Mano studijos Anglijoje: pirmoji dalis


8677x5783 shelf, study, uhd, building, studying, the john rylands library, bookshelf, library interior, reading, learning, architecture, gothic, interior, gothica, Free stock photos, education, read, library, landmark, book, instituti

Nemažai Lietuvos abiturientų kasmet renkasi studijas užsienyje, o populiariausia tam šalis iki šiol išlieka Didžioji Britanija. Kadangi šiuo metu baigiu pirmąjį kursą viename iš Anglijos universitetų, nusprendžiau pasidalinti savo įspūdžiais, taip sakant, iš patirties. Suprantu, kad viskas, apie ką kalbėsiu, bus subjektyvu, tačiau galbūt ši informacija kažkam bus naudinga. 

Tikriausiai reikia pradėti nuo to, kaip aš atsidūriau JK. Iki studijų šios šalies nebuvau net aplankiusi, jau nekalbu apie gyvenimą ten. Visgi nuo kokios 10 klasės buvau visiškai įsitikinusi savo noru studijuoti užsienyje. Net negaliu tiksliai pasakyti, kas mane paskatino. Galbūt noras išbandyti save, pagyventi kitoje šalyje, pakeisti aplinką, tapti savirankiškesne, asmeninio tobulėjimo perspektyva... Manau, viskas kažkaip susidėjo į vieną labai didelį norą išvažiuoti studijuoti į užsienį. Anglija nuo pat pradžių buvo mano pagrindinis variantas: žinojau, kad studijų metu norėsiu dirbti. Studijuojant kur nors Švedijoje arba Danijoje ir nemokant vietinės kalbos darbą susirasti būtų sunkiau (nors, kaip parodė praktika, ir Anglijoje ne viskas taip paprasta), taigi tapo aišku, kad aš orientuojuosi į anglakalbes šalis. Anglija tiesiog buvo arčiausiai - visiškai nesijaučiau pasirengusi vykti į JAV ar Australiją. 

Mano stojimo procesas vyko per Kalba.lt ir ši organizacija man labai padėjo su dokumentų ir paraiškų pildymu ir išsiuntimu. Man tereikėjo paruošti dokumentus: pažymių išrašą, rekomendaciją iš mokytojo ir mano rašytą motyvacinį laiška, kuriame aš kalbu apie save ir kodėl noriu stidijuoti šią specialybę. Aplikavau į penkis universitetus, teigiamą atsakymą gavau iš visų, galiausiai pasirinkau tą, į kurį nuo pat pradžių labiausiai norėjau. Beje, mano atveju man nereikėjo laikyti IELTS egzamino, kad įrodyčiau savo anglų kalbos žinias, užteko anglų kalbos vidurkio ir puikiai išlaikyto valstybinio brandos egzamino, tačiau reikalavimai kiekveinam universitetui skiriasi. Ir štai mes priartėjome prie pačios įdomiausios vietos: aš laiminga, nes įstojau ten, kur norėjau, skrendu į Angliją į savo naują gyvenimo etapą. Nors karantinas kiek pakoregavo mano planus ir grįžau į Lietuvą anksčiau, nei tikėjausi, o mokslo metus baigiu online režimu, šiokią tokią patirtį sukaupiau ir skubu ja pasidalinti. 

                                                                   Bendrabučiai                                                                                                                                                   
Pradėsiu turbūt nuo universitetų bendrabučių. Kiekvienas universitetas turi savo bendrabučius, tačiau dažniausiai jie yra skirti pirmo kurso studentams, kadangi vėliau dauguma studentų nuomojasi būstą. Tiesa, gauti vietą bendrabutyje galima ir po pirmo kurso, tačiau reikia turėti galvoje, kad pirmenybė teikiama pirmo kurso studentams. O dabar šiek tiek gyvenimiškos išminties: negyvenkite bendabutyje. Gyventi ten pirmais savo metais universitete buvo vienas kvailiausių mano spredimų, štai kodėl:
1. Kaina. Bendrabučiai Anglijoje tikrai brangūs. Žinoma, kaina priklauso nuo miesto (pvz. Londone bus žymiai brangiau), tačiau vis dėlto kaina kandžiojasi. Mano universitetas turi gal 6 skirtingus bendrabučius (halls of residence), aš gyvenau pačiame pigiausiame ir mokėjau 96 svarus (107 eurus) į savaitę! Turint omenyje, kad mano universitetas ne Londone, pats miestas nėra labai brangus ir bendrabutis buvo pats pigiausias. Kitų bendrabučiučių kainos galėjo siekti ir 180 eurų per savaitę. Dažniausiai pigiau galima nuomuotis namą (shared house) su 3-4 draugais, beje, dauguma studentų tą ir daro. Mano draugė gyvena jaukiame ir visiškai įprastme dviejų aukštų name ir moka už jį 300 svarų į mėnesį + komunaliniai mokesčiai. Taip, vis dar brangu, bet pigiau už bendrabutį.
2. Sąlygos. Žinoma, sąlygos geresnės nei Lietuvos bendrabučiuose: turėjau savo kambarį, tačiau dalinausi virtuvę ir vonios kambarį su dar keturiomis merginomis. Žinoma, ne su 50 žmonių, tad nors tiek gerai. Iš esmės gyvenimas buvo pakenčiamos. t.y jokių tarakonų, žiurkių ar pelėsio aš nemačiau, bet remontas darytas aiškiai senokai ir nuolat kažkas luždavo (dušas, nebūdavo vandens, užsikimšdavo kriauklė ir tt), o pataisymo tekdavo laukti savaitėmis. Kituose bendrabučiuose situacija buvo geresnė, bet, kaip jau sakiau, viskas remiasi į kainą
3. Triukšmas. Bendrabutis yra bendrabutis. Teks susitaikyti su nuolatiniu triukšmu ir neaiškiais personažais. Man šiuo atveju nepasisekė - gyvenau pirmame aukšte ir mano langas išeidavo tiesiai į vidinį kiemą. Beveik kas naktį tiesiai po mano langais leisdavo laiką triukšmingos kompanijos. Negaliu suskaičiuoti, kiek kartų tekdavo atsibusti 3 valandą nakties, nes žmonės grįždami iš klubo nusprendė dar valandą pastovėti lauke. Kita problema - kaimynai, kurių negali pasirinkti. Iš keturių merginų, su kuriomis gyvenau, trys niekada nekėlė jokių problemų, tačiau likusi ketvirta viską kompensavo su kaupu. Ji nuolat kviesdavo pas save jau anksčiau minėtus neaiškius personažus ir dažnai keldavo nemažai triukšmo. Po vieno itin nemalonaus incidento netgi kalbėjau su administracija. Gali kilti klausimas - o ką daro apsauga? Na, iš savo pusės to paties norėčiau paklausti. Bendrabutis visą laiką yra saugomas, tačiau triukšmo problema nė karto nebuvo išspręsta: apsauginis tiesiog sėdėdavo savo vietoje, o tuo metu gal 30 nelabai blaivių žmonių vidury nakties prie įėjimo tęsė vakarėlį.            

Taigi iš visų išvardytų dalykų galiu padaryti išvadą, kad geresnis pasirinkimas - nuomuotis būstą su draugais ar pažįstamais. Žinoma, galbūt važiuoji studijuoti viena ir kol kas neturi draugų naujoje šalyje: tokiu atveju tau gali padėti socialiniai tinklai, pvz. Facebook grupė ""Kambariokai - UK (Studentams)", kur gali rasti žmonių, studijuojančių tavo universitete.

                                                                     
                                                                        Studijos

Pereikime prie pačių studijų. Kuo skiriasi nuo mokslų Lietuvos universitetuose?
Na, aš Lietuvoje niekada nestudijavau, tačiau iš to, ką žinau ir iš draugų/pažįstamų pasakojimų, galėčiau įvardyti kelis esminius skirtumus:

1. Santykiai su dėstytojais.
Nemažai kartų girdėjau pažįstamų nusiskundimus, kad dėstytojai gali leisti sau naudoti psichologinį smurtą, atvirai reikšti savo simpatijas kai kuriems stdentams, arba, priešingai, kai kada elgtis nevisai korektiškai ar pagarbiai... Anglijoje tokių dalykų jei ir nutinka, tai žymiai rečiau ir už panašius dalykus dėstytojas laisvai gali netekti darbo. Asmeniškai susidūriau tik su viena situacija, kai, mano nuomone, dėstytoja sumažino pažymį už mano darbą, nes asmeniškai nesutiko su mano pozicija, nors aš argumentavau savo nuomonę. Žinoma, ji to man nepasakė, be esu visiškai įsitikinusi, kad buvau verta geresnio įvertinimo. Tačiau, kaip jau minėjau, tokių situacijų pasitaiko išties labai retai, o dauguma dėstytojų išties draugiški ir stengiasi padėti.

2. Studijų struktūra.
Pačiame universitete per paskaitas ar seminarus praleidžiama žymiai mažiau laiko, nei Lietuvoje. Iš pirmo žvilgsnio tai skamba labai patraukliai, juk turėsi laisvo laiko, tačiau neskubėk džiaugtis, nes laukia daug savarankiško darbo. Pavyzdžiui aš, pradedant lapkričiu ir baigiant geguže, nuolat turėjau kažką rašyti: esė, rašto darbus, projektus ir tt. Nuolatos. Kartais po kelis darbus vienu metu, kai kurį nors baigdavau, iškart pradėdavau kitą. Šitas procesas yra tiesiog nenutrūkstantis, o tai, reikia paasakyti, labai vargina. Neužtenka tiesiog parašyti esė - tai turi būti 1800 žodžių mokslinis darbas, kuriam reikia rasti ir perskaityti galybę medžiagos - mokslinių straipsnių, tyrimų ir tt. Štai tokį esė, dirbant kasdien po 3-4 valandas, galima pilnai pabaigti (t.y. susirinkti medžiagą ir parašyti patį darbą) per kokią savaitę - 10 dienų, o po to džiaugsmingai pradėti naują darbą.

Dar vienas skirtumas - Lietuvoje studentai mokosi daugybę įvairių dalykų, kai kurie iš jų netgi nėra susiję su specialybe. Anglijoje to nėra. Dalykų nedaug, visi susiję su pasirinkta specialybe, jokių nukrypimų į šoną. Tiesą pasakius, nežinau, ar tai gerai. Iš vienos pusės, yra galimybė labiau susikoncentruoti į mokomuosius dalykus, bet iš kitos pusės, kartais platesnės žinios yra labai naudingos ir padeda plėsi akiratį.



Šiendienai tiek, nenorėčiau perkrauti informacija, o ir per vieną kartą išdėstyti visas savo mintis ir įspūdžius labai sunku. O kadangi papasakoti dar tikrai turiu ką, susitiksime kitą kartą.

Ačiū, kad skaitote.

Su meile,
Viktorija



                                                                                                                                                                                                       



                                                                        



6 Komentarai

  1. Puikaus vyro, vadinamo dr. Ajayi, dėka pavyko susitaikyti su savo vyru po ilgo atsiskyrimo, padėjus rašybos raktą, mano vyras išėjo iš namų ir pasakė, kad jo nebedomina mūsų santuoka. Aš maldauju jį atvykti grįžęs namo, bet jis sakė, kad yra pavargęs nuo santuokos ir nori skyrybų, pamačiau vienos ponios liudijimą, kuri teigė, kad rašybos ratukas padėjo jai gauti pelningą darbą, todėl susisiekiau su rašybos kastu dėl pagalbos, paaiškinau savo situaciją rašytojas dr. Ajayi, ir jam buvo pasakyta, ką reikia daryti, laikydamasis visų dr. Ajayi duotų nurodymų, o mano didžiausiai nuostabai mano vyras grįžo namo po trijų dienų ir šiuo metu gyvename ramybėje. Jei jums reikia pagalbos santuokiniuose namuose ar susisiekite su dr. Ajayi on viber arba Whatsapp: +2347084887094 arba el. paštu: drajayi1990@gmail.com jis yra tikrai galingas žmogus. Aš visada dėkoju savo žvaigždėms už tą dieną, kai sutikau jį internete

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kadangi mūsų veidai yra skirtingi, todėl mūsų problemos yra nežinia, kokius sunkumus patiriate gyvenime, bet noriu, kad šiandien žinotumėte, jog jei tikrai norite išsivaduoti iš išbandymų. Jums yra sprendimas. Noriu visuomenei pristatyti vyrą, vardu Ajaja, jis yra galingas burtų ratukas ir jis man prieš metus padėjo išgelbėti mano santuoką, nes mano vyras paliko namus sakydamas, kad mūsų sąjunga nebedomina, tai gali šokiruoti man, nes neprisimenu, kaip mes ginčijomės, vėliau sužinojau, kad jis buvo su kita ponia, maldavau grįžti namo, kad būtų su manimi ir vaikais, bet jis nebeveikė pats, vėliau sužinojau vėliau, kad jį žavi moteris, su kuria jis yra. Aš susisiekiau su daktaru Ajayi ir žavesys buvo atšauktas po 3 dienų burto ir mano vyras grįžo namo. Dr. Ajayi sugeba atlikti bet kokius burtus, tačiau jo tarnyba nėra nemokama. Susisiekite su juo „Viber“ / „WhatsApp“: +2347084887094 arba el. Paštas: drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau du kartus esu santykių su vyru sagoje, jis mane apgaudinėja su kita moterimi, norinčia įsitikinti, ar mano namai sugenda, o mes net ruošiamės skirtis, ir jis nusprendė mane palikti kitos moters labui, Ketvirtadienį pasakojau savo draugei apie skyrybas, o ji man rekomendavo Dr.AJAYI, kuris išgelbėjo mano santuoką ir parsivežė mano vyrą. Vakar jis atsiklaupė ir dėl visko atsiprašė. Niekada nebereikės žiuri į skyrybas. Džiaugiuosi, kad mano šeima grįžo, o mano vaikai - laimingi. Jei turite panašių santykių problemų. Susisiekite su didžiuoju burtų raštu daktaru AJaYI el. Paštu: Drajayi1990@gmail.com arba „WhatsApp“: +2347084887094. Mano šeima grįžo ir noriu, kad kiekviena pora suprastų, jog skyrybos niekada nėra sprendimas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. mano vyras yra rūpestingas ir mylintis vyras, bet maždaug 8 mėnesius jis buvo nutolęs nuo manęs ir vaikų, jam nebesvarbu mūsų gerovė ir vos miega namuose, aš kelis kartus jo maldavau, bet visi mano prašymai apgailestauja. ausis būti nuoširdžiais draugais, tie 8 mėnesiai man buvo gyvas pragaras. Aš aptariau savo problemą su drauge, kuri man papasakojo apie šį puikų burtininką, vadinamą daktaru AJAYI, kuris padėjo jos pusbroliui santuokoje. Aš buvau skeptiškas, bet nusprendžiau pabandyti, aš paaiškinau viską, kas vyksta mano šeimoje, gydytojui AJAYI ir jis pasakė norėdamas atlikti tam tikrus dalykus namuose, aš vykdžiau visus jo nurodymus ir didžiausią nuostabą sukėlęs vyras trečią dieną grįžo namo, sakydamas, kad nežino, kas jį ištiko, ir gailisi dėl to, ką patyrė man ir vaikams , dabar mes vėl gyvename kaip šeima. jei jums reikia pagalbos susituokus namuose, el. paštu: drajayi1990@gmail.com arba „Whatsapp“ / „Viber“ numeris: +2347084887094

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano vardas Eliza, mano 5 metų vyras paliko mane su mūsų 2 metų kūdikiu, nes susidūriau su juo apgaudinėdamas, kad nakvojau lauke, kol nesupratau, kas vyksta, mano vyras gyveno su kita moterimi, sutikau draugą, kuris mane supažindina Dr. Ajayi galingas burtininkas. Pasakiau daktarui Ajayi apie savo situaciją ir meilės burtai buvo padaryti, po 3 dienų mano vyras grįžo namo ir mes vėl gyvename laimingą gyvenimą. susisiekite su daktaru Ajayi per Whatsapp: +2347084887094 dėl santuokos problemų sprendimo.

    AtsakytiPanaikinti