Dramos klasikas - Viljamas Šekspyras


Kaip man patinka tavo akys juodos!
Lyg jusdamos, kad pamiršai mane,
Jos užsivilko gedulą- ir rodos,
Kad žiūri su užuojauta švelnia.

Skaistveidė saulė mūsų žvilgsnį keri,
Kai teka jauno rytmečio gaisuos;
Mus jaudina pirma žvaigždė vakarė,
Skelbėja tyliai žengiančios tamsos.

O aš tavų akių gelmėj juodojoj
Palaimą ir užuomaršą randu,
Nors gaila man, kad gedulo šydu
Širdies aptraukti tu nesugalvoji…

Tuomet sakyčiau drąsiai visada,
Kad grožio saulė būna tik juoda!

                      Nuostabus angų dramaturgas, parašęs per 150 sonetų, apie 36 pjeses, ir kelias ilgesnes poemas, laikomas vienu geriausių pasaulio raytojų. Tikriausiai jau siprantate, jog aš apie talentingąjį Viljamą Šekspyrą.
                      Manau, jog kiekvienas girdėjome apie skaudžią ir tragišką Romeo ir Džuljetos meilės istoriją, Hamleto klausimą: „Būti ar nebūti“ arba 116 – ąjį sonetą, dar kitaip vadinamą meilės himnu.. Už visa tai, už šas eiles, turime dėkoti Viljamui Šekspyrui.
1996 metais pasirodžiusio "Romeo+Džuljeta" filmo
(su Leonardo DiCaprio ir  Claire Danes) plakatas
                      Viljamas Šekspyras. Kaip jau sakaiau pradžioje, anglų dramaturgas, poetas, rašytojas, gimęs apie 1560 metus Stratforde prie Eivono. Vos sulaukęs aštuoniolikos rašytojas buvo priverstas vesti Aną Hatvei, kuri buvo nėščia nuo jo. Po dvejų metų Viljamas ir Ana susilaukė dvynių. Taigi, vos dvidešimt vienerių metų Viljamas Šekspyras buvo priverstas rūpintis šeima.
                      1590 metais dramaturgas buvo pastebėtas Londone su keliaujančių aktorių trupėje. Viljamas buvo geras aktorius bei rašytojas. Neilgai trukus Viljamas Anglijoje išgarsėjo kaip poetas. Šekspyras Londone gyveno dvidešimtmetį, per tą laiką parašė trisdešimt septynias pjeses, 154 nuostabius sonetus ir keletą poemų. Jis tapo turtingu žmogumi ir 1597 metais įsigijo brangų namą Stratforde.

Keista, bet Šekspyras neįamžino nė vienos iš savo pjesių. Sukti leidėjai, vaikydamiesi sau naudos, neteisėtai išleido veik pusę dramaturgo pjesių, o jų tekstai dažnai būdavo netikslūs, tačiau Šekspyras nė karto nemėgino įsikišti.
Apie 1612 Viljamas Šekspyras metė rašymą ir grįžo pas savo žmoną ir vaikus. Mirė šis dramaturgas 1616 metais, o savo turtą paskyrė vyriausiajai dukteriai Siuzanai („Jinai ir jos palikuonys gyveno Šekspyro nupirktame name, kol 1670 metais mirė paskutinis iš jų.“).
Vos nepamiršau paminėti vieno įdomaus fakto. Manoma, jog garsusis Viljamas Šekspyras buvo XVI - XVII a. Oksfordo grafo Edvardo de Verė pseudonimas, o tikrasis Viljamas Šekspyras buvo tik pasiturintis pirklys, kurio verslas nuvedė jį į Londoną, bet pirklys nebuvo susijęs su dramų rašymu. Nors yra tokį gandą patvirtinančių faktų, tačiau ši Viljamo Šekspyro tapatybės versija nėra garsiai skelbiama ar patvirtinama...

Su meile,
Simona

4 Komentarai

  1. Radau keletą klaidų. Informacija buvo gerai paruošta, bet manau man apie Šekspyrą buvo nei naudinga nei nenaudinga sužinoti tai ačiū už darbą!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Siūlau kitą kartą parašius straipsnį permesti akimis dar kartą ar nėra rašybos klaidų, nes tekstas tampa nebepatrauklus akiai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Straipsnis per daug nesužavėjo, nes nebuvo patrauklus akiai. :) Norėtųsi daugiau paveikslėlių ir ne vientiso teksto. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kadangi Viljamas Šekspyras vienas mėgstamiausių mano rašytojų,tai straipsnis tikrai skurdus...Daugiausia parašyta apie jo šeima ir tiek...Mažai apie pasiekimus ir kūrybą.

    AtsakytiPanaikinti