Japonų gatvės mados



Mano manymu, gatvių mada Japonijoje yra viena originaliausių ir įdomiausių visame pasaulyje.Tik Japonai išdrįsta kasdien rengtis taip drąsiai ir šokiruojančiai, dėl to kartais jiems klijuojama keistuolių etiketė. Japonijos gatvių mada gali būti apibūdinama kaip keista, paslaptinga, spalvinga, savita, kitoniška, novatoriška. Tiesa, kartais besipuošdami jie perlenkia lazdą, bet aišku viena - niekur kitur pasaulyje nerasi tokių mados tendencijų kaip Japonijoje, čia toleruojama viskas, kas įdomu, ryšku, traukia akį, gal todėl šios šalies jaunimo apranga kelia tiek susidomėjimo. Kartais jų stiliaus šedevrai sukelia juoką, bet visuomet stebina savo originalumu - juk tai ir svarbiausia, ugdant savitą stilių. Japonų aprangoje tarsi susilieja realybė ir fantazija - jie kopijuoja mėgiamus animacinius personažus, eina iš proto dėl anime, K-pop muzikos ir visa tai atsispindi jų stiliuje. Keista? Tai dar ne viskas… Japonijoje paaugliai su savimi nešiojasi žaislus, lėles, knygas, peilius, netikrus kalavijus… “Kraujo” makiažas, ryškūs rūbai, kambarinių ar baro šokėjų kostiumai dienos šviesoje atrodo kur kas įspūdingiau nei vakarietiški emo, pankai ar gotai. Jeigu kas nors išdrįstų taip apsirengti Lietuvoje, geriausiu atveju būtų būtų "apšaudytas" pasipiktinusiais žvilgsniais ir gestais ir apšauktas bepročiu.

Kokios yra pagrindinės japonų stiliaus subkultūros?

Lolita

Tai – išpustytos porcelianinės lėlytės. Jų stilius neatsiejamas nuo pūstų, nėriniuotų, garbiniuotų suknelių, 18 a. kepuraičių, trumpų kojinaičių bei kaspinėlių.
Lolita stilius suskilęs į kelis substilius - gothic lolita (ryški gotikinės kultūros įtaka, juoda spalva, piercingas, tatuiruotės, mistikos atgarsiai), classic lolita (daugiau tradicinės lėlės įvaizdis, pastelinės spalvos 18 a., rokoko stiliaus braižas, tačiau brandaus žmogaus išraiška), sweet lolita (vyrauja vaikiškumas, naivumas, slepiamas, maskuojamas brendimas ir seksualumas).
Šis stilius yra įkvėptas karalienės Viktorijos ir Rokoko epochos laikų moterų aprangos. Šis mados judėjimas prasidėjo dar 1980m. ir iki šių laikų, nepaprastai išsiplėtė. Tai vienas populiariausių stilių Japonijoje. Kai kurioms paauglėms tai ne tik stilius, bet ir gyvenimo būdas - jos stengiasi gyventi lyg princesės, apsuptos puošnių daiktų ir drabužių,užsiima "senamadiškais" moterų darbais - siuva, kepa, siuvinėja ir t.t.
Kaip jos rengiasi?
Tikra lolita neišeis iš namų be mielo kaspinėlio ar lankelio ant galvos. Tipiškos Lolitų šukuosenos - Mergaitiškos kasytės arba stambios senoviškos garbanos. Aprangoje dažniausiai vyrauja trumpos pūstos suknelės, kojinės iki kelių, bateliai ant platformų. Merginos dažnai su savimi nešiojasi senovines rankines, skėčius nuo saulės.

Harajuku

Jei bent kiek domiesi Japonija, tikrai turėtum žinoti, arba bent jau būti girdėjusi apie šį stilių. Harajuku stilius gimė 1964 metais tarp paauglių  šalia Harajuku stoties Shibuya, Japonija. Kaip ir daugelį gatvės madų, šią yra sunku apibūdinti, nes ji nuolat keičiasi, turi daug apraiškų. Reikia tikrai daug vaizduotės ir kūrybiškumo, kad apsirengti taip, kaip rengiasi šio stiliaus atstovai. Kiekvienas Harajuku paauglys tarsi pats sau dizaineris bekuriantis drabužius, šukuosenas, aksesuarus, makiažą, netgi žaislus. Dažnai rezultatas išeina keistokas ir labai spalvotas, bet nori ar nenori traukiantis akį. Drabužių jie ieškosi tiek firminėse parduotuvėse, tiek "skudurynuose", bei siuvasi patys. Harajuku tai Tokijuje esanti vietovė, pilna šiuolaikiškų drabužių parduotuvių, madų tendencijos čia keičiasi kiekvieną mėnesį. Netoli yra ir Harajuku tiltas, kur ištisas dienas praleidžia labiausiai maištaujantis ir spalvingiausias japonų jaunimas.
  

Kaip jie rengiasi?
Šio stiliaus atstovai labai mėgsta sluoksniuoti drabužius. Megztiniai, liemenės, švarkai virš palaidinių virš marškinėlių, suknelės dėvimos ant timpų, ant jų kojinės ir t.t.Aksesuarų požiūriu galioja tik viena taisyklė - kuo daugiau, tuo geriau. Plaukuose - krūvos segtukų, Ant kaklo - visi turimi vėriniai, pakabukai, ant rankų žiedai ir apyrankės. Jie turi būti kuo ryškesni, nebūtinai derėti prie drabužių. Plaukai dažnai būna "laukiniai" - ryškios spalvos, įmantrios šukuosenos yra Harajuku įvaizdžio dalis.

Visual Kei

Tai yra drąstiškesnė pankų ir gotų atnmaina. Šis stilius yra įkvėptas japoniškos muzikos krypties - J-rock. Jį sudaro įvairūs elementai. Jame galima rasti gotiško tamsumo, paslaptingumo, išskirtinumo, šaukiančio vokalinio balso ir žinoma gitarų skambesio. Visual Kei stilius apibūdinamas kaip ekscentriškas, išskirtinis, neprisitaikantis prie visuomenės, orginalus ir neturintis jokių STOP stilius. Auskarai veide, ryškus makiažas, ryškios plaukų spalvos, įspūdingos šukuosenos ir tamsi juoda arba ryškiai spalvota išskirtinė apranga. Visual kei stiliaus vaikinų neįmanoma atskirti nuo merginų, nes jie atrodo lygiai taip pat. Jam suteikta visiška laisvė. Visual kei gali atrodyti taip kaip nori. Nėra jokių taisyklių. Makiažas dažniau primena "piešimą ant veido".



Ganguro

Ganguro stilius atsirado 1990-taisiais ir itin išpopuliarėjo apie 2000-tuosius metus, dabar jo populiarumas pamažu blėsta ir vis rečiau galima išvysti tokias merginas Japonijos gatvėje. Šio stiliaus atstovės primena drąstiškesnę versiją lietuviškų fyfų - nuo Ganguro merginų neatsiejami atributai - tamsus įdegis, iki baltumo nušviesinti arba oranžinių atspalvių plaukai, juodai apvestos akys, balti akių šešėliai apimantys pusę veido, dirbtinės blakstienos, nagai. Aprangoje vyrauja mini sijonai, aukštakulniai, spalvingi drabužiai, propoguojamas dirbtinumas, barbiškumas.










Mori girl

Mori girl arba vadinamoji "miško mergaitė" yra dar viena japonų subkultūra. Ji yra gana nauja, atsiradusi 2007 metais, ji jau užkariavo Japonijos gatves. Mori girl yra apibrėžiama kaip "Mergina, kuri rengiasi taip, lyg gyventų miške." Jos išvaizda yra žemiška ir natūrali, dažniausiai be jokio makiažo, aprangoje vyrauja senovės dvelksmas. Šio stiliaus atstovės mėgsta vintažinius drabužius, kišeninius laikrodžius, arbatą, samanas. Jos vaikšto po mišką, rausiasi senelės palėpėje, propoguoja ekologišką gyvenimo būdą. Jos yra tarsi ganguro priešingybė - jokio dirbtinumo ar apsimestinio saldumo.




Kaip jos rengiasi?
Jos rengiasi laisvais,savo pačių siūtais, žemės tonų drabužiais, plačiomis suknelėmis,  mėgsta sluoksniuoti drabužius. Tai turbūt vienintelė japonų subkultūra, kuri visuomet rengiasi patogiai - mori girl drabužiai dažniausiai būna iš natūralių medžiagų - vilnos, medvilnės, lino.

Kokia jūsų nuomonė apie madas Japonijos gatvėse? Kuri subkultūra labiausiai prie širdies? Ar išdrįstumėte taip apsirengti?

7 Komentarai

  1. Visi cia aprasyti stiliai ir yra Harajuku :D
    Lolitos ir kiti yra tik skirtingos harajuku atsakos :P
    Mano drauges del tu Harajuku buvo visai pamisusios (siek tiek dar yra), tad patikekit - apie viska dar ne tiek zinau :DD
    Zinoma, drauges daznai skundzias, jog ju stilius netoleruojamas... Gaila, jog lietuviai yra tokie :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, kad pasakei, nežinojau šito :)

    Ar jos ir rengiasi tokiu stilium, ar tik domisi? Nes dar niekur Lietuvoj nieko panašaus nemačiau :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau nebe - dabar pankem pasidare :DD Siaip as daznai matau daugybe Harajuku megeju savo mazame miestelyje :P

      Panaikinti
  3. Man patiko. Tavo straipsniai dažniausiai būna įdomūs, temos pasirinktos taikliai. šaunuolė, taip ir toliau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai patiko straipsnis. Žinojau tik kelis apsirengimo variantus. Bet ačiū tau, sužinojau daugiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Patiko, prapletei mano akirati ;) (atleiskit, kad rasau nelietuviskai, nera raidziu :( )

    AtsakytiPanaikinti