Keisčiausios ligos pasaulyje

 Turbūt ne viena iš mūsų yra peršalusi ar sirgusi gripu, tačiau ar kada pagalvojai, jog yra žmonių turinčių tam tikrų sindromų, kuriuos išgirdęs dažnas  iš mūsų tiesiog numoja rankomis ir sarkastiškai pasišaipo iš šio "juokelio", bet kad ir kaip juokingai skambėtų šių ligų pavadinimai, jos iš ties egzistuoja, todėl ir norėčiau Tau pristatyti šias, pačias keisčiausias ligas pasaulyje.


Priklausomybė nuo morkų:
"British Journal of Addiction" 1992 metais aprašė tris iki tol pasitaikiusius šios keistos ir gyvybei nepavojingos priklausomybės atvejus. Vienas iš šių atvejų buvo 40-metis vyras, kuris metė rūkyti ir cigaretes pakeitė morkomis, jis suvalgydavo apie penkis pakelius morkų per dieną. Šis žmogus vėliau atsidūrė psichiatrinėje ligoninėje, kur iš jo buvo visiškai atimtos morkos, tačiau tai pacientui tikrai neišėjo į naudą, vyras tapo itin nervingas. Šiek tiek vėliau Australijoje atsirado moteris, kuri po skyrybų su vyrų nepaliaujamai valgė morkas, nors atrodo, jog liga nėra sunki, tačiau niekam iki šiol nepavyko išsiaiškinti, kas sukelia šią priklausomybę.


Vilkolakio sindromas: 
Manei, jog pasakos apie vilkolakius yra iš piršto laužtos na, Tau tikrai teks pakeisti nuomonę, nes žmonių vilkolakių gali sutikti ir realybėje. Šie žmonės serga hipertrichoze, kitaip tariant, jų kūno plaukuotumas yra labai didelis, neskaitant pažastų ar intymių kūno vietų, tačiau nepulkite užjausti, nors anksčiau tokie žmonės pasirodydavo cirkų arenose, dabar jie yra ne tik vietinės, bet ir pasaulinės įžymybės, vis dažniau pasirodančios televizijos ekranuose ar laikraščių puslapiuose. Pagal Gineso rekordų knygą, pats plaukuočiausias žmogus žemėje yra trisdešimt trejų metų Zhenhuanas, kuris buvo pakviestas reklamuoti pažinčių agentūrą. 



Kūno suakmenėjimo sindromas: 
Ši liga išsivysto, kai žmogaus organizmas net ne šiek tiek, o labai persistengia ir nueina per toli, gydydamasis sužalojimus, ir žmogaus sąnariai pavirsta akmeniu. Šios ligos metu dėl kūno savaiminio atsistatymo raidos mutacijos pažeidžiami raumenys, raiščiai ar sausgyslės, kurios ilgainiui sukaulėja. Operacijos, turinčios išspręsti šią problemą neretai gali sukelti tik dar didesnį kaulų akmenėjimą. Pačiais sunkiausiais atvejais pacientai galiausiai nebegali atsikelti iš lovos ir žinoma, pajudėti. 


Svetimos rankos sindromas:
Dažnai dar vadinamas kaip Daktaro Streindžlavo (Dr. Strangelove) ar anarchistinės rankos sindromu, kurį  gali sukelti tam tikri smegenų sričių pažeidimai- viena žmogaus ranka ima elgtis, kaip tik panorėjusi ir kada panorėjusi. Pavyzdžių labai daug, tarkim viena ranka bando užsimauti pirštine, kita ją po to numaus arba viena ranka sega palto sagas, kitas jas atsega. Būta atvejų, kai ranka tapo agresyvi ir visais įmanomais būdais stengėsi šeimininkui pakenkti: žnaibėsi, daužėsi ir netgi bandė pasmaugti žmogų.

Potraukio metalui sindromas:
Nori tikėk, nori ne, bet žmogaus nenumaldomas noras suryti keletą metalinių daiktų žinomas nuo žilos senovės. Daugeliu atvejų šis psichikos sutrikimas tampa visiškai nenumaldomu na, o tada galime stebėti kaip keistuoliai per televizijos laidas valgo įvairius nevalgomus daiktus. Žmonių, kurie "puikiai" maitinasi metalu yra net du gerai žinomi pavydžiai- Allisonas Johnsonas bei vienas gyventojas iš Etiopijos, Allisonui buvo atlikta net 30-ešimt metalinių objektų iš žarnyno pašalinimo operacijų, o iš Etiopo skrandžio ištraukti 222 metaliniai daiktai, kurie iš viso svėrė 750 gramų, pasirinkimas iš ties didelis nuo monetų, raktų ir vinių iki laikrodžio baterijų.



Alisos stebuklų šalyje sindromas:
Priežasčių galinčių sukelti šį sindromą yra ne viena, tai gali būti neuroninė būklė (kurią gali įtakoti smegenų auglys), ilgalaikis narkotikų vartojimas ar tiesiog buvimas nenormalioje elektrostatinėje aplinkoje, kurioje susierzina kažkurios smegenų sritys. Šis sindromas pasireiškia iškreiptu aplinkos suvokimu- daiktai gali atrodyti arba per maži, arba per dideli. Tai gali turėti įtakos ir daiktų suvokimui (pvz.: koridorius per ilgas, pastatas per žemas), judėjimo suvokimu. Šis sindromas dažnai gali būti susijęs su migrena arba ištikti beužmiegant. Gydytojų manymu, sutrikimas susijęs su smegenų pakaušio zona, kontroliuojančia vizualinę informaciją.

Sprogstančios galvos sindromas: 
Jeigu vidury nakties tave pažadino sprogimo garsas, gali būti, jog tavo augintinis numetė porcelianinį servizą, tačiau yra žmonių, kurie tokį garsą girdi kasdien ir žinoma, visa tai vyksta tik jų galvoje. Tie, kurie turi šį sindromą miega labai prastai, nes dėl sprogstančios galvos sindromo, jie naktimis girdi visokiausių raketų ir bombų sprogimus, kurie ir pažadina iš gilaus miego.  Manoma, kad tai sukelia nerimas ar itin didžiulis nuovargis, taigi šis sutrikimas nesiejamas su jokiu fiziniu negalia.



Elektrinių kūnų sindromas:
Turbūt daugeliui iš mūsų yra nesvetimas jausmas, kai prisilietus prie kokio nors, vienokio ar kitokio daikto, įvyksta trumpas elektros energijos išlydis, kuris kartais gali būti šiek tiek skausmingas, tačiau tai yra menkniekis palyginti su žmonėmis, kurie turi nepaaiškinamą dovaną, o galbūt ir prakeiksmą, generuoti elektrinius ar magnetinius laukus, arba tiesiog be jokių skausmingų pasekmių, perleidžia per save aukštos įtampos srovę. Tai pat prisilietę prie elektros prietaisų, gali juos tiesiog sugadinti. Yra ir tokių, kurie prie savo kūno tarsi magneto klijuoja metalinius daiktus. 



Svetimos kalbos akcento sindromas:
Iš tiesų šis sindromas galbūt turi daugiau gerųjų savybių, nei blogųjų, nes manau, jog kažkas norėtų  kalbėti su airišku ar amerikietišku akcentu, tačiau šis svetimos kalbos akcento sindromas ištinka po smegenų pažeidimo, tokio kaip infarktas ar galvos trauma, nors bent vienu atveju tai gali  sukelti stipri migrena. 



Tourette'o sindromas:
Kraštutinis tiko susirgimas pridaro ypatingai daug rūpesčių ligoniui. Net menkiausias pojūčių dirginimas sukelia kūno traukulius ir… visiškai nevaldomą nešvankių žodžių srautą. Dažniausiai viskas pasireiškia gana švelniai, tik motoriniais traukuliais, ir ne itin trukdo kasdienybėje, turime puikius ir akivaizdžius šios ligos pavyzdžius, tokius kaip Anglijos futbolo klubo "Everton" vartininkas Timas Howardas, arba Prancūzijos kultūros ministras André Malraux. 


Sinestezija:
Tai iš ties labai keistas sutrikimas, kai dirginant vieną pojūčių centrą, atsiranda šalutiniai jutimai. Pvz.: tau sako "dešimt", o tu matai rožinę spalvą, ragauji picą, o mintyse matai "P" raidę. Kažkas mosteli ranka, o tu girdi lėktuvo ūžimą. Kai, kurie fenomenalūs skaičiuotojai ("Kiek bus 683 padauginti 4627?" ir t.t...) daugybos procesą ir galutinį rezultatą jie mato kaip spalvotą kaleidoskopą.


Mėlynos odos sutrikimas:
Oda gali būti įvairių spalvų- netgi mėlyna ar violetinė. Kentukyje gyvenčiai Fugate šeimai mėlyna odos spalva buvo paveldima iš kartos į kartą 162 metus dėl reto kraujo sutrikimo. Kitaip tariant, kraujas mažiau prisotinamas deguonimi, todėl pro odą jis atrodo ne raudonas, o mėlynas. Kada buvo išsiaiškinta šios ligos priežastis, visa šeima buvo pradėta gydyti ir jų odos spalva tapo normalesnė. 




Psichozės, susijusios su vietovėmis:
Pasirodo, netgi visiškai sveiką ir dvasiškai stiprų žmogų psichozė gali užklupti turistinės kelionės metu. Dabar yra išskirtos trys pagrindinės psichozės: Jeruzalės sindromas, Paryžiaus sindromas ir Florencijos. Tai – ne anekdotas, tokius atvejus fiksuoja medikai. Jeruzalės sindromas yra glaudžiai susijęs su religine miesto svarba, ir vienodai veikia tiek krikščionis, tiek musulmonas.

Alergija vandeniui:
Turbūt ne viena iš mūsų turi kokią nors alergiją, pienui, žemės riešutams, tačiau yra yra žmonių, kurie turi alergiją vandeniui. Kas kart kai odą sudrėkina vanduo, atsiranda skausmingų, degančių randų. Tai kasdienis žmonių, alergiškų bet kokioms vandens formoms, net ašaroms, gyvenimas. Viena britė net negali apkabinti savo sūnaus, nes jei jis prakaituoja, nuo prakaito ją išberia pūslėmis.





Na štai ir viskas! O dabar norėčiau užduoti porą klausimėlių: ar esi girdėjusi nors vieną iš šių ligų, o galbūt gali pasakyti, kuri liga Tau pasirodė pati keisčiausia?

12 Komentarai

  1. Kažkuriam puslapyje skaičiau apie alergiją vandeniui :/ kraupokai skambėjo :/
    O man keisčiausia liga pasirodė svetimos rankos sindromas... O.o
    Straipsnis labai patiko, sudomino, tad spaudžiu visus tris mygtukus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. AWESOME straipsnis! Man labai keista liga pasirodė Alisos stebuklų šalyje ir biški kraupokas pasirodė alergija vandeniui :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Džiaugiuosi, jog sudomino ir patiko straipsnis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. daug ka zinojau,bet buvo idomu ,gal tu knyga skaitei apie ligas ?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ne, tikrai jokios knygos apie ligas, ypač tokias, dar neteko skaityti. Daug straipsnių apie ligas skaičiau ir tada pačias įdomiausias aprašiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na va, pagaliau neturiu progos prikibti prie įžangos. Patobulėjai ryškiai! :) Šaunuolė. Pati tema super, išplėtota, viskas gerai, tik dar reikėtų su dizainu padirbėti, išdėstymu, kad raidės neperžengtų paveikslėlio ribų, nes vienur neperžengia o kitur jau persikelia į kitą eilutę. Bet jei jau pasitaisei ties įžangų kūrimu, tai tikiu, kad ir su išdėstymų kitąkart pasiseks labiau. Man straipsnis labai patiko. Apskritai, tavo straipsniai būna labai įdomūs, naudingi ir aukšto lygio, kaip iš didelio tiražo lietuviško žurnalo, rimtai! Jau prabalsavau už tave kaip už mėnesio rašytoją, tikėkimės, ja ir tapsi! :) Sėkmės, 3 reakcijos jau nuspaustos. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gintarija, labai labai ačiū! Visada iš tavęs galiu tikėtis ir neigiamų ir teigiamų straipsnio dalykų. Džiaugiuosi, jog nepasididžiuoji ir parašai tokį ilgą komentarą. Dar kartą dėkui!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kraupios ligos,bet straipsnis nuostabus,ačiū jums:))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na tikrai idomios cia ligos atrinktos, keistas bet iskirtinis straipsnis.
    As labiau pratusi ipratus medicininius straipsnius skaityti apie ligas ir ju gydyma https://www.vitaminai.lt/sveikatos-biblioteka/straipsniai/apie-akiu-stiprinima/kaip-turetumete-rupintis-savo-akimis-akiu/ stai apie akis taip pat patiko

    AtsakytiPanaikinti