Paauglių "žaisliukai".

Kuo toliau tuo dažniau gatvėje pamatome žmonių, kurie atrodo keistai, nesiorientuoja aplinkoje, atrodo sutrikę, stiklinėmis akimis, pavojingi. Dažniausiai tokie žmonės būna apsvaigę. Šiek tiek ankščiau tokie žmonės dažniausiai būdavo apsvaigę nuo alkoholio, tačiau dabar daugelis tokių žmonių yra apsvaigę nuo narkotikų, ir yra nuo jų priklausomi.

Narkotikai - tai cheminės medžiagos, kurios slopina, stimuliuoja arba kaip kitaip modifikuoja centrinę nervų sistemą. Šių medžiagų vartojimas sukelia narkomaniją. 

Populiariausi ir visiems gerai žinomi narkotikai: amfetaminas, dopingas, LSD, amfetaminas, ekstazi, marihuana, kokainas, krekas, heroinas, toksiniai. 

Poveikis. 
Vartojant narkotines medžiagas, kiekvieną kartą yra sukeliamas pavojus savo ir aplinkinių gyvybei. Narkotikai keičia ir įtakoja svarbias psichines funkcijas (susijaudinimą, jautrumą skausmui, reakcijų stiprumą, atminties trumpalaikiškumą, suvokimą). Vartojant narkotikus iš pradžių jausmas būna geras, pasidaro lengva, pasimiršta visi rūpesčiai, kurie slėgė, nebejaučiamas fizinis skausmas, tačiau praėjus jų veikimui jaučiamas skausmas, irzlumas, depresija, pyktis, kuris trunka net kelias dienas, todėl narkomanai, kuo dažniau nori gauti dozę, ir jaustis vėl gerai. 
Vis dėl to, narkotikų poveikis jaučiamas ir narkomanų draugams, artimiesiems, arba žmonės, kurie pasitaiko nelaiku ir nevietoje. Kadangi narkomanai, negalvoja blaivia galva ir juos valdo keistos, tik jiem suprantamos jėgos, todėl jie daro nesuvokiamus dalykus, dažnai naudoja prievartą ne tik prieš save, bet ir prieš aplinkinius, tampa nenuspėjami, pavojingi, įgauna drąsos, kurios prieš tai neturėjo.
Narkomanai norėdami gauti dozę ir jai neturėdami pinigų, pradeda vokti iš namų, užpuldinėti žmones gatvėje, atiminėti jų daiktus, kuriuos galėtų iškeisti į reikiamą dozę narkotikų. Narkomanai dažniausiai yra smulkys kišianvagys, kadangi jie galvoja ne apie didelį pelną, o tik apie tokį, kurio užtektų nusipirkti narkotikams. 

Dėl ko pradedama vartot? 
  • Dažniausiai pradedama vartoti norint pabėgti nuo realybės, kadangi vartojant narkotikus, tarsi persikeliama į kitą gyvenimą, matai to ko nėra, tai ką nori matyti, jauti tai ko nėra. Matomi mistinės būtybės, superherojai, arba tie žmonės, kurių ilgimęs ir kurių nėra tarp mūsų. Tačiau matomos asmenybės nėra tokios, kokios realybėje, jos įgauna kitokias galias, kitokius požymius ir dažniausiai būna neigiamos.
  • Fizinio skausmo ir psichologinio skausmo. Kaip jau minėjau, narkotikai sumažiną skausmą, arba visai jį panaikiną, tiek fizinį, tiek psichologinį, tačiau pasibaigus jų vartojimui, tas skausmas jaučiamas dar stipriau, todėl vartojama dar ir dar, tikėdamasi kol jis dings, tačiau taip nebūna.
  •  Neturėjimo ką veikti. Iš ties tai labai didelė šių laikų problema, kad didžioji dalis jaunimo neturi ką veikt, ypač kaimuose, mažesniuose miesteliuose, kur jaunimui veiklos ir užimtumo tikrai trūksta.
  • Noro išbandyti kažką naujo. Visada žmonės buvo ir bus smalsūs ir visada norėjo, nori ir norės išbandyti ir patirti kažką naujo, kažką keisto, ypač kai tai yra draudžiama.
  • Pritapti prie kokios nors grupelės. Ir ko tik šiais laikais paaugliai nepadaro, kad tik pritaptų prie kokios nors grupelės, kad nebūtų atsiskyrę, vieniši, kad būtų populiarūs. 
  • Ne savo noru. Draugai, kurių turbūt negalime pavadinti draugais, kurie naikindami save, naikina dar ir kitus, siūlydami ir primygtinai reikalaudami, kad ir kiti pabandytų vartoti, pajaustų tą "malonumą".
Kaip elgtis su žmonėmis, kurie vartoja? 
Pats svarbiausias dalykas, sužinojus, kad jums artimas žmogus vartoja, nereikia nuo jo nusisukti, nes tai gali tik dar labiau paskatinti jį vartojimui. Su tokiu žmogumi iš pradžių reikia kalbėtis, bandyti įtikinti, kad tai nėra gerai, kad tai kenkia tiek jam, tiek jums.  Jei nepadeda kalbėjimasis, reikia pakalbėti su žmonėmis, kurie yra atsakingi dėl to žmogaus, kad imtųsi reikiamų priemonių, jo gerovei. 

Gydymas.
Narkomanams būtinas visavertis gydymas ir reabilitacija, galintys patenkinti medicininius, psichologinius ir socialinius poreikius. Efektyvi gydymo Ir reabilitacijos sistema turi apimti įvairias programas, papildančias viena kitą ir pritaikytas atitinkamų poreikių narkomanų grupėms. Atsižvelgiant į įvairias narkomanų charakteristikas ir poreikius, galima skirti kelis gydymo ir reabilitacijos programos tipus - detoksikaciją, ambulatorinę reabilitaciją, trumpalaikę stacionarią reabilitaciją, ilgalaikę stacionarią reabilitaciją ir pakaitinės terapijos (metadono) programą.

Kodėl vėl vartojama?
Pavartojus kartą, ar kelis kartus, jausmai, kurie buvo jaučiami prieš tai, skausmas, neviltis, jaučiami dar stipriau ir prie viso to prisideda organizmo reikalaujamas poreikis naujai narkotikų dozei. Jaučiamas visų organų skausmas, skauda ir fiziškai ir psichologiškai. Skausmas tampa beveik nebe pakeliamas. Todėl vartojama, norit pajusti ir vėl, tą laikiną, akimirkos malonumą. 

Kadangi nebuvo sunku surasti žmonių, kurie vartoja, todėl uždaviau jiems kelis, elementarius klausimus. (pavadinsiu juos x; y ir z)
Kodėl pradėjai vartot?
x ir y: Buvo įdomus, kas tai per daiktas. Norėjau pabandyt ką nors naujo.
z: užkniso aplinkiniai žmonės. 

Koks jausmas vartojant ir po to?
y ir z: Iš pradžių būna gerai, paskui blogai. Matai tai, ko nėra.
x: Keistas jausmas. Jautiesi apsinešęs, nieko negalvoji, mintys "grybauja".

Toliau y šia tema kalbėti atsisakė. 

Ilgai vartoji? 
z: Porą metų.
x: Neseniai. Porą mėnesių.

Kodėl vartoji toliau?
z: Dėl fizinio skausmo.
x: Nebevartoju. (Su tuo ir sveikiname!)

Daugiau informacijos galite rasti :
http://narkotikai.tinkle.lt/ 
Čia rasite kokios tik norite informacijos, o taip pat ir tikrų istorijų.

Kiekvienas turite suprasti, kad narkotikai tai nėra paprastos tabletės, paprastos cigaretės. Turite suprasti, kad narkotikai kenkia Jums, Jus naikina, kartu tai kenkia ir aplinkiniams, artimiesiems. Jei to nebandėte, tai ir nebandykite, nes tikrai neverta dėl trumpalaikio malonumo gadinti savo gyvenimo, prarasti tai kas jums labiausiai rūpi, neteikti visų svajonių.


8 Komentarai

  1. Neblogas straipsnis įdomia tema, šiaip ne taip suskaičiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įdomu kodėl x nebevartoja ir kaip pavyko nustoti vartoti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai patiko straipsnis. Iš ties galvojau, kad bus nelabai įdomu, bet tai labai patraukė mano dėmesį :D Šaunuolė, taip ir toliau!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Malonu, kad Jums patiko : )
    Karole, x pavyko nustoti vartoti todėl, kad ilgai nevartojo ir tuo metu nevartojo jų dažnai, todėl organizmas taip nepriprato ir nereikalavo naujos jų dozės. Todėl, kad nebevartotum, reikėjo tiesiog noro, to užteko. O nebevartoja todėl, kad suprato ir pajautė koks viso to poveikis būna.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Straipsnis labai geras. Tu labai gerai pasirenki temas ir jas puikiai įgyvendini!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tiesiog rašau tokiomis temomis, kurios manau šiais laikais yra labai aktualios, tačiau jomis mažai kalbama viešai : )

    AtsakytiPanaikinti
  7. "Populiariausi ir visiems gerai žinomi narkotikai: amfetaminas, dopingas, LSD, amfetaminas, ekstazi, marihuana, kokainas, krekas, heroinas, toksiniai. "
    kam tu juos reklamuoji? pasižiūrės kokia durnesnė 10-metė, ir sumąstys pagal pavadinimą nueit pas barygą. ech ech.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Šiaip tai nėra kažkokia slapta informacija, kurios niekas nežino. Šią informaciją labai lengvai galima susirasti, o be to daugelis pavadinimų yra labai gerai žinomi jau ketvirtokų tarpe, taip, kad nepasakiau nieko slapto ir negalimo. O be to, manau, kad jau geriau tegul žino visi ką jiems siūlo aplinkiniai, o ne pirmą kartą išgirdę kokį pavadinimą medžiagos, kurią siūlo kažkas pabandyt, paimtų ir sutiktų, nežinodami kas tai yra.
    Ir kiekvienas turi galvą ant pečių ir atsako už savo veiksmus, galvoja ką daryt ir ko nedaryt.

    AtsakytiPanaikinti