Žinau, kad pasirinkau teisingai.

Kiekvienam ne kartą yra iškilęs klausimas: kuo noriu būti? Turbūt kiekvieną dieną galvoja praskrieja bent viena mintis apie savo ateitį, apie studijas, apie darbą. Kaip pasirinkti teisingą kelią? Tą, kuriuo einant jaustumėme laimę, norėtume gyventi, su kiekvienu žingsniu norėtume tobulėti. Kaip pasirinkti teisingai ir nesuklysti? Nes tai yra vienas iš pagrindinių pasirinkimų mūsų gyvenime, kuris nulemia didžiąją dalį jo. 

Kiek yra pasaulyje žmonių, tiek yra ir nuomonių, tiek yra ir pasiūlymų kaip geriausiai ir tinkamiausiai išsirinkti tinkamiausia kelią. Kiekvienas renkasi skirtingai ir priklausomai nuo poreikių, todėl jei tikitės, kad skaitydami šį straipsnį sužinosite kuo norite būti ir ką norite studijuoti - to nebus. Šiuo straipsniu aš bandysiu jus nukreipti tinkama linkme, kad jums kuo lengviau būtų apsispręsti tolimesnį savo gyvenimo kelią. 

Apsispręsk ko nori iš gyvenimo.
Tai iš ties yra pagrindinis kriterijus norint sužinoti kuo nori būti. Jei Tu nori būti laimingas, nori kiekvieną dieną džiaugtis gyvenimu ir į darbą eiti su šypsena, o atsikėlęs negalvoti: "O ne, ir vėl..", tuomet gali drąsiai mesti lauk viskas iš savo galvos tas specialybės, kurios susijusios su tais dalykais, kurių tu tiesiog negali pakęsti. Nemanau, kad Tau teiks džiaugsmo žurnalistės darbas, jei tu su malonumu žaidi su skaičiukais ir su dideliu nenoru keliauji į lietuvių kalbos pamokas. 
Taip pat, jei nori tokio darbo, kuris užtikrintų garantijas, kad negyvensi nuo algos iki algos, neteks skaičiuoti centų ir galvoti ar galiu leisti tai sau nusipirkti ar ne. Jei nori gyventi prabangiai, ir jei tau pinigai suteikia džiaugsmo, tuomet iš visų specialybių sąrašo, kurį turi, išsirink tas specialybes, kuriuose yra mokama didžiausia alga. (Daugumos specialybių gaunamas algas galima rasti tiesiog pagooglinus.).
Jei nori padėti kitiem žmonėms, juk neisi dirbti į kokį nors banką ar mokesčių inspekciją. Todėl gerai pagalvot ko nori iš gyvenimo ir ką nori jame daryti.

Tėvai, draugai ar aš?
Yra tekę susidurti tikrai su daugelių atvejų, kai vaikams yra tiesiog peršama tėvų nuomonė, siūlomos tos specialybės, kurių nori jie patys. Ir taip, daugeliui tėvų iš ties pavyksta palaužti vaikus, tačiau neilgam, dauguma po poros metų ar tiesiog jau po pirmų metų studijų supranta, kad tai yra ne jiems. Tuomet meta studijas ir bando surasti savo pačių kelią. Todėl prieš klausydami tėvų, kurie jums sako ką studijuoti, pagalvokite ar tikrai jūs to norite. Ar paskui neteks gailėtis savo  pasirinkimo, mesti mokslus, ir vėl per naujo galvoti savo paties kelio, kai tai galite daryti visados, jei galvojate savo galva, o ne tėvų. Juk tai yra Tavo gyvenimas, tėvai savo pasirinkimą jau padarė. 
Taip pat pasitaiko tokių atvejų, kai renkamasi kuo nori būti, kuo nori dirbti pagal tai ką renkasi draugai. Taip, yra smagu, kai pirmomis dienomis į naują aplinką eini ne viena, o jau su gerai pažįstama drauge, draugu. Ir iš ties yra puiku, kai jūsų norai sutampa, kai norite daryti tą patį. Tačiau būna ir taip, kad kuri nors viena aukoja savo svajonę dėl savo draugės, kad tik kuo daugiau laiko būt kartu. Tačiau visą gyvenimą taip nebus. Visą gyvenimą negyvensit su savo drauge, nedirbsit, ankščiau ar vėliau jūsų keliai vis tiek išsiskirs, tačiau tai nereiškia, kad jūs nebūsite draugėmis. Tikra draugystė ištveria viską, kaip ir tikra meilė. Taigi dėl meilės ir dėl draugystės tikrai neverta atsisakyti savo svajonių, savo norų ir pagalvoti, kad nuo šio pasirinkimo priklausys jūsų gyvenimas. 

Daug norų ir per didelis pasirinkimas.
Iš ties man pačiai taip buvo. Norėjau visko daug, mane viskas domino ir norėjau studijuoti viską, nuo medicinos nuo interjero dizaino ir žurnalistikos. Dar buvo bėda, kai man viskas patiko ir viskas pakankamai gerai sekėsi. Šiuo atveju, siūlau, kuo daugiau ir labiau išsiaiškinti apie visas jus dominančias specialybes, studijų programas, reikiamus dalykus norint įstoti, darbo galimybę ir visus kitus niuansus. Iš ties man tai padėjo ir atkrito daug specialybių, kai tiesiog pradėjau viskuo domėtis išsamiau ir bendrauti su studentais. Taip pat atsižvelkite į tai ar norite dirbti komandoje ar geriau dirbtumėte vienas, savo erdvėje, nieko netrukdomas.
Liko dar keletas.
Vis dar negalite apsispręsti. Išmetėte tas specialybes, kurios jums nepatinka, arba kurios jums atrodo ne pelningos. Apsisprendėte ko klausysite pasirinkdami ar savęs ar kitų. Labiau pasidomėjote apie dominančias specialybes. Ir vis dar liko keletas specialybių, kurios traukia, prie kurių taip pat linksta širdis. Tuomet pasiimkite popieriaus lapą, tušinuką, susirašykite visas specialybės ir pradėkit rašytis visus pliusus ir minusus. Nuo tokių dalykų, kaip miestas, kuriame galima studijuoti, daugiausiai draugų studijuojančių ten, galimybių, patinkančių dalykų iki kol galiausiai nebeliks nei vieno pliuso arba minuso. Taip galima iš ties gerai atsirinkti norimas specialybes. Tačiau, jei jos yra taip pat dominančios ir norimos specialybės, tai nemanau, kad nuliūsite įstoję į vieną ar kitą. 

Visai nežinau ko noriu.
Būna žmonių, kurie tikrai nežino ko nori iš gyvenimo ir jiems tiesiog atrodo tas pats ką dirbt, kuo būt, ir viskas taip pat domina arba atrodo, kad nedomina niekas. Tuomet ieškokitės kokios nors praktikos. Turit pažįstamų patys, turi pažįstamų draugai, tėvai, paprašykit, kad kas nors nusivestų jus dienai ar kelioms į darbą ir tiesiog parodytų kaip viskas vyksta, jei negali nusivest tuomet paprašykit, kad išsamiai papasakotų kaip viskas vyksta. Jei sudomins - puiku, o jei ne - ieškokit toliau. Taip pat galit parašyti įvairiems studentams, su prašymu papasakoti kaip viskas vyksta, kaip yra su studijomis. Geriausia rašyti vyresniems studentams, kadangi jie yra jau labiau susipažinę su pačia specialybe. Ir jie tikrai su mielu noru jums padės ir atsakys į visus rūpimus klausimus. 
Taip pat, galite atlikti tam tikrus testus, kurie jums padėtų apsispręsti arba bent jau nukreiptų tinkama linkme.

Galiausiai pasiūlysiu tik tiek : klausykit savo širdies, nes ji žino ko norite jūs. 
Taip, tai yra didelis pasirinkimas kiekvieno mūsų gyvenime, tačiau tai  nereiškia, kad jo negalėsim pakeisti. Pasirinkę vieną specialybę ir tiesiog supratę, kad vis dėl to, ne tai ne jums, tiesiog nebijokite išstoti iš ten ir bandyti ieškoti savęs kitur.
Domėkitės, bendraukit, aiškinkitės, spręskit, galvokit, darykit viską kas jums padėtų apsispręsti. 
Tikiuosi, kad savo šiuo straipsniu, bet kiek padėjau Jums apsispręsti dėl savo specialybės, dėl savo tolimesnio gyvenimo pasirinkimo, arba bent jau nukreipiau teisinga linkme.
Visados siekite savo tikslo ! Viskas yra įmanoma !


Linkiu visiems sėkmės ieškant savo gyvenimo kelio. 

6 Komentarai