John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle ,,Tegul sninga. Trys meilės istorijos''

Neslėpsiu, jog man, asmeniškai, užteko tik pastebėti garsaus jaunimo rašytojo Johno Greeno pavardę ant šios knygos, kurią šiandien pristatysiu, viršelio, ir aš jau norėjau ją perskaityti. Kadangi man patinka šio rašytojo rašymo stilius, pamaniau, jog ši knyga - neblogas variantas eiliniams žiemos vakarams. Pridurti reiktų ir tai, jog, visgi, tai nėra tik Johno Greeno knyga. Kartu su juo ją rašė ir dvi rašytojos - Maureen Johnson ir Lauren Myracle, savo talentu tikrai neprastesnės už populiarųjį John Green. Todėl jeigu tau reikia kažko, kas paverstų tavo Kalėdines atostogas šiek tiek įdomesnėmis - rinkis ,,Tegul sninga''!

Maureen Johnson
Turbūt daugeliui iš jūsų šios knygos formatas gali būti tikrai keistas, kadangi Lietuvos knygynuose nėra itin daug knygų, kurias būtų parašę keli autoriai. Visgi, taip būna, ir ,,Tegul sninga'' yra puikiausias to pavyzdys. 

Trys suaugę, talentingi rašytojai savitais rašymo stiliais pasakoja skirtingas, bet tuo pačiu itin susijusias istorijas, kurios vyksta ypatingu metu - Kalėdų išvakarėse ar per pačias Kalėdas. Visa knyga yra padalinta į tris dalis (kiekviena dalis parašyta vis kito rašytojo), kurioje pasakojami skirtingų asmenų istorijos.

Pirmojoje dalyje ,,Jubiliejinis ekspresas'' Maureen Johnson pasakoja istoriją per paauglės merginos Jubilės prizmę. Ji yra kilusi iš keistos, šiek tiek pamišusiai mėgstančios elgtis šeimos. Kai merginos šeima pakliūna į bėdą, Jubilė yra priversta traukiniu važiuoti pas senelius ir praleisti taip ilgai lauktą Kūčių vakarienę su nuostabiausiu, geriausiu, protingiausiu vaikinu pasaulyje - Nojumi. Jubilei tai prilygsta pačiai didžiausiai bausmei, bet, nepaisant to, kelionėje traukiniu jos laukia dar begalė nepamirštamų, jos gyvenimą visiškai pakeisiančių nuotykių. 
John Green

Antrojoje dalyje ,,Palaikymo šokėjos ir fantastiškas Kalėdų stebuklas'' John Green, kaip ir būdinga jam, nestokodamas savito, paaugliams priimtino humoro pasakoja trijų draugų - Džei Pi, Grafės ir Tobino - istoriją. Paaugliai sėdi uždaryti namuose, lauke - didžiulės pusnys sniego, bet jie vis tiek išsiruošia į gana absurdiškai skambantį žygį, kuriame, tiesiogine to žodžio prasme, draugai gali tiesiog užsimušti. Tai jiems nepasirodo didelė rizika, todėl visi trys išsiruošia į miestą. Kaip ir galima tikėtis, jų laukia virtinė sunkumų ir nuotykių, kuriuos gali įveikti tik tikra draugystė.

Lauren Myracle
Paskutinė, knygą vainikuojanti dalis, parašyta Lauren Myracle, yra pavadinta iš ties keistu pavadinimu - ,,Paršelių globėjas''. Joje autorė pasakoja apie merginą Adę, kuri neseniai patyrė siaubingą ir skausmingą išsiskyrimą su vaikinu. Autorė gana plačiai atskleidžia merginos neviltį ir, rodos, griūnantį gyvenimą, kurį išgelbėti bando geriausios jos draugės. Pasirodo, jį išgelbėti gali tik pati Adė - jeigu ji nori susigrąžinti prarastą vaikiną, ji privalo keisti save, savo požiūrį į gyvenimą ir kitus žmones. 

Turbūt smagiausias dalykas yra tai, jog visos šios istorijos yra susijusios, kadangi vyksta tame pačiame miestelyje, maždaug tuo pačiu metu. Kaip ir galima tikėtis, knygos pabaigoje jos sujungiamos į vieną Kalėdinę visumą. 

Alma Littera išleido šią knygą 2015m. žiemą, ir toks sprendimas yra visiškai suprantamas - knyga tiesiogine ir netiesiogine prasme yra apie Kalėdas ir kalėdinius stebuklus. Be abejo, knyga tinkamiausia skaityti laukiant šios šventės, bet aš ją baigiau skaityti jau praūžus kalėdiniam bumui. Ar ši knyga dėl to buvo blogesnė? Nemanau. Turbūt dėl šios priežasties Lauren Myracle trečiojoje dalyje rašė :

,,Kalėdos niekad nesibaigia, jei tik pats neleidi joms baigtis, Kalėdos yra dvasios būsena.''

Taigi, ši knyga tikrai nepatiks jums mažiau, jeigu ją skaitysite praėjus savaitei po Kalėdų. Atvirkščiai, tai puikus pasirinkimas tuomet, kai norite į savo širdį sugrąžinti šios šventės dvasią ir vėl pajusti tą šventinį džiaugsmą viduje.

Visgi, knyga nėra vien apie Kalėdas. Autoriai narplioja draugystės, meilės, pasitikėjimo problemas, kurios yra be proto aktualios kiekvienam šiandien gyvenančiam paaugliui. Rašytojai į gyvenimo viršūnę pastato pačias svarbiausias vertybes ir parodo, jog kiekvienas iš mūsų kuriame savo gyvenimus patys.

Knyga yra tikrai graži ir nuoširdi. Bet jei žiūrėčiau šiek tiek kritiškiau, tai knyga nepateisino mano lūkesčių. Skaitalas yra paprastas, puikiai tinka Kalėdiniam laikotarpiui, tingiam atostogų rytui ar vakarui, bet pati siužetinė linija manęs nepatraukė. Mėgstu John Green, bet ir šio autoriaus indėlis knygoje nepaliko manęs neabejingos. Vietomis skaityti įdomu, bet protarpiais šiek tiek nusibosta, nėra kažkokio cinkelio, kuris motyvuotų nepaleisti šios knygos iš rankų. Galbūt todėl ,,Tegul sninga'' skaitymas ir užsitęsė taip ilgai. Bet šios mano pastabos galioja tik tiems, kuriems skaitymas turi prilygti nuotykiui - jeigu norite kažko gniaužiančio kvapą ir priverčiančio ryte ryti puslapius, tada jums reiktų paieškoti kitos knygos, bet jeigu norite pailsėti ir skaitymu per daug nekankinti sau galvos - ši knyga jums turėtų tikti. Visgi, mano vertinimo balai nebūtų dideli - skirčiau kokius 6 iš 10.

TRADICIŠKAI, išreikšk savo nuomonę apklausoje!










6 Komentarai

  1. Tavo, Vilija, knygos apžvalgos kaip visada liuksinės. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. o man atvirkščiai, apie knygą čia kaip ir nieko nepasakyta. patiko/nepatiko ir siužetas, o kur detalės?? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dovile, ačiū :) Labai smagu žinoti.
    Anonime, apie kokias detales kalbam? :) Nes mano manymu, apžvalgose turi būti kuo mažiau detalių atskleidimo vien todėl, kad skaitančiajam nebūtų sugadinta intriga. Nenoriu sugadinti skaitymo malonumo jums, todėl nesileidžiu į svarbių detalių atskleidimą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Baik aprašinėt knygas! Rimtai :) Aš nespėsiu visų perskaityt, o tu jas aprašai taaaip įdomiai!

    AtsakytiPanaikinti