gyvūnų: Šunys, vorai, gyvatės, paukščiai ir kt.

 Medicinos: kraujas, gydytojai, stomatologai, adatos.
 
 Natūralios aplinkos: audros, vanduo, kiti gamtos objektai

  Padėties: aukštis, vairavimas, liftai, maisto gaminimas arba kitos konkrečios situacijos.



Kaip įveikti fobiją?

Išanalizuok savo baimę. Ar tai gali tau pakenkti, bet kokiu būdu? Jei negali tuomet nėra ko nieko bijoti. Paklausk kitų žmonių nuomonės apie tavo baimės objektą. Jeigu to nebijo jie, kodėl turėtum bijoti tu?

Prisijaukink savo baimę. Jeigu bijai vorų, nebūtina iškart lįsti prie jų lizdo. Tiesiog primink sau kad tai yra neracionali baimė, ir pabandyk vorą nupiešti. Jeigu gali kontruoliuoti savo baimę tai darydama, pereik prie vorų nuotraukų. Tuomet pabandyk išvalyti voratinklius ar negyvus vorus. Atlikdama šiuos žingsnius įgausi pasitikėjimo ir įrodysi sau kad gali kontroliuoti savo fobiją

Stebėk kitus žmones. Pavyzdžiui, jeigu bijai vandens, stebėk, kaip plaukioja kiti žmonės. Taip suprasi kad nieko baisaus ar gąsdinančio tame nėra.

Stok į akistatą su savo baime. Pavyzdžiui, jeigu bijai varlių, Pagauk vieną (kuo mažesnę) ir laikyk savo rankoje kol pasišlykštėjimo jausmas dings. Padaryk tai keletą kartų ir patikėk, baimė dings. (Žinoma, jeigu bijai kenksmingų gyvūnų, šio žingsnio daryti nepatariu). Pati išbandžiau šį būdą, nes visuomet paniškai bijojau varlių ir visko, kas su jomis susiję :D

Jei tai, ko bijai yra įsivaizduojama (zombių, ateivių ir panašiai), tiesiog pasakyk sau, kad tai netikra. pavyzdžiui, jeigu po siaubo filmo negali užmigti, tiesiog pasižiūrėk kaip filmas buvo kuriamas. Taip įsitikinsi, kad visi pabaisos jame buvo sukurti grimo ir kostiumų pagalba, buvo pasitelkiami specialieji efektai ir kraupūs garso takeliai.

Jeigu bijai eiti pas dantistą arba duoti kraujo, Stenkis mąstyti pozityviai, juk tai tik išeis tau į naudą, niekas nenori tavęs nuskriausti ar sukelti tau skausmo. Sėdėdama dantisto kėdėje atsipalaiduok ir galvok apie tai, kad viskas tuojau baigsis o vėliau galėsi tik pasijuokti iš savo nepagrįsto baimės. Atsinešk kamuoliuką, trintuką ar kokį nors kitą daiktą, kurį galėtum spaudyti rankoje (tai padeda atsikratyti streso) arba tiesiog klausykis muzikos

Prisimink. Bijoti kažko nėra gėdinga ir tai nepadaro tavęs baile ar silpna. Daugybė žmonių visame pasaulyje ko nors bijo - jeigu tau tai padės, pateikiu sąrašą 10 dažniausiai pasitaikančių baimių pasaulyje:

10. Akvafobija - vandens baimė
9. Arachnofobija - vorų baimė
8. Nekrofobija - mirties baimė
7. Dentofobija - dantistų baimė
6. Eremofobija - vienišumo baimė
5. Klaustrofobija - uždarų patalpų baimė
4. Lygofobija - tamsos baimė
3. Akrofobija - aukščio baimė
2. Glosofobija - Kalbėjimo prieš publiką baimė
1. Aerofobija - skridimo lėktuvu baimė

 Beje, keisčiausia man girdėta baimė yra Anatideafobija - baimė, kad kažkur pasaulyje yra antis, kuri tave visada stebi :D

Gali pasirodyti keista, bet net ir turtingi ir įžymūs žmonės taip pat turi įvairių baimių ir fobijų:

Bilis Bobas Tortonas bijo antikvarinių baldų. "Kai būnu šalia jų, negaliu kvėpuoti ir valgyti"- tikina jis. "Mano draugai sako, kad  tikriausiai praeitame gyvenime buvau mirtinai sumuštas su antikvarine kėde".
Pamela Anderson bijo veidrodžių ir savo atvaizdo juose. (Ironiška?)
Jonny Depp ir Danielis Radcliff'as bijo klaunų. "Kažkas slepiasi po tuo išdažytu veidu ir dirbtine šypsena..."
Nikolė Kidman bijo drugelių.
Madonną apima panika išgirdus griaustinį.
Režisierius Woody Allen teigia bijantis vabzdžių, saulės, mažų vaikų, elnių, ryškių spalvų, aukščio, mažų kambarių, minios ir vėžio.

Taigi, linkiu įveikti savo baimes :)

15 Komentarai

  1. Nereikia bijoti tamsos, reikia bijoti to, kas tamsoje. :D
    O šiaip, man irgi tamsa ne prie širdies. Kažkur kažkada skaičiau, kad tamsos dažniausiai bijo lakią vaizduotę turintys žmonės. :)
    Taip pat man tiesiog sunku pažvelgt žemyn nuo kokio skardžio ar kalno... Ypač, jeigu jie be užtvarų!
    O straipsnis tikrai patiko, viskas aiškiai išdėstyta. šaunuolė. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bijau tamsos, aukscio, adatu, dantistu, akiu daktaru :D kaip ir viskas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bijau tamsos, aukscio, adatu, dantistu, akiu daktaru :D kaip ir viskas

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ojėzau... Jei išvardinčiau ko aš bijau, tai neužtektu vietos :D Esu didelė bailė, patikėkit :D O straipsnis labai geras, viskas aišku ir gerai aprašyta :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jezau Marija. Is cia isvardintu turiu 5 fobijas! :s Ir dar +20 kokiu...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nebijau nei vorų, nei gyvačių, nei griaustinio, nei aukščio, net mirties nebijau. Fuck yeah. :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Bijau vorų, tamsos, kraujo, adatų ir dar skrydžio baimę turiu ;DD O straipsnis man labai patiko! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš bijau aukščio, artimų žmonių (būtent, man brangių žmonių, o ne mano) mirties ir tamsos, tiksliau nemėgstu likti viena nemieganti namie, nes tada man pradeda vaidentis visokie paranormal activity demonai ir taip toliau... :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Beje, vandens fobija ne akvafobija, o hidrofobija. Akvafobija, tokio termino net nėra.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na nežinau, bent jau aš tokį žodį radau :D http://en.wikipedia.org/wiki/Aquaphobia

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ojetau, kiek as daug bijau !!! Bet tai J. Deppas - pats visokiausius vos ne klounus vaidina ir ju bijo !!! Cia tai rimtai idomu :))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aš bijau dvasių, tamsos, vabalų ir kartais aukščio. :D

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aš bijau dvasių, tamsos, vabalų ir kartais aukščio. :D

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aš turiu arachnofobiją, insektofobiją (vabzdžių fobija) ir ofidiofobiją (gyvačių fobija). Ir dar turiu labai keistą fobiją - elektrofobiją, bijau elektros.

    AtsakytiPanaikinti