Keistoji trijulė, užkariavusi fantastikos mėgėjų širdis

Šiurpą kelianti fantastika - taip žiūrovai apibūdina amerikiečių režisieriaus Timo Burtono (angl. Tim Burton) kurtus kino filmus. „Edvardas žirkliarankis“, „Betmenas“, „Svynis Todas“, „Čarlis ir šokolado fabrikas“ bei „Alisa stebuklų šalyje“ - vieni populiariausių jo kūrinių. Šio režisieriaus filmai dažniausiai pasižymi tamsa, šiurpumu, gotika, fantastinėmis detalėmis bei...  tais pačiais aktoriais. Skamba nuobodžiai? Džonį Depą (angl. Johnny Depp) ir Heleną Bonham Karter (angl. Helena Bonham Carter) galima vadinti visaip, tačiau nuobodžiais - jokiu būdu. 
Timą ir Heleną santuokos saitai sieja nuo 2001-ųjų, pora augina du vaikus. Na, o Džonis - labai artimas šeimos draugas bei jų sūnaus krikštatėvis. Aktorius apibūdina Timą tokiais žodžiais: „Jis yra mano brolis, draugas bei krikšto sūnaus tėvas. Timas unikalus bei drąsios sielos, tai žmogus, dėl kurio nueičiau į pasaulio kraštą, ir pilnai žinau, kad jis taip pat pasielgtų dėl manęs.“ Taigi, turime talentingą režisierių ir du išskirtinius aktorius, palaikančius labai šiltus tarpusavio santykius. Atskirai jie - tikri savo srities profesionalai, tačiau sudėjus gauname dar geresnį variantą - keistai genialią trijulę, kuri su kiekvienu savo filmu vis labiau stebina šiurpios fantastikos mėgėjus.
 „Kas norėtų būti normaliu, kai galima būti išskirtiniu?“ - tokius žodžius kartą yra pasakiusi Helena Bonham Karter. Ne paslaptis, kad populiarumu Džoniui Depui ji neprilygsta, tačiau originalumu - tikrai nenusileidžia. Moteris ypatinga ne tik filmavimo aikštelėje, už jos ribų Helena taip pat labai unikali asmenybė.  Nors dėl savo ekstravagantiško aprangos stiliaus moteris dažnai sulaukia spaudos kritikos , tačiau, rodos, jai tai nesvarbu. Aktorė turi daug savitumo, kurio visuomenė iš jos tikrai neatims.
 Džonis bei Helena nėra tiesiog eilinė režisierių mėgstama porelė. Jie - kitokie. Šie aktoriai neatitinka tipinių visuomenės grožio standartų. Jie yra išvaizdūs, tačiau žymiai labiau vertina ir stengiasi žiūrovui pateikti savo asmenybių grožį. Ši porelė idealiai tinkama įkūnyjant pakvaišusius personažus, galbūt todėl, nes patys yra šiek tiek kvaištelėję. Džonis jo ir Helenos darbą filmavimo aikštelėje apibūdina taip: „Atrodo, kad mes stengiamės būti vienas už kitą keistesni“. Tačiau tuo savo keistumu jie ir yra įdomūs. Vaidindami šie du pilnai susigyvena su savo personažais, ir atrodo, jog niekas kitas negalėtų jų darbo atlikti taip puikiai, kaip tai padaro Džonis su Helena.

Tačiau Timo Burtono filmai vieni į kitus panašūs ne tik tais pačiais aktoriais, bet ir kai kuriomis detalėmis. Štai keletas jų: 
  • Pabaisa. Kai scenarijų rašo T. Burtonas, yra didelė tikimybė, jog herojams teks susikauti su baisia bei labai pavojinga pabaisa. Kiekviename filme ji būna vis kitokia, todėl suteikia siužetui įdomumo bei intriguoja. Puikus pavyzdys - raitelis be galvos filme „Sleepy Hollow“. 
  • Ragana. Arba kitaip tariant, pikta bei labai blogos valios moteris, siekianti pakenkti pagrindiniams veikėjams. Blogiukės vaidmenį vyro režisuotuose filmuose dažnai gauna pati Helena, pavyzdžiui, raudonoji karalienė, kurią moteris įkūnyjo kino juostoje „Alisa stebuklų šalyje“. 
  • Nekalta šviesiaplaukė. Rodos, Burtonas išties turi silpnybę blondinėms. Beveik kiekviename jo filme galime rasti labai dorą šviesiaplaukę, kuri pasiryžusi padėti pagrindiniams veikėjams įveikti blogio jėgas. 
  • Keistuolis. Tai herojus, kuris T. Burtono filmams atneša daugiausia sėkmės. Niekas taip nepagyvina siužeto, kaip išskirtinis vaikinas, nepritampantis pilkoje visuomenėje. Beveik visada keistuolio vaidmenį Timas skiria Džoniui Depui, kuris, atrodo, tobulai tam tinka. Edvardą Žirkliarankį, Svynį Todą, pakvaišųsį skrybėlių bei daug kitų Džonio vaidintų personažų drąsiai galime vadinti šiuolaikinio kino klasika. 
  •  Maištaujanti jauna mergina. Jeigu pagrindinis vaidmuo nepriklauso keistuoliui, tuomet be abejonės jis atiteks jaunai bei maištingos sielos merginai. Ji drąsi, ambicinga, geros širdies bei pasiryžusi padėti draugams, kovojantiems su blogio jėgomis. 
Timo Burtono filmai, kuriuose vaidino ir Džonis Depas, ir Helena Bonham Karter:
„Alisa stebuklų šalyje“
„Mirusi nuotaka“
Nakties šešėliai“
„Svynis Todas: demoniškas Flyto gatvės kirpėjas“
„Čarlis ir šokolado fabrikas“
T. Burtono filmai neturi labai intriguojančio siužeto, priešingai, jie labiau primena kiek šiurpokas, tačiau gražias bei nesunkiai nuspėjamas pasakas. Tačiau nepaisant to, tai tikrai puikūs kūriniai, norintiems pamatyti kažką lengvo, bet nepaprasto. Galbūt šio režisieriaus filmų ir nepavadinsi šedevrais, juk jie nesuteikia didelės išminties bei nemoko gyvenimo tiesų, tačiau teigia kitokias vertybes. Pažiūrėjus T. Burtono filmus, galima pasimokyti svajoti, kitaip žiūrėti į pasaulį bei mus supančius žmones.Taip pat viena didžiausių šių filmų vertybių, kuri dažnai lieka už kadro - nuoširdi trijų menininkų draugystė. Galbūt kai kuriems ši trijulė baigia įgristi, tačiau jie savo srityje - nepakeičiami. Niekas nesukurs ir neįkūnys nuostabių personažų taip, kaip tai sugeba jie.

Teresė

7 Komentarai

  1. Prie straipsnio neprikibsiu, nes jis man pasirodė geras. ;)
    Labai man patinka Johnny Depp. :3

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nepaprastai puikus straipsnis. Labai labai patiko. Ačiū, rašai išties puikiai. sėkmės. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super! ;) nebestebini, puikiai islaikai savo ivaizdi. Esi pavyzdys! Ismokyk ir mane taip rasyt. :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super! Ryte gulėdama lovoje perskaičiau visa mieganti ir tada nors pusiau snaudžiau jau stebėjausi tavo sugebėjimu taip gerai ir įdomiai rašyti, o dabar kai jau tikrai atsikėlusi dar kartą perskaičiau.. pagalvojau, kad tu tikrai nuostabi rašytoja. Kažkaip dar tavęs neįsidėmėjau, bet dabar jau visada prisiminsiu kai galvosiu apie TD. Puikus straipsnis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai labai ačiū jums už tokius komentarus, tai puiki dovana man Kalėdų proga nuo skaitytojų:3 ♥

    AtsakytiPanaikinti
  6. buvo labai įdomu skaityti, šaunuolė! :)

    AtsakytiPanaikinti