Helowenas

Artėjant nelietuviškai, bet labai smagiai šventei- Hellowenui, aš norėčiau  papasakoti apie jį.

Helovinas  (Halloween)  lietuviškai- Vaiduoklių šventė vykstanti spalio 31 d.
JAV šios šventės metu vaikai dėvi specialius kostiumus ir vaikšto po žmonių namus, sakydami: „ Pokštas arba saldainis“. Tradicija Helowynui išskaptuoti moliūgą. Taip pat pasakojamos baisios istorijos, žiūrimi siaubo filmai, krečiamos šunybės, persirenginėjama.


Tradicija persirenginėti įvairiais kostiumais atsirado Airijoje ar Škotijoje. Ketvirtajame dešimtmetyje JAV parduotuvėse jau pasirodė pirmieji masinės gamybos šventiniai kostiumai.

Tradiciškai, kostiumai imituoja antgamtines, dažniausiai baisias būtybes - vaiduokliai, skeletai, raganos, velniai. Naujesniais laikais įkvėpimo semiamasi ir iš fantastikos kūrinių-  knygų, istorijų..... Taip pat iš superherojų komiksų, siaubo filmų ir kt.

Helouvyno metu paplitę karameliniai obuoliai. Tai yra obuoliai ant pagaliukų, išmirkyti karamelėje ar cukraus tirpale.
Tradiciškai būdavo įprasta juos duoti po namus vaikščiojantiems kostiumuotiems vaikams, panašiai, kaip Lietuvoje Užgavėnių metu būdavo dalinami blynai. Tačiau šis paprotys sparčiai nyksta, tėvams neišleidžiant vaikų dėl paplitusių mitų apie dalijamus užnuodytus ar smeigtukų prikaišiotus obuolius. Nors apsinuodijimų iš tiesų yra pasitaikę, praktiškai visais tokiais atvejais kalti būdavo patys apsinuodijusių vaikų tėvai.

Airijoje iki šių laikų išlikęs paprotys kepti tam tikrą specialų pyragą su razinomis - barmbraką (airiškai Báirín Breac). Prieš kepimą į tešlą įdedama moneta ar žiedas. Pasak papročio, kas ras savo pyrago gabalėlyje tą įdėtą žiedą, per ateinančius metus susiras savo tikrąją meilę.
Svarbus helouvyno maistas, ypač JAV, yra moliūgas. Ir patiekalai iš moliūgo, ir moliūgo sėklos, ir moliūgo formos saldainiai ar kitoks maistas. Dažniausiai atėjusiems persirengusiems vaikams yra dalinami saldainiai.

Legendos
Kai kuriose istorijose pasakojama, kad tą dieną atsiskyrusios nuo kūno dvasios ir tos, kurios mirė per praėjusius metus, grįžta, ieškodamos kūnų, kuriuos galėtų apsėsti per ateinančius metus. Buvo tikima, kad tai vienintelė sielų viltis įgauti pomirtinį gyvenimą. Keltai tikėjo, kad visi erdvės ir laiko dėsniai šiuo metu nustodavo galioti ir tai leisdavo dvasių pasauliui susimaišyti su gyvųjų pasauliu.

Aišku, kad gyvieji nenorėjo būti apsėsti dvasių. Taigi spalio 31-osios naktį kaimo gyventojai užgesindavo ugnį savo namuose, kad jie taptų šalti ir nemalonūs. Tuomet jie apsirengdavo šėtoniškais bjauriais drabužiais ir triukšmingai žygiuodavo po kaimą, stengdavosi atbaidyti dvasias, kurios ieško gyvų kūnų. 

Iš kur kilo paprotys skobtuoti moliūgus?

Kaip pasakojama pasakoje, žmogus, vardu Džekas, kuris buvo liūdnai pagarsėjęs kaip girtuoklis ir sukčius, apgaule privertė Šėtoną įlipti į medį. Tuomet Džekas išskaptavo ties medžio kamienu kryžių, taip paspęsdamas spąstus Šėtonui. Džekas sudarė su velniu sandėrį, kad, jeigu jis pažadės niekuomet jo daugiau negundyti, jis nuleis jį žemyn.Džekas po mirties nebuvo įleistas į Dangų dėl savo blogų darbų, tačiau velnias jo neįsileido ir į pragarą, nes jis buvo jį apgavęs. Velnias tik davė Džekui žarijų, kad jis galėtų pasišviesti kelią per akliną tamsą. Žarijos buvo įdėtos išskobtos ropės viduje, kad jos ilgiau degtų.
Airiai naudodavo ropes kaip „Džeko žibintus“. Kai imigrantai atkeliavo į Ameriką, jie suprato, kad moliūgus daug patogiau naudoti. Todėl „Džeko žibintais“ Amerikoje tapo išskobtas moliūgas su degančiomis žarijomis viduje.


Crazy pumpkins!
Štai pažiūrėkit kokių juokingų, ir baisių moliūgų išskoptuoja žmonės. Tikras menas! :)










Tiek apie Heloweną ;)
Tikiuosi, kad patiko. O jūs ar švesite Heloweną?
Namuose, ar mokykloje?
Aš tai, ne. Nė rasu kuo:).
Linksmo Heloweno!

5 Komentarai

  1. Aš belekaip mėgstu Helovyną, kurį jau atšvenčiau, nes nežinojau tikslios datos, dabar žinau, ir turėsiu progą dar kart atšvęst :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. :D Du Helovynai! Smagumėlis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš švęsiu Helovyną :) Seniau tik šiaip susibėgdavom su draugais ir eidavom kaulyt iš kaimynų saldainių :D O šiais metais rengiu vakarėlį :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Niekada neteko svest Helovino :(

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man irgi neteko ir nemanau, kad švęsiu, nes ši šventė, Lietuvoje nelabai 'madinga", o jei eisiu ir kaulysiu saldainių, jaučiu niekas nesupras kodėl.. :D

    AtsakytiPanaikinti