Etiketas

Labas! Šiandien mano straipsnio tema bus - etiketas. Ne veltui ši mintis šovė man į galvą - man labai nemalonu kai žmogus elgiasi netinkamai viešumoje. Tiesiog negaliu to pakęsti.

Žodis etiketas reiškia visuotinai priimtos elgesio taisyklės viešumoje, o etiškas elgesys - tų taisyklių paisymas. Etiketo atsiradimas dažnai siejamas su Anglija ir Prancūzija.
Šiais laikas etiketas yra svarbus, ypač žmonėms, kurie ieškosi darbo, nes jiems reikia padaryti gerą įspūdį darbdaviui, o tai padaryti ne taip jau ir lengva.

Aprangos etiketas
Renkantis dalykišką kostiumėlį būtina atsižvelgti į jo spalvą ( ar ji neiššaukianti ), modelį, medžiagą. Geriau turėti mažesnį rūbų pasirinkimą, bet kokybiškesnį. Kostiumėliui visiškai netinka šilkas - jis atrodo iššaukiančiai. Renkantis palaidinę svarbu, kad ji nebūtų labai atvira ir vulgari. Moterys, nemėgstančios sijonų, gali puikiausiai priderinti kelnes prie švarkelio ir atrodyti puikiai.

Dovanų etiketas

Kaip išrinkti dovaną?

Niekada nepamirškite, jog dovana gali būti atidaryta kitų svečių akivaizdoje, todėl atidžiai rinkitės ką dovanosite. Labai netaktiška klausti asmens ko jis nori dovanų, jeigu nepažįsti pakankamai žmogaus, padovanok jam čekį į papuošalų parduotuvę, spa. Dovanoti kosmetiką yra labai rizikinga, nes žmogui gavusiam ją, gali nepatikti spalva, firma... Jeigu norite dovanoti gyvūną, būtinai pasitarkite su būsimu šeimininku, kad vėliau gyvūnėlio nelauktų benamio likimas.

Kaip priimti dovaną?
Gavus dovaną reikia ją apžiūrėti ir apsidžiaugti. Labai retai dovana būna atsisakoma kai ji yra ypač brangi. Tokiais atvejais padėkojama ir pasakoma, jog šios dovanos negalime priimti. Gavus nenorimą daiktą negalima surūgti, reikia padėkoti už dovaną ir nusišypsoti. Galbūt tavo dovanos irgi ne visiems patinka.

Elgesio etiketas

Pasisveikinimas. Sveikindamiesi žiūrime žmogui į akis, ne į lubas, ne į žemę, bet į akis. Būtina ištraukti rankas iš kišenių, kitu atveju atrodysite vulgarus. Nedera apkabinti žmogaus sutikto pirmą kartą, apkabinimai skirti draugams.

Atsisveikinimas. Atsisveikinimai skiriasi, nuo to, kiek žmogus tau svarbus. Jeigu su žmogumi bendrauji formaliai atsisveikindamas sakyk: viso geriausio, iki susitikimo ir taip toliau. Žodžiai, tokie kaip: ate, iki yra skirti žmonėms, su kuriais bendrauji dažnai ir draugams.

Pokalbių etiketas.

Oficialių pokalbių taisyklės yra pakankamai griežtos. Jeigu tavo pašnekovas užsienietis, nekalbantis vietine kalba, surasti vertėją yra atvykstančiųjų pareiga. Norint filmuoti ar fotografuoti žmogų būtinas jo leidimas. Beje, kalbėti reikia aiškiai, pakankamai lėtai, vidutiniu tonu.

Tu ar jūs?

Ši problema pasitaiko tikrai gana dažnai. Bene kiekvienam yra nutikę, kai nežinai į žmogų kreiptis tu ar jūs. Iš tiesų įvardį jūs naudojame kai kalbamės su nepažįstamais žmonėmis, norime išreikšti pagarbą, mandagumą. Tu naudojame kai kalbamės su pažįstamais, kolegomis, draugais.

Beje niekada neįsiterpkite į kitų žmonių pokalbį - tai labai nemandagu. Jeigu norite kažką pridurti palaukite kol kalbantieji nutils.

Kalbėjimo telefonu etiketas

Skambinant į mobilųjį derėtų paklausti ar pašnekovas turi laiko kalbėti ir tik gavus atsakymą toliau kalbėti. Nemandagu žmogui skambinti anksčiau negu 8 ryto ir vėliau negu 21 vakaro. Žinoma išskyrus nelaimės atvejus. Geriausia susitarti, kokiu laiku galite skambinti, tada abejoms pusėms bus ramiau.

Ne čia pataikiau

Jeigu suklydote ir paskambinote ne tuo numeriu, atsiprašykite už sutrukdymą. Jeigu jums paskambino, bet pasirodo ieškojo kito žmogaus - būkite kantrus ir kalbėkite mandagiai, nežinia tokia situacija užklups ir jus.

Pokalbio užbaigimas

Jei pokalbis buvo trumpas galite atsisveikinti 'viso gero' . Jeigu pokalbis buvo ilgas, aptarkite apie ką kalbėjote. Ir beje pokalbį turėtų baigti asmuo kuris skambino pirmas.
Stalo etiketas

Renkant staltiesę naudokite ir kitas spalvas, nebūtinai baltą. Jeigu jūsų stalo paviršius yra labai jautrus ( lengvai įbrėžiamas ) po staltiese padėkite minkštą audinį, pvz.: servetėlę. 
Niekada neperkraukite stalo patiekalais. Pirmiausia patiekiami užkandžiai, vėliau karštieji patiekalai ir tada desertas. Valgomiesiems indams vietos ant stalo turi būti pakankamai. Indai ant stalo dedami, bei kava pilstoma svečiui iš dešiniosios pusės. Ir nepamirškite, kad indai nurenkami tik tada, kai visi asmenys baigė valgyti.






Valgymo etiketas


1. Aš noriu dar. Prašom pakartoti.

2. Aš dar nebaigiau valgyti.

3. Jau pavalgiau. Lėkštę galite nunešti.



Paprasti patarimai jums
  • Kai valgote niekada nerodykite į ką nors su stalo įrankiu.
  • Nesipilkite padažų, neparagavę pagrindinio patiekalo.
  • Atsipjovę kąsnį mėsos pirma jį suvalgykite ir tada pjaukite kitą.
  • Jokiu būdų nenaudokite peilio, vietoj šakutės.
  • Ledai ir kiti desertai valgomi šaukšteliais, nebent yra padėta speciali šakutė.
  • Jau senai nebemadinga palikti kąsnelį iš 'mandagumo'.
Valgome lazdelėmis






1. Padėkite vieną lazdelę ant trečiojo ir ketvirtojo piršto ir nykščio viršuje per viduriuką lazdelės.

2. Kitą lazdelę laikykite ant rodančiojo ir viduriniojo pirštų, naudojant nykščio galiuką norint išlaikyti lazdelę vietoje.


3. Išlyginkite lazdeles. Maistą imkite judinant viršutinę lazdelę, o apatinė lazdelė lieka visą laiką stabilioje padėtyje.



Šį vakarą tiek. Galbūt šie patarimai jums padėjo ar padės - kas gi žino ko prireiks, o etiketo pradmenis turi mokėti kiekvienas. Saldžių sapnų man. Gero vakaro jums, mielieji. Ir gero krepšinio man ir jums. :)

* Komentuok šį pranešimą ir gauk 1 tašką! Rink taškus, tapk aktyviausiu mėnesio skaitytoju ir laimėk nemokamą sąskaitos papildymą! Daugiau informacijos ČIA .

13 Komentarai

  1. Neblogas straipsniukas įdomia tema.:)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Supermenė Deimantė2012 m. liepos 8 d. 01:11

    Kiek pataisysiu - kai patiekiamas maistas, pirma turi būti patiekiami užkandžiai, vėliau karštas maistas, desertas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Geras straipsnis :) Spaudžiu visus tris mygtukus esančius apačioje ;D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Patiko. Sužinojau naudingų dalykų :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Naudingas straipsnis - daug ko suzinojau :) Tik prie aprangos noriu paklaust - o kokia avalyne avet ? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Avalynė turėtų būti pirmiausia patogi, neiššaukinati, žodžiu rinktis jums, svarbiausia, kad nebūtų kedai ar tokie, su kuriais nepavaikščiosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. super straipsniukas. daug ko suzinojau, o ka zinojau - pasitikslinau ir itvirtinau. : ] daugiau tokiu! matosi, kad laiko nepagailejai. taip ir toliau.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Buvo labai įdomu skaityti, šaunus straipsnis! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Elementariausi dalykai, kuriuos jus turėjo išmokyti darželyje ir tėvai...
    Na, bet straipsnis visai geras, toks labiau dalykiškas, per daug neišsiplečiant ir nenukrypstant į šoną.

    A.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Supermenė Deimantė - pataisiau :)

    A.- na, iš komentarų supratau, kad ne visos šiuos dalykus išmoko darželyje, pati ieškodama informacijos sužinojau daug naujų dalykų!

    O visom kitom labai dėkoju ! :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Puikus straipsnis!
    (:

    AtsakytiPanaikinti