Back to school: Atsisveikink su nepunktualumu ir užmaršumu

Artėjantys mokslo metai vėl reikalaus daug punktualumo, tikslumo ir, žinoma, geros atminties. Teks vėl įsijungti aktyviąją smegenų pusę ir į galvą dėti ne tik tai, ką mokytojai pasakoja per pamokas, ką užduoda namų darbams, ką perskaitai privalomojoje literatūroje, bet ir kada su kuo turi susitikti, iki kada turi atlikti tam tikrą darbą ir daug kitų panašių dalykų, kurie gali pradėti graužti visus nervus, jei laiku nesusiimsi ir nepadarysi rimtų išvadų.

Todėl siūlome visuomet po ranka turėti asmeninę dienotvarkę ar darbotvarkę. Taip galėsi būti tikra, jog nieko nepamiršai ir visur spėji, o tai padės sumažinti stresą, kurį, neabejojame, kartkartėmis patiri. Pirmiausia norėtumėme apibrėžti "dienotvarkės" ir "darbotvarkės" sąvokas. Taigi, dienotvarkė yra vienos dienos darbų sąrašas, o darbotvarkė - darbų sąrašas, kuriuos išvis turėtumei atlikti, nebūtinai per vieną dieną (tai gali turėti galutinę datą arba ne).

Jeigu nesi kruopšti ir nemėgsti kažką darytis pati, gali įsigyti tai, kas tau padėtų išlikti punktualiai ir vis pažadinti tavo atmintį.

Dienotvarkė:
Prieš pradedant eiti į mokyklą, siūlome įsigyti mažą knygelę - kalendorių, kurioje vienas puslapis atitinka vieną dieną. Ši maža knygutė bus svarbiausias dalykas, kuris padės tau išlikti punktualiai ir nepamiršti nei vieno darbo. Ją nešiokis visur ir visada, nes niekuomet nežinai, kada prireiks į savo dienotvarkę įtraukti vieną ar kitą susitikimą, darbą.

Darbotvarkė:
Taip pat siūlome įsigyti kamštinę lentą ir smeigtukus. Lentą patariame pasistatyti matomoje vietoje ant savo darbo stalo. Ant jos galėsi kabinti savo darbotvarkes (arba to do's sąrašus). Taip visuomet matysi, ką tau reikia padaryti. Patarimas, turint darbotvarkę: pirmiausia atlik sudėtingiausius darbus, o tik vėliau - lengviausius!

Na, o, jeigu esi kruopšti ir mėgsti rankdarbius, viską gali pasidaryti ir prisitaikyti asmeniškai sau.

Dienotvarkė:
Tau neprivaloma pirktis kalendoriaus, juk pati gali pasidaryti mielą knygutę. Mes siūlome du variantus tokiam "kalendoriui" pasidaryti:

1. Pasiimk storą sąsiuvinį ir visaip jį apipiešk, dekoruok. Pasidaryk jį tokį, koks tau būtų artimas ir mielas. Nepamiršk sunumeruoti dienų! Taip pat siūlome prisiminti, jog, kadangi pati daraisi sau, gali tokį "kalendorių" pasidaryti nebūtinai metams. Tai gali būti pusmečio, semestro, o gal net savaitės trukmės kalendorius.
2. Vietoje sąsiuvinio ar užrašų knygelės, gali pasiimti daug lapų ir visaip juos sujungti: klijuoti, rišti, segti. O vėliau dekoruoti lygiai taip pat, kaip darytumei su sąsiuviniu.
Tiesa, tavo dienotvarkė neprivalo būti "netvarkinga", kad tau ji patiktų ir būtų maloni vartyti ar rašyti į ją. Tai turi būti TAVO. O visa kita priklauso tik nuo tavo skonio ir supratimo, kaip tavo manymu turėtų atrodyti TAVO dienotvarkė.

Darbotvarkė:
Taip pat neprivalai pirkti kamštinės lentos, kad turėtumei vietos prisegti savo darbotvarkę. Tvarkingai padarytą darbotvarkę gali priklijuoti prie stalo krašto, spintos ar spintelės durelių, sienos. Kad nesugadintumei kambario vaizdo, siūlome atsižvelgti į kambario interjero dizaino stilių ir jį perkelti ant savo darbotvarkių, segamų matomose vietose.

Jeigu nori, viską gali perkelti į savo mobilų telefoną ar kompiuterį, naudodama Google kalendorių. Į dienotvarkę patariame įtraukti susitikimus, projektus, apsilankymus grožio salonuose. Tuo tarpu, namų darbus siūlome rašyti į darbotvarkę. Patikėk, visai nesunku būti punktualia ir prisiminti visus darbus, jeigu viską užsirašai ir atlieki taip, kaip suplanuoji.

2 Komentarai

  1. Labai naudingas straipsnis, tikrai pagelbėjo ir dabar viską stengsiuosi užsirašyti. Ačiū, Silvija. :)

    AtsakytiPanaikinti