Truputis apie Žiemos rūmus

Praėjusį kartą pasakojau jums apie savo kelionę į Sankt Peterburgą ir apie apsilankymą Peterhofe. Kadangi nenorėjau rašyti labai ilgo straipsnio, nusprendžiau, kad apie dar vieną aplankytą objektą - Ermitažo muziejų - papasakosiu šį kartą.

 Rūmų ir muziejaus istorija


Žiemos rūmai
 Šie nuo 1732 m. tarnaujantys rūmai buvo beveik visų imperatorių žiemos rezidencija. Nuo pastatymo iki 1837 m., kai kilo gaisras, rūmai buvo dažnai perstatinėjami, kadangi ne kiekvienam valdovui patiko jo pirmtako skonis. Tačiau nors ir po gaisro rūmus atstatantis imperatorius   Nikolajus I išorę paliko lygiai tokią, kokią buvo, vidus buvo visiškai perstatytas.
 1917 metais bolševikų surengtas rūmų užėmimas tapo Rusijos Revoliucijos simboliu.
 1918 metais dalis rūmų, o po ketverių metų jau ir visas pastatas buvo atiduotas Ermitažo muziejui.

Ermitažas
 Muziejaus pradžia - Jekaterinos II 1764 m. pradėta kurti meno kolekcija. Nors kolekcija tada dar tilpo į dvi galerijas, dabar ji užima 350 salių.
 Iš pradžių muziejui buvo skirtas mažasis Ermitažas. Tačiau po poros metų imperatorienė užsakė pastatyti vieną, o vėliau ir dar vieną paviljoną. Jie buvo sujungti dviem galerijomis, kuriose ir buvo patalpinta visa kolekcija.
 Kadangi Jekaterina II vis didino savo kolekciją, greitai galerijos pasidarė per mažos. Tuomet ponia užsakė dar vieną menui skirta pastatą, dabar žinoma Senojo Ermitažo vardu.
 Po Spalio revoliucijos meno kūriniai išdalinti to meto Rusijos elitui, vėliau atiduoti naujai besikuriantiems meno muziejams, kiti parduoti aukcionuose.
 Prieš Antrąjį pasaulinį karą Ermitaže likę kūriniai buvo išvežti į Jekaterinburgą, tačiau jau po ketverių metų muziejus su pilna savo kolekciją, kurioje yra apie 60 000 eksponatų, vėl atvėrė duris lankytojams.




 Muziejaus istorijoje pasižymėjo ir lietuvis - 1985 metų birželio 15 dieną Bronius Maigys suniokojo
vieną muziejaus eksponatų. Jam užkliuvo Rembranto paveikslas ,,Danaja". Vyras niekieno nepastebėtas perlipo apsaugines virves, du kartus peiliu dūrė į paveikslą ir apipylė jį sieros rūgštimi. Lietuvio vandalizmo žalai atitaisyti prireikė 12 metų.



Mano patarimai ir pastebėjimai

 Pirmas mano patarimas būtų toks: nusipirkti bilietus internetu. Žinoma, galit bandyt pirkti bilietus ten, bet į muziejų galit taip ir nepatekti dėl labai ilgų eilių. Be to, jos yra dvi. Vienoje stovi norintieji nusipirkti bilietus į muziejų, o kitoje, tie kurie nori į jį įeiti. Į bilietų eilę žmonės stojasi kelios valandos iki atidarymo, kadangi vėliau ji jau būną ilgoka. Vėliau jie einą į eilę kur stovi visi žmonės su bilietais, nesvarbu ar jie pirkti internete, ar muziejuje. Taigi, jei ir nusipirkai bilietą internete, ateiti vis vien reiktų prieš muziejaus atidarymą.


Taip pat noriu pasakyti, kad norint apeiti visą muziejų reikalinga visa diena. Tad norint sutaupyti laiko nebūtina apžiūrinėti visų eksponatų. Kadangi mes laiko daug neturėjome, aplankėme tik tas sales, kuriose buvo eksponuojami muziejai susiję su Žiemos rūmais ir Rusija, o Senovės Egiptą ar Romą
praleidome.

 Ir dar vienas pastebėjimas. Tikėjausi, kad Žiemos rūmuose visi kambariai bus atkurti lygiai taip, kaip buvo. Tačiau man teko nusivilti - kambariuose buvo įrengtos įvairios ekspozicijos. Negalima sakyti, kad nebuvo nė vieno originalaus baldo. Jų buvo, tiesiog ne tose vietose, kaip caro laikais, be to, buvo ir iš kitur atvežtų baldų. Taigi, jei valdovai prisikeltu ir sumanytų grįžti namo, ten pasiklystų.
 Tačiau nors kambarių apstatymas ir nebuvo originalus, visų menių sienos, grindys, lubos, taip pat visokios skulptūros ar kolonos buvo originalios.



 Taigi, norint pamatyti, kaip gyveno Rusijos valdovai, Žiemos rūmai ne visai tam tinka. Bet kalbant apskritai, rūmai buvo nuostabūs. Užtenka vien nusileisti ar pakilti pagrindiniais laiptais, kad pamatytum suprastum šių rūmų žavesį.
 O kokiuose rūmuose ar pilyse esi buvusi tu? Gal dar tik ruošiesi juos aplankyt? O gal taip pat esi buvusi Žiemos rūmuose? Pasidalink savo įspūdžiais komentaruose!



1 Komentarai

  1. Man šis miestas yra labai nuostabus ir gražus. Viskas taip tvarkinga, atnaujinta- nepamatysi sugriuvusių durų ar fasadų.

    AtsakytiPanaikinti