Keisčiausi augalai pasaulyje

Jeigu paprašyčiau rasti bent vieną merginą, nemėgstančią gėlių ar kitokių augalų, turbūt ilgokai užtruktumėt. Mažai kam nepatinka rožės, tulpės ar kitos grožybės. Tačiau ar žinojai, kad augalai gali atrodyti visiškai kitaip, negu tau gerai pažįstami lazdynų krūmai ar beržai? Ne? Ką gi, skaitydama toliau tai sužinosi!

Titano Aronas.

Šis didelis ir įspūdingas augalas šnekamojoje kalboje dar vadinamas „numirėlių gėle“. Kodėl? Atsakymas visai paprastas: ji turi specifinį pūvančios mėsos kvapą. Be šio, vienos šlykščiausio kvapo gėlės titulo, titano aronas dar tituliuojamas ir aukščiausia gėle pasaulyje. Jo žiedas gali siekti net trijų metrų aukštį!


Rafflesia

Rafflesia — maždaug 1,2 metrų pločio augalas, dvokiantis lyg numirėlio kūnas. Jis parazitas, mintantis kitais gyvais sutvėrimais. Liežuvis neapsiverčia pavadinti šio augalo gėle, tačiau taip yra. Rafflesia ypač reta ir aptinkama tik Malaizijoje. Didžioji jos dalis slypi viduje, kur gaminamos maistingosios medžiagos. Jos skleidžiamas bjaurus kvapas skirtas privilioti vabzdžiams, kad šie perneštų augalo žiedadulkes.


Dramblio pėda.

Ši įdomios formos gėlė yra valgoma ir kai kuriose šalyse jos šaknys pripažįstamos kaip delikatesas. Daugeliui ji primena grybą ir nors yra gimininga titano aronui (jos abi turi panašius žiedus), neskleidžia jokio bjauraus kvapo. Šios gėlės vaisiai vadinami saldžiosiomis bulvėmis. Ar esi kada jų ragavusi?


   Dracunculus vulgaris.  
                                             
 Augalas randamas Balkanų pusiasalyje. Jo vainikas užauga net iki 125 centimetrų! Turbūt būtų visai graži gėlė, tačiau ji turi vieną, labai didelį minusą — skleidžia pūvančios žmogaus kūno smarvę. Dracunculus vulgaris — tamsiai violetinės spalvos, žiedas lyg lapas su kyšančia juoda atauga. Įdomu tai, kad užsienyje jį galima visai lengvai nusipirkti — kai kuriose šalyse augalas išties yra populiarus!


Wollemia nobilis.

Šis medis iki 1994 metų buvo žinomas tik iš 120 milijonų metų senumo fosilijų. Dabar tokių augalų gamtoje yra mažiau nei 100. Medis turi įdomią išvaizdą: keistą žievę, kuri atrodo lyg aplipusi šokolado burbuliukais, daug kamienų ir paparčius, primenančius lapus bei augančius spiralėmis. Wollemia nobilis gali išaugti iki maždaug 4 metrų aukščio, o jo gyvenimo trukmė maždaug 400 —1500 metų. Išties įspūdinga!


Welwitschia mirabilis

Augalas, kuris susideda vos iš dviejų lapų ir stiebo su šaknimis. Augdami lapai vis labiau pradeda priminti nežemišką gyvybės formą, o stiebas veikiau storėja, nei auga. Welwitschia mirabilis gali būti maždaug dviejų metrų aukščio ir septynių metrų pločio. Ji auga dykumose, yra prisitaikiusi prie karšto ir sausringo klimato. Augalo amžių nustatyti sunku, tačiau manoma, kad jis gali augti daugiau nei 1000 metų. Iš to galime spręsti, kad welwitschia mirabilis auga labai lėtai.


Štai ir apžvelgėme keletą vienų keisčiausių augalų pasaulyje. Didžioji dalis jų tikrai yra keisti: ir forma, ir skleidžiamais kvapais, ir savo „įpročiais“. Dauguma jų reti ir nedaugelis turi galimybę juos pamatyti. Tačiau esu įsitikinusi, daugelis net ir nenorėtų kai kurių išvysti, o tuo labiau — užuosti...



18 Komentarai

  1. Geras! Man patiko. Pamenu, apie tokias gėles esu skaičiusi žurnale, tačiau vis vien. :')

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apie daugeli is siu geliu jau buvau girdejusi, bet straipsnis vis tiek naudingas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kai kurias jau žinojau, kai kurių ne. Bet neturiu prie ko prikibti- straipsnis patiko ir buvo pasirinkta įdomi tema.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Straipsnis trumpas, bet skaityti buvo įdomu. Aš asmeniškai apie kai kuriuos augalus sužinojau pirmą kartą :) Išdėstymas taip pat tvarkingas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Buvo labai įdomu! Kai kurios gėlės matytos animaciniuose filmukuose (tada galvojau, kad tokių tikrai nėra). Iš ties gražūs dalykai. Gaila, kad turi atbaidantį kvapą...
    Šauniai padirbėjai. Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Straipsnis ganėtinai trumpas, juk vis dėl to buvo ir daugiau gėlių apie kurias galėjai pasidomėt.
    Žinoma, skaityt buvo įdomu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Patiko, apie kai kurias gėles esu kažkur skaičiusi, tačiau buvo įdomu sužinoti ir apie negirdėtas. Šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai orginalią temą pasirinkai. Patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Neblogai, bet paveikslėliai per dideli. Straipsnis ilgesnis nuo to neatrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dar kartą ačiū visoms už nuomones!
    Gabija, norėjau kuo aiškiau parodyti, kaip augalai atrodo, o su mažais paveiksliukais, deja, to nepadarysi. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Naudinga sužinoti apie šias keistas augalų rūšis, ačiū už informaciją! Tik prie daugelio gėlių pavadinimų gale pridėjai tašką. Manau, jo ten nereikėtų. :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Be to,buvau rašius šitą į rašytojų atrankas kovo mėnesio.Ne tokį pat , bet panašų .Deja nepatekau.Kitą kartą paprašysiu rašytojų TD blogo pagalbos :).

    AtsakytiPanaikinti
  13. Tikrai labai įdomu sužinoti kokių nuostabiai keistų dalykėlių yra šioje mažoje planetoje. Puikiai!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Labai buvo idomu sužinoti apie šiuos augalus !

    AtsakytiPanaikinti
  15. net nenumaniau, kad tokių augalų išvis yra.. na ką, apsišviečiau :-D

    AtsakytiPanaikinti