Rankdarbių kampelis: apyrankės!


Štai ir vėl su Jumis sveikinuosi kartu su rubrika "Rankdarbių kraitelė". Šiandienos tema - apyrankės! Šie papuošalai ne tik stilingas aksesuaras, bet ir puikios bei nuoširdžios draugystės įrodymas. Apyrankės puikiai tinka ir kolekcionavimui - festivaliuose gauti aksesuarai, užsienyje ar turgelyje atrastos stiliaus detalės puikiai atrodys ant tavo rankos, o pačius geriausius nutikimus bet kada galėsi prisiminti. Tad kaip pasidaryti pačias paprasčiausias apyrankes?

Pradžioje siūlau pasižiūrėti Bethany Mota sukurtą filmuką, kuris puikiai pristato lengviausius apyrankių gaminimo būdus.


Pynutės stiliaus apyrankė
Jeigu nori nešioti daug apyrankių - jos visos negali būti sudėtingos, nes neliks bendro vaizdo... geriausia išeitis - tarp įdomesnių apyrankių įterpti ir visai paprastas pinutes. Tau reikės storų siūlų arba dirbtinės odos juostelių, iš kurių pinsi kasą, lipnios juostelės. Jeigu apyrankės pabaigą darysi paprastai (t.y. mazgeliu) - daugiau nieko nereikia. Trijų juostelių gale surišk mazgelį ir priklijuok jį prie kedės arba prie stalo. Tuomet pink pinutę, o ją pabaigus padaryk kitą mazgą. Štai ir viskas! Jeigu ruošiesi daryti ir užsegimą - pasirūpink juo ir replytėmis. Procesas išlieka panašus, tiesiog nepink mazgelių, o pritvirtink užsegimus! 

Štai tokios pinutės taip pat gražiai atrodys su visokiais pakabukais ant jos. Gaminimo būdas lieka toks pat, tačiau pinant kaseles reikės įterpti pakabukus. Replyčių pagalba juos reikia užmauti ant žiedelių (jeigu dėsim ne ant žiedelių, pakabukai bus "sustingę" ir nekabės), o pinant juos užmauti ant vienos iš trijų juostelių. Štai ir viskas! Lengva? Labai.



Yra dar ir kitoks pinutės efektas, tačiau jame jau pinama ne iš trijų, o iš keturių juostelių. Tačiau šiai apyrankei geriau rinktis storus siūlus, o ne odines virveles (su jomis bus daug sunkiau pinti, be to neįgudusioms rankoms pinant šiuo būdu kartu su odinemis juostelėmis pabaigoje nedžiugins estetiškas vaizdas). Pradedantiesiams geriausia atsikirpti du siūlus vienos spalvos, du kitos. Pradžioje surišame mazgą ir keturis siūlus padedame keturiomis skirtingomis pusėmis. Tuomet pasirink spalvą, su kuria darysi kilpeles. Aš pasirinkau rudą, tad ją uždėjau ant mėlynos spalvos siūlo ir palikau didelį tarpą. Tą pati padariau ir su kitais dviem siūlais. Tuomet reikia paimti mėlyną siūlą ir jį kišti į priešingos pusės paliktą tarpą. Tą patį reikia padaryti ir su kitu mėlynu siūlu. Padarius šį procesą reikia atsargiai sutraukti siūlus, kad pasidarytų mazgas. Šį žingsnį reikia kartoti iki tol, kol gausis norimo ilgio apyrankė.

Apyrankės su karoliukais
Jos yra sunkesnės, tačiau nieko nėra neįmanomo! Jeigu vakar pirmą kartą pradėjau pinti apyrankes ir greitai perkandau šias technikas - patikėk, suprasite ir Jūs jas.

Spiralinė virvelė
Kadangi apačioje pateiktas filmukas yra lietuviškas - nemanau, kad reikia kažką papildomai aiškinti. Tačiau įspėju, kad nemėgstančioms rankdarbiu geriau šios apyrankės gamyba neužsiimti. Ne dėl to, jog tai sunku, tiesiog tai labai ilgas darbas (aš ją dariau 3 valandas). Štai manoji apyrankė padaryta pagal šią techniką:

Peyote stiliaus apyrankė

Beaded stiliaus apyrankė
 Šiai apyrankei reikės:

  • Didesnių karoliukų;
  • 80 cm. odinės virvelės;
  • Didelės sagos;
  • Siūlo, kurio spalva būtų panaši į odinės juostelės;
  • Plonos adatos (turėtų pralįsti karoliukai) arba spec. karoliukų adatos.
Antro ir trečio punkto mazgelis.
Gamyba:
1.  Ant odinės juostelės užmauk sagą ir užrišk patį paprasčiausią mazgą;
2.  Prie mazgo pritrauk sagą ir padaryk tokį patį mazgą, kaip nurodyta nuotraukoje;
Užsisek jau turimą apyrankę!
3.  Gale, kuriame nėra sagos padaryk tokį patį mazgelį kaip ir priešingoje pusėje darei;
4.  Užsegimas yra saga. Pabandyk apyrankę užsekti ant savosios rankos. Nesijaudink jei ji per plati - taip ir turi būti, kad liktų vietos karoliukams. Nusiimk apyrankę ir padėk į šoną;
5.  Ant adatos užmauk siūlą ir padaryk prie pat adatos galiuko mazgelį (siūlas turi būti viengubas), tačiau jokiu būdu nenukirpk siūlo!;
6. Ant siūlo suverk ilgą grandinę karoliukų;
7. Toje apyrankės pusėje, kurioje nebuvo sagos, šalia pat mazgo per du sluoksnius odos kelis kartus perdurk adatą su siūlu. Tvirtai siūlą prisiūk ant apyrankės;
Ant siūlo suverk daug karoliukų.
Suk aplink apyrankę karoliukus!
8. Nuo siūlo nukirpk adatą ir visą grandinę karoliukų vyniok ant apyrankės;
9. Baigus vynioti karoliukus ant apyrankės nukirpk siūlą palikdama dešimt centimetrų. Ant siūlo galo pritvirtink siūlą ir daryk tą patį, ką darei pradžioje pritvirtindama siūlą prie apyrankės, tačiau iš kitos pusės!


Apyrankės su grandinėlėmis

Svajonių ir gražių dalykų saugykla
Motyvacijos suteikiančiai apyrankei reikės grandinės, replyčių, žiedukų, kuriuos pritvirtinsi prie pakabukų ir pačių mieliausių pakabukų! Su replytėm prie žieduko pritvirtink pakabuką, o jį užkabink ant grandinėlės. Viskas paprasta, sunkiausia išsirinkti tai, kas kabės ant tavo grandinėlės! Ar tai bus Eifelio bokštas simbolizuojantis tavo mylimiausią miestą - Paryžių ar tai bus balerinos bateliai, kurie simbolizuos meilę šiam šokiui?




Odinė grandinėlės apyrankė



Video pamokėlės
Jeigu planuojate gaminti apyrankes - žiūrėkite įvairius filmukus, kuriuose pristatomos paprasčiausios technikos. Nepamiršk, kad tai kūrybinis procesas, o visi šie filmukai suteikia įkvėpimo!


Idėjos (pasisemkit įkvėpimo!)


Tikiuosi, kad buvo naudinga!
Simona A. ;}}
Jeigu yra dar rankdarbių technikų, apie kurias norėtumėt sužinoti daugiau - apklausa visada atvira!

Nuotraukos iš: "YOUTUBE" filmukų, kurie yra šiame įraše, mano, weheartit.com
Informacija iš: "YOUTUBE" filmukų, kurie yra šiame įraše

*Komentuok šį pranešimą ir gauk 1 tašką, dalyvauk rubrikoje ir gauk 3 taškus! Tapk aktyviausiu "TD" blog'o skaitytoju ir laimėk portretą!*

15 Komentarai

  1. labai išsamus ir puikus straipsnis ! c:

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kadangi man pačiai patinka visokie niekučiai ir jais užsiiminėju straipsnis man patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viskas gerai, tačiau man nepatiko išdėstymas. Buvo nesmagu skaityti :/

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gerai, kad pateikei daug variantų, išbandysiu keletą kurie patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pritariu Gabijai.
    Straipsnis patiko, aktualus ir naudingas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man labai patiko straipsnis! Tik sakyk, kur įmanoma gauti įvairių pakabukų ir tų odinių juostelių? :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kur gauti odos juosteliu? nes viskas veriniams parduotuvej nera..

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kur gauti graziu pakabuku? ty dJ

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pakabukai - http://www.veriniams.lt/pakabukai-c-57.html
    Virvelės - http://www.veriniams.lt/troseliai-virveles-c-46.html

    VISKAS VĖRINIAMS parduotuvėje pirkau VISKĄ, tad turėtų būti joje mano naudojamos prekės. :)

    Ačiū už pagyrimus! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Puikus įrašas, kaip man, apyrankių fanatikei :D

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kokios nerealios apyrankės . :O Bet labai jau daug kantrybės reikia...Nešioti mėgstu, bet jei reikėtų pačiai susiverti, kažin kaip sektųsi. :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pati tiesiog dievinu odines apyrankes, bet gaminti tai neturiu kantrybės ir kruopštumo :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Graziu apyrankiu radau.Na, bet geriau butu, kad butu be video, o nuotrauka DIY.Bet man patiko, tikrai.;)

    AtsakytiPanaikinti