15 priežasčių, kodėl skaityti knygas yra gerai

Ne kartą esame girdėję, kokią didelę naudą mums teikia knygų skaitymas. Nuo pat darželio laikų buvome mokomi išklausyti auklėtojos sekamų pasakų, vėliau patys jas skaitėme. Su laiku, vertingas žinias knygose pradėjo keisti internetiniai portalai (TD nesiskaito), telefonai ir televizoriai, popierinės knygos virto į elektronines. Kad ir kaip kartais mums nepatinka skaityti, ar, kaip esame linkę sakyti - "neįdomu", paskaityk ir pagalvok - kodėl skaitymas yra toks svarbus jaunajai kartai?

"A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one"


1. Pirmas ir nepaginčijamas faktas - tik knygų dėka šaltais žiemos vakarais galime nusikelti į karštus veikėjų nuotykius ir kartu su jais nerimauti, kas vyks toliau. O karštą vasaros dieną tave atvėsins detektyvai, priversiantys tavo kūną drebėti ir jausti šiurpuliukus. Pala, o kaip gi tos visos meilės istorijos ir dramos, priversiančios tave nubraukti ašarą..?!


2. Knygų skaitymas lavina tavo gramatikos įgūdžius ir kūrybiškumą - skaitydami turtiname savo žodyną, išmokstame daugiau įvairių žodžių. Asmeninė patirtis kužda, kad tai labai praverčia kuriant ir rašant rašinius!

3. Niekas nesakė, kad naudą teikia tik knygų skaitymas gimtąja kalba! Skaitymas užsienio kalba labai padės - knygose viskas rašoma taisyklingai, todėl pagerės gramatikos ir rašybos įgūdžiai. Tiesa, iš pradžių tai gali būti nemenkas iššūkis, bet palengva pajausi, kaip lengviau ir suprantamiau viskas tampa.

4. Skaitymas ir minčių perteikimo tekste suvokimas padeda lengviau pasiekti saviraišką, suvokti, ką kiti žmonės nori tau pasakyti ir pranešti, padeda tavo asmenybei augti, vystytis ir skleistis.

5. Visos "knygų žiurkės" puikiai žino tą jausmą, kai nusiperki naujų kūrinių ir stengiesi kuo greičiau viską atlikti, kad liktų daugiau laisvo laiko skaitymui. Tai puikus būdas naudingai ir turiningai praleisti savo laiką ir rasti atsakymą į klausimą "ką veikti?". Tarp kitko, jei savo pinigėlių nenori leisti, visada gali apsilankyti bibliotekose ir pasiskolinti knygą, tačiau nepamiršk - svetimą turtą gerbti reikia. Jei tai ne tavo nuosavybė, nereiškia, kad gali jį darkyti ar netausoti.

6. Knygos yra taip pat vienas iš būdų išsaugoti praeitį ir prisiminimus, savo šalies istoriją ir kultūrą. Tad būtent knygų dėka sužinome, kas vyko prieš dešimtmetį, šimtmetį ir tūkstantmetį. Pripažinkime, kartais tai sudomina net ir pačius rimčiausius rimtuolius...


7. Užrašytos autoriaus mintys gali padėti atrasti savo teisingąjį kelią. Kai sutampa tavo ir knygos mintys, pasidaro lengviau ir drąsiau kažką daryti, ar ne?

8. Nuskambės keistai, bet knygos lavina toleranciją ir kitų pažinimą, taip pat padės ateityje kovoti su įvairiais tau pateiktais išbandymais ir žinosi, kaip geriausiai pasielgti vienoje ar kitoje situacijoje. Skaitydama suprasi, kad situaciją apžvelgus iš visų pusių ir iš šalies, bus ne vienas galimas ir tinkamas sprendimas.

9. Knygos suteikia motyvacijos - aprašyti veikėjų gyvenimai, veiksmai ir asmeninės mintys gali įkvėpti, nuraminti ir suteikti kitų emocijų - teigiamų arba neigiamų.

10. Ugdo mokėjimą įsijausti į kitą ir suprasti, kad tavo gyvenimas yra geresnis/blogesnis/ramesnis/ir t.t. nei kito žmogaus, todėl tai skatina vertinti tai, ką turi, susimąstyti, ką turi pasilikti, o ką pakeisti.

11. Visi žinome, ką tai reiškia ir tikrai namuose turime ne vieną enciklopediją. Tikriausiai prisimeni savo pirmąją mokomąją knygą su žaismingomis iliustracijomis? Juk ten pirmą kartą sužinojai, kad kengūros gyvena Australijoje, o drambliai - Afrikoje. Mokslinių knygų dėka suvokiame, kas mus domina ir plečiame savo žinių akiratį.

12. Knygos lavina vaizduotę ir reguliuoja tavo vidinio pasaulio ramybę, moko ją atrasti, išmoko ar "pasiūlo" naujų idėjų.

13. Skaitymas dažnai sukelia neretai klausimų ir jaučiamas stimulas juos išsiaiškinti ugdo valią, kantrybę, susidomėjimą bei užsispyrimą.

14. Lavina gebėjimą susikoncentruoti į vieną dalyką. Kaip tai veikia? Skaitydami knygą turime gebėti susikoncentruoti į turinį - žodžius, sakinius ir visą bendrą tekstą, todėl tai išsiugdžius, problemų dėl nesusikaupimo nebeturėsi.

15. Knygos gali tiesiog padėti atsipalaiduoti nuo garsios, trankios rutinos ir atsikratyti streso ar nepageidaujamų emocijų, sustabdyti akimirką ir pamąstyti - ką daryti dabar, kad rytojus būtų geresnis visais įmanomais atžvilgiais.

Perskaičius visas priežastis, kartais sunku patikėti, kiek daug naudos mums teikia knygos. Žinoma, negalvok, jog viskas pasikeis ir išsipildys perskaičius vieną knygą. Tai - lyg raktas, kurį kiekvienas gali atrasti ir juo naudotis... Atidaryk magiško pasaulio duris jau dabar!

3 Komentarai

  1. Įdomu ir naudinga! Pasirinkai labai gerą temą, nes daugelis merginų dabar renkasi ne knygas, o kokią nors kitą veiklą. Priežastys labai įtikinamos :) Gal dabar atsiras daugiau ,,knygų žiurkių"...

    AtsakytiPanaikinti
  2. 13 galėtum perfurmuluoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visai įdomus straipsnis, kadangi pati mėgstu skaityti, tačiau 12 klasėj apart privalomos literatūros laisvalaikiu paskaityti normalią knygą beveik neįmanoma :/

    AtsakytiPanaikinti