Dovanok gyvenimą!


Prieš Kalėdas ir prasidedant Naujiesiems metams visi pradeda galvoti apie tai ar per šiuos metus buvo geri ir ką gero nuveikė. Vieni padėjo mamai užsiimant namų ruošta, kiti galbūt padėjo kokiam senam žmogui, arba benamiui, arba mažam vaikui pasimetusiam nuo savo tėvų, arba tiesiog žmogui, visiškai nepažįstamam ir netelpančiam į jokius išvardintus rėmus. Padėti iš ties galima įvairiais būdais ir pradžiuginti kitus savo pagalba ir gerais darbais. 

Šiandien nekalbėsiu apie tuos kasdienius darbus, tokius kaip padėjimas pereiti per gatvę, pabuvimas su mažąją sesute, broliuku ar pusbroliu, padėjimas namų ruošoje ir pan. Šiandien kalbėsiu apie iš ties labai gerą darbą, tokį darbą, kurį darydamas gali išgelbėti kitam žmogui gyvybę. Juk visiškai nėra sunku paaukoti kažką, kas yra tau nereikalinga, arba tai kas po tam tikro laiko organizme tiesiog atsistato/atsinaujina, pavyzdžiui kraujas ir kraujo čiulpai. 

Kas yra kraujas ir kraujo čiulpai? Kam jų reikia?

Kraujas - gerai visiems žinomas raudonas skystis, kuris cirkuliuoja mūsų organizme išnešiodamas po jį visas mums reikalingas medžiagas, tokias kaip: deguonį, maisto medžiagas ir kitus. Tai skystis, kuris yra mūsų imunitetas, kuris kovoja su infekcijomis, bakterijomis ir visais negerais ligų sukelėjais. Ne kartą vaikystėje esame nukritę nuo dviračio, bėgiodami ar patyrę rimtesnes traumas, visi žinom kaip jis atrodo ir koks yra jo kvapas. Taip yra todėl, kad kraujyje yra geležies jonų. Nesigilinant per daug į biologiją : kiekvienam kraujas yra būtinas, kad jis būtų gyvas, kad normaliai funkcionuotų organizmas, kad užklupus ligai pasveiktume. 
Mums visiems taip reikalingą kraują gamina kraujo čiulpai - kauluose esanti akyta medžiaga. Būtent čia yra gaminamos ir atnaujinamos kraujo ląstelės, kurios yra be galo svarbios mūsų organizme. 

Kodėl kraujo ir kaulų čiulpų donorystė yra tokia svarbi?

Retai kada susimąstome apie tai koks šis dalykas yra svarbus, jei patiems neprireikia pagalbos. Visi žino kaip lėtai slenka laikas per tas neįdomias pamokas ir kaip norisi greičiau ištrūkti. Tačiau retas težino kaip lėtai slenka laikas, kai tu lauki kokios nors vilties, kad galėsi pasveikti. Tai trunka ne 45min., tai trunka dienomis, savaitėmis, mėnesiais, kol galiausiai atsiranda tinkamas donoras, kurio dėka artimųjų veiduose pamatoma šypsena, akyse suspindi laimės ašaros, o sergantieji gali vėl džiaugtis, kad galės matyti tolimesnius gyvenimo pateikiamus džiaugsmus, laimes, kad galės tiesiog džiaugtis gyvenimu, kad jo gyvybė neužges belaukiant.
Įsivaizduokit koks geras jausmas apima, kai žinai jog tu kažkam suteikei vilties, kad kažkam išgelbėjai gyvybę, kad tai įvyko būtent tavo dėka, dėl tavo gerumo. 
Taip pat kaulų čiulpai yra neįkainojama donorystė kraujo vėžiu sergantiems žmonėms. Daugumai jų gali gali padėti tik naujų kaulų čiulpų persodinimas, tačiau yra tik 20proc. tikimybė kad kaulų čiulpai persodinimui tiks šeimos narių. Tokiais atvejais donorų ieškoma tarp savanorių, tačiau kartais net tarp 12milijonų savanorių, kurie yra pasiryžę padėti, nerandamas tinkamas žmogus. Todėl yra labai svarbu, kad donorais taptų kuo daugiau žmonių, ypač reikalingi su retomis kraujo grupėmis. 

Kas gali būti kraujo ir kaulų čiulpų donoru?

Donorais gali būti visi asmenys nuo 18 iki 65 metų. Kraujo donoru gali būti ir jaunesni žmonės, tačiau tam reikia tėvų sutikimo. Taip pat donoras turi sverti daugiau nei 50kg, nes nenorima pakenkti patiems donorams. Taip pat kiekvienas donoras turi būti sveikas. Kiekvieną kartą norint duoti kraujo yra pateikiama anketa, kurią reikia užpildyti ir taip paimamas mėginėlis kraujo, kuris yra patikrinamas. Nustačius, kad donoras yra sveikas tik tuomet leidžiama duoti kraujo. Norint būti kaulų čiulpų donoru, žmogaus sveikata yra taip pat patikrinama, tik tai visados atliekama ligoninėje. Taigi donoru gali būti dauguma, tereikia noro, pasiryžimo ir nugalėti baimę. 

Kaip tapti kraujo arba kraujo kaulų čiulpų donoru? Kaip visa tai vyksta?

Abiems atvejais tereikia nueiti į ligoninę ir pasakyti, kad nori būti donoru ir tuomet tereikės klausyti ir vykdyti tolimesnius nurodymus, kurie yra tokie : atsakymas į anketos klausimus, registracija, sveikatos tikrinimas.
Kraujas yra paimamas iš karto. Iš viso yra paimama dešimt procentų viso kraujo. Pati procedūra nėra baisi, tačiau dauguma vien tik dėl baimės pradeda nualpti arba nėra pakankamai pailsėję. Kiekvieną kartą tampant kraujo donoru (juo galima būti kas du mėnesius, ne dažniau), galima pasirinkti duoti kraujo už pinigus ar ne. Už duotą kraują yra sumokama 40Lt, už padovanotą kraują dažniausiai gaunama dovanėlių. Kraujo donoru galima būti ne tik ligoninėje, kraujo donorystės vietos gali būti įvairiuose įstaigose, vietose.
Su kaulų čiulpų donoryste viskas nėra taip paprasta. Po registracijos gali laukti net ir kelis metus, kol galiausiai sulauksi žinios, kad yra reikalingi tavo kraujo čiulpai norint išgelbėti kieno nors gyvybę. Tuomet paimamas dar vienas mėginys, iš kurio nustatomi visi reikalingi ir galutiniai rodmenys parodantys ar tikrai kaulų čiulpai yra tinkami. Jei donoras yra tinkamas tuomet jis gali pasirinkti, ar duoti kraujodaros kamienines ląsteles iš kraujo, ar iš pačių kaulų čiulpų.

Ką turi žinoti donoras?

Kraujo donoru galima būti ne dažniau nei kas 2mėn. Prieš kraujo davimą rekomenduojama būti gerai pailsėjus, nerekomenduojama duoti kraujo sergant mėnesinėms, ar blogai jaučiantis, neišsimiegojus ir nepailsėjus. Dieną, kai davei kraujo patariama nerūkyti, nevartoti alkoholio, nesportuoti. Davus kraujo patariama atsigerti gazuoto vandens, apelsinų sulčių ir suvalgyti porą skiltelių juodo šokolado. 
Tapus donoru, viduje jautiesi be galo gerai.  
Pilnai kraujas atsistato trumpiau nei per du mėnesius.
Kaulio čiulpai atsistato kas dvi savaites. 

Labiausiai yra reikiami kaulų čiulpai. Taip pat 1 grupės rezus neigiamas (0 Rh-) ir ketvirtos grupės rezus neigiamas (AB Rh-) kraujo grupės. 

Pati kol kas buvau tik neatlygintinė kraujo donorė. Ir galiu pasakyti tik tiek, jog jausmas, kai tu duodi kraujo yra neapsakomai geras. Pati gavau energijos ir geros nuotaikos dvejoms dienos, vien tik dėl to, kad dešimčia minučių pagulėjau ant kėdės  ranka pamaigiau kamuoliuką ir netekau šiek tiek kraujo, kurio aš turiu pakankamai. Nors ir buvau nemiegojus ir normaliai nepailsėjus, tačiau nesijaučiau blogai, kaip tik atsirado daug energijos, viduje jaučiau pasitenkinimą, buvau laiminga, kad daviau kraujo, kad kažkam išgelbėjau gyvybę, suteikiau vilties toliau gyventi ir džiaugtis gyvenimo teikiamais malonumais. Ir šis jausmas apima kas kastą tapus kraujo donore.
Greitu metu tapsiu ne tik kraujo donore, bet visiška donore ir dėl to be galo džiaugiuosi. Gerbiu tuos žmonės, kurie tam pasiryžta.
 

Himnas donorystei


Kad prisimintų mane,

atiduok mano regėjimą žmogui, kuris nė karto nematė patekančios saulės,

kūdikio veido ar moters meilės žvilgsnio.

Atiduok mano širdį tam, kurio širdis tebuvo nesibaigiančių skausmų šaltinis.

Atiduok mano kraują šešiolikmečiui, ištrauktam iš sudaužytos mašinos,

kad jis išvystų žaidžiančius savo vaikaičius.

Atiduok mano inkstus tam, kurs priklauso nuo mašinos,

padedančios jam išgyventi dar vieną savaitę.

Pasiimk mano kaulus, kiekvieną kūno raumenį, skaidulą, nervą

ir padėk žengti žingsnį suluošintam vaikui.

Ištirk mano smegenų kerteles.

Jei reikia, paimk mano ląsteles ir išaugink jas taip,

kad vieną dieną nebylys berniukas sušuktų, išgirdęs plazdant šikšnosparnį,

o kurčia mergaitė išgirstų lietų, barbenantį į jos langą.

Sudegink tai, kas liks iš manęs, o pelenus išbarstyk pavėjui, kad geriau augtų gėlės.

Jei privalai ką nors palaidoti, tebūnie tai mano ydos, mano silpnybės

ir visi išankstiniai nusistatymai prieš kitus žmones.

Atiduok mano nuodėmes velniui.

Atiduk mano sielą Dievui.

Jei kartais norėtum prisiminti mane, padaryk gerą darbą ar tarki žodį žmogui,

kuriam esi reikalingas.

Jei padarysi, ko tavęs prašau, aš gyvensiu amžinai.

Daugiau informacijos :

Iš ties tai pirmas mano straipsnis po ilgo laiko. Keista ir vėl rašyti straipsnius, o ne šiaip meninius kūrinius. Todėl atsiprašau, jei kažkas yra ne taip. 

GEROS ATEINANČIOS SAVAITĖS.

11 Komentarai

  1. Puikus straipsnis : ) As taip pat kada nors tapsiu donore ^ ^

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus straipsnis : ) As taip pat kada nors tapsiu donore ^ ^

    AtsakytiPanaikinti
  3. Živile, tavo kortelė jau yra, pasieškok. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gerbiu, kad tą padarei. Aš galbūt irgi galėčiau, bet nevaidinu didvyrės, nes ištikto bijau. Gerbiu tuos, kurie nebijo. Aš aišku ir negaliu dar duot, nes sveriu 40 :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jau gan ilgą laiką planuoju, kad kai sulauksiu 18 metų, tikrai tapsiu donorę... Kol kas negaliu, nes visų pirma, sveriu apie 45-47kg. Be to, man tik 14... Ir kol kas dar tėvai neleistu. Nors ir kažkiek bijau duoti kraujo, bet žinau, kad mano kraujas gali padėti kitam, sunkiai sergančiam žmogui. Mano kraujo grupė yra itin reta, tad jei ateityje bus žmogus, kuriam reikės mano tipo kraujo, aš tikrai žadu tapti donorę ir padėti jam :)

    O straipsnis buvo tikrai išsamūs ir įdomus. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū už gražius žodžius : )
    Barbora, iš ties nėra ko bijot : ) Pirmą kartą aš irgi bijojau, nes tiksliai nežinojau kaip kas bus, bet pasiryžau ir tuo džiaugiuosi : )

    AtsakytiPanaikinti
  7. Bet kam reikia antra karta rasyti ta pati straipsni? Nes jau ir ankciau buvai ji parasius kaip pirma karta atejai ir dabar parasiai. Kokia prasme. Kas skaite ir uztenka nebutina kad cia visi zinotu. Idomus zzmogus esi. As zinau kad tu rasysi reikia informuoti visus zmones. Bet eik tu nx.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Asmeniškai aš straipsnio šita tema anksčiau tikrai nerašiau : )

    AtsakytiPanaikinti
  9. Puikus straipsnis :) Šaunu, kad domiesi ir stengiesi informuoti jaunas merginas apie rimtas problemas. Reikėtų daugiau tokių žmonių kaip tu :)

    AtsakytiPanaikinti