Sveikas miegas - puikiai savijautai!



Įpusėjus mokslo metams, išgyvename gana sunkų laikotarpį, patiriame stresą, spaudimą. O jei prie to prisideda dar ir prastas miegas, savijauta būna dar blogesnė - jaučiamės pavargę, nelaimingi. Vienas iš svarbiausių būdų pagerinti savo gyvenimo kokybę yra miegas. Jis daro įtakos ne tik mūsų savijautai, bet ir sveikatai, grožiui, todėl jis yra labai reikalingas. Jei išsimiegosi gerai, jausiesi puikiai. Tačiau kaip tai padaryti?

Būk aktyvi.

Dieną nepamiršk kuo daugiau fiziškai judėti - daryk mankštą, sportuok, eik pasivaikščioti. Kuo didesnis bus tavo aktyvumas, tuo labiau pagerės miego kokybė. Daug sportuoti, likus mažiau nei dviems valandoms iki miego, gali trukdyti užmigti, todėl stenkis būti aktyvesnė dieną, o ne vakare. Nesunkūs, atpalaiduojantys pratimai, tokie kaip joga arba tempimo pratimai, atliekami prieš miegą, neturėtų pakenkti jo kokybei.

Paruošk patalpą miegui.

Vėsumas. Kai miegamojoje patalpoje nėra karšta, organizmas geriau pailsi, todėl nepamiršk gerai išvėdinti patalpos, kurioje miegi. Pasirūpink, kad kambaryje nebūtų šalta, bet maloniai vėsu. Rekomenduojama temperatūra - apie 18°C.
Tyla. Kambarys turi būti kuo tylesnis - pašaliniai garsai, tokie kaip muzika arba įjungtas televizorius, gali sutrikdyti miegą.
Patogumas. Būtina išsirinkti gerą pagalvę ir patogų čiužinį - į šiuos daiktus verta investuoti, nes jie labai svarbūs ne tik geram miegui, bet ir sveikatai. Miego kokybei daro įtaką ir patalynė - su antklode neturi būti per šalta arba per karšta. Nepamiršk patalynę reguliariai keisti!
Tamsa. Kad geriau pailsėtum naktį, stenkis, kad į kambarį patektų kuo mažiau šviesos - užleisk naktines užuolaidas, užgesink lempas.

Stebėk, ką valgai.

Vakarienę valgyk likus dviem valandoms iki ėjimo miegoti. Nesirink sunkiai virškinamų produktų, saldumynų, vaisių (išskyrus bananus), daržovių, mėsos. Negerk kavos - joje esantis kofeinas gali sutrikdyti miegą. Geriausia vakarienei valgyti maistą, turintį baltymų - pieno produktus, kiaušinius. Jokiu būdu nepersivalgyk!

Turėk miego rutiną.

Kad ir kaip sunku bebūtų, stenkis kiekvieną dieną eiti miegoti tuo pačiu metu. Miegok nuo 8 iki 10 valandų per parą. Jei esi pripratusi gultis vėlai ir sunku tai padaryti anksčiau, kiekvieną dieną eik miegoti penkiolika minučių anksčiau - taip pamažu priprasi prie ankstesnio gulimosi miegoti laiko. Planuok savo laiką, padaryk svarbius darbus, kurie gali tave neraminti ir sutrikdyti miegą, nepalik jų vakarui. Miegojimas dieną taip pat sutrikdo rutiną, todėl, jei vis dėlto negali atsispirti trumpam snūstelėjimui, miegok daugiausiai dvidešimt minučių, geriausia - priešpiet.

Atsipalaiduok.

Miegas yra nusiraminimo ir atsipalaidavimo metas, todėl prieš eidama miegoti pamiršk visas problemas - apie jas pagalvosi rytoj. Prieš miegą nežiūrėk aštraus siužeto, sukrečiančių filmų, nes emocijos gali sutrukdyti užmigti. Taip pat nenaudok technologijų - geriau paskaityk knygą ar žurnalą, piešk, klausykis ramios muzikos, gerk žolelių arbatą, medituok. Ši veikla nuramins tavo mintis ir atpalaiduos. Gali turėti ir miego ritualą - kiekvieną vakarą, prieš eidama miegoti, užsiimk tam tikra veikla - pavyzdžiui, gerk arbatą. Po kurio laiko tavo organizmas, pripratęs prie to, kad prieš miegą geri arbatą, tau jos išgėrus, automatiškai pasiruoš miegui. Jei gulint lovoje neramina kokia nors mintis arba idėja, užrašyk ją ant lapelio - tokiu būdu būsi tikra, kad to nepamirši, ir galėsi ramiai miegoti. Bandydama užmigti, savo tikslu padaryk ne miegą, o atsipalaidavimą. 

Jei avelių skaičiavimas nepadeda, pasinaudok šiais patarimais...
  • Įsivaizduok nuostabią vietą, į kurią norėtum patekti.
  • Skaičiuodama iki 4 įkvėpk pro nosį, nekvėpuodama toliau skaičiuok iki 7, o per burną orą iškvėpk skaičiuodama iki 8. Šis 4-7-8 metodas nuramina ir atpalaiduoja, todėl bus paprasčiau užmigti.
  • Atpalaiduok kiekvieną kūno dalį nuo kojų - kojų pirštus, pėdas, čiurnas. Keliauk toliau į viršų. Pajausk, kaip tavo kūnas pamažu atsipalaiduoja. 
  • Mintyse pakartok visą savo dienos veiklą nuo ryto.
  • Jei užmigti trukdo mintys, įsivaizuok, kad jas užrašai ant lentos, o paskui nutrini.
O kas Tau padeda lengviau užmigti? 


5 Komentarai

  1. Man dažniausiai labai sunku užmigti, net jei ir būnu kaip reikiant pavargusi. Nepadeda jokie metodai, lieka tik laukti ir tikėtis, kad kažkokiu stebuklingu būdu užmigsiu :D Ačiū už straipsnį, pasistengsiu šiandien nueiti miegoti anksčiau ir būtinai pasinaudosiu patarimais!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš kasnakt miegu apie 6-7 valandas, tačiau man visada nepaprastai sunku užmigti jei nesu nusibaigusi nuo kojų ir nepadeda joks avelių skaičiavimas, dabar prieš užmigdama stengsiuosi įsivaizduoti nuostabias vietas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Apie savo miego rutiną nė nenoriu pagalvoti, nes naktinėju ilgai, o keltis įprastai tenka anksti... Bet ką daryti, kai naktimis ateina įkvėpimas? :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ech, sako, kad reikia miegoti 8 valandas, bet... Man taip nepavyksta...
    Ne dėl to kad neužmiegu, bet suprantat, serialai vakarais ir t.t. Dar kartais vidurnaktį pasigriebiu sąsiuvinį ir užrašau naują eilėraštį ar šiaip įrašėlį.
    Kartais miegu kaip užmušta kartais visai sunku būna užmigti, keliuosi naktį kelis kartus.
    Kažkaip nesirūpinu kokia turėtų būti miego aplinka ir t.t. nors vertėtų, tad šis straipsnis man tikrai pravartus ir turėtų mane priversti atsižvelgti į miego ypatumus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man būna sunku užmigti, bet padeda svajojimas ir avelių skaičiavimas.

    AtsakytiPanaikinti