Sapnai

Sveikučiai. Šį nerealiai karštą vakarą, belaukdama krepšinio sugalvojau parašyti straipsnį. Kažkaip netikėtai atėjo idėja rašyti apie sapnus. Juk sapnai didelė mūsų gyvenimo dalis. Sapnuose galime sutikti žmones, kurių realybėje negalime, pakeliauti ir daryti dar daugybę neįmanomų dalykų.

Mūsų brangiausiojoje vikipedijoje rašo, kad sapnas vaizdinių, minčių ir jausmų visuma, patiriama miegant. Dar rašoma, kad sapnai yra vienas iš žmogaus psichikos procesų, kuris nėra visiškai ištirtas. Nustatyta, jog ryškiausi ir vaizdingiausi sapnai yra matomi vadinamojo budriojo miego - REM (Rapid Eye Movement - angl.) miego tipo metu.

Egzistuoja dvi teorijos, kodėl mes sapnuojame:
Pirmoji tai fiziologinė. Fiziologai teigia, jog mes sapnuojame, tam, kad pastoviai būtų dirginamos smegenų lastelės. Sapnuoti turime nuolat, nes tai užtikriną sveiką smegenų funkcionavimą.

Manoma, kad sapnus sukelia pats žmogaus kūnas. Tarkime jeigu ant jūsų miegant užpylė šalto vandens kibirą, yra tikimybė, jog susapnuosite krioklį.

Antroji teorija yra psichologinė, kuri teigia, kad sapnai susiję su šių dienų išgyvenimais. Sapnus sukelia tai kas vyksta mūsų pasamonėje. Yra manoma, kad žmogus sapne nuslopina savo troškimus.
aš :D
Galbūt esate girdėję apie sąmoningus sapnus arba kitaip lucid dreams. Sąmoningame sapne sapnuotojas gali pats valdyti sapno veiksmų eigą. Sapnuojant tokius sapnus jausmas toks, lyg viskas vyktų tikrovėje. 
Sąmoningas sapnas gali vykti dviem būdais:
  • Sapno inicijuotas sąmoningas sapnas prasideda kaip nomalus sapnas, kuriame sapnuotojas galiausiai supranta, kad sapnuoja.
  • Pabudimo inicijuotas sąmoningas sapnas nutinka, kai sapnuotojas pereina iš normalios, prabudimo būsenos į sapno būseną, neprarasdamas sąmoningumo.
Dabar tarkime sapnuojame tokį, sąmoningą sapną, ir nežinome ar jis tikrovė ar sapnas, nes kaip sakiau, juos atskirti labai sunku. Tokiu atveju yra keli požymiai, pagal, kuriuos galime atskirti ar tai sapnas.
  • Reikia pažiūrėti į laikrodį,tada nusisukti ir vėl į jį pažiūrėti. Laikas bus pasikeitęs, netgi galimas toks įvykis kaip, kad skaitmeniniai laikrodžiai pradės rodyti keistus simbolius.
  • Pabandykite sapne įjungti šviesą. Beveik visada šviesos įjungimo mygtukai neveikia arba šviesa vis tiek nepasikeičia.
  • Pažiūrėkite į veidrodį. Atvaizdai bus išplaukę, keisti.
  • Pažiūrėkite į žemę po savimi arba į rankas. Kažkodėl tai dažnai padeda.
  • Užsikimšti nosį ir pabandyti įkvėpti. Atliekant šį veiksmą sapne, žmogus galės įkvėpti ir, tai pastebėjęs, tapti sąmoningu.
  • Šoktelėti į viršų. Sapnuose gravitacija yra silpnesnė nei tikrame gyvenime, todėl sapnuojant pašoksite daug aukščiau, nei prabudus.
Greitas akių judėjimas.
Sapnuojant žmogaus akys juda aukštyn ir žemyn greičiau negu paprastai. Mokslininkai ištyrė, kad tokie akių judėjimai rodo sapnuotojo judesius sapne.
Netikras prabudimas.
Pasirodo egzistuoja ir toks dalykas! Tai atsitinka kai žmogus sapnuoja, kad prabudo. Netgi kambarys atrodo toks pats, koks ir buvo prieš užmiegant. Jeigu nebeatskiriate ar ištiesų prabudote ar dar sapnuojate išbandykite aukščiau paminėtus patarimus.

Keli įdomūs faktai apie sapnus:

Žmonės, apakę, po gimimo gali sapnuoti vaizdinius sapnus,o tie kurie akli nuo vaikystės sapnuoja kitokius sapnus. Jų sapnai kupini kitų pojūčių.

Prabėgus penkioms minutėms po prabudimo mes jau neatmename nė pusės to, ką sapnavome, o po dešimties min. galime prisiminti tik 10% sapnų.

Visi žmonės (išskyrus sunkius psichikos ligonius) sapnuoja, tačiau vyrai ir moterys - skirtingai. Vyrai dažniausiai sapnuoja savo lyties atstovus, moterys - abiejų lyčių atstovus maždaug vienodomis proporcijomis.

Žmogus nesapnuoja tuo metu, kai knarkia.

Buvę rūkaliai mato sodresnius ir realesnius sapnus nei kiti. Dažniausiai jie sapnuoja, kad vėl rūko, ir jaučiasi kalti.

Kol sapnuojame, esame paralyžiuoti.


Sapnai pildosi?

Internete radau vieną istoriją. Kažkokio Pauliaus:

Vieną kartą mano mamos bendradarbė nuėjusi vėlai miegoti, po to užmigo ir susapnavo košmarą. O košmaras buvo toks, kad važiavo su savo giminaičiais kažkur ir staiga, labai netikėtai kelyje, dideliu greičiu lekiant, atsitrenkė į išlekiantį briedį. Poto sapne pažiūrėjo pasekmes ir automobilio priekis buvo nepataisomai sumaitotas lyg tikriausioje auto katastrofoje.Po to atsikėlus, susiruošus keliauti su kažkokiais žmonėmis į kaimą, važiavo keliu palei mišką. Iš pradžių susapnavusi sapną galvojo, kad tai tik sapnas ir jis neišsipildys. Bet tai buvo neteisybė. Taigi važiuodami toliau kažkur apie 50-90 km/h greičiu, netikėtai išlindo briedis ir atsitrenkė į jį visu greičiu. Bet tuo momentu, ačiū dievui, kad buvo visi prisisegę saugos diržus, kitaip būtų pasekmės baisios ir liūdnos, galėjo būti ir mirtis! Taigi vos šoko negavę visi keleiviai atsigavo, po to išlipo ir apžiūrėjo mašiną. O ta mašina buvo lygiai taip pat sumaitota kaip ir sapne.

Labai dažnai sapnai yra painiojami su deja vu. Tai labai keistas jausmas, bet jis 

nėra nemalonus. Turbūt visi esatę išgyvenę šį jausmą. Atrodo, kad tai kažkada 

sapnavai ar patyrei.

Deja vu įspūdis, kad kažkas jau yra išgyventa anksčiau, nors iš tiesų tai išgyvenama pirmą kartą. Pavyzdžiui, lankantis naujose vietovėse gali susidaryti įspūdis, kad viskas čia jau matyta, klausantis naujos istorijos gali būti įspūdis, kad ji jau girdėta.

Tyrimai rodo, kad bent kartą déjà vu išgyvenę yra per 70 % žmonių.

Gal jūs esatę sapnavę kokių įdomių sapnų? Jie išsipildė? Kaip visada atsakymų laukiu komentaruose. Viliuosi, kad straipsnis 'susiskaitė'. 
* Komentuok šį pranešimą ir gauk 1 tašką! Rink taškus, tapk aktyviausiu mėnesio skaitytoju ir laimėk nemokamą sąskaitos papildymą! Daugiau informacijos ČIA . 

P.S kas lauks krepšinio parašykit man į vievutele@gmail.com - duosiu numerį, galėsim 'pachatint' :)

7 Komentarai

  1. As tik viena karta sapnavau samoninga sapna :D Sapnu bebeik niekad neprisimenu, net negaliu pasakyti, ka siandien sapnavau :P Prisimenu tik tuos, kurie man palieka stipru ispudi ir turi kazkoki siuzeta. Pala pala, jau prisimenu, ka sapnavau sianakt :DD Nors siek tiek miglotai...
    Dar galejai parasyt apie pasikartojancius sapnus, bet siaip straipsnis labai patiko ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho! Žiauriai nustebinai ir straipsnis buvo žiauriai žiauriai žiauriai puikus! Retai man taip būna, bet skaitydama straipsnį pro šalį nepraleidau nei vienos eilutės ir skaičiau su be galo dideliu susidomėjimu. Šaunuolė, puikiai išpildei straipsnį, aplamai, puiku! Kol kas, mano nuomone, tai buvo geriausias straipsnis, iš visų, šiame bloge. Puikiai. :)! Dabar jau bus rimta priežastis lankytis šiame Blog'e. :p

    AtsakytiPanaikinti
  3. P.S. Spaudžiu visus tris mygtukus, esančius apačioje :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai geras straipsnis, tikrai greitai susiskaitė :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai įdomu, sužinojau daug naujo :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai geras straipsnis. Trys mygtukai, esantys apačioje jau mano paspausti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai naudingas ir įdomus straipsnis.

    AtsakytiPanaikinti