Grožio konkursai: tuštybės ar grožio triumfas?



       Tikriausiai nors kartą savo gyvenime stebėjai bent vieną grožio konkursą. Vieni žmonės juos mėgsta, kiti tiesiog nekenčia sakydami, jog tai - visiška tuštybė, o karūną galimą nesunkiai "nusipirkti".  Asmeniškai aš grožio konkursus mėgstu nuo 6 metų, kai mudvi su mama atsitiktinai junginėjome TV pultelį ir radome "Miss World" konkurso transliaciją. Buvau tiesiogine to žodžio prasme prilipusi prie ekrano. Negalėjau atitraukti akių nuo nepakartojamo grožio merginų ir jų nuostabių suknelių. Tokio grožio gyvenime nebuvau mačiusi, ir jos visos man atrodė lyg princesės. Ir jos tikros, ne pasakose! Manau, nereikia nė sakyti, kokį įspūdį man, šešiametei mergaitei, svajojančiai tapti princese, padarė tie vaizdai. Tačiau grožio konkursai - labai jau nevienareikšmiškai vertinamas dalykas. Šiandien pamėginsiu šiek tiek paaiškinti situaciją, o gal net supažindinti Tave su šia industrija. Let's do this!

      Turbūt nustebsi, jei pasakysiu, kad grožio konkursai - atskiras mokslas. Taip taip, ne viskas čia taip paprasta. Anglų kalboje net yra terminas pageantology - grožio konkursų mokslas. Tad jei norėsi čia kažką suprasti, teks šiek tiek pasimokyti. Iš viso pasaulyje egzistuoja virš 30 tarptautinių grožio konkursų, tai reiškia, jog dabar neskaičiuojame nacionalinių (pvz. Mis Alžyras arba Mis Lietuva arba dar smulkesnių, regioninių: Mis Vilnius arba Mis Niujorkas.). Nesijaudink, visų 30 konkursų prisiminti ir išmokti nereikės, nes pagrindiniai iš jų yra tik 4: "Miss Universe", "Miss World", "Miss International" ir "Miss Earth". Paklausi, na ir koks gi čia skirtumas? Juk viskas vyksta maždaug taip pat, tai kam gi 4 skirtingi konkursai? Ir taip, ir ne. Principas išties panašus visur: merginos iš skirtingų valstybių atvyksta į šalį, kurioje vyksta konkursas ir jame dalyvauja. Tačiau kiekvieno šio konkurso taisyklės, reikalavimai ir etapai skiriasi. Iš pradžių labai trumpai pristatysiu kiekvieną, o vėliau palyginsiu du pagrindinius: "Miss World" ir "Miss Universe".

1. Miss International. 
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss international 2017“  Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss international crown“
Konkursas priklauso Japonijai ir rengiamas dažniausiai ten pat. Pirmą kartą surengtas 1960 metais. Laimėtojos dalyvauja kampanijose prieš badą ir skurdą, lanko našlaičius ir neįgalius vaikus. Dar vienas įdomus dalykas apie šį konkursą: prie laimėtojos karūnos kažkodėl pritvirtinta juostelė, taigi karūna yra ne tik uždedama ant galvos, bet ir pririšama. Keistokai atrodo, tiesa? Įdomu, kas tas genijus, kuris tai sugalvojo.

2. Miss Erth.

         Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss earth  2016“

Šis konkursas ganėtinai jaunas: pirmą kartą surengtas tik 2001 metais. Beveik visada vyksta Filipinuose. Miss Earth labiau orientuojasi į ekologiją ir aplinkos apsaugos idėjas. Dalyvės lankosi mokyklose, kur pasakoja vaikams apie ekologiją, dalyvaują aplinkos tausojimo akcijoje. Konkursuose netgi yra vertinamas eko-dizainas. Ir, svarbiausia, karūna jau nebeturi raištelių.


3. Miss World.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss world“     Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss world beauty with a purpose“   



 Pirmą kartą suorganizuotas 1951 Anglijoje. Šiame konkurse gana nemažai etapų: talentų konkursas, top modelio konkursas, kur merginos pristato savo dizainerio darbus, sporto diena, yra net maisto gaminimo konkursas. Svarbiausia: kiekviena mergina privalo paruošti savo projektą "Beauty with a purpose" (Grožis su tikslu). Dalyvės dažnai atkreipia dėmesį į įvairias problemas (socialines arba gamtines) savo šalyse, parengia projektą ir nufilmuoja apie jį vaizdo įrašą. Šiemet man labai patiko dalyvės iš Indijos (kuri, beje, ir laimėjo konkursą) projektas, skirtas merginų ir visuomenės lavinimui Indijoje moterų sveikatos klausimais. Gali jos vaizdo įrašą pamatyti čia:

https://www.youtube.com/watch?v=PF0RA7HbquE

4. Miss Universe

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss universe ariadna gutierrez“  Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss universe national costume“

Pats brangiausias ir žinomiausias grožio konkursas. Ir kas gi negirdėjo apie 2015 metais įvykusį skandalą, kai karūna buvo uždėta ne tai merginai? Vedėjas Steve Harvey paskelbė nugalėtoja kolumbietę Ariadną Gutierrez, tačiau po kelių minučių vėl grįžo į sceną, atsiprašė ir pasakė, jog suklydo: tikroji laimėtoji - Pia Wurtzbach iš Filipinų. Miss Universe pirmą kartą surengtas 1952 ir garsėja savo įspūdingu nacionalinių kostiumų šou. Dalyvės dažnai stebina savo įspūdinga išvaizda ir fantazija.

  Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss universe national costume“ Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss universe national costume“ Susijęs vaizdas Vaizdo rezultatas pagal užklausą „miss universe national costume“

                               Kuo Miss Universe skiriasi nuo Miss World?  

Visų pirma, šie konkursai priklauso skirtingoms organizacijoms. Taip pat Miss Universe yra labiau amerikietiškas konkursas, jei taip galima pasakyti. Jis dažnai vyksta JAV, o netgi jei ne ten, labai jaučiama JAV įtaka. Na, pavyzdžiui, dalyvei iš kokio nors Tailando užduodamas klausima apie JAV prezidento rinkimus. Atsiprašau, bet kurių velnių dalyvę iš Tailando turėtų jaudinti būtent JAV prezidento rinkimai? Kodėl ne Kinijos? Arba Kongo Demokratinės Respublikos? Taip pat Miss Universe yra labiau komercinis konkursas. Jis prabangesnis, tačiau Miss World, mano nuomone, kreipia didesnį dėmesį į merginų vidinį grožį ir asmenines savybes. Jos gali pasireikšti talentų konkurse, savanoriauti ir aktyviai skleisti savo idėjas socialiniuose tinkluose, tai irgi yra vertinama. Žinoma, nepamirškime Beuty with a purpose konkurso, kuris iš esmės gali nulemti merginos sėkmę. Taip pat Miss World nėra bikinių etapo. Tuo tarpu Miss Universe didesnis dėmesys kreipiamas būtent į vizuolą ir į tai, kaip mergina atrodo ir kaip save pristato. Finale likusioms 6 merginoms užduodami klausimai, tačiau atsakymui jos turi varganas 30 sekundžių. Paaiškinkite man kas nors prašau, kaip per tokį laiką įmanoma atsakyti į klausimus apie žmogaus ir konkrečiai moterų teises, seksualinio priekabiavimo ir nelygių galimybių problemas? Tad nieko keisto, kad merginų atsakymai dažnai atrodo plokšti ir paviršutiniški, bet tai nebūtinai jų kaltė. Beje, tau turbūt kilo klausimas, o kas gi važiuoja į tuos konkursus? Logiška, kad nacionalinio konkurso laimėtojos. Bet ką daryti, jei Miss Universe ir Miss World vyksta tuo pat metu skirtingose vietose? Tokiu atveju, kaip rodo praktika, nacionalinio konkurso 1 vietos laimėtoja vyksta į Miss World, o 2 vietos (pirmoji vicemis)  - į Miss Universe, nors galimi skirtingi variantai.
Nepaisant to, jog mes, žiūrovai, matome tik finalinį konkurso vakarą, iš tiesų jis vyksta apie mėnesį. Miss Universe yra
 netgi Preliminary Competition. Tai nėra transliuojama, tačiau būtent vadinamųjų prelims metu yra nusprendžiama, kurios merginos keliaus į kitą etapą. Rezultatai išaiškėja tik per finalinį šou. Taip pat viso konkurso metu dalyvės turi ne vieną interviu su teisėjais, kasdien vyksta repeticijos, tad dalyvių grafikas dažnai labai užimtas. Savo dieną konkurse merginos pradeda anksti: 6-7 ryto, o miegoti eina po vidurnakčio.
 
   Tai gerai ar negerai tie grožio konkursai?
 Sudėtinga pasakyti, nes vienareikšmiško atsakymo tikrai nėra. Visgi norėčiau papasakoti, kodėl būtent  man jie patinka. Visų pirma, tokie konkursai (konkrečiai Miss Universe ir Miss World, nes tik juos žiūriu ir seku naujienas) mane labai įkvepia. Aš žiūriu į tas jaunas moteris, nuostabias, žavias, protingas ir charizmatiškas, ir tai įkvepia mane būti dar geresne. Juk pats nuostabiausias dalykas yra išorinio ir vidinio grožio harmonija, tiesa? Be to, reikia pripažinti, kad tokiuose konkursuose dažnai kalbama apie moterų teises, o pačios dalyvės - savotiškos savo šalių  moterų ambasadorės. Ir, žinoma, kai stebiu tokias žavias merginas, nenumaldomai atsiranda noras ir motyvacija gražiai atrodyti ir pasirūpinti savimi, kas irgi yra puiku.

Įkvepiančios moterys, dalyvavusios grožio konkursuose:


1. Pryanka Chopra. 
Pryanka 2000  metais laimėjo Miss World konkursą, atstovavo Indijai. Šiuo metu ji - sėkminga aktorė, žinoma ne tik gimtinėje, bet ir už jos ribų. Taip pat Pryanka bendradarbiauja su UNICEF.
Pryanka'os instagram:
https://www.instagram.com/priyankachopra/

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „priyanka chopra miss world“Vaizdo rezultatas pagal užklausą „priyanka chopra“

2. Rolene Strauss 
2014 metais šį mergina iš Pietų Afrikos Respublikos nugalėjo Miss World konkurse. Ji mane akimirksniu sužavėjo. Nuostabi išvaizda, elegantiškas stilius ir intelektas - visa tai būdinga Rolene. Beje, ji studijuoja mediciną (šiemet gavo diplomą), neseniai ištekėjo, susilaukė sūnelio ir gyvena aktyvų gyvenimo būdą. Kai pasitaiko sunki diena ir galvoju, kad nieko nespėju, visuomet prisimenu Rolene: jos vaikučiui dar nėra nė metų, o ji sugeba derinti mokslus su medicinos studijomis, kasdien sportuoti ir dalyvauti įvairiuose renginiuose.
Rolene instagragram:
https://www.instagram.com/rolenestrauss/

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „rolene strauss miss world 2015“ Vaizdo rezultatas pagal užklausą „rolene strauss“

3. Pia Wurtzbach
Apie šią merginą iš Filipinų, laimėjusią Miss Universe 2015 metais, šiandien jau kalbėjau. Ji buvo išties verta šio titulo: išsilavinusi, charizmatiška ir gili asmenybė, turinti charakterį. Ji tikrai yra kur kas daugiau, negu tiesiog graži mergina. Pia įkvepia. Ji pati laimėjo "Miss Filipinai" titulą tik iš antro karto.
Pia'os instagram:
https://www.instagram.com/piawurtzbach/

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „pia wurtzbach“ Vaizdo rezultatas pagal užklausą „pia wurtzbach“

4. Olivia Culpo

Olivia  laimėjo Miss Universe 2012 metais, atstovavo JAV. Dabar ji aktorė ir, žinoma, nepaprastai stilinga ir graži mergina. Drąsiai semkis iš jos įkvėpimo.
Olivios instagram:
https://www.instagram.com/oliviaculpo/


Vaizdo rezultatas pagal užklausą „olivia culpo miss universe“ Vaizdo rezultatas pagal užklausą „olivia culpo“

5. Gal Gadot. 
Filmo "Nuostabioji moteris" ("Wonder Woman") žvaigždė 2004 metais dalyvavo Miss World konkurse ir atstovavo Izareliui. Mergina tuomet nelaimėjo, tačiau tai netapo kliūtimi jai tapti sėkminga ir žinoma akore.
Gal instagram:
https://www.instagram.com/gal_gadot/
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „gal gadot miss world“ Vaizdo rezultatas pagal užklausą „gal gadot“

 Noriu pasakyti Tau dar vieną dalyką. Iš tiesų ne taip jau svarbu, koks tavo požiūris į grožio konkursus, mėgsti Tu juos ar ne. Svarbiausia, kad darytum tai, kas tave įkvepia. Įsileisk į savo gyvenimą tai, kas Tau suteiks sparnus ir privers pasijusti princese. Nes kiekviena mergina yra  karalienė. Visada nešiok savo nematomą karūną. Patikėk, tam visai nebūtina laimėti "Miss Universe".

 "Dalyvavimas grožio konkurse nereiškia tik išorinio grožio. Tai - ryšys ir tarnystė visuomenei, buvimas pavyzdžiu ir daryti įtaką keičiant mūsų pasaulį. Tai reiškia didžiuotis savimi ir savo šalimi. Tai viskas, ką tu darai."
Chantel Giamanco.
 

9 Komentarai

  1. labai įdomu, ir, pripažinsiu, šiek tiek pakeitei mano nuomonę į grožio konkursus - man patinka, kad juose vertinama ne tik išorė, o ir kitos vertybės, žmogaus vidus.
    visgi toks reitingavimas man apskritai ne prie širdies ir laikausi savo įsitikinimo, kad kiekvienas žmogus yra gražus:)
    šaunus straipsnis!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, džiaugiuosi, kad patiko. Žinoma, kiekvienas žmogus yra gražus savaip, tačiau mane asmeniškai žavi idėja, kad merginos tokiuose konkursuose gali nuveikti kažką prasmingo ir skleisti tokias svarbias idėjas (pvz. apie išsilavinimo arba moterų teisių svarbą). Vertinama ne tik išvaizda, bet ir iniciatyvumas dalyvaujant visuomeninėje veikloje.

      Panaikinti
  2. Labai patiko, buvo malonu ir įdomu skaityti! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jeigu trumpai, tai yra toks straipsnis, kurį man gera matyti TD. Viktorija, ačiū tau už tai.

    Jeigu plačiau, tai pasirinkai puikią temą - ji nėra išsunkta ir tu žinai ką apie tai pasakyti. Todėl skaityti visai neprailgo, o įkvepiančių moterų aprašymai su nuorodomis į jų instagramo profilius yra kažkas tikrai labai nuostabaus, kuo pasinaudojau ir labai džiaugiuosi, kaip ir tuo, jog sužinojau kuo skiriasi universe ir world grožio konkursai. Šis klausimas, beje, man buvo kilęs anksčiau, tačiau taip niekada tuo ir nepasidomėjau.

    Aš palaikau tuos grožio konkursus, kuriame moteris yra vertinama ne kaip daiktas, o kaip asmenybė. Manau, Miss World yra kažkas tokio.

    Jeigu draugauji su nuotraukų redagavimo programomis, galėtum pamėginti iliustracijas pagyvinti kokia nors bendra detale, kaip tai daro kai kurios TD rašytojos. Tai suteiktų straipsniui individualumo, o bendram teksto vaizdui - vientisumo. Bet čia tik vyšnia ant pyragėlio.

    Ačiū, tikrai gerai praleidau laiką skaitydama šį straipsnį, todėl ir nusprendžiau parašyti tau šį komentarą. Ir todėl, jog tobulėtum ir rašytum toliau. Jeigu tau pačiai prie širdies, aišku.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Wow, labai tau ačiū ❤💞. Tokie komentarai labai skatina toliau dėl Jūsų, skaitytojų, dirbti ir stengtis. Sutinku, kad vizualas išties nėra mano stiprioji pusė, bet tikrai stengsiuosi tobulėti šioje srityje. Ačiū dar kartą 😍

      Panaikinti
  4. Man tai buvo vienas iš geriausių TD straipsnių. Kiek laiko jį rašei? Buvo laaabai įdomu skaityti.Tiesiog wow.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū labai. Straipsnį parašiau, kaip sakant, vienu prisėdimu, nes tikrai pačiai buvo labai įdomu ir net nepastebėjau, kiek laiko rašiau. Gal 2 valandas?... Tiesiog čia buvo grynas polėkis ir kūryba, kartais taip jau pasiseka, kai įkvėpimas pagauna ir nepastebi, kiek laiko praėjo.

      Panaikinti
  5. Pirkite pigias nembutal pentobarbitalio tabletes, skystą, miltelius, SECONAL PARDUODAME INTERNETU, SECONAL ir daugiau internetu. Pirkite nembutal internetu, užsisakykite nembutal internetu, pirkite pigų nembutalą internetu.


    SUSISIEKTI El. paštu: itansmt@gmail.com

    Ar esate nepagydomai sergantis, silpnas, prislėgtas ir norite mesti savo gyvenimą nuo pasaulio skausmo? Ar jūs ieškojote patikimos ir veiksmingos priemonės taikiai mirti neprarandant pinigų? Ar kada nors girdėjote apie Nembutal Pentobarbital Sodium Solution Peaceful exit vaistus? Esame tam, kad pasiūlytume jums taikų ir patikimą sprendimą.
    Jei norite nusipirkti Nembutal internetu, tuomet esate tinkamoje vietoje pirkti. Neieškokite daugiau, susisiekite su mumis ir įsigykite Nembutal Online už labai prieinamą kainą. Mes turime daugiau nei 9 metų patirtį tiekdami nembutal į JAV, Kanadą, Europą, Australiją, Afriką, Aziją ir 99,9% sėkmingo pristatymo.
    Esame pasiryžę suteikti tikrą viltį ir amžiną poilsį nepagydomai sergantiems. Prekiaujame Nembutal milteliais, Oral Nembutal Liquid ir Nembutal tabletėmis. Tiesiog nurodydami savo amžių ir svorį, galėsime pateikti tikslią informaciją apie kainą, pristatymą ir mokėjimą.
    Atkreipkite dėmesį, kad mes atliekame 100% atskirą ir greitą Nembutal siuntimą visame pasaulyje ir taikome pinigų grąžinimo / grąžinimo politiką, kad užtikrintume maksimalų klientų pasitenkinimą. Jei elgiamės su jumis netinkamai, pasakykite mums, o jei elgiamės su jumis gerai, pasakykite pasauliui.
    Esame pasirengę atsakyti į visus jūsų klausimus, susijusius su KAIP PIRKTI NEMBUTAL INTERNETU, KUR PIRKTI NEMBUTAL, GERIAUSIOS NEMBUTAL TIPO PIRKTI ir tt. Tiesiog atsiųskite mums el. laišką ir vienas iš mūsų klientų aptarnavimo konsultantų susisieks su jumis laiku. .

    * Nembutalo savižudybės dozė,
    * Kaip gauti Seconal,
    * Kaip nusipirkti nembutal internetu,
    * Pirkite nembutal internetu,
    * Nembutal užsakymu paštu,
    * Kaip gauti pentobarbitalio,
    * Geriausi vaistai nuo savižudybės perdozavimo,
    * Kur gauti nembutal,
    * Nembutal tabletes internetu,
    * Parduodamos nembutal tabletės,
    * nembutalio miltelių tiekėjai,
    * kur galiu nusipirkti nembutal,
    * kaip įsigyti nembutalą,
    * nusipirkti nembutal exit international,
    * pirkite nembutalo pentobarbitalio natrio druską internetu,
    * Ar galite nusipirkti nembutal internetu,
    * pirkite nembutal internetu,
    * užsisakykite nembutal internetu,
    * Nembutal internetinė vaistinė,
    * nembutal gavimas internetu,
    * nembutal,
    * nembutal internete,
    * Parduodu nembutalą,
    * nembutal tabletes,
    * kur galiu nusipirkti nembutal,
    * kur nusipirkti nembutal,
    * pirkite nembutal internetu,
    * nembutal pirkimas,
    * nembutal kaina,
    * nembutal pirkti,
    * pirkti nembutal,
    * Parduodamas nembutal pentobarbitalis,
    * pirkti nembutal,
    * nembutalo kapsulės,
    * nembutal pardavimas,
    * Nembutal parduodamas internetu,
    * Nembutal pirkti internetu,
    * kur nusipirkti nembutal internetu,
    * pirkti nembutal kapsules,
    * Parduodamos nembutal tabletės,
    * Nembutal pirkimas internetu,
    * pentobarbitalio natrio nembutalis,
    * pirkite nembutalo pentobarbitalio natrio druską internetu,
    * užsisakyti nembutalą,
    * kur galiu nusipirkti nembutal tablečių,
    * kam skiriamas nembutalis,
    * veterinarinis nembutal internetu,
    * savižudybė nembutalu,
    * Seconal nembutal,

    AtsakytiPanaikinti