Pasitikėjimas savimi, bei savivertės jausmas


Sveikos! Visų pirma noriu jus visas/visus pasveikinti su pagaliau atėjusiomis atostogomis! Linkiu per jas pailsėti nuo mokyklos, bei smagiai praleisti laiką ( ir jokiu būdų ne prie kompiuterio! :D ) Beje taip pat sveikinu išgyvenus dar vieną pasaulio pabaigą! Vis dėlto, tikėjote ja, ar tiesiog nekreipėte į tai dėmesio ir užsiėmėte kasdiene veikla? Aš asmeniškai, netikėjau. Na bet kadangi likom visi sveiki, gyvi, aš jums pristatau dar vieną savo straipsnį, apie pasitikėjimą savimi. : )

Nori bet bijai ką gali pagalvoti kiti? Vis nedrįsti užkalbinti patikusį vaikiną? Nesijauti gerai aplinkoje kur pilna žmonių? Ar tiesiog nesijauti graži ir pilnavertė mergina? Jei skaitydama šiuos klausimus teigiamai linksėjai galva, tai reiškia jog atėjo laikas susimąstyti ar tikrai pasitiki savimi, ir ar moki save vertinti.
Nepasitikėjimas savimi ir nemokėjimas savęs vertinti yra viena dažniausių paauglių problema tiek bendravime su kitais tiek asmeniniame gyvenime. Kaip tai pakeisti? Visų pirma turiu jums pasakyti viena: tau neišeis pasitikėti savimi jei nemokėsi savęs vertinti, ir tau neišeis mokėti savęs vertinti jei nepasitikėsi savimi. Šių gyvenime taip reikalingų bruožų atskirti negalima ir praktiškai neįmanoma, nes jie vienas be kito, yra nieko verti.
Lengva pasakyti, bet sunku padaryti ar ne? Tad pradėkime nuo pirmosios pamokos šiandieną t.y. savęs vertinimo. Žinoma išmokti vertinti save per viena diena tai tas pats kaip dramblį priversti skraidyti, viską reikia daryti mažais, kartais net nepastebimais žingsneliais, bet patikėkit, tas jausmas kai pradedi mylėti save tokią kokia esi yra nepakartojamas. :)

Savęs meilė ir savivertė

Visi psichologai tarsi susitarę teigia jog žmogaus asmenybės svarbiausia ir patraukliausia savybė yra savivertės jausmas, bei savojo aš atradimas. Žmonės kurie myli save tokį koks yra, mažiau skundžiasi opa,  nemiga, ne taip pasiduoda kitų spaudimui, lengviau atlieka pateiktas užduotis, bei labiau pasitiki savimi. Tad kaip pasiekti tą savivertės jausmą? Štai keletas punktų jums, kaip mažais žingsneliais kiekvienas iš mūsų galime priartėti prie pilnos meilės sau ( tačiau nepamirškime, jog labiausia pasiekti šį tikslą  mums padės beribis noras, be jos mes nepajudėsime iš vietos : ) ) :
1. Negalvok ką kiti gali pagalvoti dėl tavo elgesio, ar išvaizdos.
2. Nieko nekopijuok, t.y. įžymių dainininkių ar aktorių, ilgakojų modelių ar garsių  miesto merginų, būk savimi, originalas visada yra geriausias, nepamiršk to. : )
3. Nebijok pasirodyti kitoks, kažkuo išskirtinis. Žinoma vaikščiojimas su bulvių maišu ant galvos, savivertės jausmo nepridės, tad ir tas išskirtinumas turi turėti savo ribas.
4. Pasistenk pažinti tikrąjį save. Atradęs tai kas tau patinka, ir užsiimdamas ta veikla, tikrai pradėsi labiau savimi pasitikėti.
5. Nesistenk visko atlikti idealiai ir nereikalauk iš savęs per daug, juk taip nepadėsi sau pasiekti geresnių rezultatų, o tik viską pabloginsi, pridėdamas papildamos įtampos.
6. Dažniau žiūrėk į veidrodį, ir sakyk sau jog esi ne ką prastesnė už ką tik nuo podiumo nužengusius modelius! 
7. Nespjauk į savo išvaizda, o pradėk daugiau rūpintis savimi, savo oda, plaukais ir t.t.
8. Nečiupk visų mamos makiažo priemonių ant veido, su kelių centimetrų sluoksnio pudra, tikrai nesijausi geriau, o atrodysi tiesiog JUOKINGAI, ir tapsi pajuokų objektu. Žinoma gali pasidažyti, tačiau daryk tai saikingai, juk vis dėlto natūralumas yra gražiausia, o jei gerai jausiesi tik pasidažiusi, tavo meilė sau nuo tavęs nusisuks. 
9. Neimk visko į galvą, nekreipk dėmesio į tai ką sako kiti žmonės, žinoma sveika, argumentuota kritika visada yra gerai, tačiau nekreipk dėmesio į tuos kurie tik mala liežuviais, patys nepažiūrėdami į save. 
10. Už kiekvieną mažą padarytą žingsnelį link savivertės jausmo apdovanok save, gabalėliu šokolado, ar kokiu nors kitu tavo mėgstamu dalyku, juk taip siekti savo užsibrėžto tikslo yra tik smagiau! 

Kaip jau minėjau pradžioje kad meilė sau bei pasitikėjimas savimi yra tarpusavyje neatsiejami dalykai, tad kaip mums įveikti tą kvailą nepasitikėjimo savimi jausmą? Juk dažnai tik dėl jo kaltės mes nepadarome vienų ar kitų dalykų, dėl kurių vėliau, vakare atsigulę į lovą gailimės ir barame save už tai jog autobuse neužkalbinome sau patikusio vaikino, ar neįstengėme užlipti ant scenos ir padainuoti prieš minia žmonių.
Norint išmokti save mylėti, turime pasitikėti savimi. O kaip tai padaryti? Tai sužinosite, skaitydami šį straipsnį toliau. : )

Pasitikėjimas savimi


Ar nors viena įžymybė sugebėtų užlipti ant raudonojo kilimo nepasitikėdama savimi? Ar bent vienas žmogus būtų ką nors pasiekęs nepasitikėdamas savimi? Pasitikėjimas savimi - svarbus socialinis įgūdis. Pasitikintys savimi žmonės tiki savo galimybėmis, jaučia, kad gali kontroliuoti savo gyvenimą, bei gali pasiekti savo užsibrėžtų tikslų. Turbūt nėra pasaulyje nei vieno žmogaus kuris nė karto nebūtų suabejojęs savimi, tačiau kai kuriems tai tik laikinas nesėkmes jausmas, kurį galima pakeisti, o kitus dėja,  jis lydi visą gyvenimą. Tad kaip išmokti pasitikėti savimi? Štai punktai padėsiantys jums tai padaryti :
1.  Nesiek perdėto tobulumo, juk kiekvienas iš mūsų kartais padaro klaidų, ir tai yra visiškai normalu, gyveni ir mokaisi.
2. Nebūk  per daug kuklus. Žinoma tam tikrose situacijose, kuklumas yra neišvengiamas dalykas, tačiau kartais jis tik užgožia mus, bei mūsų atliktus darbus.
3. Visuomet vaikščiok pasitempęs, nesikūprink, taip atrodysi pasitikintis savimi ir kitiems, o kai kiti matys jog pasitiki savimi, net nepajusi kaip pats pradėsi tai daryti. : )
4. Rizikuok. Kaip sakoma : kas nerizikuoja tas negeria šampano. Žinoma ne visada gali viską laimėti, tačiau kartą pamatęs kad tau pasisekė, nustosi abejoti savimi. 
5. Stenkis kuo dažniau daryti tai ko labiausia bijai. Tavo balsas nuostabus, tačiau turi scenos baimę? Iš pradžių pradėk dainuoti tėvams, tuomet padainuok keletai geriausių savo draugų, ir pamažu vesk save prie galutinio tikslo ir tuomet jau stenkis kuo dažniau dainuoti ant scenos. Taip pat elkis ir su kitais tau ramybės  neduodančiais dalykais. 
6. Stenkis daugiau laiko praleisti naujų žmonių rate, taip išmoksi kontroliuoti save elgesį prie svetimų, tau nepažįstamu žmonių.
7. Užsiimk meditacija, taip atsipalaiduosi, ir pabūsi su savimi ir savo mintimis. Geriau pažinsi tikrąjį save.
8. Stenkis kuo dažniau garsiai reikšti savo nuomonę.
9. Mažiau kritikuok save.
10. Niekada nesakyk '' aš tam netikusi'' ir nerodyk viešai savo trūkumų. Pasistenk perlipti per save, ir parodyti sau ir kitiems, kad tereikia noro, pastangų ir viskas yra įmanoma. ;)

P.s. Nesupainiokite pasitikėjimo savimi, bei meilės sau su pasikėlimu bei egoizmu, jei myli save, neturi teisės be reikalo kritikuoti kitų, teistų jų už jų padarytas klaidas, ar žiūrėti į visus iš aukšto. Išlik  tokia kokia esi tik su trupučiu daugiau meilės sau, juk mūsų širdys didelės ten vietos užteks visiems. : )


Iki susitikimo, tikiuosi jums straipsnis patiko ir padėjo. : )

4 Komentarai

  1. Kaip visada Roneta, tu sugebi nustebinti. Straipsnis tikrai puikus, viskas išreikšta labai įdomiai ir tvarkingai, labai tau ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Monika - laba ačiū :)
    Rugile - Ačiū!!
    Evelina - labai smagu girdėti tokius žodžius, ačiū Tau :)

    AtsakytiPanaikinti