Kaip kovoti su priklausomybę nuo kompiuterio?


Sveikos mielosios! Kaip nuotaikos šį šeštadienio rytą? : )) Tikiuosi nors kiek per šį savaitgalį pasilsėsite nuo mokyklos. Na bet juk jau visai nebe daug liko. :) Aš vakar kaip tik buvau apsipirkti su drauge didžiosioms šventėms, tiesiogine to žodžio prasme nebejaučiau kojų, išvaikščiojau visą miestą, ir vis tiek beveik nieko nenupirkau!  Ech, na o kad per atostogas, visą laiką neprasidėtumėte prie geriausios draugo kompiuterio, pristatau jums naują savo straipsnį, kuriame papasakosiu apie tai kaip reikia kovoti su šia baisia priklausomybe nuo kompiuterio. :))

Tai gi, manau kad tikrai ne viena iš mūsų, esame susidūrusios su tokia problema kaip kompiuteris, vietoj to kad padarytume namų darbus, išeitume į gryną orą, ar pradėtume sportuoti, mes sėdime prie kompiuterio, ir kartais net nieko neveikiame prie jo, bet sėdim prie ir tiek. Tad kaip įveikti šią problemą, ir kaip sužinoti ar esi priklausomas nuo kompiuterio išsiaiškinsime šiame straipsnyje. :)

Kaip įsitikinti kad ir tu esi priklausomas nuo kompiuterio?

Testas „Ar jau esi “įtrauktas“?”
1. Ar jautiesi įtrauktas interneto, galvoji apie buvusią veiklą ir tik lauki, kada vėl prieisi prie kompiuterio?
2. Ar jauti poreikį būti internete vis ilgiau siekiant gauti malonumą?
3. Ar jau keletą kartų bandei kontroliuoti, mažinti arba mesti iš vis naudojimąsi internetu?
4. Ar jautiesi pavargęs, depresiškas, be nuotaikos, ar susierzini bandydamas nutraukti interneto
vartojimą arba mesti iš viso?
5. Ar užsibūni internete ilgiau, nei planavai prisijungdamas?
6. Ar rizikuoji netekti svarbaus ryšio, darbo, išsilavinimo ar karjeros galimybių dėl pripratimo prie interneto?
7. Ar melavai šeimos nariams, gydytojui ar kitiems, stengdamasis paslėpti savo potraukį internetui?
8. Ar naudoji internetą kaip būdą pabėgti nuo problemų arba tokių jausmų kaip bejėgiškumas, kaltė, nerimas, depresija? 
Tad jei į šiuos klausimus daugiau nei penki atsakymai buvo teigiami, siūlau jums susimąstyti, ir būtinai perskaityti šitą straipsnį iki galo, bei padaryti išvadas. :)

Na o turbūt geriausia priemonė kovoti su visomis blogomis ydomis yra supažindinti su tos ydos pasekmėmis,
tad štai jūsų akims, didžiausi laiko paaukojimo kompiuteriui minusai. :))

 Štai jums 10 priežasčių, kaip jūs nukenčiate nuo kompiuterio

1. Daugelis ilgainiui ''sedėdamas'' socialiniuose tinklapiuose, ar žaisdamas įvairius kompiuterinius žaidimus, pradeda nebe atskirti  realaus pasaulio nuo virtualaus. 
2. Atsiranda sveikatos sutrikimų, judėjimo stoka, pablogėja rega.
3. Prie kompiuterio suvalgai žymiai daugiau, nei prie stalo virtuvėje, tad taip pat padidėja tikimybė dėl antsvorio.
4. Nesveiki mitybos įpročiai, vietoj to kad pasidarytum pats sveiko, subalansuoto maisto, tu dažniausia pasidarai sausą,, riebų sumuštinį, ar paskubomis suvalgai pakelį mūsų visų taip mylimų traškučių. Tad taip negauni visų reikiamų medžiagų savo organizmui. O tai gali atsiliepti ir sveikatoje.
5. Kompiuteris nelavina tavo vaizduotės, kūrybingumo, bei šradingumo.
6. Laikysenos sutrikimai.
7. Laiko praradimas, nesigaudimas laike, bei erdvėje.
8. Nukenčia mokslas, vietoj tam kad pasimokytum rytojaus kontroliniui, mes bėgame pažiūrėti kokios naujienos facebook'e
9. Pasunkėja žmonių tarpusavio santykiai realybėje, pasidaro sunkiau užkalbinti seną draugą ar naują nepažįstamąjį.
10. Atsiranda baimė prisilietimams, sedėdami prie kompiuterio mes dažniausia esame vieni, ir kai realybėje kažkas bando mus apkabinti ar padėti galvą ant peties, tai pasidaro tikrai nejauku ir net gi keista.

Na tikiuosi, jau šiek tiek ''išgąsdinau'' jus, ir jau norite greičiau sužinoti kaip sumažinti šią negerą ydą : priklausomybę nuo kompiuterio. Na bet dar šiek tiek teks luktelėti, pirmiausia turime išsiaiškinti kokiam tipui priklausai. 

 Interneto priklausomybės tipai gali būti suskirstyti į keturias grupes

1. priklausymas nuo kibersantykių: virtualios pažintys, užmegztos pokalbių kambariuose, žaidimas pasiskirsčius vaidmenimis, ir naujienų grupės, kurios keičia tikrus draugus bei šeimą, kiberromanai;
( manau tai yra dažniausia pasitaikanti grupė žmonių, ir pati kažkada buvau priklausoma būtent nuo virtualių pažinčių puslapių. )
2. interneto įsipareigojimai: virtualūs azartiniai lošimai, mainai, priklausomybė nuo aukcionų;
( šią grupę atstovaujantys žmonės turbūt nukenčia daugiausia materialistiškai, nes jie praranda pinigų svarbos supratimą. )
3. informacijos perteklius: nesveikas duomenų ieškojimas arba naršymas internete;
4.  kompiuterinė priklausomybė: maniakiškas kompiuterinių žaidimų žaidimas arba priklausymas nuo kompiuterijos mokslo programinių aspektų.
( šiai grupei manau daugiau priklauso vaikinai, tačiau juk kartais pasitaiko ir merginų įstrigusių šiame žaidimų liūne. )
Na, išsirinkai kuriai grupei priklausai tu? O gal priklausai net kelioms?
Turbūt jau tikrai įsinorėjai  ''pagyti'' nuo šios '' ligos'' ar ne?
Tad nebetemkime gumos ir pradėkime gydimą.
1. Kaip gydytis nuo priklausomybės socialiniams tinklapiams?
Kaip jau sakiau pati esu šiek tiek tai patyrusi, tad iš pradžių papasakosiu ką dariau aš.
 Visų pirma svarbiausia yra išsiregistruoti iš tų visų socialinių tinklapių, aš pasilikau tik skype, ten jau per daug neužsibūsi.
Netūrėjau facebook.com puse metų, dabar vėl jį atsikūriau, bet jis visai man nebe reikalingas.
Žinau, daugeliui bus sunku gyventi be facebook'o tad tu turi du pasirinkimus,
1) suderink laiką, pvz. aš darau taip : grįžusi iš mokyklos pasidarau valgyti, ir kol valgau greitai akimis pražiūriu visas naujienas internete, tuomet išjungiu visus socialinius tinklapius ar net visą kompiuterį ir padarau namų darbus, kad nebereikėtų daryti jų vakare, tuomet mane išgelbėja muzikos mokykla, tad siūlau ir jums susirasti kokią nors papomokinę veiklą ar hobį, taip dar labiau sumažinsite sedėjimo laiką prie kompiuterio, na o tuomet vakare prie moteris meluoja geriau, jau viską padariusi ir išmokusi sėdu prie kompiuterio. 
2) visai išsiregistruok iš pažinčių tinklapių. Žinau bus sunkus nepasižiūrėti ar nėra jokių naujienų facebook'e, bet kitaip sau nepadėsi. Pagalvok, ką tu darai facebook'e ar kituose socialiniuose tinklapiuose, tu ten nedarai nieko, tiesiog tuščiai leidi laiką.Galvoji kad sužinai kažką naujo? Savo galvą apsunkini tik bereikšmėmis mintimis, nejaugi tau ištikrūjų įdomu ką pietums valgė Marytė, ar su kuo draugauja Tomas? O ar ir tau pačiam būtina kiekviena savo žingsnį komentuoti šiuose tinklapiuose? Tikrai ne.
Antra, labai svarbu yra realus ryšys su žmonėmis, stenkis kuo dažniau įšeiti į lauką su savo draugais. Vietoj kad parašytum draugei žinute paklausdama kaip jai sekasi, pasiūlyk jai susitikti, taip laiką praleisi ne veltui, o ir dienos įspūdžiai bus įdomesni, juk su geriausia drauge niekada nebus nuobodu tiesa?.
O gal turi šunį, ar gali ir nori jį įsigyti? Tai taip pat šaunus draugas, kuris tau padės pabėgti nuo kompiuterio nors valandai per dieną. Juk šunį tau reiks vedžioti, o taip mažiau būsi ir prie kompiuterio, ir pabūsi gryname ore, taip pat gali su šuniu kartu bėgioti, taip ne tik padėsi sau dėl šios ydos, bet ir pagelbėsi savo sveikatai. :))

2. Jei esi priklausoma nuo azartinių žaidimų ar aukcionų 
Žmonės, turintys potraukį azartiniams lošimams, gali įsitraukti į daugelį lošimo sričių. Tai gali būti kazino lošimai, lošimų automatai, kortų lošimai, ruletė. Daugelis šių lošimų šiuo metu yra ir internete, pagrindinis skirtumas yra, kad lošėjas naudoja ne grynus pinigus ar žetonus, o kredito kortelę. Tokie azartiniai lošimai internete skatina ne tik priklausomybės nuo lošimo riziką, bet ir sukčiavimo pavojų, sudaro sąlygas pinigų plovimui bei pritraukia nepilnamečius. Tad kaip išsivaduoti iš šių pinklių?
Na visų pirma manau kad čia yra kaltas per didelis pasitikėjimas savimi, juk ne visada laimi. Tad žmogus visų pirma turi išmokti suvokti pinigų esmę, juk nėra taip lengva juos uždirbti, o išleisti juos žinoma visada yra lengviau, vietoj to kad išloši krūva pinigų, geriau paaukok tuos pinigus kokiai nors labdaringai veiklai, taip padėsi ir kitiems, ir pats pasijusi kol kas geriau, padėjęs kitiems, o ne viską pralošęs internete.
Susigalvok svajonę, realią žinoma, gal nori aplankyti kokią nors šalį? Bet dabar neturi pakankamai pinigų? Vietoj bandymo lošti žaidimo aparatais, dėk po kelis litus į taupyklę, taip susitaupysi pinigų, o turėdamas svajonę taip pat nenorėsi visko išleisti veltui lošime, ir kaip tik norėsi kuo greičiau susitaupyti pinigų savo svajonėj. Žinoma gali sužaisti tai kartą, du, bet tik tuomet jei jauti ribą kada reikia sustoti. :)

3. Informacijos perteklius. Iš tiesų tai nemanau kad tarp mūsų yra daug tokiai grupei priklausančių žmonių, ir pati nelabai ką sugalvoju, o ir informacijos apie tai  neradau. Tad net nežinau ką jums tokiu atveju ir pasakyti. Turbūt tokiems žmonėms kurie ieško internete visą laiką įvairios informacijos, siūlau jums išeiti iš namų, nueiti į parduotuvę, nusipirkti laikraštį ir taip sužinosite visą jums reikiamą informaciją, nepraleisdami daug laiko prie kompiuterio. :)
O taip pat dar geras variantas yra tiems kurie gyvena bute, vasarą iškiškite galvą pro langą ir ten sedančios močiutės jums papasakos viską: kas ką padarė, kas su kuo vakar namo parėjo, kokia bus pasaulio pabaiga, kam akcijos maximoj, žodžiu viską jos žino :))

4. Kaip kovoti su priklausomybe kompiuteriniams žaidimams?
''Dar viena priklausomybė – tai vaikų priklausomybė kompiuteriniams žaidimams. Vaizdo žaidimai leidžia svajoti apie galią, garbę ir laisvę. Tai labai skiriasi nuo daugumos paauglių tikrojo gyvenimo. Nemažai laiko suaugusieji jiems aiškina, ką veikti, – ir paprastai visai ne tai, ką paaugliai norėtų. Nenuostabu, kad jie trokšta pabūti virtualiais Nacionalinės futbolo lygos žaidėjais, vesti į mūšį šimtus karių, valdyti imperiją ar sutraiškyti kelis zombius. Vienas didžiausių rūpesčių, kuriuos smurtiniai vaizdo žaidimai kelia tėvams, yra tas, kad žaidimai gali skatinti vaikus mėgdžioti ekrane matomą smurtinį elgesį. Dažnai kompiuteriniuose smurtiniuose žaidimuose, smurto padariniai aukai yra sąmoningai nerodomi – kraujas yra žalias, o nušauti kūnai išnyksta. Tai nejučia gali rodyti vaikams smurtinio elgesio pavyzdį, kurį jie dažniau mėgdžios. Tokie vaikai dažniau yra linkę nesutarti su aplinkiniais, tyčiotis iš bendraamžių. Smurto veiksmų ekrane pateikimas su humoru dar labiau pablogina padėtį. Atviras smurto vaizdavimas, pateikiant smurtą kaip patrauklų, vertingą ir nesukeliantį kančių, kelia didelį pavojų, kad dažnės vaikų agresyvus elgesys (pagal Lawrence Kutner Cheryl K. Olson „Vaikystė prie kompiuterio…“).'' visiškai sutinku su šios daktarės žodžiais.
Bet su tuo reikia kovoti. Viską reikia daryti iš lėto, mažais žingsneliais, ir gydymas dažnai užtrunka daugiau nei puse metų. Iš pradžių siūlau susiderinti visą laisvalaikį, ir žaidimui skirti kiekvieną savaitę vis kuo mažiau laiko. Taip pat galima pradėti sportuoti ar užsirašyti į kokią nors papomokinę veiklą kad grįžęs namo dar galėtum kažkur nueiti, ar turėtum dar būtino darbo kurį dirbdamas užsimirštum apie žaidimą. Taip pat labai svarbu čia yra tarpusavio bendravimas realybėje, turi kuo dažniau susitikti su draugais, ir jokiu būdu nekalbėti su jais apie žaidimus, naujus savo rekordus ar nužudytų zombių kiekį. 

Na o pabaigai kelios trumpos taisyklės kaip mažiau praleisti laiko prie kompiuterio

1. Vietoj nešiojamo kompiuterio geriau įsigyk paprastą, nes taip mažiau laiko būsi prie jo, nes jo juk negalėsi nusinešti ten kur nori. : )
2. Suskirstyk savo laiką, buvimui prie kompiuterio ir kitam laisvalaikiui
3. Užsiimk papo mokine veikla.
4. Atrask sau patinkantį hobį ( ne prie kompiuterio )
5. Pradėk sportuoti
6. Skirk daugiau laiko mokslams
7. Svarbiausia pasitikėk savimi, ir stenkis neperžengti ribos tarp paprasto sėdėjimo prie kompiuterio ir priklausomybės nuo jo . :))

Na bet kas yra svarbiausia norint atsikratyti bet kokios priklausomybės yra tavo paties noras, be jo nieko nebus. Turi pats labai norėti nutraukti visą šią nedorybę, ir taip laikas praleistas ne prie kompiuterio o lauke su draugais bus pats geriausias dalykas pasaulyje, kuris padės ne tik tau, bet ir tavo sveikatai, bendravimui, tavo vidiniam pasauliui. :))
Taip pat, jei jūsų draugas yra ''užsikrėtęs'' bent viena iš čia pamynėtų priklausomybių iškart nebėkite pas jį ir nemeskite kompiuterio pro langą, gražiai su juo pasikalbėkite, parodykite jam šitą straipsnį, paaiškinkite kad tai kenkia jam, ir galbūt jis PATS įsinorės keisti savo gyvenimo būdą. TIK JOKIU BŪDU NEVERSKITE JO TAI DARYTI, nes tai neatneš jokių gerų pasekmių, tai gali dar labiau pabloginti visą reikalą. :(

Tad labai tikiuosi kam nors padėjau jums su šiuo straipsniu. :)
Iki pasimatymo mielieji . 
:)

6 Komentarai

  1. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. tiesą pasakius man šitie psichologiniai straipsniai laaabai atsibodo, bet tavo buvo įdomus! šaunuolė, pažystu artimų žmonių kurie įsitraukę į tas virtualias pažintis, ir man labai gaila, nes tik ir būna prie tinklapio prilipę, pasikeitė bendravimas, požiūris...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Lile- aš nepasakyčiau, kad čia psichologinis straipsnis.
    Man patiko :)
    Mane nervuoja tie žmonės, kurie sėdi faceboo`ke dieną naktį, nors sako, kad neturi ką veikt ten, bet vis tiek sėdi. Nesuprantu tokių žmonių...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ha, paaiškėjo, kad turiu priklausomybę... Teks pradėti gydimą pagal šį straipsnį. Nors šiaip, nesu iš tų žmonių, kurie tuščiai leidžia laiką facebook'e ar dar kur :D Labai ačiū, buvo įdomu skaityt :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Turiu priklausomybę kompiuteriams , bet sugebu nuo jų :" atsiplėšti "

    AtsakytiPanaikinti