Gyvenk sveikai su sveikos mitybos piramide!

Daugelis merginų nori gyventi sveikai, bet nežino kaip tai padaryti. Jos valgo daržoves, vaisius, geria vandenį, bet pokyčių kaip nėra, taip nėra. Taigi, suprasti, kaip tinkamai  pasirinkti ką valgyti visada padės mitybos piramidė.

Piramidės pagrindą sudaro tie produktai, kurių valgyti galima daugiau, o atsidūrusius jos viršūnėje patartina vartoti itin saikingai. 



Piramidės pagrindą sudaro grūdinės kilmės maisto produktai (rupių miltų duona, įvairių grūdų košės, makaronai) ir bulvės. Jų paskirtis – aprūpinti organizmą energija. Riboti reiktų blynelius, bandeles, baltą duoną, bulvytes fri.

Antroje piramidės pakopoje garbingą vietą užima daržovės ir vaisiai. Jų paskirtis – aprūpinti organizmą vitaminais. Patartina vartoti visas šviežias, šaldytas, virtas garuose, raugintas daržoves.

Trečioji piramidės pakopa – baltyminių produktų grupė. Tai įvairių rūšių mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, riešutai (migdolai, pistacijos, anakardžiai, graikiniai), sėklos, ankštinės daržovės (lęšiai, pupos, žirniai, pupelės, sojos).

Ankštiniai augalai, riešutai, sėklos – tai labai vertingų riebalų rūgščių, daug skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Per dieną užteks mažos saujelės, nes yra labai kaloringi.

Mėsoje gausu lengvai pasisavinamų mineralinių medžiagų, ypač geležies. Dažniau rinkis liesesnę mėsą (kiauliena, jautiena, vištiena, kalakutiena (be odelės), triušiena), virtą, o ne keptą. Saikingai vartok sūdytus mėsos produktus.

Žuvis – joje gausu mineralinių medžiagų, o jūrų žuvyse – jodo, kuris būtinas augančiam organizmui. Patartina vartoti įvairių rūšių keptą, rūkytą, garintą žuvį bei krevetes.

Pieno produktai – tai pagrindinis baltymų šaltinis būtinas augančiam organizmui. Patartina vartoti pieną, jogurtą, rūgpienį, kefyrą, varškę, fermentinius bei varškės sūrius.

Piramidės viršuje – patys skaniausi, deja, kenksmingiausi produktai. Tai įvairūs kremai, įdarai, saldainiai, sausainiai, pyragaičiai, limonadai bei alkoholis. 

Labai svarbią dalį sveikoje mityboje užima vanduo. 

Labai svarbu kasdien gerti pakankamai skysčių. Pakankamas vandens kiekis – tai vienas iš svarbiausių dalykų mūsų organizme užtikrinti reikiamą medžiagų apykaitą, maisto medžiagų pasisavinimą, šalinimą. Vandens paros norma žmogui skaičiuojama taip: Tavo kūno svoris (kg) dauginamas iš 0,03 (30 ml) = x litrų Tavo paros vandens norma (į tai įeina ir nesaldintos arbatos). 

Svarbu žinoti, kad troškulys atsiranda tik tada, kai trūksta 0.5 -1 litro vandens. Jei skysčių trūksta daugiau - troškulio nejaučiame. 

Norint, kad mityba būtų sveika reikia: 
  • Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą
  • Vengti maisto produktų, kuriuose yra daug cukraus
  • Atsisakyti sūraus maisto
  • Riboti alkoholio vartojimą
  • Valgyti reguliariai
  • Gerti pakankamai skysčių
Sveikos mitybos piramidė yra rekomendacija, ką žmogus turi valgyti kiekvieną dieną. Vadovaujantis sveikos mitybos piramide, kasdien valgomas įvairus maistas, gaunamos visos reikalingos maisto medžiagos, o tuo pačiu ir reikalinga dienos kalorijų norma. Kasdien būtina valgyti kuo įvairesnį maistą iš kiekvienos iš šių grupių. 






4 Komentarai

  1. Negrazu meluoti :)) Jei valgysit taip,kaip cia parasyta tai ir nekris svoris....Nepezekit, jei metat svori negalima jokiu duonu makaronu bulkuciu ir pan...Ir vaisius geriausia valgyt dienos pradzioje, nes siaip jie naturaliai daug cukraus turi patys.Pagrindinis maistas turi but darzoves, kiausiniai ir mesa (geriausia virta, o ne kepta,maziau kcal) Ir be sporto visvien nekris tiek daug svorio kaip su sportu,tai vieotj to kad badautumet geriau pasportuokit.Zinau, kad sakau, per 1m. numeciau 10 kg td sustojau ir tik palaikiau svori,kad nekiltu,o dabar dar nusprendziau sumazint ,tai nukrito 6 kg per maziau nei 2 men.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu atvirai - straipsnio nė neskaičiau. Permečiau akimis pabaigą ir viskas. Buvo visiškai neįdomu, nes apie maisto piramidę mokyklose kalbama jau nuo pradinių klasių. Viskas ir taip žinoma, tad bereikalingai gaišai laiką šiam straipsniui. Jeigu norėjai merginas supažindinti su sveika gyvensena, reikėjo pasirinkti tą sritį, apie kurią žinai daug ir parinkti tikslios informacijos.
    Kitam kartui linkiu, kad rastum tinkamą temą rašymui. Nes tas pats per tą patį, jau yra atsibodę :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Negražu kopijuoti žodis į žodį...
    Apie vandenį: http://www.sulieknek.lt/skaiciuokles/skysciu-paros-normos-skaiciuokle/

    Apie piramidę:
    http://gyvensena.sveikas.lt/lt/sveikas_maistas/sveika_mityba/

    AtsakytiPanaikinti