SOS - neturiu draugų!


Į "Teenage Dreams" grįžta rubrika "Tiesiu pagalbos ranką"! Ilgą laiką čia besilankančioms skaitytojoms tai yra puikiai žinoma tema, o nežinančios trumpą paaiškinimą ras straipsnio pabaigoje. 

***

Justina mums papasakojo, jog gyvena mažame miestelyje ir visai neturi draugų. Su viena susitinka tik vasarą, o su kita nesijaučia taip, kaip norėtųsi. Tad, ką daryti? 


Rask priežastį. Pirmas žingsnis, suvokus tai, jog esi viena, bandyti išsiaiškinti priežastį, kodėl tavęs nesupa draugų ratas.  Galbūt, esi labai uždara asmenybė? Galbūt, labiau mėgsti laiką leisti namuose? Ramiai atsisėsk ir netrukdoma apgalvok savo charakterio savybės, koks žmogus esi bei ko tikiesi iš draugų. Tik suvokusi priežastį, galėsi žengti tolimesnius žingsnius. 


Ieškok bendraamžių susibūrimuose. Nors ir gyvenant mažame mieste, esu tikra, jog ten taip pat gyvena paaugliai. Egzistuoja įvairios susibūrimų vietos, organizuojami vakarėliai ir t.t. Tad, kodėl nepabandžius išsiaiškinti tų vietų bei vieną vakarą užsukti bei pažiūrėti, kas vyksta?

Popamokinė veikla. Verta prisiminti po pamokų esamą veiklą bei būrelius. Tiek mokykloje, tiek specialiai tam įsteigtose įstaigose, vyksta įvairūs užsiėmimai. Gal tai šokių būrelis, dainavimo studija, choras, muzikiniai instrumentai, krepšinis, lengvoji atletika, keramika ir t.t.? Nejaugi niekas iš gausybės pasiūlymų tavęs nedomina? Šiose vietose renkasi paaugliai, su kuriais susipažintum ir, kas žino, galbūt, net atrastum bendrų interesų bei viskas peraugtų į gražią draugystę?

Socialiniai tinklai. Kas gi šiais laikais neturi "Facebook" arba "Instagram"? Neabejoju, jog daugelis paauglių naudoja šias programas. Nepatingėk surasti bendraamžių, gyvenančių tame pačiame mieste, pakviesti juos į draugus. Išdrįsk parašyti jiems. Jei neatsakys, situacija blogesne netaps. O pabandyti - visada verta.

Organizuok. Pabandyk surengti klasės vakarėlį arba nuėjusi į tam tikras organizacijas, paklausk, ar nereikia pagalbos. Kadangi prisiimtum vadovės vaidmenį, iškilus klausimams, į tave kreiptųsi pagalbos. O tokiu būdu susipažintum su naujais žmonėmis arba geriau pažintum senuosius.

Laiškai. Tiek "Teenage Dreams", tiek kiti tinklaraščiai, organizuoja akcijas, kuomet siunčiame laiškus viena kitai. Kodėl tau nepaieškojus merginos, kuri tuo užsiima? Koks nuostabus jausmas apima, kai pašto dėžutėje randi voką, adresuotą asmeniškai tau. Nebūtina turėti realią draugę, kartais užtenka ir žmogaus, kuriam viską pasakotum rašydama.

Bendrauk. Nebijok užkalbinti žmonių, kad ir nepažįstamų. Kartais nesuprantame, kiek daug naudos gali atnešti žingsnis, kurį žengi pirmoji. Tad pamačiusi valgykloje sėdinčią vienišą merginą, priversk save prieiti bei užmegzti pokalbį.

Patarimai nepadės, jei nieko nenorėsi pakeisti. Turi susitvarkyti psichologiškai, suprasti priežastis, poreikius ir tik tada imtis veiksmų. Svarbiausia, nebijoti imtis iniciatyvos, kalbėti, bendrauti bei įsilieti į bendraamžių grupes. 

***

Minėjau pradžioje, jog anksčiau Vilijos vesta rubrika "Tiesiu pagalbos ranką" sugrįžta ir nuo šiol už ją atsakinga būsiu aš. Labai tikiuosi, jog jūs nebijosite užduoti klausimų, teirautis patarimų. Prašau, jog visada stengtumėtės kuo plačiau aprašyti savo problemą, nes tik taip geriau jus suprasiu, be to, nepamirškite prirašyti savo vardo. Atsakymų nesulauksite per dieną, užtrunka, kol sugalvoju, kaip viską pateikti, kol įsigilinu į pačią problemą, bet visada stengsiuosi padėti kuo greičiau. Jūsų klausimų lauksiu TD ask.fm paskyroje - http://ask.fm/TeenageDrreams bei apklausa.lt, kurią rasite žemiau.


4 Komentarai

  1. Labai gražus, aiškus ir tvarkingas pateikimas. Tai tavo straipsniuose man labai patinka. :) Šauniai padirbėjai, taip ir toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai aiškiai, sistemingai parašei:) labai lengvai skaitosi super padirbėta.:)

    AtsakytiPanaikinti