McDonald'o imperija

Sveiki gyvi. Vartydama vaikystės nuotraukų albumą, netikėtai užtikau savo nuotrauką šalia McDonald‘o maistą reklamuojančios statulos. Žinoma, net nesileidau į mintis, jog tai reiškė, kad vaikystėje dažnai valgiau tuos užkandžius. Mano mama ne iš greito maisto mėgėjų, dėl to tik galiu džiaugtis. Bet man pasidarė įdomu, kiek žmonių ir nuo kelių metų jie pradėjo valgyti šios užkandinės maistą? Kaip yra gaminami mėsainiai, visų mėgstamos „bulvytės fry“ ir kiti, mūsų akimis, skanėstai? Interneto populiariose svetainėse, „Google“  „YouTube“ kelis kartus uždaviau užklausas apie didžiulę McDonald‘o imperiją, jos istoriją, jo tiekiamus patiekalus. Net žado netekau, kiek žmonių leidžiasi į ilgus eksperimentus, kad pasauliui parodytų greito maisto, o tiksliau McDonald‘o, žalą. Taip pat pasidomėjau lietuvaičių, bendraamžių nuomone apie šiuos gaminius. Nuomonę lieka susidaryti patiems.




Jie - Richard „Dick“ McDonald ir Maurice „Mac“ McDonald – broliai, vieni pirmųjų greito maisto restoranų kūrėjų.
 Jų restoranas, įkurtas 1940 metais ir pavadintas „McDonalds'“ buvo nedidelė įvažiuojama (drive - in) užkandinė San Bernardino miestelyje (Kalifornija), daugiausiai žinoma dėl savo pieno kokteilių.



Vienas iš brolių reklamuoja savo pavardės užkandinę su populiariu gėrimu rankose








McDonald‘o laiko juosta
1940 m. Dikas ir Mekas Makdonaldai atidaro McDonald Bar-B-Que. Restoranas didingai buvo atidarytas San Bernardine, Kalifornijoje. McDonald Bar-B-Que buvo įsikūręs sankryžoje 14 ir Rytų gatvės, kur dirba iki šiol.

1948m. Dikas ir Mekas uždaro restoraną renovacijai, ir atidaro jį su nauju meniu, kurį sudarė tik 9 patiekalai. Pagrindinė prekė buvo mėsainis už 15 centų. Už 5 centus galėjai gauti puodelį apelsinų sulčių išsinešimui.

1949m. McDonald‘as pristato savo garsiąsias „bulvytes Fry“, ir įdeda jas į savo meniu, kartu su pirmuoju pieno kokteiliu „Triple - thick“.


1954m. Ray‘us Kroc apsilanko McDonald‘e ir tampa oficialiu restorano franšizės agentu – darbą, kuris vėliau jį padaro garsiu milijonierium.

1955m. McDonald‘as atidaro savo antrą restoraną, Des Plaine, Illinois‘e. Šis restoranas per pirmąją atidarymo dieną uždirbo $366,12.





1958m. McDonald‘as parduoda jų 100 milijoninį mėsainį.

1963m. Šiais metais, praėjus 23-ejiems metams po pirmojo atidaryto restorano, broliai atidarė 500-ąjį McDonald‘ą Toled‘e. Taip pat atsirado naujasis sumuštinis, pavadinimu Filet-O-Fish‘.


1965m. McDonald‘as tampa viešai pripažinta akcine bendrove, parduodančia pirmąją savo akciją už $22,50. Pirmoji akcija buvo pasiūlyta per restorano 10-ąsias metines.

1967m.  Atidarant McDonald‘o pirmąsias vietas Kanadoje ir Puerto Rico‘e, šis restoranas tampa tarptautiniu restoranų tinklu. Ši tendencija tęsis restorano ateityje, todėl McDonald‘as atsiranda 118-ose skirtingose šalyse.

1968m.  Pristatomas garsusis Big Mac mėsainis.


1975m. McDonald‘as nusprendžia plėsti meniu ir įterpti kelis, pusryčiams tinkančius patiekalus, kaip garsieji „Egg McMuffin“ sumuštiniai. „Egg McMuffin“ sukūrė McDonald‘o Sant Barbaroje savininkas, vardu Herb Peterson.


1969m. Pasikeičia McDonald‘o logotipas.


1980m.McDonald‘as švenčia savo 25-ąjį jubiliejų.

1987m. Gegužės 15-ąją dieną, po ilgų bandymų įtikti lankytojams sveikuoliams, restoranas debiutuoja su naujausiomis šviežiomis salotomis.


1996m. Pradeda veikti McDonald‘o internetinė svetainė www.McDonalds.com

2005m. McDonald‘as švenčia savo 50-ąjį jubiliejų, kai buvo atidarytas pirmasis restoranas.

2006m. McDonald‘as pasiūlė naujus užkandžius ‚wraps‘, taip pat į meniu įtraukė pietums skirtą patiekalą – ‚non-sandwich‘.  

2010m. Bandydami konkuruoti su kavos ir kokteilių parduotuvėmis, McDonald‘as į rinką paleido savą kavos liniją McCAfe, kur pardavinėjo Latte ir Cappuccino kartu su tikrų vaisių kokteiliais bei alkoholinius gėrimus su ledukais.




McDonald‘o maistas

McDonald's siūlo apie 100 įvairiausių patiekalų, tokių kaip keptos bulvytės, mėsainiai, gėrimai, desertai, salotos ir kt., nevardijant porcijų dydžių ir skonių įvairovės. McDonald‘o atstovas teigia: „Norėdami patenkinti savo svečių poreikius, negalime nė trupučio suklysti“.
Truputį susipažinkite su klientams teikiamais patiekalais, jų sudėtimi (taip teigiama interneto svetainėje, tikra tiesa niekam nežinoma).

Salotos – šviežios ir traškios.

Mes reikalaujame griežtos kontrolės jau sėjant salotų sėklas. Tai reiškia tikslų trąšų dozavimą, kruopščią auginimo sąlygų kontrolę. Be to, pirmenybę teikiame salotoms, išaugintoms dirvoje po atviru dangumi.

Keptos bulvytės – traškios auksinės bulvyčių lazdelės.

Bulvės rūšiuojamos pagal dydį, mechaniškai skutamos ir pjaustomos. Norint, kad restorane paruošimo procesas vyktų greičiau, bulvytės iš anksto apkepamos natūraliame augaliniame aliejuje ir užšaldomos. Šitaip jos lieka šviežios ir traškios!

Mėsainiai – kodėl jie tokie sultingi ir skanūs?

McDonald's mėsainiams naudojama 100 proc. jautiena. Atsisakome tokių priedų kaip dažai, skonio stiprikliai, krakmolas. Kad išliktų vertingosios medžiagos, susmulkinus ir suteikus formą, mėsa užšaldoma. Prieš išsiųsdamas mėsainiams skirtos mėsos siuntą, mūsų partneris Esca Food Solutions kruopščiai tikrina produkciją. Tik tada, kai mikrobiologinių ir cheminių testų rezultatai, mėsos forma ir sudėtis, konsistencija, išvaizda ir skonis yra nepriekaištingi, partija siunčiama vartotojui. Žinoma, mėsa šaldoma ir ją transportuojant – visą laiką iki galutinio jos paruošimo. Tokia ji patenka ir ant kepimo griliaus.

Žuvies filė – Baltijos jūros žuvies filė.

Žuvies filė gaminiams paruošti perdirbama rinktinė aukštos kokybės Baltijos jūros žuvies filė, Prieš supjaustant filė porcijų gabaliukais, apvoliojant džiūvėsėliuose ir užšaldant, ji tikrinama rankomis. Daugybė kokybės kontrolės etapų lemia tai, kad žuvies filė gabaliukai yra be jokių kaulų.

 
Tiesa, spėjama, jog maisto kokybė dabar smarkiai pablogėjus. Žmonės „YouTube“ klipuose rodo nufilmuotą vaizdo medžiagą, kur kai kurie McDonald‘o patiekalai nesuyra per kelis metus, o kai kurie tampa visišku šlamštu. Bet kaip sakoma, geriau vieną kartą pamatyti, negu šimtą kartų išgirsti. Tad žiūrėkit. Yuum..yuum.



O štai čia galite pamatyti, kaip pakoreguojamas McDonald‘o sumuštinis, kuris patenka ant reklaminių plakatų.

Pasiteiravau savo klasiokų, draugų, ar jie vartoja šį maistą, kaip dažnai, ar jiems patinka tai ir kokios nuomonės, emocijos, pažiūrėjus tokius video įrašus.




Augustė. Mano nuomonė apie tokį maistą yra paprasta. Žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata, tokiose greito maisto užkandinėse tikrai nevalgys, nes McDonald‘s maisto žala yra tikrai viešinama ir tikrai pasiekia visų ausis. Niekada nemėgau ten valgyti, po tokio maisto sutrikdavo virškinimas. Dabar kai pradėjau labiau domėtis sveika mityba, nebevalgau mėsos, išvis ten nebesilankau.

    Modestas. McDonald's maistas nėra blogas ir tie video įrašai nėra tiesa. Pati pagalvok,  jie turi pakankamai pinigų, kam jiems gaminti šūdą ir rizikuoti? Mano pusbrolis dirbo McDonald‘e, tad žinau ką sakau.

Agnius. Na, manau, kad visi puikiai žino situaciją, kokia yra MC, todėl čia yra pačių žmonių pasirinkimas. Asmeniškai aš nueinu retai į MC, nes poreikio ar didelio noro ten eiti, neturiu. Nebent jei su draugais ar šiaip jeigu pasitaiko tokia situacija, kad MC būna geriausias pasirinkimas. Todėl nueinu į MC gal 2 kartus per 3 mėnesius, nėra poreikio + daug pinigų reikia ten nusinešti, o iš jo išeini vis tiek nepavalgęs, bet aišku patenkinęs savo ego. :D MC iš dalies yra dvipusiškas dalykas, iš vienos pusės jis nutukina žmones ir t.t. visi šitą puikiai žinom, kitiems augina discipliną ir valią, todėl kuo daugiau yra silpnybių, tuo labiau galima išsiugdyti vertybių, arba atvirkščiai, sužlugdyti.




Na, mano nuomone, tai nėra pats geriausias pasirinkimas, bet gal jūs manot kitaip? Pasidalinkite savo nuomone, patyrimais!
Gero vakaro J








2 Komentarai

  1. Labai patiko straipsnis :)
    Pamačiusi video nenustebau. Seniai žinojau kokį ten "Š" gamina ( atsiprašau jei įžeidžiau kažką, kas ten valgo). McDonald'e esu buvus vos vieną kartą, bet man to ir užteko. Tuose hamburger'iuose prikišta tokių nesąmonių, kad atrodo "Vov, koks didelis, tikrai gerai pavalgysiu", bet vos išėjus pro duris jautiesi lygiai toks pat alkanas koks buvai :) Tad mano nuomonė tokia, kad neverta ten valgyt, geriau jau perėjus namie pasigaminti savo pačios salotų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu nemeluojant, mane iš pradžių sudomino pavadinimas, ebt kai pastebėjau straipsnio apimtį, net nebeskaičiau jo. Tiesiog labai daug išsiplėtei. Smagu, akd nori daug parašyti, bet kitiems kas daug tas net nevisada ir sudomina :/
    Tai mano nuomonė

    AtsakytiPanaikinti