Gyvenimas pro rožinius akinius: kas svarbiau mokantis - gabumas ar darbštumas?


Šiuo metu, bene didžiausią dalį mūsų gyvenimo užima mokslai ir (galbūt) dejonės dėl per didelio krūvio. Neretai pagalvojame ir apie tai, kaip viską spėti, atlikti kuo geriau ir rasti laisvo laiko papramogauti. Juk rodos, kad kitiems nereikia jokių pastangų norint pasiekti gerų rezultatų ir užsiimti norima veikla, o štai Jums tenka net keletą valandų vargti mokantis vieną ar kitą dalyką.
Taigi, ar kada susimąstėte kas svarbiau mokantis – gabumas ar darbštumas? Galbūt, moksleiviai kurie spėja viską ir visur yra tiesiog gabūs? O galbūt šypsena kuria dabinasi gabiausieji mokiniai yra tik kaukė, slepianti darbštumą, nuovargį ilgai ir stropiai dirbus?

Darbštumas – savybė, kuria dabinasi geriausieji

„Darbštumas – įgyjama savybė. Ji apima kūrybingumą, atkaklumą, sumanumą ir apgalvotas, našias, veiksmingas, laiku įdėtas pastangas tam, kad gautume gryną ir tobulą rezultatą.“ Štai kokį apibrėžimą galėtume rasti pasidomėję ką iš tikrųjų reiškia darbštumas.
Ir iš tiesų, daugelio nuomone, svarbiausia mokantis yra būtent ši savybė. Tai, bene geriausia žmogaus ypatybė, kuri leidžia gyvenime pasiekti tikrai nemažai. Juk bet kuris mokinys, norėdamas gauti gerą rezultatą mokymosi srityje, turi gerokai padirbėti liedamas prakaitą, sėdėdamas prie knygų ir mokydamasis. Ta pati taisyklė galioja ne tik kalbant apie mokymąsi, bet ir kasdieniniame gyvenime. Nes kad ir ko norėtum pasiekti, kad ir ką norėtum gauti visada turi įdėti daug nuoširdaus darbo.
Būna dienų, kai tikrai nieko nesinori daryti ir mus apima nelemtas tingulys. Tačiau, kad ir kaip bebūtų, turime stengtis iš jo išlipti ir žengti pirmyn kupini naujų tikslų, jėgų siekti savo svajonių. Juk kuo daugiau dirbsite šiuo metu, tuo lengviau Jums bus įgyvendinti savo vizijas ateityje.

Stolen; melina

Gabumas. Pliusai ir minusai

Kiekvienas žmogus turi gabumų. Vieni vienokių, kiti kitokių, todėl ir mokinių mokymasis dažnai gali skirtis. Vieniems lengviau įsisąvinti biologiją, kitiems problemų nekels uždavinių sprendimas, o kiti be vargo galėtų parašyti lietuvių testą be klaidų... Tai didžiulis pliusas! Juk kai suvoki, kad vienąkart perskaitęs užrašus, kontrolinį gali parašyti geriau nei bet kuris kitas, kuris mokydamasis tą pačią informaciją „kalė“ visą naktį, tu išties jautiesi pranašesnis.  Tačiau, gabumas čia gali pakišti tau koją. Netikėtai gali ateiti tas momentas, kai gabumų nebeužtenka ir tada tau tenka tik gailėtis, kad taip niekad ir neišmokai mokytis.
Taigi, gabumas, tai ypatybė leidžianti pasiekti dar geresnių rezutatų, nes be darbštumo, čia, gabumas ne ką gali tepadėti. Juk ištiesų, dauguma mokinių, kartais tiesiog nesugeba panaudoti savo gabumų ir laiką leidžia tinginiaudami, stengdamiesi kiek tik įmanoma atsiriboti nuo bet kokio žinių srauto, pasinerdami į linksmybių verpetą. Tai, kaip jau supratote, neišeina į naudą, nes anksčiau ar vėliau, visi mes turime susimąstyti apie savo ateitį ir įdėti daug pastangų norint pasiekti savo tikslą.

Pretty much..

Jums turbūt jau kilo klausimas, kodėl būtent šį straipsnį įrašiau į "Gyvenimas pro rožinius akinius" rubriką. O priežastys yra labai paprastos: aktualumas. Nors šiuo metu atostogos, po kiek laiko vėl teks kibti į mokslus ir išsijuosus vėl „kalti“. Taigi, šiuo straipsniu norėjau parodyti tiems, kurie dažniau „praslysta“ mokykloje mažiau dėmesio kreipdami į rimtą mokslą, jog iš ties, kartais gabumų gali nepakakti. O, kad netektų gailėtis šito, tereikia susimąstyti anksčiau.
Tiesa, ne kartą esu minėjusi, kad gyvenime nesigailėtumėte nieko. Tačiau juk taip nepavyksta.. O kai užplūsta šis jausmas, jį sustabdyti be galo sunku..

Tumblr
Jūsų, Nijolė




9 Komentarai

  1. Buvo keletas skyrybos klaidelių, bet tekstas neblogas. Patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smagu, kad "išsklaidei" daugumos galvose plūduriuojančią mintį "aš mokaus blogai, nes neturiu gabumų, dėl to ir nesistengsiu". Pati esu viena iš geresnių mokinių ir galiu drąsiai pasakyti, kad darbštumas yra pagrindinis dalykas, kurio reikia mokantis:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Galiu tik patvirtinti straipsnį: jei esi gabus ar turi gerą atmintį, nereiškia, kad nereikia dirbti... Sakau tai iš patirties. Skirtumas tas, kad nesimokęs gabus mokinys parašys kontrolinį 7-8-etui, o negabus 5-6-etui...

    AtsakytiPanaikinti
  4. O man šis straipsnis labai patiko! Šaunuolė! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Super :) Užeikit į mano blogą :) Like ir komentuokit http://love2563.blogspot.com/2013/12/new-years.html

    AtsakytiPanaikinti
  6. Išties, turiu problemą, kad esu gabi mokslams, bet taip ir neišmokstu mokytis. Tiesiog negaliu kalti geografiją ar istoriją.. Per pamokas ką išgirstu ir rašau atsiskaitomajame darbe. Straipsnis labai aktualus. Šaunuolė ! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taaaip. Labai geras straipsnis. Nors ir tu, rodos, Nijole, neberašai šiame bloge, bet galbūt dar kadanors paskaitysi, sakau tau AČIŪ už tobulą straipsnį. Šaunu!

    AtsakytiPanaikinti