Vienas iš gražiausių kampelių žemėje


Labas visiems dar kartą.. Jau antrą šiandien.. Pamaniau ir nusprendžiau, jog galbūt būtų visai įdomu pasidalinti savo įspūdžiais apie vieną iš ties.. Gražią ir kažkuo kitokią nei visos šalį - Norvegiją. Arba tiksliau tik apie nedidelę dalį jos, kurią man pavyko aplankyti per kelias dienas. Galbūt pradėsiu nuo to ką manau, jog dauguma žinot - Norvegija yra ir graži, ir didelė, ir turtinga šalis. Ir tai galima suprasti vos atskridus į ją..

VISKAS prasidėjo nuo..

Viskas prasidėjo nuo jau ir taip žinomo dalyko - skrydžio. Iš ties, žvelgti į Norvegiją, kai lėktuvas yra visai arti žemės yra gražu. Pati pamačiau savomis akimis, kad šioje vietovėje yra daug dirbamų laukų, tikrai nemažai žalumos, daugybė su Norvegija besiasocijuojančių pastatų, kurie yra raudonos spalvos, arba tiksliau  šie pastatai yra ūkiniai pastatai (keisčiausia yra tai, kad kai kur jie daug didesni negu patys namai). Taip pat, ką dar mačiau.. Iš viršaus dar skrendant ne virš Norvegijos išvydau taipogi vieną iš gražiausių vaizdų. Tai buvo.. Na kaip ir pakrantė, kurios visiškai neuždengė debesys, tik truputį. Ir buvo gražu per mažą lėktuvo langelį matyti tokį gražų vaizdą.. Viską galit matyti patys, nuotraukose, kurių kokybė nėra superinė, nes fotografuota per mobilųjį telefoną. Bet visgi, tai kur kas geriau negu nieko.. Pati skrydžio pabaiga man patiko taip pat labiausiai kaip ir jo pradžia - kylant visa Lietuva tolo, bet buvo galima įžvelgti net ir savo miestelį!! O leidimasis.. Kai žemė artėja ir nebelieka jokios baimės (nors apskritai, tai man jos nė nebuvo) ir kai pajauti, kad važiuoji nusileidimo taku.. Ach, geras jausmas. 

Buvau daug kur.. 

Iš tiesų, logiškai pamąsčius pasidaro ir taip aišku, kad visos Norvegijos, per savaitę "išnaršyti" tikai nepavyktų, nes ji yra tiesiog per didelė. Džiaugiuosi, kad man pavyko nuvykti į tikrai nuostabias vietas, o ką jau kalbėti apie kelionę, vykstant prie jų. Pradedant šeštadieniu, kuris buvo drėgnas (lijo visą dieną) ir baigiant sekmadieniu, kuris buvo šaltokas, bet bent jau be lietaus. Kadangi kelionėms turėjau tik dvi dienas (nes mūsų "gidas" tik tada turėjo ne darbo dienas) pirmąją dieną kaip mums sakė - žiūrėjom iš viršaus į apačią. Buvo kiek baugoka.. Bet gražu. Pirmasis objektas kurį sutikom buvo krioklys. Stovėti šalia jo ir jausti vandens lašus, kurie "atkeliavo" nuo krioklio... Baugoka iš tiesų. Bet gerai, kad turėjau skėtį. :D ir šiaip tas krioklys man paliko įspūdį, kurio nuotraukose taip kaip realiai neįmanoma įžiūrėti.. Pasižiūrėkit į nuotraukas. (buvo sunku nufotografuoti, kad į objektyvą nepapultų vandens, nes geroookai purškė).



Vien kriokliu, kelionė tikrai nesibaigė! Priešingai - ji tik prasidėjo. Pakelyje, tarp tam tikrų uolų (ar kaip galima jas pavadinti) buvo galima įžvelgti ir mažyčius kriokliukus, bet vėliau.. Iš aukštai teko žvelgti žemyn. Ir buvo kiek nejauku stovėti tikrai dideliame aukštyje, kai visa aptverta yra tik menkiausia metaline ir net neaukšta tvorele. Tokį vaizdą mačiau stovėdama aukštai. Vėliau nuvykom dabar tikrai neprisimenu, ar aukščiausio pasaulio ar Norvegijos tramplino. Pažvelgus į jį iš toli atrodė visai nedidelis.. Bet kai buvau arti, net nepajutau kaip greitai pašiurpo oda. Toks aukštis.. Brr. Po visų tramplinų turėjau progą kelioliką minučių grožėtis Oslu.. Pastatai ir jų architektūra manau, kad yra tikrai graži, išsiskirianti iš kitų.. Kai kurie statiniai asmeniškai man net kiek priminė Londoną. Bet tik kai kurie, galbūt iš plytų arba jų spalvos, nežinau. Pasižvalgę po šias vietoves nusprendėm vykti į Švediją. Kadangi pasienis buvo netoli, vykom. Pakelyje mačiau atrakcionų parką, kuris kaip tėtis sakė - "Dirba tik vasarą". Bettt tai kokie kalneliai! Jei žinočiau, kad išgyvensiu, mielai ten būčiau nuėjus, JEIGU dabar būtų vasara.. Prieš skaitant toliau, pasižvalgykim po nuotraukas ir pasikapstykim po mano prisiminimus..


Galiausiai atkeliavom ten kur ir vykom - į pilį. Nors joje ir nebuvome, bet apeiti aplink ją tikrai atėmė daug jėgų. Drėgmė, aukštis ir dar vėjas - nekoks derinys. Bet mums pavyko. Pamačiau nuostabų vaizdą iš viršaus.. Tokį, kokio su fotoaparatu kurį turėjau (nors savo geresnį palikau mašinoje, nes jis tiesiog tikrąją to žodžio prasme durniuoja) užfiksuoti ir atkartoti tikrai nepavyko ir greičiausiai su manuoju būtų taip pat nepavykę.. Vaizdas atrodė.. Lyg miestas ant vandens. Bent jau toks susidarė vaizdas. Man asmeniškai gražu ir tikiu, kad kiekvienam nuvykus ten tai taip pat būtų gražu.. 

 Kelionė buvo beveik baigta, kai grįždami atgal vėl atsidūrėm Osle. Pravažiavom pro tokį originalų ir gražų pastatą! Aš niekada gyvenime dar nemačiau pastato kai atrodo, jog jis sudėtas lyg iš kubikų. Aukštai vieni ant kitų įvairiomis formomis. Gaila, užfiksuoti to nepavyko, bet pavyko užfiksuoti iš lauko kaip atrodo lubos.. Būtent tai ypač suteikė originalumą šiam pastatui. Spalvinga ir gražu, nematyta, o jei nematyta, reiškia ir originalu!

Šeštadienio vakaras - tiesiog parvažiavimas atgal į namus, arbata.. O prieš tai, vis dar būnant kelyje - nuostabus vaizdas pro langą - šviesos. Tūkstančiai šviesų.. Net ir kalnuose, jų buvo. Ir atrodė iš ties nuostabiai.

2 DIENA

Antra diena prasidėjo pakankamai panašiai, rytas - ypač panašus.. Vienoda rutina.. Atsikėliau, apsirengiau, pavalgiau ir jau užsisegusi saugos diržą sėdėjau mašinoje. Antrąją dieną mes žvelgėm iš apačios į viršų. Kur kas geriau. Mačiau dauuuug kalnų, liečiau sniegą. Kelionė iki jų buvo tikrai labai ilga..Bet neįsibėgėjant per daug toli, kelionės pradžioje pamačiau gražią ir neįprastą bažnyčią, nusifotografavau prie jos ir nufotografavau ją. Be to, mane labai nustebino jos pačioje viršūnėje esantis.. Gaidys :D keistokai atrodo. O dar prieš kelionę prie Bažnyčios - kelyje pavyko nufotografuoti gražią nuotrauką.. Vandenyje puikiai atsispindėjo medžių atspindžiai, o beveik šalia vandens ore kabėjo rūkas. Būtent tokį vaizdą aš mačiau kiekvieną rytą, kai vos tik pabusdavau. Po Bažnyčios - ilga kelionė be sustojimo.. Na, tik kartais kai buvo gražios vietos, vertos būti nufotografuotomis. Taipogi vėliau aplankėm nė nežinau kaip apibūdinti tą vietą.. Pakelėje pasistačius mašiną ir nuėjus prie skardžio matėsi nuostabus vaizdas.. Jis (3) nuotraukoje. Vėliau buvo tiesiog ilga ilgaaa kelionė...

 Galiausiai, kai jau buvom visai visai šalia, pamačiau dar vieną gražų vaizdą, kurio fotoaparatui taipogi velniškai gerai atkartoti nepavyko.. Pamatyti tai savomis akimis yra nuostabu. Nes vieta iš tiesų graži ir bent jau man, gal ir keistai skamba, bet jauki. Tai nebuvo pagrindinis mūsų kelionės tikslas. Vykom toliau, matėm dar keletą gražių vietų kurias sustojom norėdami įsiamžinti.. Buvom netoli kalnų, kur buvo nemažai sniego. Ir jis gerai lipo! :D  Vėliau paprasčiausiai važinėjom tol, kol privažiavom tokį statų skardį, kad net negera darėsi pasižiūrėjus. Apačioje nieko nebuvo, tik akmenys, o ir pats velniškai status. Net nejauku vaikščioti.. O keista, bet mus aplenkė dviratininkas,kuris nebijojo, kad jo dviratis gali paslysti ant sniego (na, faktiškai ten buvo beveik ledas). 

Galiausiai po truputį traukėm link namų pusės, sutikdami dar tikrai gražių vietų, kurios yra kiek žemiau po šiuo tekstu. Tas kalnas man patiko, realiai jis atrodė taip gražiai.. Ypač tai, jog debesys uždengė jo viršūnę ir pamatyti ją buvo diddeeelėėė problema! Bet vistiek nemačiau.. Galiausiai.. Vykom namo ramiu keliu, buvo ir vėl gražus vaizdas (2) kol mūsų kelionės grožybės užbaigė.. Ach, tobulas vaizdas. Realiai jį pamačiau ir nesupratau, kaip tai įmanoma. Atrodė, lyg kiek žemiau, būtų didžiulės pusnys, bet ten buvo ne pusnys. Ten nebuvo rūkas. Ten buvo debesys. Jie uždengė viską, visus medžius ir tai atrodė nuostabiai! Taip ir norėjosi šokti žemyn, bet neišdrįsau. Žinojau, kad iš manęs daugiau nieko nebeliktų. :D Ir tai buvo paskutinė stotelė kurioje MES sustojome.

Jeigu kalbant apie tai, kuo mane sužavėjo Norvegija tai galiu pasakyti pagrindinius dalykus ir trumpai juos argumentuoti.
  • Pirmoje vietoje tai gamta ir oru. Oras žymiai gaivesnis, gamta be galo graži ir turtinga, kitokia nei Lietuvoje. Galima pamatyti tokių vaizdų, kad kartais net tenka susimąstyti ar aš sapnuoju?
  • Žmonėmis. Jie visi yra draugiški, visi nuoširdūs. Parduotuvėse pardavėjos visada pasisveikina ir šypsosi, pasisiūlo ar reikia pagalbos.. Jei mažai perki - žmonės tave užleidžia. Jie yra na iš tiesų.. Be galo kantrūs žmonės, jie tau nieko nepasakys.
  • Prekėmis, daiktais. Ten yra tokių dalykų ir daiktų kurių nesurasi Lietuvoje ar šiaip kokiose nors šalyse. Nors ten pakankamai brangoka (pavyzdžiui TWIX šokoladukas 21 krona, tai litais apie 9,45LT) bet ten ir skiriasi kokybė. Viskas daug skaniau ir sočiau.
Todėl galbūt pasidalinimą įspūdžiais tuo ir baigsiu. Jeigu kada nors gausit pasiūlymą čia vykti manau, kad nepasigailėsit, nes tai tikrai šauni šalis kurioje dabar norėčiau gyventi.. Nes pabuvus ten vos savaitę, jau nuo pirmų dienų pasijaučiau lyg savuose namuose ir tiesiog.. Tiesiog ten jauku ir gera. Nes visi priima tave tokį koks esi ir niekas nekreipia dėmesio kaip tu atrodai, kaip rengiesi. Nes visi yra lygūs. Ir tai yra be galo gerai.

O gal kada nors esi buvęs čia? Pasidalink savo įspūdžiais! Pasakyk kur teko keliauti, ką matei ir ar patiko bei kokią nuomonę susidarei apie šią šalį.

Tikiuosi ir viliuosi, kad suteikiau šiek tiek informacijos, bent truputį sudominau ir.. Nesupykdžiau hater'ių!
Tad labanaktis visiems, prie šio straipsnio praleidau nemažai laiko ir.. Tikiuosi nuomonių bei diskusijų!
Labanakt dar kartą.

Monika.x

7 Komentarai

  1. Kaip ten gražu :o Ypač ta paskutinė nuotrauka, tiesiog nereali.. Norėčiau kada nors apsilankyti ten :)

    Norėjau paklausti, kam tas tramplinas skirtas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va vaa... Ten žiauriai gražu! O nuo to Tramplino kaip man sakė, tai čiuožia žiemą :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Fainas ir naudingas straipsnis. Uzsinorejau i Norvegija :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tokių straipsnių tikrai reikia šiame blog'ę. Labai patiko, kad viską gan aiškiai ir įdomiai išdėstei. Pati užsinorėjau ten nuvykti ir įkvėpti "Norvegiškojo" oro :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. kai tau pavydžiu!! Ir labai šauniai viską aprašei, tik norėtųsi kad nuotraukos būtų didesnės ;)

    AtsakytiPanaikinti