Lunatikų gyvenimas



Tikriausiai esate girdėjusios apie lunatikus- žmones, kurie vaikšto miegodami ir patys to nesuvokdami.

Per ilgą žmonijos istoriją jie vadinti įvairiai: somnambulais, lunatikais arba labai poetiškai – Dianos bičiuliais, mat senovės romėnai Dianą laikė ir Mėnulio deive. Keistoka detalė: kuo modernesni laikai aušo, tuo didesnę baimę ši žmonių savybė kėlė aplinkiniams. O pastarąjį šimtmetį lunatizmas yra psichiatrų ir psichologų tyrimo objektas.

Miegantis žmogus pakyla iš lovos ir nukeliauja savais keliais. Arba miegodamas kalba ir išduoda savo paslaptis. Tai lunatizmo, lietuviškai vadinamo ir nakvišumu, požymiai.

Plačiai atmerktos akys…
Psichologai, tyrinėjantys “automatinę elgseną per miegus” (kaip tik taip šiuolaikinis mokslas apibrėžia lunatizmą), teigia, kad dažniausiai ši savybė išryškėja 5–15 metų vaikams. Tačiau kai kurie miegodami vaikšto jau ir atšventę 20-ąjį gimtadienį. Vis dėlto tik labai nedaug žmonių, ir dažniausiai tik veikiami didžiulio streso, per miegus klajoja visą gyvenimą. Įdomu, kad tarp lunatikų mergaičių ir moterų kur kas daugiau nei vyrų.

Ištiktas lunatizmo priepuolio, miegantysis būna plačiai atsimerkęs, tačiau greta esančių daiktų nepastebi. Jis juda, pavadinkime, mintinai. Jam visiškai nesunku atsirakinti keliomis spynomis užrakintas ir skląsčiais užšautas duris. Su sąlyga, jei pats jas iš vakaro ir užrakino. Savo kelyje sutikęs kliūtį, lunatikas greičiausiai nesugebėtų jos aplenkti, t. y. užkliūtų ir pargriūtų. Per miegus vaikščiodamas žmogus dažnai aktyviai gestikuliuoja ir kartoja atskirus žodžius ar frazių nuotrupas. Viena iš keistenybių, kad pažadinti lunatiką gana sunku, juolab neįmanoma su juo miegančiu susikalbėti.

Nepatogumas gali virsti grėsme
Žinoma atvejų, kai polinkis klajoti per miegus žmones pražudė.Kai kurie lunatikai užsimušė paprasčiausiai išėję pro langą, nužengę nuo balkono ar terasos krašto.

Užregistruotas įvykis, kai viena jauna motina vaikštinėdama per miegus iš lopšio paėmė kūdikį, jį priglaudė, pasūpavo, o paskui ištiesė rankas ir paleido, bet ne į patalą, o per balkono kraštą ant akmeninio grindinio.
Dažniau pasireiškia vaikams!
Lunatizmas dažniau pasireiškia vaikams negu suaugusiesiems. Jis paprastai prasideda ankstyvame amžiuje, iki lytinio brendimo, dažniau 6–12 metų berniukams negu mergaitėms. Net 15–30 proc. sveikų vaikų yra ištikę vienas ar keli lunatizmo priepuoliai. Bet kur kas dažniau vaikai miegodami kalba.

Kaip žinome, lunatizmo terminas šį reiškinį susieja su mėnuliu, nes jau seniai buvo pastebėta pilnaties įtaka šiai ligai. Tačiau nėra tai ligos priežastis, nors pilno mėnulio veikiami žmonės tampa nervingesni, paaštrėja chroniški negalavimai, dažniau ištinka epilepsijos priepuoliai.

Taigi, lunatikai dar vadinami "Mėnulio bičiuliais".

Ką daryti?
Dauguma specialistų teigia, kad lunatikus žadinti nepavojinga, nors prabudę jie dar kurį laiką būna sutrikę, nesusigaudo aplinkoje. Tam yra labai paprasta išeitis: prieš miegą patiesti šalia lunatiko lovos šlapią skudurą – basomis pajutęs drėgmę, kaipmat atsitokės. Jei vis dėlto nuspręsite pažadinti, svarbiausia daryti tai švelniai ir saugioje vietoje.

Žinoma, jei žmogus per miegus užsiropštė ant stogo, geriau palaukti, kol nulips ant žemės.

Lunatizmo priežastys

Gilus miegas
Palyginti didelę vaikų miego dalį sudaro gilusis miegas – tuomet ir būna nakvišumo epizodų. Suaugusiųjų miegas ne toks gilus ir labiau fragmentuotas, todėl manoma, kad fiziologinis vaikų lunatizmo pagrindas yra ilgas gilusis miegas.

Paveldimumas
Daugelis sergančių lunatizmu šį sutrikimą paveldėję iš savo tėvų. Vaikystėje nakvišumas galėjo varginti šių žmonių dėdes ar tetas. Tai dar vienas įrodymas, kad vaikų lunatizmas labiau priklauso nuo fiziologinių veiksnių negu nuo psichologinių ar cheminių priežasčių. Nakvišumas susijęs su genetika, nes jis kur kas dažniau pasitaiko tarp identiškų dvynių nei tarp kraujo ryšiais nesusijusių individų.

Psichologinės priežastys

Suaugusiųjų priepuolius dažnai išprovokuoja įtampa, nerimas. Be to, vaikščiojimas naktimis gali būti psichinės ligos ar epilepsijos požymis.

Kenksmingos cheminės medžiagos Lunatizmą gali sukelti piktnaudžiavimas alkoholiu, psichoaktyviosiomis medžiagomis, medikamentais.

NuovargisTikimybę vaikščioti naktimis taip pat padidina nuovargis, prieš tai buvusios bemiegės naktys, nes pavargęs žmogus paprastai giliau įminga.

Smegenų pažeidimai.
Pagyvenusiems nakvišumas gali atsirasti dėl organinio smegenų pažeidimo.

Karščiavimas.
Priepuolio tikimybę padidina karščiavimas. Manoma, kad nakvišumą dažniausiai sukelia ne vienas iš minėtų veiksnių, bet jų derinys.

Nauja karta - SMS lunatikai
Medikai vis dažniau susiduria su nauja lunatizmo forma. Ir tai visai ne naktiniai pasivaikščiojimai ar kalbėjimai per miegus.
Gydytojai užfiksavo, kad vis labiau plintanti lunatizmo forma - SMS siuntimas. Ir žmogus tai daro miegodamas!

Tam, kad parašytum ir išsiųstum žinutę mobiliuoju telefonu, nebūtini ypatingi protiniai gebėjimai. Žinoma, nemalonus tik pašalinis poveikis - aiškinimasis adresatui, kodėl siuntinėjai neaiškaus turinio žinutes.

Beje, užfiksuotas atvejis, kai siuntėjas apie savo SMS lunatizmą sužinojo praėjus kelioms dienoms. Jis miegodamas aprašinėjo košmarus ir siuntė savo mamai. Po to keli pranešimai nukeliavo draugui: „Gelbėk! Mane kažkas persekioja".
Esate kad lunatikavusios? Aš tik kalbėdavau per miegus. Ir ačiū dievui, kad nevaikščiodavau.
Geros popietės, susitiksime vakare!

Goda.



10 Komentarai

  1. Straipsnis man patiko, ypač tie keli faktai apie lunatizmo paveiktus žmones. :) Tik duosiu patarimą: kad būtų aiškiau ir maloniau skaityt sutvarkyk tekstą — padaryk visą tekstą vienodo dydžio. :} ir paveikslėlius kitai suformatuok.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vienintelis dalykas kuris man nepatiko šiame straipsnyje tai - netvarka. Paveikslėliai išmėtyti belenkaip, o šriftas negražiai paryškintas. Reikėtu gražiai sudėlioti paveiksliukus ir tik paryškinti temas. O šiaip, patiko. Tema labai gera :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagu, kad patiko :)
    Atsižvelgsiu į pastabas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Patiko straipsnis, daug nežinomų dalykų sužinojau :D
    Šiaip lunatikuoju ir dabar... Bet aišku ne taip baisiai, kaip čia aprašyta. :D Kartais šneku. Kažkada buvau išvertusi visos spintelės prie lovos turinį ir tik ryte pamačiau... Visko buvo, bet nieko rimto. :)
    Nors metų man 16...Manau, kad priežastys dėl ko lunatikuodavau (paskutinį akrtą tai buvo prieš pusę metų) yra nuovargis, nervai, nerimas ir stresas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Prieš porą metų buvo užėjęs laikotarpis, kai vos ne kasdien lunatikuodavau. Atsimenu, naktį pabusdavau vidury kambario apsirengusi drabužiais ir susirišusi plaukus, arba virtuvėj su virduliu rankoj. :D Keisčiausia buvo, kai pabudau brolio lovoj :D Ačiū Dievui tokie "priepuoliai" baigėsi :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiaip kartais per miegus kalbu, o kaip ne keista šį ryt prabudus savo pižamos kelnėse radau kojines, kurios vakare buvo ant žmės arba lovoje XDDD

    kažkaip keista...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atsimenu, kad viena iš administratorių buvo pabrėžus, kad draudžiama kopijuoti.


    Tik va, kad šitas visas straipsnis — informacija "copy — paste" iš kelių skirtingų, populiarių tinklapių. Net raidžių šriftas ir dydis nesureguliuotas.

    Juokinga.
    Sėkmės, jeigu ir taip toliau bus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mažiukė lunatikuodavau :D Bet dabar kažkaip ne dar kartais brolis pasako, kad pakalbu bet šeip tai nieko jau baisaus nevyksta :DD

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimas- Atsiprašau, jei sukėliau neigiamų jausmų.

    O iškur dar siūlai imti informaciją? Gal man pačiai apie lunatikus viską išgalvoti?

    AtsakytiPanaikinti
  10. man tai dauguma buvo žinoma, išskyrus SMS lunatikus (šitas tai geras :D). šiaip straipsnis visai nieko, bet iki galo taip ir nesudomino ;)

    AtsakytiPanaikinti