„Skins“ - apie paauglystės dramas kitaip


Šiuolaikinių paauglių tarpe visus populiarumo rekordus muša televizijos serialai, žiūrovus nuperkantys viliojančia prekine išvaizda bei stipriai įtraukiančia banalybe siužete. Jie įdomūs ir kupini veiksmo, tačiau realiai žiūrovui yra reikalingi tik laikui „užmušti“. Puikūs to pavyzdžiai - visų mokyklos dievaičių gyvenimo vadovas, dar kitaip vadinamas „Liežuvautoja“ bei „Jaunosios Melagės“- nesibaigianti ir vis painesnė mistinė-kriminalinė istorija apie žavias ir paslaptingas mokyklinukes. Taip pat, jeigu garsiosios „Saulėlydžio“ sagos su visais neįtikėtinai šauniais mistiniais herojais jauniesiems kino gurmanams dar nepakako, žiūrovų visuomet laukia kultiniai „Vampyrų dienoraščiai“, kur fantastiniai padarai brėžia skiriamąją ribą tarp dėmesį kaustančios istorijos ir eilinės meksikietiškos muilo operos. Daug intrigų, karšti meilės trikampiai, pykčiai tarp draugų bei ašaros dėl nieko - tai pagrindinės amerikietiškų serialų paaugliams siužeto linijos, beje, puikiai atliekančios savo paskirtį - sudominti žiūrovą. Tačiau visgi, geriau paieškojus galima atrasti ir rimtesnio pobūdžio serialų, nors šie populiarūs mažiau. Realiausias to pavyzdys - britų šedevras „Skins“ (aut. past. - lietuviškos televizijos verčiama „Dūmas“). Jokių blizgučių, jokių reklaminių triukų, tik istorijos, įstringančios atmintyje ilgam.

„Skins savo istorijas vysto taip, kaip „Liežuvautoja“ ar kitos paauglių dramos niekada neišdrįstų.“ - San Francisco Chronicle

Britišku žargonu skins reiškia popieriukus, iš kurių gaminamos tabako (arba nebūtinai) suktinės, nuo šio žodžio ir kilo serialo pavadinimas. Siužete pasakojama apie grupelės paauglių, besimokančių Bristolyje, Anglijoje, gyvenimą. Serialas nuo kitų išsiskiria tuo, jog iš viso yra trys jaunuolių kartos, aktorių komanda visiškai pakeičiama jų personažams baigus koledžą, o taip nutinka kas du sezonus. Taigi, iš viso turime šešis sezonus bei dar vieną galutinį, septintą, skirtą visiems taškams ant i sudėti. „Skins“ nevaidina jokie itin garsūs aktoriai, tik dar nepatyrę, bet labai perspektyvūs jaunuoliai. Dėl šito galima kaltinti mažą biudžetą arba tokį aktorių pasirinkimą laikyti gudriu kūrėjų sprendimu. Šis serialas toli gražu nebėra naujas, jis pradėtas leisti 2007-aisiais, o galutinai baigtas - 2013-aisiais, tačiau jau dabar įvairaus amžiaus žiūrovų tarpe turi išliekamąją vertę. „Skins“ yra sukurti televizijos rašytojų tėvo ir sūnaus Bryan Elsley ir Jamie Brittain, o tai labai puiki kūrybinė sąjunga, nes seriale apie paauglius atskleidžiamos ne tik jų, bet ir jų tėvų gyvenimo istorijos, jausmai bei išgyvenimai. „Skins“ dramos daugiau negu veiksmo, tačiau taip pat gausu ir linksmų momentų. Šis serialas geba prajuokinti iki pilvo skausmo, dar prieš dešimt minučių braukus ašaras kaip mažam vaikui.      

Priežastys, kodėl „Skins“ yra geriau už bet kokį kitą serialą apie paauglius:



Veikėjai vaizduojami realistiškai



Neretai televizijos serialų kuriami paauglių personažai savo pribloškiančia išvaizda primena katik nuo podiumo nužengusius modelius, seksualių apatinių linijos reklaminius veidus,tiesiai iš pirmų mados žurnalų puslapių iškirptas figūrėlės, žodžiu bet ką, tik ne paprastus paauglius. Serialuose tokios tipinės gražuolės merginos visuomet užmezga romantiškus santykius su tokiais pat tipiniais gražuoliais vaikinais, o paprastiems žiūrovams anapus ekrano apie tokį likimą telieka tik pasvajoti. Tai dar vienas dalykas, kuriuo iš serialų gausybės išsiskiria „Skins“ - aktoriai, vaidinantys paprastus paauglius, čia ir atrodo kaip paprasti paaugliai, o ne grožio konkursų laureatai. Veikėjų apranga taip pat nėra kažkuo įspūdinga, tai herojams tik viena iš daugelio saviraiškos priemonių. Iš pradžių kai kurie „Skins“ personažai gali žiūrovui pasirodyti neišvaizdūs ir neturintys jokio išorinio šarmo, tačiau pažiūrėjus daugiau suprantama, kad svarbiausia seriale yra veikėjo asmenybė bei istorija. Susigyvenus su šiais dalykais, išorė taip pat pasidaro miela. „Skins“ personažai vizualiai atrodo tikresni, todėl prie jų prisirišama lengviau ir tvirčiau, žiūrovai tarp savęs ir veikėjų atranda daugiau panašumų, o tai jau labai didelis pliusas.

Seriale nagrinėjamos problemos labai aktualios šiuolaikinėje visuomenėje


„Skins“ personažai susiduria ne tik su tokiomis problemomis, kaip nelaiminga meilė ir pykčiai tarp draugų, tačiau taip pat turi akis į akį susiremti su valgymo sutrikimais, homoseksualumu, gyvenimu asocialiose šeimose, fiziniu ir psichologiniu smurtu, depresija, patyčiomis, savižudybe, rasine ir religine diskriminacija, narkotinių medžiagų vartojimu ir to pasėkmėmis. Visos šios socialinės problemos nėra trauktos iš pasakų ir legendų, priešingai, jas matome realioje šių dienų visuomenėje. Visi „Skins“ personažai parodo aiškią savo problemos vystymosi raidą: kieno įtaka viskas prasideda, kaip pamažu klostosi, auga bei galiausiai - pasidaro nebesuvaldoma. Jeigu veikėjas problemos neįveikia, pasėkmės parodomos labai aiškiai ir tiesmukai. „Skins“ moko tolerancijos. Moko, jog negalima iš anksto smerkti žmogaus, nežinant jo istorijos. Teigia, jog kartais paprastas žmogiškumas turi nugalėti asmenines nuostatas ir principus. Taip „Skins“ daro didžiulę įtaką jaunų žmonių mąstymui bei netiesiogiai padeda spręsti šių dienų socialines problemas. 

Neholivudinis, mūsų kultūrai artimesnis pastatymas



Nuo pat pirmųjų serialo minučių „Skins“ žiūrovui pateikia kažką neįprasto, naujo, kitokio. Iš pradžių tuos skirtumus sunku įvardinti, tačiau ilgainiui suprantama, kur tas kabliukas. Paaugliai paprastai būna įpratę žiūrėti amerikietiškus serialus, kurie nuo „Skins“ ir apskritai nuo daugumos europietiškų kino juostų smarkiai skiriasi pastatymu, filmavimo stiliumi ir galutinio produkto pateikimu žiūrovui. Iš pradžių šie skirtumai gali pasirodyti kiek atgrąsūs, o pats serialas - tik nevykęs eksperimentas iš mažo biudžeto, tačiau ilgainiui nė nepastebi, kaip susižavi tais mažais netobulumais. „Skins“ visada daugiau ar mažiau jaučiasi europietiška nuotaika, šiame seriale nėra jokių įmantrių triukų su kameromis, nepaprastai prašmatnių bei naujoviškų filmavimo aikštelių, o aktorių grimas labiau kasdieniškas, natūralus, priešingai, nei mėgstama holivudiniuose filmuose ar serialuose. „Skins“ paprastumas nugali bereikalingą pompastiką. Dar vienas europietiškumo požymis, jog seriale skambanti muzika nėra atliekama garsiausių mūsų laikų pop dievukų. „Skins“ garso takelis gali pasirodyti kiek senamadiškas, tačiau grojamos dainos tikrai paliks gerą įspūdį bei tobulai perteiks serialo nuotaikas. 

Daug emocionalumo - nuo juoko iki ašarų


„Skins“ personažams tenka susidurti su daugybe įvairiausių įššūkių. Vieni jų - be galo sunkūs ir žiaurūs, na o kiti - tiesiog apgailėtinai juokingi. „Skins“ - tai serialas, pastoviai svyruojantis tarp dramos ir komedijos žanrų. Silpnų nervų tikros dramos mėgėjai ne kartą ir ne du brauks ašaras, o ir tie, kurie laiko save kietaširdžiais, vietomis turės labai pasistengti norint ašaras suvaldyti. Kodėl? Dėka puikios aktorių vaidybos, kiekvieną personažų patirtą emociją visa širdimi išgyvena ir žiūrovai anapus ekrano, nesvarbu, tai būtų juokas ar ašaros. „Skins“ į savo istorijas įtraukia taip, kad apie siužeto vingius mąstai netgi serialui pasibaigus. Visi personažai be galo visapusiški ir pilnai atsiskleidžia įvairiausiose situacijose. O tai, jog kartais matome stirpius, visada juokaujančius ir žiūrovus linksminančius veikėjus verkiant, tik parodo, kad visi jie - tokie patys žmonės. 

Gausu pamokančios medžiagos


„Rūkymas žudo“ ir panašaus tipo įbauginti turintys užrašai ant cigarečių pakelių bei tėvų pasakojimai, kaip blogai yra svaigintis, toli gražu nevisada atpurto nuo šių dalykų. Realiai matomi sukrečiantys vaizdai jaunų žmonių mąstymą įtakoja daug labiau. „Skins“ narkotinės medžiagos užima labai svarbų vaidmenį, jas sutinkame kone kiekvienoje serijoje. Seriale jos parodomos iš dviejų pusių. Pirmoji - vakarėlio įkarštis, narkotikai tuomet tampa tikrais antidepresantais, o juos vartojantys paaugliai - linksmais ir laimingais, visi rūpesčiai ir problemos lieka nustumti kažkur giliai užmarštyje, gyvenama tik šia akimirka bei visiškai nemąstoma apie pasėkmės. Tuomet tiek žiūrovams, tiek personažams viskas atrodo labai linksma ir šaunu. Na, o antroji, realioji, pusė pasėkmes atskleidžia visu gražumu. „Skins“ herojai narkotikų dėka konfliktuoja su tėvais, policija, rizikuoja savo sveikata ir gyvybe, be to - poveikiui pasibaigus turi prisiimti atsakomybę už savo veiksmus, kas toli gražu nėra lengva. Taip pat, išsiblaivius grįžta ir visos herojų problemos. Dažnam žiūrovui stebint visą linksmąją narkotikų vartojimo pusę atrodo, kad išties čia nieko labai blogo, tačiau siužetui pasisukus link pasėkmių, susimąstoma - ar tikrai tos kelios valandos linksmybių vertos to, kas laukia vėliau?


Nors „Skins“ ir negali puikuotis milžiniškais reitingais bei daugybe apdovanojimų, o ir vertinimų šis serialas sulaukia labai dvipusiškų, aišku viena: tai nėra kažkas, ką pamiršti vos aptemus ekranui, tai nėra paprasta pramoginė laida, pripildyta kiek įmanoma daugiau bereikalingo veiksmo ir skirta tiesiog laikui užimti. „Skins“ yra kažkas daugiau, tai serialas, norintiems kažko daugiau.



Pirmo ir ketvirto sezono pristatomieji filmukai, norintiems susidaryti vizualų įspūdį apie „Skins“

12 Komentarai

  1. Visiskai pritariu tau del amerikietisku serialu- jie neatspindi paaugliu kasdienybes, neiskelia svarbiu problemu ir tikrai, pasalinus is ju ta fantastika, kuri uztinkama ,,ant kiekvieno kampo'' lieka tiesiog meksikietiska muilo opera. Tad siuo serialu mane labai sudominai, butinai paziuresiu. Aciu!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. ♥♥♥ sssssssskinsssssssssssss ♥♥♥

    AtsakytiPanaikinti
  3. džiaugiuosi, kad sudominau! :)
    psychotic girl, 100 % pritariu tavo šitam išsireiškimui (y) :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. PAGALIAU!!! Pagaliau paskelbei šį straipsnį!! Juodraštį jį skaičiau irlabaisudominai, tai laukiau kada gi pagaliau pabaigsi. AČIŪŪŪŪŪŪŪ!!!!!!LABAI LABAI ĮDOMUS! ;))

    AtsakytiPanaikinti
  5. dar Misfits žiauriai geras britų serialas. vertas pasižiūrėti:3

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pagaliau kažkas parašė straipsnį apie TIKRAI DĖMESIO VERTĄ serialą. Šaunuolė, Terese :) net neturiu prie ko prikibti :)lauksiu kitų
    Tavo straipsnių, sėkmės :)
    Tiems, kam patiko "skins" patariu pažiūrėti ir "shameless". Šiek tiek juokingesnis, bet taip pat žiauriai geras serialas :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. ačiū ir už gražius komentarus ir už pasiūlytus serialus! jūs nerealios <3

    AtsakytiPanaikinti
  8. Manau, kadanors pradėsiu žiūrėti. Sudominai, o tai daug. Šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Perskaičiau straipsnį, įsijungiau serialą, tačiau pusė peržiūrėjusi išjungiau - neužkabino. Bet bandysiu dar žiūrėti, nes žinau, kad taip jau būna su tais serialais. Iš pradžių - neįdomu, o paskui negali atsitraukti nuo ekrano. :D Straipsnis geras, tik reikia labai padirbėti su įžanga. Įžanga - tai KELI straipsnį pristatantys sakiniai. O tu visą pastraipą prirašei.. Tad linkiu išmokti sutilpti į kelis sakinukus. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. puikiai atspindi serialo turini, saunus straipsnis :) as tai pat rekomenduoju seriala "shameless"!!! Nes taip pat atspindi gyvenima, tiesa, be pagrazinimu. Sie du serialai kaip narkotikai!!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū už straipsnį! viskas tobula, pradėjau žiūrėti šį serialą. Jau antrą sezoną žiūriu.Ačiūū!♥

    AtsakytiPanaikinti