TD virtuvėlė: Sušiai

Turbūt kiekvienos prisižiūrinčios merginos norai susiję ties virtuve yra reikalavimai, kad maistas būtų sveikas ir skanus. Mano išeitis? Sušiai! Galbūt pasigardžiuoti tikrais sušiais restorane brangoka, tačiau darant juos namų sąlygomis išnyksta visos pinigės problemos. Tad jei norite sužinoti daugiau apie sušius, bei pasigaminti jų namie - skaitykite toliau!

SUŠIŲ ISTORIJA
Kadangi Japonija - šalis tarp jūrų, nenuostabu, jog žuvis visą laiką buvo vietinių populiariausias ir dažniausiai vartojamas maisto produktas. Sušiai buvo puikus žuvies koservavimas - švarus, žalias produktas buvo suspaudžiamas tarp druskos sluoksnių, o ant jų buvo užkeliamas sunkus akmuo. Po kelių dienų akmuo pakeičiamas lengvesniu ir taip laikosi kelis mėnesius, kol ateina laikas valgyti patiekalą kartu su ryžiais. Tokio sušio gaminimo variantą dar įmanoma gauti pačioje Japonijoje, Tokijuje, tačiau skonis yra itin stiprus ir netinka daugumai žmonių.
Visai neseniai, 1900 metais japonų šefas Yohei nusprendė, kad šį unikalų patiekalą reikia padaryti dar gardesniu, kurį galėtų valgyti ne tik "tikrieji gurmanai". Šio žmogaus dėka, patiekalo receptas paplito po Pasaulį ir vis daugiau žmonių pamėgo sušius. 

ĮDOMU
  • Šių metų sausio aštuntą dieną, Honkonge iš įvairiausių sušių buvo sudėliota milžiniška mozaika, kurios dydis siekė 37,57 kvadratinių metrų ir visą plotą dengė net 20647 sušiai! Dešimtukas vidury mozaikos simbolizavo vienos sušių pirmos dešimties metų jubiliejų. Šis milžiniškas paveikslas beabejo papuolė į Gineso rekordų knygą.
  • 70 procentų parduodamų sušių yra tik pigi jų klastotė. Kodėl? Šiais metais vienas mėlynasis tunas kainavo 1,7 mln. JAV dolerių. Nors sušiams šios žuvies reikia labai mažai - kaina tikrai nėra maža. Jeigu radote pigų japonų restoraną - nebėkite ten lyg akis išdegę, nes gali būti jog valgysite tik tuno pakaitalą - sviestžuvę arba dažytą lašišą.
  • Šiuolaikiniai sušiai - nevien japonų išmyslas. Kadangi Europoje tunas buvo daug prangesnis nei šio patiekalo gimtinėje - europiečiai jį pakeitė avokadu. Šią tradiciją pastebėjo geišų karalystės žmonės ir ėmė šią daržovę taip pat naudoti.
  • Japonijoje į sušius dedama FUGU žuvis, kurios kepenyse ir odoje yra gyvybei pavojingų nuodų (ir nėra vaisto, kuris išgyditų tai). Kadangi tai yra gardi žuvis, japonai rado išeitį - FUGU žuvies specialųjį pjaustymą, kurio mokosi net tris metus!
  • 80 procentų Pasaulyje pagaunamo tuno yra naudojama sušiams.
SUŠIŲ RŪŠYS
  • NIGIRI SUŠIS. Tai rankomis sulipdyti ryžiai į vieną gabaliuką, ant kurio gali būti patiekta lašiša, omaras ir t.t.

  • TEMAKI SUŠIS. Tai lyg japoniškas kebabas - jūros dumbliai yra susukami į kūgį, į kurį prikrečiama ryžių ir įvairiausių priedų.

  • URAMAKI SUŠIS. Tai yra išvirkštiniai sušiai - priedai susukami į jūros dumblį, o šie į ryžius.
  • FOTUMAKI SUŠIS. Nuo šio sušio tikrai pasisotinsi, nes į jį dedama mažiausiai penki produktai!
  • MAKI SUŠIS. Tai yra pati paprasčiausia sušio rūšis, labai panaši į FOTUMAKI, tiesiog dedama mažiau priedų.



PAPRASČIAUSIAS SUŠIŲ RECEPTAS
Reikės:
  • Ryžių;
  • Džiovintų jūros dumblių lakštų;
  • Maisto, kuriuo įdarysite sušius (lašiša, tepamasis sūris "Philadelphia", avokadai, krabų lazdelės ir t.t.);
  • Pagardų prie ryžių (vasabio krienai, marinuotas imbieras, sojos padažas).
Gaminimo būdas:
  1. Pirmiausia reikės paruošti ryžius. Jeigu jie yra specialūs, pritaikyti sušiams - gaminimo instrukcija bus ant pakuotės. Jeigu gaminate paprastus ryžius pilkite mažiau vandens, ilgiau juos garinkite, kad būtų lipnesni.
  2. Susipjaustykite produktus (lazdelės formos).
  3. Jūros dumblių lakšto kraštelius patepkite vandeniu (kad lankstant sušius jie lengvai susivyniotų).
  4. Ant džiovintų dumblių lakšto plonu sluoksniu uždėk ryžių.
  5. Ant lakšto, į vieną liniją guldyk supjaustytus produktus, kurie turės būti tavo sušyje.
  6. Susuk sušį (jeigu nori, kad sušis įšeitų kuo lygesnis - suk jį kartu su bambukų servetėle) ir padėk jį penkiolikai minučių į šaldytuvą.
  7. Išėmus sušius juos supjaustyk norimo dydžio ritinėliais ir patiek juos kartu su vasabiais, imbierais ir sojos padažu. Skanaus!


Šiai dienai tiek apie sušius,
Susitiksim kitą kartą!
Simona A.







19 Komentarai

  1. Dievinu sušius! Ačiū, kad įdomiai parašei, Simona. (:

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne išgyditų, o išgydytų :) Straipsnis be abejo naudingas ir įdomus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kiek kainuoja philadelphia ir dumblių lakštai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Simoniuke ir anonime - smagu girdėti!
    Kitas anonime, didesnėse parduotuvėse yra kelių rūšių lakštų. 10 vienetų kaina prasideda nuo 8 litų (bet 1,5 lakšto, kuriuose būna sušis pilnai pakanka pavalgymui), o PHILADELPHIA 5-6 litai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. labai mėgstu sushi, bet pamiršai paminėti, jog taip pat reikia ir ryžių acto, be jo skonis kažkoks ne toks būna...:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonime, pati dariau be acto (jis tiesiog suteikia rūgštumo), nes esu kiek nusistačiusi prieš jį. Žinoma, kam trūksta rūgšties - tegu deda... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. labai skanu, reiks bandyti pačiai daryt ^^

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ar tos nuotraukos su gaminimo eiga yra tavo pačios darytos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Super!! Ne kiekvienas galėtų tiek daug aukotis dėl straipsnio: pirkti produktus, gaminti, daryti nuotraukas. Mldc tu. :) :D Labai patiko, reikės pasigaminti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pirmo sakinio tai išvis nesupratau, skaičiau gal 5 kartus, vis tiek nulis sveikų. Crazy tavo rašymo stiliukas, sėkmės tobulėjant. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Blonde, pastebėjau, kad tau čia visi crazy. Jei jau komentuoji, siūlau pasieškoti terminų apie tikrąjį crazy rašymo stilių. Nes kaip suprantu, tu NET nežinai kaip jis iš tikrųjų atrodo. :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. susiu receptas, o ne reseptas. tikrai kad pirmas sakinys lievas. nepagavau jo. bent jau blonde sako,ka mano ir nelenda i subine

    AtsakytiPanaikinti
  13. OOOOOOooo.. kaip faina girdėti! Ačiū, Blonde! Paskutinysis Anonime, ta klaida tikrai žiopla. Ačiū, kad pasakei! :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. gintarija norejo pasakyt kad tavo crazy rasymo stiliukas - tai blogai. O tu sakai kad faina. :DDDDD

    AtsakytiPanaikinti
  15. Patiko man šis straipsnis, nes jis šiek tiek kitoks nei visi kiti. Bent jau aš negalėjau į tas nuotraukas net pažiūrėti, nes vient jau nuo žuvies vaizdo mane pradeda be galo pykinti..

    AtsakytiPanaikinti
  16. Šiaip jo, pirmas sakinys tai nesuprantamas, skaičiau gal tris kartus....

    AtsakytiPanaikinti