Kas yra grožis?


Sveikos!

Turbūt šiais laikais kiekvienos paauglės svajonė yra būti tokia gražia, kaip melodramų aktorės ar daininkės, tokia aukšta ir liekna kaip modeliai, turėti tobulus plaukus ir akis.  Deja, tačiau net tapusi pačia gražiausia, tokia būsi ne visiems. Grožis yra subjektyvi savoka, tiesiog neįmanoma būti gražiai visiems. Kol tamsiaplaukės svajoja tapti blondinėmis, šviesiaplaukės dažosi plaukus juodai. Vaikinai sako nedraugausiantys su stambesnėmis, o vėliau skelbiasi, kas "kaulų nemėgsta". Mes visos įsisukame į klaidingą stereotipų ratą, iš kurio ištrūkti tampa labai sunku. Tiesa tokia, kad dauguma merginų neatitinka nustatyto “standarto”: jos nebadauja, todėl turi šiek tiek antsvorio, jos nėra mėlynakės blondinės ilgomis kojomis, jos liūdi, būna suirzusios ir tikrai nesirengia kaip Barbės. Beje, ar žinote, kad atlikus tyrimus nustatyta, kad Barbė negali egzistuoti: jos nugara būtų per silpna, kad išlaikytų biustą, o kūnas būtų per mažas, kad jame tilptų vidaus organai. Ar tokio grožio norime?

 Įsivaizduokime, kad nutiko stebuklas ir mums nebereikia beviltiškai kovoti su podiumo merginomis, su Photoshop’u padailintomis žvaigždėmis, dabar mes galime nusiimti kaukes ir šalin nuvyti baimes. Tikiu, kad suprastume, jog tikrasis grožis slypi gebėjime priimti ir mylėti save su visais trūkumais, kuriuos kartais galima paversti netgi privalumais.






Koks veidas yra laikomas gražiu?

Mokslininkai daugelį metų bandė atrasti gražaus veido formulę. Dar pereitame šimtmetyje labiausiai paplitusi grožio teorija rėmėsi tuo, kad iš kelių vidutinių veidų bruožų galima sukurti gražų veidą. 1878 metais anglų genetikas Francis Galtonas, darydamas bandymus su keičiamomis fotografijų dalimis, patvirtino išvadą, kad komponuoti veidai yra gražesni negu juos sudarančių individų. Vėliau šis principas buvo pradėtas naudoti reklaminėse nuotraukose.
Šiais laikais mokslinis amerikiečių žurnalas “Nature” pakartojo tuos bandymus, sukomponuodamas keletą japonų ir europiečių veidų, kuriuos pateikė nepriklausomiems vertintojams. Tačiau šiems labiau patiko individualūs veidai negu sukomponuoti. Vėliau iš tų pačių kompozicijų kompiuteriniu būdu pašalinus tam tikrus neatitinkančius standartų veidų bruožus, vertintojams labiau patiko komponuoti veidai. Tokie bandymai paaiškina, kodėl žiūrovams patinka tokių aktorių, kaip Brigitte Nielsen ar Daryl Hannah veidai, kurie iš tikrųjų nėra standartiniai gražuolių veidai. Tokie bandymai taip pat patvirtino anglų mokslininko ir filosofo Francis Bacono tezę – “Grožis nebus idealus, jeigu neturės nežymaus nukrypimo nuo visuotinai priimtų proporcijų.”

Modelių agentūrose labiausiai vertinami arba labai išskirtini, arba klasikiniai veido bruožai. geriausiai klasikinius veido bruožus reprezentuoja aktorė Anne Hathaway.


 Įvairiose šalyse grožis suprantamas skirtingai. Mergina, kuri laikoma gražuole savo krašte, gali būti išvadinta pabaisa kitur. Pavyzdžiui Afrikoje Tik nedaugelis žmonių lieknas merginas laiko gražiomis. Pamatę kaulėtus modelius jie pamanytų, jog tos merginos kelias savaites buvo marintos badu kalėjime Afrikietės tiesiog nespranta "kaip galima taip pasielgti su savo kūnu?". Stambi moteris čia laikoma gražia, tai rodo jog ji sveika, vaisinga ir turtinga.
 Azijoje graži mergina yra išbalusi (neįdegusi), liekna ir žema, ilgais, tamsiais plaukais ir svarbiausia - didelėmis akimis. Kad tai pasiektų, azijietės naudoja akis plečiančius kontaktinius lęšius ir net darosi specialias plastines operacijas. Kai tuo tarpu vakarų šalyse, gražiomis laikomos aukštos, įdegusios blondinės.


Kur moterys yra gražiausios?

Įtakingas Honkonge leidžiamas interneto žurnalas „Traveler’s Digest“ paskelbė, kurios šalies moterys pasaulyje gražiausios. Pirmą vietą užėmė švedės, joms nusileido argentinietės ir ukrainietės. Tai smarkiai prieštarauja populiariai nuomonei, esą rusės yra gražiausios moterys pasaulyje, rašo „RIA Novosti“.
„Pirmoje vietoje vis dar tvirtai laikosi Švedija. Pirmą kartą apsilankius Švedijoje apima nerealus jausmas, kai supranti, kad viskas, ką esi apie jas girdėjęs, iš tikrųjų yra tiesa! Švedės yra aukštos, šviesiaplaukės, mėlynakės deivės, draugiškos ir dar išsilavinusios“.
Antroje vietoje atsidūrė Argentina. „Gal tai dėl aukštosios mados ar romantiškos kultūros, o gal tiesiog dėl to, kad moterys yra aukštos ir tikros gražuolės, bet jos tikrai kažkuo ypatingos“, - aiškino „Traveler’s Digest“. Trečiąją vietą užėmė Ukraina.

Veido patrauklumą lemia ir veido simetrija.
Gražiausios pasaulio moterys


Kūdikiškais veido bruožais laikomos didelės akys, apskritas veidas ir maža nosis. Tokia buvo modelis Twiggy.


Holivudo aktorė Grace Kelly ne kartą buvo pripažinta gražiausia moterimi pasaulyje.


Viena brangiausių pasaulio modelių Devon Aoki vertinama dėl savo išskirtinų veido bruožų - siauros akys ir azijietėms nebūdingi šviesūs plaukai ir strazdanos.

Claudia Lynx jau seniai dominuoja gražiausių moterų topuose. Tobulą išvaizdą pasiekti jai padėjo plastinės operacijos.

1 Komentarai

  1. Wow. Va čia tai straipsnis. Labai patiko panaudoti žodžiai. Sakiniai parašyti irgi labai gražiai, rišliai. Labai patiko! :)

    AtsakytiPanaikinti