Naujametinio stalo užkandžiai

Jau netrukus sulauksime 2016-ųjų, Beždžionės metų. Naujųjų metų išvakarėse susitiksime su artimiausiais draugais ir giminaičiais. Ateinančius metus privalu sutikti linksmai. Juk sakoma, kad kaip palydėsi senus metus, tokie visi bus ateinantys metai. Na, o bet kokia linksma šventė neapsieina be vaišių. Tad štai keletas pasiūlymų, kuo pavaišinti svečius, pasitinkant Naujuosius metus.

Cukinijos traškučiai (žr. pav. 1)
Nemėgsti įprastų bulvių traškučių? Tuomet tau turėtų patikti šis užkandis. Kuo įmanoma ploniau supjaustyk cukiniją, apipuršk (arba negausiai apšlakstyk) griežinėlius alyvuogių aliejumi, apibarstyk mėgstamais prieskoniais ir kepk orkaitėje, kol cukinija apskrus. Atvėsusius traškučius galima valgyti pamirkius padaže arba vienus, jei stengiatės valgyti kuo sveikiau.

Kepti baklažanai (žr. pav. 2)
Šis užkandis panašus į pirmąjį. Supjaustykite baklažaną piršto storumo griežinėliais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Na, o ant viršaus dėkite ką tik norite. Vienas iš pavyzdžių: baklažano viršų aptepkite česnakiniu padažu ir apibarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite tol, kol baklažanas apskrus, o sūris išsilydys. 

Sūrio lazdelės (žr. pav. 3)
Ar pamenate vaikystėje taip mėgtas sūrio lazdeles? Jas galima panaudoti ruošiant puikų užkandį. Sūrio lazdeles perpjaukite pusiau. Tuomet jas apvoliokite kiaušinio plakinyje, po to džiūvesėliuose ir kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kol lazdelė šiek tiek paruduos. Skaniausia jas valgyti su pomidorų arba česnakiniu padažu.


Obuolių pyragėliai (žr. pav. 4)
Dauguma pritars, kad didžiausia pagalbininkė virtuvėje, kai reikia paruošti greitai ir skaniai, yra šaldyta tešla. Su ja galima pagaminti beveik viską! Taip pat gardžiuosius obuolių pyragėlius. Supjaustykite tešlą trikampėliais. Kiekvieną trikampėlį apibarstykite cukrumi, cinamonu ir skaldytais riešutais. Plačiausioje trikampėlio dalyje dėkite po obuolio skiltelę ir įvyniokite ją tešloje. Paruoštus pyragėlius aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 180C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.

Šoninės lazdelės (žr. pav. 5)
Štai dar vienas būdas kaip panaudoti šaldytą tešlą. Supjaustykite ją juostelėmis, ant jų tieskite tokio pat ilgio šoninės juosteles, viską apibarstykite prieskoniais, susukite ir kepkite 180C įkaitintoje orkaitėje, kol tešla paruduos ir šoninė iškeps. Tokias lazdeles galima valgyti su įvairiais padažais, daržovėmis.

Lavašo suktinukai (žr. pav. 6)
Šis užkandis puikiai tiks vegetarams. Tam, kad paruoštumėte šį užkandį, jums prireiks tik trijų ingredientų. T.y. lavašo lakštų, lydyto sūrelio, agurkų. Lavašo lakštą gausiai aptepkite lydytu sūreliu, sūdėkite griežinėliais supjaustytus agurkus ir susukite lavašą. Tuomet jį supjaustykite storesniais griežinėliais ir persmeikite dantų krapštuku ar kitu smeigtuku. Štai ir viskas! Skanaus!


Dar keletas idėjų:
  • Paprasta kepta duona jau ganėtinai atsibodusi, tad pagardinkite ją užtepėle. Trintuvu pertrinkite varškę, įdėkite smulkiai pjaustyto kumpio, žalumynų, įspauskite česnako, viską gerai išmaišykite ir tepkite ant keptos duonos arba skrudinto batono.
  • Smeigtuku persmeikite alyvuogę ir gabalėlį sūrio. Šis užkandis labai patiks vyresniesiems svečiams. Na, o kitiems tikrai patiks, kai alyvuogė bus pakeista vynuoge.
  • Vienas mėgiamiausių mano užkandžių - smeigtuku persmeigtas žele saldainis, gabalėlis citrinos ir sūris. Manau, patiks ir Jums!


Linkiu, kad Naujųjų metų sutikimo šventė jums būtų ne tik metas, kai prisiragaujate įvairių gardumynų, bet ir laikas, kuomet iš širdies pasilinksminate su savo bičiuliais. Gražių, smagių ir nepamirštamų Jums švenčių, mieli ,,Teenage Dreams" skaitytojai!


5 Komentarai

  1. originalios idėjos ir aiškūs aprašymai = kokybiškas ir įdomus straipsnis. šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. beskaitydama valgyt užsinorėjau... nu taip skaniai čia jau viskas atrodo, kad šakės!!

    AtsakytiPanaikinti