"Rankdarbių kraitelė" grįžta! + Atvirukų gamyba

Turbūt visos žinote tą jausmą - artėja gimtadienis, tačiau dovanos nesate išrinkę... galbūt bijote padovanoti dovaną iš parduotuvės, nes visada yra galimybė, jog žmogus tą prekę jau turi, galbūt neturite pakankamai pinigų tai dovanai, o galbūt bijote, jog žmogui Jūsų prizas nepatiks. Žinot ką įvertins geriausi draugai ar šeima? Ogi Jūsų pastangas. Jūsų padaryti RANKDARBIAI bus vienetiniai ir su juo Jūs tikrai įrodysite, kad Jums rūpi žmogus. Būtent rubrikoje "Rankdarbių kampelis" Jūs ir atrasite įvairiausių rankdarbių idėjų ir technikų. Lygiai prieš metus į šią rubriką rašiau kartu su Simona Š. ir nusprendžiau, kad metas vėl įrodyti, jog rankdarbiai puikus laisvalaikio praleidimo būdas, o rezultatai yra džiuginantys.
Rubrikos pavyzdžiai:
http://thetd4you.blogspot.com/2013/01/rankdarbiu-kampelis-biseris.html
http://thetd4you.blogspot.com/2013/01/rankdarbiu-kampelis-porceliano.html
http://thetd4you.blogspot.com/2013/01/rankdarbiu-kampelis-siuvinejimas.html
http://thetd4you.blogspot.com/2013/01/rankdarbiu-kampelis-dirbame-su-dirbtine.html

Šiandien pamėginsiu Jums papasakoti, kaip padaryti kuo orginaliau atviruką. Artėja valentino diena, o atvirukai yra neatsiejama dalis nuo šios šventės! Jei jie bus rankų darbo - dar labiau pradžiuginsi gavėją (ar tai bus vaikinas, draugė, mama).

Jeigu tiesiog negali pakęsti rankdarbių - tiek kūrybingumo prasme, tiek laiko siūlau paprastą, tačiau tikrai ne prastą variantą. Ant lygiai iškirpto popieriaus kartono parašyk kokį nors šmaikštų užrašą. Svarbu, kad atvirutė nesusilamdytų, nes atrodys jog viską dariai nenuoširdžiai. Nepamiršk, jog minimalistika kartais būna taip pat gražu!
Taip pat gali pasikliauti pačių atviručių patiekimo formą - iškirpk širdeles ar kokias kitas formas ir ant jų parašyk palinkėjimą ar šiaip gražų žodį.

Galbūt mėgsti piešti ir atvirutes nori įliustruoti? Nepamiršk, jog estetiškas vaizdas yra svarbus ir jei nebus jo - nebus ir to didelio grožio, kurį gali padaryti su teptuku. Geriausia būtų, jog ant atskiro lapo nupieštum piešinėlį, leistum jam išdžiūti, o tada gražiai iškirptum ir priklijuotum prie paruoštos atvirutės. Jeigu mėgsti piešti pieštukais ar gėliniais tušinukais - gali iškarto su jais raštuoti atviruką, nes jie nepersigers per popieriu!

Štai tokius "iškilius" paveiksliukus padaryti yra visai lengva - sugalvok, kokios formos norėtum 3D paveiksliukų, tada iškirpk juos iš popieriaus ir sulenk per pusę. Kadangi tik lenkimo linija lies patį atviruką, reikėtų širdeles ar kokias kitas formeles pritvirtinti su kuo stipresniais klijais (tik nedėk jų daug - jei klijai persigers per popierių, jis susigarbanos). Padaryti tikrai nėra sunku, bet atrodo tikrai gražiai!

Tokie 3D paveikslėliai atrodo taip pat šauniai. Iš popieriaus išsikirpk vieną didesnę širdelę, perlenk per pusę ir aplankstyk ją taip, jog visi užlenkimai būtų blogoje pusėje. Taip gausime pusę širdelės. Kitą pusę padaryk taip pat ir suglaudus dvi širdelės dalis priklijuok ją prie atvirutės. Beliko užrašyti ką nors mielo ir gražaus! :)
Šioje nuotraukoje matome dar nebaigtą gaminti atviruką, tačiau jo gaminimo eigą. Pirmiausią reikėtų susirasti kuo storesnio popieriaus, kuriame pradurtume dideles skylutes pasirinkta forma (šiam reikalui būna pirkti specialaus popieriaus, tačiau tai tikrai nėra būtina). Baigus daryti šį darbą turime pasiimti juostelę, kurios galiuką stipriai su klijais pritvirtiname blogoje lapelio pusėje ir juostelę prakišame pro pirmąją skylutę. Sekančioje skylutėje juostelę kišame į blogą pusę, tada į gerą ir t.t. Aplink vieną formelę reikia "apeiti" du kartus, kad neliktu tarpelių ir jūsų "įliustracija" būtų vientisa.
Jeigu nori padaryti mielą atvirutę - avinėlis tam tikrai tiks. Ant pačios atvirutės nupiešk foną (geriausia fonui pasirinkti pieštukus arba flomasterius) - naktį, fermą, meilės oazę arba tiesiog saldumynų lietų. Tada išilgai priklijuok 4 centimetrų pločio juostelę. Iš rudos spalvos popieriaus iškirpk avytės formą ir ją priklijuok prie juostelės. Tuomet padaryk jai veidą (iš kitos spalvos rudo popieriaus iškirpk apvalią formą bei ant jos nupiešk akytes, šypsenėlę. Priklijuok galvytę prie kūnelio) ir viršum jo su stipriais klijais priklijuok vatos. Tą patį padaryk ant viso kūnelio!
Iš anksto perspėju, kad jei neturite nei laiko, nei didelės kantrybės - šių atvirukų gamyba ne Jums. Pirmiausia reikės turėti spalvoto bei lengvai lankstomo popieriaus. Tuomet visą jį turėsite sukarpyti vienodo pločio juostelėmis. Vėliau ant atskiro lapelio nupaišykite pačio atviruko dizainą ir iliustracijas. Žiūrint į jas, susukuk popieriaus juosteles ir atsargiai klijuok jas ant atviruko maketo. Darbas reikalaujantis kruopštumo ir laiko, bet patikėkit - rezultatai džiugina. :)
Ši atvirutė yra atlikta skrebinimo būdu (http://thetd4you.blogspot.com/2013/01/rankdarbiu-kampelis-skrebinimas.html). Galbūt turi namie nereikalingų sagų, servetėlių, filco, karoliukų, kaspinėlių? Skrebinimo technika atliktame atviruke galėsi viską panaudoti! Svarbu turėti fantazijos ir bandyti kažką daryti! :)

Atvirukuose labai svarbu orginalumas ir kūribingumas. Netausok šių savybių  ir išlaisvink visas savo idėjas juose! Šiuos mažus meno kūrinėlius galėsi padovanoti ir per gimtadienį ir per artėjančią Valentino dieną. Tikiuosi pagelbėjau!


Galbūt yra rankdarbių technikų, apie kurias norėtum sužinoti daugiau? Tuomet kviečiu sudalyvauti šioje apklausoje!
Iki kitų susitikimų,
Simona A.
P.S. Visas norinčias rašytojas kviečiu prisidėti prie rubrikos! :)

14 Komentarai

  1. Aviečių Uogienė.2014 m. vasario 3 d. 12:47

    Daug klaidų. Kai kur nesudėliotos visos nosinės, kableliai. Būk atidesnė ir persiskaityk tai, ką parašai.
    Be to: kūribingas - kūrybingas, nuo žodžio "kūryba". Priesaga "yb" nesikeičia ;)
    Įliustracija - iliustracija
    Gėlinis - gelinis (nuo žodžio gelis, šaknis gi nesikeičia)
    Jei viename sakinyje naudoji du ar daugiau jungtukų "ir", prieš visus kitus išskyrus pirmąjį bus kablelis. Pvz.: "...padovanoti ir per gimtadienį, ir per Valentino dieną."
    Šiaip straipsnis geras, daug idėjų. Puiku!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Patiko! Pameginsiu kuri nors atviruka padaryti ir savo seimai. O gal galetum parasyti ka dovanoti seimai per valentino diena?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man labai patiko, visad mėgau rankdarbius, bet su atvirukais būdavo didžiulė problema, o skaitant šį straipsnį, kilo nemažai idėjų ! Puiku !

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, merginos :).
    Aviečių uogiene - ačiū labai už pasakytas klaidas, atkreipsiu dėmesį!
    Anonime, pasiūlysiu kitoms merginoms šią idėją, nes pati tų minčių neturiu :).

    AtsakytiPanaikinti
  5. Radau nemažai gerų idėjų, panaudosiu :)
    Patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Liux idėjos, bet pati nedarysiu jokio atviruko. :D NETURIU KAM!!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū :)
    Blonde, gal dar atsiras iki 14 d. žmogus, kuriam galėsi padovanoti :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na man labai patinka visokie DIY, tai manau kuri nors tikrai isbandysiu. Omidejos yra visos tikrai skirtingos ir idomios.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai įdomu. Būtinai pabandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gražūs Valentino dienos atvirukai
    Sveikinimai.lt

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai originalūs gimtadienio atvirukai. Pas Jus blog'e visada pasisemiu gerų ir naudingų idėjų.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Gražiai tau čia gavos! Kai aš bandžiau, tai tragiškai gavos... Po to spaudos ateljė teko užsakinėt, nes jau būčiau nebespėjus pati. Kitą kart bandysiu tavo būdu:)

    AtsakytiPanaikinti