Holokaustas Lietuvoje

Turbūt ne kartą esate girdėję apie masinį žydų naikinimą, kurį inicijavo vokiečiai dar antrojo pasaulinio karo metais. Šis reiškinys vadinamas holokaustu, kas išvertus reiškia "auka sudeginant". Taip pat ši sąvoka naudojama apibūdinti tik antrojo pasaulinio karo ir tik žydų naikinimo apibūdinimui, daugiau jokios kitos tautos naikinimas nėra ir negali būti vadinamas holokaustu.

ŽYDŲ PADĖTIS IKI HOLOKAUSTO
Iki holokausto pradžios Lietuvos žydai, tuo metu vadinami litvakai, turėjo tikrai gerą padėtį visuomenėje. Jie buvo įtraukti į valstybės kūrimą, turėjo visuomeninį gyvenimą, galėjo dalyvauti įvariose veiklose, akcijose, buvo toleruojami. Be šių aspektų taip pat buvo griežtai draudžiami antisemitizmo pasireiškimai, tai reiškia, jog žydai turėjo būti laikomi valstybės dalimi ir būti lygiaverčias teises ir pareigas turinčiais piliečiais. Taip pat buvo toleruojamas jų tikėjimas, Lietuvoje buvo ne mažai jų maldos namų.

HOLOKAUSTO ŠAKNYS
Holokausto šaknys kilo iš vokiečių bei tuometinio jų vado A.Hitlerio rasistinės arijų teorijos. Hitleris teigė, jog žydai yra kitokie, jie nenusipelnė pripažinimo, jie griauna šeimas,o vokiečiai yra tobuli, be trūkumų žmonės, tad žydai trukdo. Taip pat iki šiol yra išlikęs stereotipas, jog jeigu žydas, vadinasi, kažką tuoj pavogs. Žydai visuomet buvo turtinga tauta, tačiau tikrai ne dėlto, kad vogė iš kitų - jie buvo labai darbštūs. Taigi, vokiečiai siekė asmeninės naudos, nes visas žydų turtas galėjo atitekti jiems.  Lietuvoje holokaustas prasidėjo tuomet, kai Lietuvoje įsigalėjo nacistinė okupacija.

EIGA
Viskas prasidėjo žydų suėmimu, įkalinimu bei perdavimu vokiečiams. Viena iš pirmųjų egzekucijų įvyko "Lietūkio" garaže, kur buvo suvaryti žydai. Ten buvo pakviesti lietuviai, kurie nežinojo kas vyks, tačiau privalėjo ateiti. Tą dieną lietuviai vaikai, vyrai bei moterys stebėjo žiaurią vokiečių vykdomą egzekuciją - visų pirma jie žydus išrengė nuogai, tuomet tyčiojosi, o galiausiai juos nužudė. Daug metų buvo tikinama, kad tai darė lietuviai, nes nuotraukose egzekutoriai buvo apsirengę lietuvių pareigūnų aprangomis, tačiau vėliau mokslininkai ištyrė nuotraukas, kur pamatė, jog žudikai buvo su vokiškais batais. Galėtų tai būti sutapimas, jog lietuviai gavo vokiškų batų, tačiau vokiečiai tuo metu Lietuvą buvo užėmę tokį trumpą laiką, per kurį lietuviai niekaip nebūtų gavę vokiškų batų.

Antisemitistinis plakatas agituojantis prieš žydus
Vėliau prasidėjo litvakų varymas į getus. Lietuvoje žydų buvo nemažai, todėl buvo rengiamos žudymo akcijos. Paprastai išžudydavo vaikus bei senus žmones, nes jie negalėjo daug dirbti, turėjo mažiau jėgos. Žydai buvo verčiami dirbti pačius žiauriausius iš šlykščiausius darbus, kuo darbas labiau tyčiojasi iš žmogaus - tuo geriau. Pavyzdžiui, kas daugiau valys užsikimšusią kanaliziciją rankomis, jei ne žydai? Suvaryti į getus žydai prarado viską - neteko turto, politinių ir pilietinių teisių. Žydai negalėjo būti ten, kur buvo paprasti žmonės, jie turėjo nešioti jų tapatybę nurodantį simbolį. Buvo tyčiojamasi ne tik iš gyvųjų, bet jau ir iš mirusiųjų žydų.  Lavonai buvo tempiami miesto gatvėmis, o artimiesiems nebūdavo leista net prieiti.

Didžiausios, masiškiausios naikinimo vietos buvo IX fortas Kaune bei Žemesnieji Paneriai Vilniuje.

Įdomus faktas, jog lietuviai buvo verčiami naikinti žydus, buvo remiamasi sistema "arba tu, arba tave", tad galima teigti, jog beveik jūs visi esate iš žmogžudžių šeimos, nes statistika rodo jog žydų naikinimo žudikų santykis buvo 1:8, tai yra vienas vokietis : aštuoni lietuviai.

PASEKMĖS
Holokausto Lietuvoje pasekmės žiaurios. Buvo uždarytos litvakų mokyklos, uždrausta turėti savo spaudą, persekiota tikyba, uždarytos sinagogos, pervadintos gatvės, naikintos kapinės. Litvakų praeitis turėjo būti užmirša. Holokausto Lietuvoje metu buvo sunaikinta 95% Lietuvos žydų.


15 Komentarai

  1. Pati apie tai gerai žinau, nes mano a.a senelis yra žydas, o jo seses mažas iššaudė, tėtį irgi norėjo senelio nušaut, bet jis išbėgo iš duobės, slėpėsi pas lietuvius.
    Straipsnis tikrai geras, informacijos - daug.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir atleisk, kad neaiškiai mintis išdėsčiau, mane veikia miegas. :D

      Panaikinti
  2. Pasirinkai labai įdomią ir naudingą (jei taip galima vadinti) temą. Straipsnis man patiko, buvo informatyvus, tačiau pritrūko sklandumo, rišlumo tekste. Pabaiga kaip ir yra, bet atrodo iki galo neišbaigta. O šiaip šaunu, sėkmės toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai įdomus straipsnis, man tokios temos visada labai įdomios ir šį įvykį galiu vadinti mūsų praeities dėme :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Straipsnio temą pasirinkai vertą dėmesio. Ačiū. Taip ir toliau :) Tik man kiek keista pasirodė priešpaskutinė pastraipa - kaip kaltinimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man straipsniai apie istoriją visada įdomūs, tai ir neturiu prie ko prikipti

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū visoms už nuomones. :)
    Anonime, čia neturėjo nuskambėt kaip kaltinimas, čia tiesiog bent man įdomus faktas ir mūsų istorijos mokytoja sakė lygiai taip pat, tai jeigu ką, tai mes visi tokie, galbūt.. :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man labai patinka, kad čia galima rasti istorinių straipsnių - nauda tiek jums, tiek mums skaitytojoms. :) Informacija pateikta įdomiai, todėl ją lengviau įsiminti, nei kaip kad kartais būna vadovėliuose.
    Tavo rašymo stilius gal nėra labai ryškus, bet jis man kažkuo patinka! Nežinau, gal tai tiesiog gerai parinkta informacija.
    Bet taip, tokios kaip pabaigos čia šiek tiek pritrūko, galbūt vienas apibendrinantis sakinys prie paskutinės pastraipos būtų išgelbėjęs.
    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tema pasirinkta labai gera. Straipsnis gana konkretus ir aiškus, bet norėjosi, kad dar įdėtumei kokių istorijų, video ir pnš. Būtų buvę daug įdomiau. Na bet ačiū. Tema tikrai labai gera ir įdomi :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O tai kaip atpažindavo, kuris žydas, kuris ne?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Įdomus faktas, jog lietuviai buvo verčiami naikinti žydus, buvo remiamasi sistema "arba tu, arba tave", tad galima teigti, jog beveik jūs visi esate iš žmogžudžių šeimos, nes statistika rodo jog žydų naikinimo žudikų santykis buvo 1:8, tai yra vienas vokietis : aštuoni lietuviai.
    << - include urself next time

    AtsakytiPanaikinti
  11. žydai turėjo nešioti antsiuvus.

    jūs galima suprast kaip lietuviai, o tai reiškia, kad į tą "jūs" įeinu ir aš:)

    ačiū visiems už nuomones:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai patiko.Puikiai pasirinkai tema:)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Pritariu Aistei V.- puiku rasti istorinių straipsnių šiame bloge, jie mane visados užkabina :). Ne išimtis buvo ir šis - lengai skaitėsi, neatsibodo, be to, papildė mano žinias, puiku!

    AtsakytiPanaikinti