Kaip lengviau įsiminti?


Su nerimu lauki kontrolinių, nes sunkiai prisimeni, ką mokeisi visą praėjusią naktį? Reikalingos žinios tiesiog nelenda į galvą? Paruošiau jums keletą patarimų, kaip lengviau mokytis ir įsiminti svarbius dalykus įsibėgėjus mokslo metams.

Kas trukdo įsiminti?
·         Pašalinės mintys
·         Dėmesį blaškantys poveikiai (triukšmas, radijas, TV, skambučiai...)
·         Nuovargis, susierzinimas
·         Skubėjimas

Taigi, mokydamasi pasistenk susikaupti, atsipalaiduoti ir atsiriboti nuo pašalinės veiklos.
Svarbią informaciją stenkis įsiminti ryte arba vakare. Šiuo metu trukdančių procesų poveikis mažiausias.
Štai keletas naudingų patarimų:

Kartojimas prieš miegą

Naudojantis šiuo metodu, tau reikėtų pasikartoti norimą įsiminti informaciją, prieš pat einant miegoti. Miego metu tavo sąmonė gautą informaciją apdoros ir sistemingai „sudėlios į vietas”, pabudusi ryte, ją lengvai atsiminsi.
Psichologai taip pat yra nustatę, jog jei prieš užmigdama kurį laiką pagalvosi apie tave kankinančias problemas, labiau tikėtina, jog kitą dieną joms rasi gerą sprendimą.



Pasižymėk vizualiai

Įsigyk spalvotų markerių, ir sąsiuviniuose pasižymėk reikalingus dalykus skirtingomis spalvomis, pvz.: sąvoka - geltona, namų darbas - žalia, taisyklė - oranžine ir t.t. Geriausiai įsimenama viskas, kas ryšku ir neįprasta. Per dieną tu sutinkate daugybę žmonių, bet vakare gali prisiminti tik tuos iš jų, kurie kažko išsiskyrė iš kitų, buvo ypatingi. Todėl prieš įsimenant būtų naudinga pabandyti suteikti informacijai ryškų, neįprastą vaizdą.


Išeik į lauką

Nesimokyk visą laiką kambaryje. Uždaroje patalpoje oras „pridusęs“ ir sukelia mieguistumą, lauke lengviau įsimename vien dėl to, kad ten yra gryno oro, kuris mus atgaivina. Kažką įsimindama daryk pertraukas. Pertraukų metu negalima gauti jokios kitos informacijos (skaityti, žiūrėti TV, klausyti radijo). Pertraukos sumažins trukdančių procesų poveikį.

 






kartok, kartok, kartok...

 Išgirdusi naują informaciją nuolat ją kartok. Pavyzdžiui, pasakytą naują vardą pakartok mintyse. Po keleto minučių dar kartą perskaityk. Taip vardą „įsidėsi” į ilgalaikę atmintį. Kasdien įmanoma rasti laiko daugybei mažų mokymosi sesijų. Juk naują informaciją puikiausiai gali pasikartoti ir kildama liftu į aštuntą namo aukštą ar net važiuodama autobusu.  Nesistenk įsiminti paeiliui vieno tipo informacijos. Nereikia mokytis matematikos, po to, kai bandei įsiminti istorines datas. Ir ten, ir ten darbas vyksta su skaičiais. Tai apsunkins įsiminimą.



Jeigu vistiek nepavyksta nieko įsiminti, ir žinios nelenda į galvą, galbūt priežąstimi gali būti silpna atmintis. Štai keletas būdų jai stiprinti:


Mankštink smegenis - nuolat spręsk kryžiažodžius ir žaisk stalo žaidimus,

Mankštink kūną - darant įvairius pratimus kraujas greičiau cirkuliuoja po visą kūną - taip pat ir smegenis, be to tau padeda atsipalaiduoti.

Sumažink stresą - jis turi daug neigiamų padarinių - ne tik mažina imunitetą, bet ir silpnina atmintį. Pasistenk gerai išsimiegoti ir nesirūpinti dėl smulkmenų.

Maitinkis sveikai- Įvairūs "E" ir nesveikas maistas neišvengiamai daro žalą mūsų nerų sistemai, kas gali privesti prie atminties silpnėjimo.


4 Komentarai

  1. geriausia šio blogo rašytoja. visu 100 %. !

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tokio tipo straipsnis man atrodo jau buvo. Manau rašytojoms reikėtu galvoti kitokias temas, nes atsibosta tas pats per tą patį. :)

    AtsakytiPanaikinti