Gandai ir apkalbos mokykloje - kaip su tuo gyventi?

Vaizdo rezultatas pagal užklausÄ… „rumors“ Būsiu atvira - tikrai nevengiu malonumo su draugėmis ką nors aptarti. Ir toli gražu ne visada tai būna kažkas pozityvaus. Visgi, manau, sutiksi, kad tiesiog apkalbėti kažką ir skleisti apie tą žmogų gandus - skirtingi dalykai. Visų pirma, apkalbėti galima bet ką. Dažniausiai mes apkalbame žmones, kurių nemėgstame arba kurie, mūsų nuomone, kvailai pasielgė ar apsirengė. "Ar matei, kaip ji atrodo?" - galima sakyti, kad tai apkalbos. Mes aptariame žmogų ir pasidaliname savo nuomone apie jį. Manau, kad šis apkalbų būdas visgi yra gan objektyvus, nes išties kiekviename kolektyve kas nors ką nors nuolat taip aptarinėja. Mes visi visus aptarinėjame. Taip jau yra, kad kartais kažkas nemėgsta mūsų arba mes nemėgstame kažko, visko įvyksta. Be to, kartais tokie kitų žmonių aptarimai yra būtini, nes ne visada yra galimybė pasakyti jam tai į akis, o negatyvias emocijas, susijusias su žmogumi, išlieti reikia. Asmeniškai aš  nemanau, kad tai blogai - visi tuo užsiima, net jei neprisipažįsta.

Visai kitas dalykas yra gandų skleidimas apie žmogų. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, apie save gali nuolat girdėti kažkokių istorijų nuotrupas, kurios net nėra tiesa. Tai jau visai kas kita, nes
1. Tai dažniausiai dalinai ar visiškai neatitinka tiesos
2. Į tokius dalykus visi labai reaguoja ir jie greitai išplinta mokykloje
3. Tokie tavo biografijos "faktai" iš esmės formuoja tavo įvaizdį ir ilgainiui jie taps tavo dalimi. Niekas nesigilins, kaip ten kas buvo ar ne, kažkokia istorija amžinai bus susijusi su tavo vardu. 

Visi žmonės, bent kartą susidūrę su situacija, kai jų vardas yra įpainiotas į kokią nors istoriją, su kuria jie nebūtinai turi tiek daug bendro, gali patvirtinti, kad po visko niekam nebeįdomi tiesa. Gali visiems bandyti įrodyti, kad ne, viskas buvo ne taip, bet nusiramink - tavęs niekas neklausys, o visa tai atrodys kaip apgailėtinas bandymas pasiteisinti. Žmonėms nereikia tiesios, žmonėms reikia šou. Dažniausiai tokie gandai ir būna savotiški spektakliai. Patikėk, istorija apie tai, kaip tu pamiršai sąsiuvinį, nesulauks tokio populiarumo kaip istorija iš kokio nors vakarėlio arba tavo asmeninio gyvenimo detalės. Vėlgi, įmanomi du keliai. Pirmas, tai iš tiesų įvyko, kažkas pamatė ir visiems papasakojo. Nemalonu, žinoma. Antra situacija, to nebuvo (arba buvo kitaip), bet kažkas kažką pamatė, ne taip suprato, pridėjo detalių ir tada visiems papasakojo. Abiem atvejais tau nemalonu eiti į mokyklą, nes visi tavo klasiokai varsto tave dviprasmiškais žvilgsniais, kurie, atrodo, seka tave visur, ir klausinėja, kaipgi praleidai savaitgalį. 

Taigi, ką daryti tokioje situacijoje? Visų pirma, įvertink padėtį. Jei kalbama apie kažką labai rimta ir tai jau perauga į patyčias, reikia kreiptis į tėvus ir mokytojus ir spręsti šią situaciją. Jei to daryti nėra reikalo ar tu nenori, privalai suprasti, kad niekam nieko neįrodysi. Žmonės tiki tuo, kuo nori tikėti. Gali pasikalbėti su draugėmis. Bet svarbiausias dalykas, kurį turi suvokti: ne apie visus žmones skleidžia tokius gandus. Jei būtum niekam neįdomi pilka pelytė, argi būtų įdomu kelias dienas aptarinėti tave ir su kuo tu kur atėjai, išėjai ir kalbėjai? Tikrai ne. Jei apie tave kalba, reiškia, tu įdomi. Pagalvok apie įžymius žmones. Bet tikrai įžymius. Ar įsivaizduoji, kiek visko jie turėjo išklausyti apie save? Na ir kas. Bloga reklama - taip pat reklama. Koks skirtumas, kas ką kalba? Gal tai kaip tik prideda tavo biografijai savotiško įdomumo? Galų gale pagalvok - žmonės gali kalbėti apie bet ką, o kalba apie tave. Argi tai ne komplimentas? 

 Marilyn Monroe

Ir pabaigai keletas pastebėjimų nuo manęs. 

Jei įvyko tokia situacija, geriausia yra nerodyti jai papildomo dėmesio. Taip, apie tave kalba, bet apie tave kalba kasdien, ką gi tau dabar daryti? 

Gandai - toks jau dalykas, atrodo, kad  visi kažką žino, nors iš tiesų žmogus viso labo girdėjo, kaip kažkas kažkam pasakė. Iš tiesų tai niekas nieko nežino. Todėl niekada  neskleisk ir neplatink gandų apie tai, ko tavo akys nematė. Kažkas kažkam pasakė, o tada dar nusprendė pridėti "nuo savęs" - ir jau turime naują istoriją. Nemanau, kad nori tame dalyvauti. 

Jei žmogus tavęs nemėgsta, jis ir taip ras būdų tave apkalbėti. Nesigraužk, jei atrodo, kad štai dabar tai jau visi apie tave ką nors tokio galvos. Kartoju, bloga reklama - taip pat reklama. Tiesiog ateik į mokyklą aukštai iškelta galva. Vidutinybių niekas nepastebi. 

Nedaryk išvadų apie žmogų remiantis tik gandais, kuriuos girdėjai.Nebūtinai tai tiesa. 

Tavo tikri draugai turi tikėti tavimi. Jei tu sakai, kad to nebuvo, reiškia, to nebuvo. Viskas. 

Linkiu visoms šilto pavasario ir sėkmingo mokslų metų užbaigimo. Tikiuosi, nemalonių situacijų jūsų gyvenime bus kuo mažiau. 



0 Komentarai