Melas – tik truputi pagražina tiesą?


Sveiki mielieji skaitytojai! Kaip praleidote rytą? Ar anksti atsikėlėte? Tikiuosi esate pasiruoše skaityti, nes kaip tik dabar įkelsiu Jums savo straipsnį, su kuriuo patekau čia, į TD komandą :)


Melas. Turbūt kiekvienas iš mūsų yra su juo susidūrę, bet nenorime to pripažinti. Kartais meluoja net tavo geriausias draugas, mama, sesuo, ar net vaikinas! Kodėl jie šitaip elgiasi? Ar ne geriau būtų sakyti tiesa, kad ir kokia ji bebūtų skaudi? Viską sužinosite šiame straipsnyje, tad skaitom!

Kas yra tas vadinamasis melas?



Melas – tai klaidingo teiginio deklaravimas, žinant, kad jis toks yra ir tikintis, kad gali būti palaikytas teisingu.

Koks būna melas?

Melas skirstomas į tris rūšis: baltąjį melą, juodąjį melą ir statistika. Klausiate iš kur trečioji? Tuoj papasakosiu apie kiekvieną iš jų.

Baltasis melas – tai vadinamasis melas, kai meluoji nenorėdamas nieko blogo. Pavyzdžiui sakai, kad draugė šiandien gražiai atrodo, nors iš tikrųjų manai, kad ji atrodo keistai ar negražiai arba mama paklausė kur buvai, o tu trupučiuką pameluoji sakydama, kad buvai kine su draugais, nors iš tikrųjų buvai su vaikinu pasimatyme.

Juodasis melas – turbūt ir taip aišku, kad tai tikra priešingybė baltajam melui. Ši rūšis priklauso melui, kuriuo yra baisiai meluojama, tiesiog pučiama migla į akis ir norima pakenkti kitam. Pavyzdžiui tu prisakai kitoms mokyklos draugėms, kad tavo klasiokė ant tavęs „varo“, užgaulioja ir panašiai. Aišku, draugės nebūtų draugėmis jei nenueitu pas tą išsišokėlę ir nepastatytų į vietą, prigrasintų, kad daugiau prie tavęs nelįstų. Ar tai teisingą?

Statistika – jei atvirai, tai aš apie šią melo rūšį sužinojau pirmą kartą. Ji yra iš Marko Tveno posakio - Yra melas, didelis melas ir statistika. Ji tampa trečiąją melo rūšimi kai:
* Neteisingai parenkamas matematikos modelis.
* Neteisingai interpretuojami gauti rezultatai.
* Duomenys yra pateikiami taip, kad yra nuslepiama tikroji situacija.

Truputį supažindinau Jus su šiomis melo rūšimis, tad pats laikas eiti prie pagrindinių dalykų. :)

Kodėl mes meluojame?

Tai turbūt pagrindinis klausymas į kurį aš pasistengsiu Jums atsakyti. Atsimenate „Baltojo melo“ pavyzdį kurį pateikiau viršuje? (Jei ne, paskaitykite dar kartą). Taip meluojame, nes nenorime sakyti tiesos, kad neįskaudintumėme artimo žmogaus, draugo. Dažnas, apie tai nepagalvoja ir visą tiesą rėžia, tiesiai į akis. Nežinau kas geriau ar truputį pameluoti ar geriau sakyti viską taip kaip yra. Čia jau palieku spręsti Jums.

Būna ir tokių atvejų kai meluojame be priežasties, nes mums tai patinka. Meluojame tol, kol patys susipainiojame ar sakome tiesą, ar ne. Tokie žmonės gyvena iliuzijų pasaulyje. Sugrįžkime prie to, kodėl taip darome. O todėl, kad bandai lygiuotis į kitus. Bijai, kad jei tu nebusi tu, tave išjuoks, nesupras kodėl taip elgiesi ir t.t. Nuolatinis melavimas rodo nepatenkintą meilės, dėmesio, pagarbos poreikį. Žmogus nori būti vertinamas ir mylimas, todėl sukuria apie save nebūtų dalykų, kad „pakeltų savo vertę“. Normalus žmogus suvokia, kad ne visi jį mylės ir ne visiems jis gali patikti. Pasirinkęs tiesos kelią, jis lieka ištikimas sau, jam nebūtina meluoti, kad būtų tobulesnis nei yra iš tiesų. Tokius žmones, aš gerbiu. Ne kiekvienas iš mūsų gali siekti tiesos kelio.

Kaip suprasti kada mums meluoja?


Yra įvairių būdų suprasti, kada žmogus meluoją. Tam naudojamos įvairios psichologinės technikos. Kai yra klausiama kokio nors klausymo, žiūrima į kūno kalbą (puikus pavyzdys serialas – Melo teorija), klausomasi balso tembro pasikeitimų ar stebimi odos pasikeitimai ( pvz: išmuša raudonis, pasišiaušia odos plaukai ir t.t.).

Yra naudojama 3x3 atpažinimo technika. Ten užduodami trys klausymai ir tas asmuo kuris yra apklausiamas turi atsakyti į juos. Pavyzdžiui merginos vardas Karolina.

  1. Ar tu esu Karolina?
  2. Ar tu esi Karina?
  3. Ar tu esi Karilė?

Vėliau užduodami kiti trys klausymai, kurie gali būti susiję su bet kuo.


Kaip neleisti melui, sklisti iš tavo burnos?

Na, tai nėra labai sunku, bet. Kiekvienas iš mūsų į melą žiūrime skirtingai, pavyzdžiui vienas gali galvoti, kad tai gerai, o kitas, kad blogai. Toks požiūris irgi lemią kiek ilgai sugebėsi meluoti.

Visoms, visoms melagėms patariu atsakyti į vieną vienintelį klausymą – Kodėl taip elgiuosi? Pagalvokite, ar tokiu savo elgesiu neskaudinate kitų? Ar nepridarote ne tik sau, bet ir kitiems bėdų? Jei vienoms neišeina atsakyti į šiuos klausymus, pabandykite pasikalbėti su psichologe. Ji tikrai padės atsakyti į visus, jūsų užduodamus klausymus. Svarbiausia suprasti kodėl taip elgiesi, nes jei nesuprasi, tai tada nė neįsivaizduoju ką patarti, turbūt tik kalbėtis su psichologe (nors aišku, gali būti, kad ir tu jai meluosi...).


Na, o pabaigai kelių žmonių nuomonės apie melą. Visiems uždaviau tą patį klausymą „Ką manai apie meluojančius žmones?“.

Gabrielė 14 metų:

Nu atsakysiu, niekad man tokie žmonės nepatikdavo, ir mano tarpe tokių nėra kurie man meluoja, o jei meluoja man tai tada tikrai nėra draugai :D

Rūta 14 metų:

Manau žmonės meluodami patys kasasi sau duobę, ir paskui dejuoja, kad kas nors Jiems atsitiko blogo ar panašiai. Juk skiesdamas saldžiu melu žmogus sau daro bloga.


Kristina 14 metų:

Meluojantys žmonės yra nepatikimi, stengiasi naudos sau (arba kažkam, bet ne tam kuriam meluoja) nu ką žinau melas blogas įprotis.


Ačiū merginoms atsakiusioms į mano klausymą. Svarbiausia žinoti, kad melo kojos trumpos :)

Informacija iš:
Vikipedijos,
Delfi.lt

Xoxo Evelina

 * Komentuok šį pranešimą ir gauk 1 tašką! Rink taškus, tapk aktyviausiu mėnesio skaitytoju ir laimėk nemokamą sąskaitos papildymą! Daugiau informacijos ČIA .

10 Komentarai

  1. O taip. As tikrai nezinau kas yra melas...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Straipsnis tikrai puikus, man labai patiko! Labai pritariu merginų, kurias tu apklausei, nuomonėms, nes melo kojos tikrai trumpos! Šaunu! Laukiu daugiau straipsnių :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nelabai man patiko tavo straipsnis. Nesupratau tos 3x3 sistemos, žodžiu, buvo nemažai neaiškumų. Tiesiog kaip ir tas Anonimas aukščiau, tikrai parašei daug dalykų, kurie net darželinukui žinomi. Kas yra tas vadinamasis melas? Ar esi tikra, kad niekas nežino? Jeigu vikipedijoje yra paaiškinta ta žodžio reikšmė, tai ji labiau skirta ne lietuviams, kurie to nesupranta. Kiekvienas Lietuvis, nuo pat mažens tikrai žino kas yra tas melas, kaip jį atpažinti, kaip jo vengti. :)
    Tiesiog siūlau rinktis įdomesnes temas.Aš mieliau skaityčiau tai, kas man būtų nežinoma, bet aktualu kiekvienai paauglei. Esu tikra, kad tos banalios temos kaip patyčios, pasimatymai, pykčiai su tėvais, jau visiems nusibodo. žinau, kad po mano komentaro atsiras daug tokių, kurie su manimi nesutiks, bet aš tiesiog išsakau savo nuomonę.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O man straipsnis patiko :)
    Kartais vis dėlto melas praverčia :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai ačiū už komentarus. Pritariu Gabyx2. Žinau, kad dabar tokių straipsnių, blog'ę pilna, bet kažkaip sunku sugalvot ką dar parašyt. Apie madą kiek žinau, nelabai norit, apie sporta jau rašo :) O tai mano stipriosios pusės. Na, bet pasistengsiu jūsų nenuvilti kitą kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Eve Lyn - yra posakis geriau kokybė nei kiekybė :)
    Nesistenk rašyti daug, belenkokiomis temomis vien tik tam, kad pasirodytum aktyvi. Geriau palauk tinkamos akimirkos, kai į galvą šautų idėja. Pabandyk pati pagalvoti kokį straipnsį pati mielu noru skaitytum. Ne šitame bloge, nes esu tikra, kad čia skaitai viską :D Pabandykim su delfi.lt Ar visos politikos, visi skandalai, kriminalai tau patinka? Turbūt, kad atsirenki ką skaityti, ko ne. Galbūt ši tema įdomi tau, nieko nesakau, bet pagalvok ar pati pamačiusi kur nors tokį straipsnį jį skaitytum :) Rašyk tai, kas tau patinka. Apie savo pomėgius, slaptas svajones. Nesakau, kad rašytum būtent taip atvirai "Man patinka tas ir tas". To tikri žurnalistai nedaro. Perteik taip, kad niekas net nesuprastų, kad kažkada tu svajojai kažko, ar tau patinka koks nors pomėgis. :) Jeigu rašysit apie tai, kas jums patinka, jums įdomu, esu tikra, kad straipsniai bus tikrai įdomūs ir parašyti iš širdies :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai ydomus straipsnis. :)
    istiesu manau jau geriau karti tiesa nei saldus melas. kaip bebutu jei nors ir truputi pagrazini tiesa, vistiek tavo melas dazniausiai islenda ir tai tikrai nealonu, o kai tai pasikartoja keliata kartu pasitikejimas zmogumi dingsta. Visada sakau tiesa. Gal ir buna kai kada skaudu ja isgirsti, taciau po kiek laiko supranta zmones kad tai buvo nuosirdu. Na bet cia tik mano nuomone

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ną, straipsnis nei labai gęras, nei blogas.. Normalūs. Ištikrujų nelabai traukė skaityti. Vą išsakiau savo nuomonę. :DD Bet vistiek šaunuolė! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai ačiū merginos už nuomones. Tikrai pasistengsiu rašyti apie tai, kas man įdomu :) Laaabai ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti