Naujųjų metų tradicijos iš viso pasaulio

Rodos, visai neseniai jus pasiekė straipsnis apie Kalėdines tradicijas visame pasaulyje. O dabar, kai  2016 jau visai čia pat, ''Teenage dreams'' pristato antrąją dalį, šįkart apie Naujuosius metus. Netrūks keistų tradicijų, iš kurių galima pasijuokti, bet likusias tikrai galima išbandyti švenčiant ir mums.

Ispanijoje paskutinė gruodžio diena, sutampa su Šv. Mykalojaus švente, tad kiekvienas turi suvalgyti po dvylika vynuogių. Tai nėra taip paprasta. Visi stengiasi suvalgyti po vynuogę būtent laikrodžiui mušant dvyliktą. Tad vienas dūžis prilygsta vienai vynuogei ir simbolizuoja metų mėnesius.

Šveicarijoje per šventę įprasta  mėtyti ledus ant grindų.


Australai vidurnaktį išeina į gatves nešdamiesi keptuves, puodus, šaukštus ir kitus virtuvei skirtus daiktus. Juos mušdami kaip būgnus, visi keliauja gatvėmis sudarydami paradą.

Filipinuose paskutinę metų naktį iš namų sklinda šviesa. Mat visi namuose esantys šviesos šaltiniai turi būti įjungti, tai daroma norint, kad piktosios dvasios aplenktų namus. Taip pat visos durys, spintų durelės ir langai turi būti atverti, o uždaryti galima tik po vidurnakčio.

Rusai laikrodžiui mušant dvylika ant popieriaus užrašo norą, tada jį uždega ir įmeta į taurę su šampanu. Ją išgerti reikia iki pirmos naujų metų minutės.

Nereikalingas lėkštes danai saugo visus metus, vien tam, kad vidurnaktį jas galėtų daužyti. Jie elgiasi labai protingai - kad po šios veiklos nereikėtų vargti šluojant šukes, lėkštės yra daužomos prie draugų ar kaimynų durų. Įdomu, kokia reakcija būtų atsikėlus prie durų pamatyti kalną šukių.

Argentinoje apatinių drabužių spalva švenčiant Naujuosius metus yra labai svarbi. Kiekviena iš jų reiškia ką nors, ką žmogus tikisi turėti ateinančiais metais. Pavyzdžiui, balta atneš taiką, harmoniją ir džiaugsmą,  o rožinė meilę, žalia simbolizuojasi su gamta ir gyvenimu.

Čilėje ir Kolumbijoje išvakarėse prieš naujus metus gatvėse galima sutikti žmonių, tempiančių lagaminus. Jei pažvelgtume į jų vidų išvystume, kad jie tušti. Žmonės išėję pasivaikščioti su tuščiu lagaminu tiki, kad kitais metais daug keliaus.

Peru gyventojai vidurnaktį degina lėles. Tik negalvokite, kad taip atsikratoma nereikalingų žaislų, lėlės visai nepanašios į tas, kurias matome prekybos centruose. Jos padarytos iš popieriaus ir drabužių. Žmonės tiki, kad laikydamiesi šios tradicijos,  jie apsivalo nuo negatyvios energijos.


Japonijoje Naujuosius metus simbolizuoja ne 12 laikrodžio dūžių, o 108 varpo dūžiai. Jais skambinama iš budistų šventyklų, nes šią religiją išpažįstantys žmonės mano, kad būtent toks skaičius leis švariai pasitikti Naujus metus.

Lietuvoje ant šventinio stalo įprasta dėti baltą mišrainę, o štai prancūzai šios šventės neįsivaizduoja be blynų.


Tradicijos parodo šalių ir kultūrų skirtumus, bet nereikia pamiršti ir visame pasaulyje paplitusių papročių, tapusių neatsiejama šventės dalimi. Juk ir kitoje pasaulio pusėje žmonės grožisi fejerverkais ir skaičiuoja sekundes iki vidurnakčio. Galbūt ir Tu Naujuosius metus paįvairinsi viena iš šių tradicijų?



2 Komentarai

  1. Kai kurie dalykai laaabai nustebino. Jau įsivaizduoju save ryte einančią į lauką vesti šuns ir randančią lėkščių šukių prie durų :-D

    AtsakytiPanaikinti
  2. man šiaip žiauriai kliuvo išsidėstymas, bet dabar ne apie tai... straipsnio idėja gal ir nebuvo labai originali, tačiau faktai - buvo. šaunuolė, skaičiau išsižiojusi. ;-)

    AtsakytiPanaikinti