„Rankdarbių kampelis“. Porceliano dekoravimas.


Sveikos! Kaip jau ir žinote, su Simona Š. rašome naują rubriką „Rankdarbių kampelis“. Simona puikiai aprašė apie siuvinėjimą kryželiu ;) Na, o dabar metas pasireikšti man...

Šiam kartui pasirinkau porceliano dekoravimą. Technika gan paprasta, nereikia didelio kruopštumo. Taigi, pirmiausia aprašysiu, kokių priemonių reikės šiam darbui:

·         Daikto, kurį dekoruosime. Aš pasirinkau puodelį, bet tai gali būti ir lėkštutė, ąsotėlis. Svarbu jo paviršius. Žinoma, idealiausiai tiktų porcelianas, bet aš apsieinu ir be jo. Tinka balta spalva glazuruotas daiktas. Tokių apstu  visuose prekybos tinkluose. Ieškokite prie indų. Svarbiausia, kad paviršius būtų lygus;

·         Puodelio su vandeniu;

·         Teptukų;

·         Dažų - jų reikės pirmąjam būdui (daugiau apie juos darbo eigoje). Dažai yra specialūs. Didžiuosiuose Lietuvos miestuose yra daug rankdarbių parduotuvių, į kurias jums užėjus tereikiai ištarti – „man reikia dažų porceliano dekoravimui(kaitinamųjų)“. Tada jums beliks išsirinkti spalvas. Mažesnių miestelių gyventojams gali tekti siųstis prekes (tai galite padaryti čia - http://www.dekostudija.lt/lt/129-dazai-porcelianui arba kitose internetinėse parduotuvėse).

·         Specialių markerių. Su jais reikės elgtis taip pat kaip ir su dažais. Parduotuvėse ištariat –

„man reikia markerių  porceliano dekoravimui“. Jeigu parduotuvių gyvenamojoje vietoje nėra galite atsisiųsti prekes (tai galite padaryti pvz. čia - http://www.dekostudija.lt/lt/148-148 );

·         Servetėlių/rankšluostuko;

·         Idėjos.

 

Darbo eiga :

1 būdas (nereikia markerių)

1.       Nuplauname dekoruojamą daiktą. Visas etiketes ir kainas nuplėšiame taip, kad neliktų ruoželių popieriaus.

2.       Pasirenkame spalvą, su kurią dažysime foną. Tai gali būti dviejų spalvų kompozicija, gali būti ir vienos, o gali ir nebūti fono. Šiandien rodau abiejų, kad susikurtų bendras vaizdas, kaip turi atrodyti spalvų sujungimas.

3.       Jei dažote dviem spalvomis, nepamirškite, kad po kiekvienos spalvos ruoželio reikia palaukti 2-3 minutes, kad galėtume dažyti kitą, neištepant pirmosios spalvos.

4.       Kai fonas yra, mums tereikia ant jo ornamentų! Prieš puodelį gražinant palaukite 10 min., kad gerai išdžiūtų fonas ir tada jau rodykite savo fantaziją. Gėles, taškeliai, linijos...

5.       Pastaba:  jeigu dažote puodelį, siūlau nedažyti rankenos, nes ją nudažyti sunku. Vos priliečiat piršteliu kur nereikia ir dadadadam... visą rankeną pradedam iš naujo. Ir jeigu vis dėl to nuspręsite dažyti, dažykite ją pabaigoje, kad viso darbo metu laisvai galėtumet suimti už rankenos. Taip pat, nedažykite puodelio vidaus.

6.       Darbelis sugadinamas (kaip nuotraukoje). Greičiausiai švariai nenuplovėte teptuko prieš dažant su juo kita spalva, gal po to nenusausinote į servetėlę ar taip prilietėt... Ką daryti? Į pagalbą griebkite švarų rankšluostėlį/servetėlę. Pavalykite (kas ir padaryta ant raudonos spalvos fono), o poto užtepkite naują sluoksnį dažų.

7.       Galiausiai baigėte. Padėkite darbelį džiūti keturioms valandoms. Poto atsargiai nuneškite į orkaitę. Orkaitę įjunkite tik tada, kai puodelis yra joje(t.y. prieš tai orkaitės nekaitinkite).  Nustačius 160 laipsnių temperatūrą, darbą kaitinkite 90 minučių.

8.       Po 90 minučių orkatę išjunkite, bet puodelio neišimkite.  Leiskite jam valandą atvėstį, o tada pirmyn - gerai išplaukite darbelį ir įdėkite į jį porą pyragaičių (lekštutei), užvirkite arbatos (puodeliui), įpilkite limonadą (ąsotėliui).

9.       Pastaba – darbelio neplaukite indaplovėje.

 

(2 būdas)

Daugumai šis būdas patinka labiau, nes dažas su kuriuo jis daromas greitai džiūna, bet patrynus šlapia servetėle lengvai išsivalo. Taip, šiam būdui nereikės porcelianinių dažų, reikės porceliano markerių.

Darbo eiga :

1.       Nuplauname dekoruojamą daiktą. Visas etiketes ir kainas nuplėšiame taip, kad neliktų ruoželių popieriaus, nes kai deginsime jie gali paruduoti.

2.       Pasirenkame markerio spalvas, su kuriomis dekoruosime daiktą. Galima piešti  tik su juoda spalva. Kartais tai būna daug gražiau, tik reikia geros idėjos. Pvz : rašykite laišką sau arba draugei, pieškite daug augančių ilgų gėlyčių su mažais pumpurėliais…

3.       Taigi, išdekoruokite daiktą.

4.       Galiausiai baigėt. Padėkite darbelį džiūti keturioms valandoms. Poto atsargiai nuneškite į orkaitę. Orkaitę įjunkite tik tada, kai puodelis yra joje (t.y. prieš tai orkaitės nekaitinkite).  Nustačius 160 laipsnių temperature, darbą kaitinkite minučių.

5.       Kai baigiate kaitinti, leiskite jam valandą atvėstį, o tada pirmyn - gerai išplaukite darbelį ir įdėkite į jį porą pyragaičių (lekštutei), užvirkite arbatos (puodeliui), įpilkite limonadą (ąsotėliui).

6.       Pastaba – darbelio neplaukite indaplovėje.

 

Na va… Šiandien jau pasakiau ką norėjau, parodžiau ką galėjau ;) Nepamirškite šioje technikoje eksperimentuoti. Tarkim, daiktą dažykite dažais, o viršuje su markeriu užrašykite – gaivi rytmečio arbata arba vardas (kieno?) karšta vakaro kakava. ;) Pati apie šią techniką sužinojau, kai panorau gimtadienį atšvęsti kitaip. Susiradau  internete  siūlomus kursus  ir susigundžiau. Kol kas savo sprendimu esu patenkinta ;) Na ir įdomumo dėliai įkeliu nuotrauką su dekoruotais mano draugių puodukais per gimtadienį (mano priešpaskutinis) ;) Jei yra klausimų apie šią technika,  laukiu laiškučių simona.aleksandraviciute@gmail.com arba  komentarų;)

P.S. Kuris būdas jums patiko labiau? :p

3 Komentarai

  1. Įdomiai :) Man labai patiko antrasis būdas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man irgi labai patiko antras būdas. O čia visos tavo nuotraukos? Labai pagyvino straipsnį tada, jei darytos tavo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveika, o tinka į orkaitę dėti bet kokį puodelį? Nesusprogtų, jei aš įdėčiau netinkantį orkaitei?

    AtsakytiPanaikinti