Gyvenimo kelio beieškant - karininko profesija + interviu


Kariuomenė – pagrindinė ginkluotųjų pajėgų dalis, kurios pagrindinė funkcija yra valstybės gynimas karo metu. Paprastai skirstoma į sausumos kariuomenę, karines oro pajėgas ir karo laivyną.
Ar kada galvojai apie karininko profesiją? Kaip būtų įdomu sudalyvauti šaudymo varžybose? Ar tiesiog pamatyti kaip iš tikrųjų vyksta eilinė kario diena? Sugrįžta rubrika "Gyvenimo kelio beieškant" , kurioje šiandien norėčiau pristatyti karininko profesiją.

O dabar plačiau pakalbėkime apie savanorišką tarnybą (NPPKT) ir studijas LKA (Lietuvos Karo Akademija).

Kas yra NPPKT?


NPPKT - tai nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba.


Ko mokosi NPPKT kariai?


Pirmąsias savaites kariams vedami baziniai kario kursai, kuriuose, tarsi kariuomenės pradžiamokslyje, šauktiniai mokysis karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, rikiuotės, ryšių ir medicinos, susipažins su ginklais ir ryšio priemonėmis.
Praėję bazinį kario kursą, kariai skirstomi į pareigas, įgyja karines specialybes. Likusį NPPKT laiką kariai mokosi veikti savo dalinio sudėtyje, tobulina įgūdžius veikiant mūšio lauke pagal jiems priskirtas specialybes bei pareigas.

Kokios socialinės garantijos taikomos NPPKT kariams?

NPPKT kariai gauna pilną valstybės išlaikymą (apgyvendinimas, maitinimas, apranga, socialinis ir gyvybės draudimai).
Kiekvienam šauktiniui NPPKT kariui per mėnesį mokama 140,60 EUR išmoka buitinėms išlaidoms padengti. Be to, atsižvelgiant į šauktinio tarnybos vertinimą, kas mėnesį kaupiama speciali įmoka, kuri
išmokama asmeniui atlikus tarnybą. Jos dydis priklauso nuo atliktos tarnybos vertinimo rezultatų.

IŠSAMIAU APIE NPPKT

Interviu su nesenai NPPKT privalomąją tarnybą baigusiu Dragūnu Domantu:


Kaip sugalvojai eiti į kariuomenę?


Apie kariuomenę pradėjau galvoti, kai mano du draugai jau buvo išvykę tarnauti. Kai išėjau iš universiteto, tai buvo galimybė man apgalvoti, ką veiksiu toliau. Be to, vis geriau dabar atitarnauti nei atmetinėti tarnybą.


Kaip vyksta visas dokumentų pasirašymas?


Nueini į karo prievolės centrą, pasisakai, kad nori atlikti tarnybą, pasisakai, kur nori arba paklausi, kur anksčiausiai prasideda tarnyba. Tada jie siunčia atlikti medicininę patikrą tam tikrą dieną. Nuo 8 ryto nieko nevalgęs bandai viską praeiti pas šeimos gydytoją, psichologus, kardiogramą padaryti ir ausis pasitikrinti. Jei yra daugiau problemų, ilgiau viskas užtrunka. Jei viskas gerai, tada reikia vėl grįžti į karo prievolės centrą ir tada laukti numatytos datos tarnybos pradžios.


Kaip atrodo įprasta kario diena?


Prasideda nuo mankštos, barzdos skutimo, lovos klojimo, pusryčių ir rytinio patikrinimo. Tada viskas eina pagal dienos planą, kurį padeda vykdyti dienos tarnybos tvarkdariai kuopoje. Tai gali būti paskaitos, praktinės pratybos lauke ir panašiai. Po vakarienės prasideda laisvas laikas tam tikrose ribose iki vakarinio patikrinimo. Po jo einam praustis, melstis ir miegoti.


Kaip manai
, kokias savybes turi turėti žmogus, norintis eiti į kariuomenę?


Lengviausiai tarnybą atlieka ištvermingi, sportiški žmonės. Bet mano manymu, svarbiausia turėti stiprią valią, užsispyrimą, psichologiškai nepalūžti ir mėgti pasijuokt iš savęs.


Koks įvykis per visą tarnybos laiką tau labiausiai įsiminė?



Tranšėja
Apkasų ir tranšėjų kasimo niekados nepamiršiu, kai reikėjo kasti iki pusryčių (juokiasi). Atvažiavome į mišką, su būriu susiradome vietą, kurioje pradėjome būrio gynybą. Kiekvienas skyrius turėjo išsikasti apkasus, iškasti tranšėjas ir sujungti visus apkasus. Gavosi apie 500 metrų ilgio tranšėjos. Per tris naktis tą reikėjo padaryti.

O kaip vyko Dragūnų šlovės takas? (Reikia pereiti tam tikro bataliono (kuriame tarnauji) šlovės taką,  jei nori užsidirbti beretę)

Prieš bėgdami dragūnų taką, gerai apšilome, padarėme mankštą. Pradėjome bėgti ir bėgom iki jūros, įbridome ir bėgome. Tada mus pasitiko karininkas ir liepė daryti tokias užduotis kaip atsispaudimai vandeny, atsilenkimai susikibus visam būriui, šliaužti iki kopos, nešti karį iki kopos, po to vėl bėgome mišku, davė užduotį, atlikę ją, pribėgome upelį, liepė juo šliaužti. Vėliau pribėgome rąstus, su jais turėjome reikalų, po to bėgome toliau, sustojome ir pradėjome "skraidyti", kai pasiekėm "orą", atbėgome į batalioną ir ten laukė keletas užduočių, stumėme sunkvežimį, ir po visos šitos veiklos nuėjome prie vandens ir gerai nusimaudėme.


--
*Pabaigus NPPKT tarnybą yra suteikiamas eilinio laipsnis ir yra galimybė dirbti kariuomenėje toliau kopiant karjeros laiptais. 
Jeigu domina NPPKT, esi tam pasiryžęs/pasiryžusi ir tiesiog visą dieną prasvajoji, kaip norėtum būti kariuomenės dalimi - daugiau informacijos gali rasti ČIA

O jeigu nori domina studijos ir tam tikra kryptis, pakalbėkime ir apie Generolo Jono Žemaičio Lietuvos Karo Akademija (arba tiesiog LKA) .
Norintys studijuoti Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje jau gali pradėti registruotis LKA Atrankos centre ir laikyti profesinio tinkamumo testą. Tik išlaikę šį testą jaunuoliai įgyja teisę dalyvauti kituose priėmimo į studijas LKA etapuose.

Kokios užduotys sudaro profesinio tinkamumo testą?

Jaunuoliai turi mokėti aktyviai dalyvauti diskusijoje, dirbti grupėmis be vado, atlikti planavimo ir vadovavimo užduotis. Taip pat gebėti dalyvauti individualiuose pokalbiuose, išlaikyti fizinio parengtumo testą – atlikti nustatytą skaičių atsispaudimų ir atsilenkimų, per nustatytą laiką nubėgti 3 km.

Taip pat yra skaičiuojamas ir konkursinis balas, kuris, priklausomai nuo studijų rūšies, atitinka tam tikrą lygį. Reikalingiausi dalykai stojant į LKA - istorija, matematika/informatika, užsienio kalba ir gimtoji kalba. 
Pagrindinės LKA studijų kryptys, po kurių yra suteikiamas tam tikras išsilavinimas + leitenanto laipsnis. 



Interviu su LKA kariūnu:
Kaip vyksta priėmimas į LKA?
Per dviejų dienų atranką, reikia pasiskambinti į atrankos centrą, užsirezervuoji dienas dvi, o atrankoj fizinių normatyvų testas, IQ, planavimo užduotys, individualūs ir grupiniai pokalbiai. 

Kokia įprasta LKA kariūno diena?
Visada keliasi 06:00, mankšta, tada rytinis patikrinimas (išvaizda), pusryčiai, rytinis skirstymas (vėliavos kėlimas), paskaitos dažniausiai iki 16:00, bet būna iki 17:30 kartais, jų tarpe pietūs, po paskaitų sporto, menų būreliai, tada vakarienė, saviruoša, 21:25 vakarinis patikrinimas, 22:00 miegas (teoriškai). Kas nori, mokosi ir t.t.

Ar būna daug fizinio krūvio per paskaitas?
Fizinis krūvis būna tik per tam tikras paskaitas, jeigu kalbam tik apie paskaitas.

Jei susidomėjai studijomis LKA, nori gauti aukštesnį laipsnį ir įsivaizduoji save vadovaujant būriui, daugiau apie studijas sužinok ČIA.

VERTA?


Kariuomenė - įdomus, tačiau sudėtingas dalykas. Keliaujant rašyti prašymą, reikia šaltu protu įvertinti savo protinę ir fizinę būklę. Nes kiekvieną dieną tenka girdėti įvairiausių istorijų, kaip žmogus išeina iš kariuomenės neatlaikęs fizinio krūvio. Įvertinus situaciją ar tikrai sugebėsi, prisimink, kad negalėsi mesti šio dalyko, tačiau beveik visi sutikti žmonės tau gali tapti šeima ar draugais visam gyvenimui, gali atrasti tikrąją savo gyvenimo sritį ir gyventi džiaugdamasis gyvenimu.

RINKIS ATSAKINGAI!



O apie kokias profesijas norėtumėte pasiskaityti būsimuose rubrikos "Gyvenimo kelio beieškant" straipsniuose?


4 Komentarai

  1. Karininke tikrai nebūsiu, tačiau paskaityti ir sužinoti kažką naujo virš įdomu 😄

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visada norėjau atlikti karo tarnybą ir dabar dar labiau užsinorėjau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Karo tarnyba niekada manęs netraukė, bet straipsnis tikrai įdomus, prapėtė akiratį šioje srityje. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Radau kelias skyrybos klaidas, reikėtų dar padirbėti su išdėstymu - kitą kartą sulygink šrifto dydį, dėk mažiau paveiksliukų. Apskritai straipsnis patiko, buvo įdomu sužinoti daugiau apie šią profesiją :) Patiko, kad įtraukei ir interviu. Šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti