Kaip užsidirbti pinigų paauglystėje?

Sveikos, merginos! Neseniai praūžė didžiosios šventės palikdamos ir tuščias kišenes... negi vėl prašyti pinigų iš tėvų? Ne! Šiandien pasiūlysiu darbus, kuriuos gali dirbti dar būdama paauglė! Juk pinigai šiuo metu Jums tikrai nepakenktų...

MOTYVACIJA. Svarbiausia yra norėti dirbti. Nepamiršk, kad tai bus geras "užsigrūdinimas" kai reikės iš tiesų galvoti apie pinigus, o jeigu dirbsi pas darbdavius galbūt pelnysi gerą rekomendaciją, kuri tikrai padės ateity. Be to, nebereikės raudonuoti prieš tėvus prašant pinigų ir... bene svarbiausias dalykas - jausiesi laisva! Tai nereiškia, kad BŪTINAI turėsi išleisti visus pinigus. Tiesiog tu išmoksi įvertinti pinigus, o kai daikto tikrai norėsi - galėsi nusipirkti nepaaukojant priešpiečių pinigų!
AMŽIUS. Dauguma Lietuvos darbdavių nori, kad jų darbuotojas būtų sulaukęs pilnametystės arba bent 16 metų (darbuose, kuriuose darbuotojas neturi įsipareigoti - nuo 14 metų). Ką daryti jei neturi reikiamo amžiaus arba šiuo metu nėra pasiūlymų? Lik kūrybinga. Pati susikurk sau "darbo vietą" atsižvelgdama į savo grafiką, galimybes ir žinoma - talentus.
GABUMAI. Ieškant darbo ar kuriant verslą reikėtų išsiaiškinti ne tik kiek uždirbtum iš viso to, bet ir reikėtų žinoti kam esi gabi bei mokėti save įvertinti. Svarbiausia yra, kad už savo teikiamas paslaugas neprašytum didelių sumų, nes dažniausiai tai ir būna daugumos verslininkų klaida (tai galima pasakyti ir ne tik apie paauglius). Pasidomėk, kokios kainos svyruoja rinkoje, kurioje tu nori įsitaisyti. Taip pat palygink savo paslaugų ar produktų kokybę su kitų žmonių užsiimančia panašia veikla bei nepamiršk, kad pradedantieji dažnai būna vertinami neigiamai - tad nepavykus pirmą kartą, taisyk tai, ką tavo nuomone padarei blogai ir bandyk dar kartą. Tai bus labai gera patirtis ateityje!
Trijų merginų, kurios dar yra paauglės apklausiau kaip jos uždirba pinigus ir paprašiau duoti patarimų nežinančioms kaip užsidirbti pačioms. Į klausimus atsako - Rugilė Arbačiauskaitė, Simona Šiušytė ir Simona Šleiterytė.

Kaip Jūs užsidirbate pinigų?
Rugilė - Aš plečiuosi kulinarijoje - gimtadieniams ar kitokiai šventei pagal užsakymą kepu pyragus, tortus (čia jau pats žmogus pasirenka ko norėtų). Apie savo teikiamas paslaugas žmonėms paskelbiau per portalą skelbiu.lt, papasakojau apie savo sumanymą giminėms ir leidau žiniai skleistis "iš lūpų į lūpas". Žinoma, nėra daug užsakymų (maždaug 2 į mėnesį), bet man to pilnai užtenka!
Simona Šl. - Esu besimokanti muzikantė, groju fortepijonu, dalyvauju konkursuose, festivaliuose, kur ir laimiu pinigėlius (jei užimu prizines vietas(šypsosi)). Taip pat dedu skelbimus į skelbiu.lt ar panašius tinklalapius, kur parduodu knygas/žaislus/daiktus ir užsidirbu taip pat (šypsosi). Taip pat, dalinu lankstinukus ir už tai taipogi gaunu pinigėlių (šypsosi).
Simona Š. - Pinigų užsidirbu savo pomėgių dėka - papuošalų gaminimu ir straipsnių rašymu. Gaminu papuošalus, juos pardavinėju savo facebook'o puslapėlyje. Draugai ir giminės taip pat žino apie šį mano pomėgį, tad taipogi nevengia ko nors įsigyti. Kalbant apie straipsnių rašymą, juos rašau miesto laikraščiams ir įvairioms įmonėms. Taip taipogi pavyksta užsidirbti šiek tiek pinigėlių.

Kaip panelės paauglystėje turėtų susirasti darbą paauglystėje ar sukurti mini versliuką?
Rugilė - Na, tai priklauso nuo merginos gabumo. Pavyzdžiui, dauguma panelių moka daryti rankdarbius (iš modelino, skrebinimo, dekupažo ir t.t.) - joms reikėtų dalyvauti įvairiuose blusturgiuose, kur gali savo meno kūrinius parduoti ir užsidirbti pinigų.
Simona Šl. -  Na, mane padrąsino šeimos nariai, be to, labai norėjosi užsidirbti "savų pinigų " tad pirmą kartą pabandžius, pagelbėjo šeima, tačiau einant tolyn ir vykdant kitus planus tobulėjau pati, kol galiausiai rezultatas išryškėjo! Ir štai, dabar esu susitaupiusi 2000 lt.
Simona Š. - Pirmiausiai siūlyčiau pagalvoti ką jos tikrai labai mėgsta ir puikiai sugeba daryti. Jei gamini dailius rankdarbius - papasakok apie tai draugams, susikurk puslapį facebook'e ir pabandyk ką nors parduoti. Jei turi dailininkės talentą - pradėk piešti žmonių portretus pagal užsakymus. O galbūt tiesiog namuose turi pilna tau nereikalingų daiktų? Tuomet parduok juos! Nufotografuok, įdėk jų nuotraukas į skelbimų portalus ir kas žino, gal tau puikiai seksis juos pardavinėti ir nereikės net darbo ieškoti ar savo verslo kurtis.

Norint susisiekti su Rugile galima facebook'e - https://www.facebook.com/rugile.arb?fref=ts
Įsigyti Simonos Š. papuošalų galima facebook'o puslapyje - https://www.facebook.com/pages/Simonos-Papuo%C5%A1alai/367033466712098?fref=ts

Na, o dabar pristatau profesijas, su kuriomis galite pradėti dirbti, kad ir dabar. Galbūt tai yra labai banalūs darbai, bet aš noriu Jums juos priminti ir jei dar neužsiimate kažkuo - paskatinti pradėti užsidirbinėti pinigus jau dabar!


FOTOGRAFĖ.
Jeigu turi profesionalų fotoaparatą ir bent kiek moki naudotis "photoshop" programa (jei nemoki - nenuliūsk! Puslapyje "YOUtube" pilna filmukų, kurie išmokys tave nuotraukų redagavimo meno) gali užsiimti fotografija. Pirmiausia pasikviesk gerą draugę į miestą (ar į kitą vietą, kur galėtų vykti fotografija) ir pasiūlyk jai nemokama fotosesiją. Grįžus namo nuotraukas pagražink įvairiais atspalviais (tai tikrai nėra būtina), atrink įdomias, gražias nuotraukas ir sukurk facebook'e puslapį arba blogą. Svarbiausia padaryti, kad internetinė svetainė būtų jauki ir profesionali - rašyk lietuviškomis raidėmis, nedaryk aukštų kainų už fotosesijas, paskelbk kontaktus... tada sukelk nuotraukas iš fotosesijos, kurią darei su drauge, kad žmonės matytų koks tavo fotografavimo stilius, kokybė. Galiausiai - pasirūpink reklama. Papasakok draugėms, klasės draugams ar šiaip pažįstamams apie savo idėją. Paskelbk savo puslapį įvairiose reklamoms ir ne tik skirtose svetainėse - skelbiu.lt, "Teenage Dreams" pokalbiuose ar facebook'e. Beliko sulaukti pasiūlymų (na, o jeigu jų negavai įvertink save kritiškai - ar tavo fotosesijos kokybę atitinka kaina?). Linkiu sėkmės!

KOSMETIKOS KONSULTANTĖ. (dauguma grožio firmų nori, kad jų konsultantės turėtų 14 metų, o kai kurios įmonės reikalauja ir 16 metų) Šia sritimi turėtų užsiimti merginos, kurios domisi kosmetika, puoselėja save įvairiais kremais, balzamais ir t.t. Jei tu esi iš tų merginų, kurios šioje srityje jaučiasi it žuvis vandenyje - ši profesija, kol esi paauglė kaip tik tau! Išsirink firmą, su kurią norėtum bendradarbiauti ir pirmyn! Siūlyk prekes pažįstamiems, sukurk facebook'e puslapy, kur galėtum sukelti prekių katalogus. Reklamuodama prekes gali su mėginukais "išdažyti" save ir nurodyti, kokius produktus naudojai - svarbiausiai viską daryk iš širdies ir pardavinėk bei atstovauk tik toms firmoms, kurios tau patinka! :)

MUZIKANTĖ. Jeigu lankai muzikos mokyklą ar šiaip groji kokiu instrumentu - eik į gatves ir grok/dainuok! Kad būtų smagiau, kartu gali atsivesti ir draugę, kuri galbūt tiesiog sėdės kartu, o gal kai kur padės kurti jaukia atmosferą gatvėse (asmeniškai aš labai mėgstu paauglius, kurie nebijo ir tai daro - labai gera eiti gatve ir girdėti gyvai atliekamą muziką. Jei turiu su savimi pinigėlių - visada "sumoku" porą litų). Pasidėk kepurę arba instrumento dėklą šalia savęs, kad žmonės galėtų tau "mokėti" ir atsipalaiduok - juk šis darbas tikrai malonus bei padeda tobulėti muzikoje!
ŠUNŲ VEDŽIOTOJA. Dažnai žmonės prie savo augintinių yra itin prisirišę ir nemanau, kad jo globą įduotų į visiškai nepažįstamas rankas, tuo labiau paauglio. Šio darbelio reikėtų ieškoti per pažįstamus, o jei nėra pasiūlymų - į kaimynų pašto dėžutes primėtyti prašymų išvesti jų šunį laukan. Taip pat neprisiimk išvesti šunų, kurie yra stiprūs ar labai jautrūs nepažįstamiems - jie gali laisvai atitrūkti nuo pavadėlio... ką tada darysi? Šis darbas yra LABAI atsakingas, tačiau jei nieko kito nesugalvoji - imkis jo vedžiodama šunis tik po tau žinomas teritorijas.

RANKDARBIŲ KŪRĖJA. Dekupažas, biserio gaminiai, siuvinėjimas, darbeliai iš filco... bet kas, kas susiję su rankdarbiais gali tapti tavo naujuoju darbu. Šioje srityje yra svarbu ne tik prekės, bet ir jų pateikimas. Norint iš populiarinti versliuką reikės įdėti daug darbo kuriant puslapį jam (bloge arba facebook'e), nes jei svajoji uždirbti iš to pinigų - turi padaryti švarią ir jaukią aplinką. Taisyklė numeris vienas - nenuvertink savęs, bet ir nepervertink (jeigu parduotuvėje auskarai kainuoja 5 litus nebijok savuosius parduoti už 10 litų (juk tai rankų darbas - jis visada bus vertinamas aukščiau)), kitas svarbus dalykas - fotografuojant darbelius reikia šviesios aplinkos, jokiu būdu negalima koreguoti nuotraukų (nes taip padailinsi darbelį ir žmogus negaus to, ko tikėjosi). Ši sritis yra perpildyta ir jeigu nuspręsi joje įsitaisyti nepamiršk sukurti kažką savo ir orginalaus (tiktų  ir etiketės šalia darbelio. Netingėk darydama jas, nes tai parodo, jog kiekviena detalė tau yra svarbi).

Yra dar pilna darbelių, kurių pagalba galėtum užsidirbti - nebijok ieškoti ir siūlyti savęs! Vasarą gali rinkti uogas, grybus ir vaistažoles, kurias vėliau priduoti turgeliuose, rudenį - parduoti drabužius, kurie tau per maži... galvok ir tikrai sumąstysi!

P.S. Prieš ieškant darbo - svarbu perskaityti  http://www.ldb.lt/jaunimui/ieskantiems/Puslapiai/moksleiviams.aspx!

Gražaus savaitgalio,
Simona A.

Nuotraukos iš: weheartit.com, 15min.lt

15 Komentarai

  1. Puikus straipsnis, išsamus, daug pasiūlymų ir patarimų. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus straipsnis. Pati dabar mokinuosi fotografuoti, gal būt ateity galėsiu su šiuo pomėgiu sieti ir darbą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai patiko.Puikūs patarimai,nenuobodu skaityti.Jeigu bus gerausių ršytojų rinkimai,žinau už ką balsuosiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip malonu skaityti tokius komentarus^^ Ačiūūū!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nenustebinai, Simona, kaip visada puikiai paruoštas straipsnis. :) Šaunuolė.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šis straipsnis, ko gero man patiko labiausiai iš visų esančių TD. ;) MAn labai aktuali ši tema, nes noriu užsidirbti pinigėlių ir vis nežinau kaip. Esu 'pradedančioji' fotografė, todėl manau, reikia užsidirbti pinigų, nusipirkti gerą fotoaparatą ir bandyti kažką šioje srityje. :*

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai patiko, šaunuolė! Tik įžanga užkliuvo bei pasistenk nevartoti tų pačių žodžių viename sakinyje.
    Sėkmės toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  8. BeUžuominų, net nepastebėjau dėl tų žodžių ;D
    Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip sukurti fb puslapi jeigu jis yra mokamas? Aciu DJ.

    AtsakytiPanaikinti
  10. DJ, jis nėra mokamas ;). Jei reikės pagalbos bekuriant, parašyk man į fb - Simona Alexandraviciute :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Gal galetumet parodyt kaip pasiut odini meskiuka? DJ.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Jei man 11 metu, ar as galiu dirbti?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Būdamas dvylikos supratau, kad darbas gal netgi geriau nei paskolos gavimas iš močiutės:) Dirbu jau trečią vasarą Anykščiuose, jei būsit centrinėj aikštėj- užsukit ledų nusipirkt!

    AtsakytiPanaikinti