Ar verta leisti pinigus sau?

Labas visoms, man itin malonu šiandien kreiptis į žmones, skaitančius šį straipsnį, nes jau gana ilgą laiką nerašiau. Net labai ilgai, sakyčiau. Be to, kartais nėra labai paprasta sugalvoti, apie ką rašyti, nes, mano atveju, jei tema manęs neįkvepia, viskas, nieko nebus. Galiu stengtis iš savęs kažką "išspausti", bet arba man tiesiog nepavyks prisiversti daryti tai, kas nemalonu, arba rezultatas netenkins mano lūkesčių. Skaitytojams gali patikti arba nepatikti, žmonės yra skirtingi, tačiau aš juk visada žinau, ką aš galiu padaryti ir vertinti rezultatus pagal save. Todėl kartais geriau tiesiog nieko nerašyti, nei rašyti bet ką, kad "būtų parašyta", net jei motyvacijos jokios nėra. Atsiprašau už tokį ilgą intro, bet pagaliau galime pradėti. 


How to Find (and Stop!) Money Leaks in Your Business -- Denise Duffield-Thomas (Business Heroine Magazine) http://businessheroinemagazine.com/howtofindmoneyleaks/ {Re-pinned via Grupo Skill}

Šiandienos tema yra gana aštri, nors gal taip ir neatrodo iš pirmo žvilgsnio. Pinigai. Pinigų reikia viskam ir visiems be išimties. Iš esmės, visas mūsų pasaulis funkcionuoja dėl pinigų ir dėka pinigų. Viskas sukasi apie pinigus? Taip, iš esmės, viskas. Vienintelis atvejis, kai pinigų nereikia, tai kai gyveni visiškai vienas ir aplink nėra žmonių. Nei vieno žmogaus. Tada pinigų nereikia. Visais kitais atvejais, na... Supratai. Pinigai - tai viso labo popieriukai, tam tikras vertės ir mainų vienetas. Anksčiau tam tikslui buvo naudojami akmenukai, pagaliukai, medžių lapai ir dar begalė įvairių dalykų. Dabar mes tam tikslui naudojame monetas arba banknotus, principas tas pats. Atrodo gan paprasta, tiesa? Visgi dauguma žmonių vis dar itin rimtai žiūri į pinigus. Tiek rimtai, kad negali ramiai apie juos kalbėti ir ramiai į juos žiūrėti. Pasikartosiu, bet pinigai - tik sutartinis vienetas, už kurį mes perkame prekes ir paslaugas. Įdomu, jei naudotume ne popierinius banknotus ar banko korteles, o, pavyzdžiui, gėlių žiedus. Ar žmonės taip pat rimtai sakytų: "negaliu atsakyti, kiek gėlių žiedų uždirbu" arba "saugok gėlių žiedus, uždirbti sunku, išleisti lengva".


Iš karto pasakysiu, kad, mano nuomone, taip pat ir daugumos psichologų nuomone (domėjausi šiuo klausimu nemažai), žmogus uždirba tiek, kiek pats sau leidžia. Mes patys pasirenkame savo gyvenimą. Pinigų turėjimą arba neturėjimą galima aiškinti ir iš psichologinės pusės: kartais žmonės nesąmoningai nesijaučia verti geresnio gyvenimo ir pinigų, todėl nuolat gyvena su mintimi: "aš esu vargšas, gyvenimas sunkus, pinigus uždirbti sunku". Tad nereikia stebėtis, kad tokiam žmogui uždirbti pinigus ir būna sunku ir jo gyvenime neatsiranda galimybių pagerinti situaciją. Žinoma, įtakos turi ir aplinka. Apie ją ir pakalbėkime.


Kiek kartų iš savo tėvų/senelių/giminių girdėjai šias frazes: "Mums tai per brangu, mes negalime sau to leisti" arba "pinigus reikia taupyti, nes jie greitai pasibaigia" arba "nereikia leisti pinigų nesąmonėms". Aptarkime šias frazes iš eilės. 

Taigi, mums tai per brangu arba mes negalime sau to leisti. Na, gal šiuo metu tu ir negali sau leisti suknelės už 10 tūkstančių eurų, bet nuolat kartojama ši frazė ima veikti ne tavo naudai. Jei nuolat kartosi sau, kad negali kažko sau leisti, tu ir negalėsi sau to leisti. Nei dabar, nei vėliau. Jau rašiau straipsnį apie pozityvų mąstymą, bet pasikartosiu: kam save liūdinti ir įstatyti į kažkokias ribas, šiuo atveju finansines? Aš galiu sau leisti tą ir tą šiuo metu. Netrukus galėsiu leisti sau daugiau.

Pinigus reikia taupyti, nes jie pasibaigs. Viskas kada nors baigiasi, bet dabar kalbame apie bendrą finansinę būseną ir tavo vidinį saugumo jausmą. Aš tikiu, kad mes patys pritraukiame įvykius į savo gyvenimą, todėl jei pastoviai bijosi dėl to, kad pinigai baigsis (tiesiog visi iš karto, vieną dieną, net nepastebėsi), nesijaudink, taip ir nutiks. Žinoma, kai vyksta karas, griūna ekonomika arba kai nuo metų derliaus priklauso tavo gyvenimas, saugumo jausmo nėra. Tačiau mūsų regione karas nevyksta ir ekonomika negriūna. Gal tiesiog nustok jaudintis ir pradėk gyventi? 

Pinigų leidimas nesąmonėms. Na, visų pirma, "nesąmonės" kiekvienas žmogui reiškia skirtingus dalykus. Kažkam nesąmonė yra pirkti būstą, kai gali nuomotis. Kažkam nesąmonė yra leisti pinigus geros kokybės gražiems apatiniams, juk "jų niekas nemato". Kažkam nesąmonė yra leisti pinigus naujausiam telefono modeliui. Matai, tie dalykai skiriasi. Tačiau aš dažniausiai šią frazę girdėdavau kontekste to, kad išvis pinigų leidimas sau yra nesąmonė.Sau yra "sąmonė" leisti pinigus patiems būtiniausiems dalykams: maistui ir šiam tam prisidengti. Visa kita (hobiai, pramogos, sporto klubas, manikiūras, kosmetika ir t.t.) yra nebūtina, reiškia, nesąmonė. O tu nemanai, kad iš esmės reikšmės turi tik tai, kaip žmogus jaučiasi? Net jei jis leidžia pinigus "nesąmonėms", žiūrint kitų žmonių akimis, tačiau jis jaučiasi patenkintas? Žinoma, kartais žmonės pirkimu bando išspręsti vidaus problemas, kaip ir tie, kurie pernelyg save varžo. 

Taigi svarbiausias klausimas: ar verta leisti pinigus sau? Ne tik verta, bet ir reikalinga. Tai - kiekvieno sveiko žmogaus noras ir poreikis. Meilė ir dėmesys sau yra visiškai normalu, tačiau kažkodėl tai vis dar yra smerkiama. Meilė sau nėra egocentrizmas. Žmogus jaučia poreikį rūpintis savimi. Žinoma, gali apsimesti, kad tau tai nesvarbu ir skirti visą savo dėmesį ir pinigus kažkam kitam, tačiau nesistebėk, kad vėliau iš to atsiras nemažai problemų . Nepasitikėjimas savimi ir itin dideli lūkesčiai kitų žmonių atžvilgiu (aš juk tau tiek padariau, sau nieko neleidau, privalai man atsidėkoti), o tas žmogus taip nemano. Niekas neprašė gelbėti viso pasaulio atsisakant savęs. Kiekvienas žmogus jaučia poreikį, kad juo pasirūpintų. Dažniausiai tai turi padaryti pats žmogus. Kitaip anksčiau ar vėliau savo poreikių ignoravimas peraugs į rimtesnes problemas.

Pereikime prie malonesnės dalies: kam tikrai verta leisti pinigus?

Kokybiški drabužiai ir batai
Paprastas dalykas, bet to mums visiems reikia. Taip pat reikia, kad daiktai būtų kokybiški ir patogūs. Prisimink, ne mes turime tarnauti daiktams, o daiktai - mums. Pirk geriausius, kokius tik gali sau leisti, daiktus. Geriau turėk mažiau, tačiau tikrai gerų ir kokybiškų daiktų, kuriuos su malonumu nešiosi ar avėsi.

 Minimalist + chic. Depway Torn Edges Buttons Denim Look Blue Mini Dresses Shirt Dress – Depway -Trendy fashion style at Depway.com Part Two Autumn 2013 | Understated Simplicity, long black pencil skirt, ankle boots #minimalist #style #fashion
                             

Kosmetika
Kosmetika, tiek dekoratyvinė, tiek skirta odos priežiūrai, turi būti pati geriausia, kokią gali įpirkti. Gal tai neatrodo itin svarbu, tačiau šiuos dalykus (pradedant prausikliu ir baigiant lūpdažiu) tu kasdien tepi sau ant veido. Galbūt šiuo metu negali pirkti pačių brangiausių priemonių, tačiau stenkis netaupyti gerai kosmetikai. Net vidinė savijauta, pradėjus naudoti geras priemones, pasikeis, pamatysi.

                         Unique Packaging Design on the Internet, Amala Luxury Organic Skincare #packaging #packagingdesign #design   Lifestyle Photography | Natural Lighting | Beauty | Perfume | Cosmetics | Skincare | Vanity Vignette
Įspūdžiai
Į šį punktą įeina iš esmės viskas, kas tau patinka: tavo hobiai, pomėgiai, kelionės, koncertai... Beje, apie pastaruosius: kai kurie žmonės nesupranta ir nepalaiko pinigų leidimo kelionėms ir, tuo labiau, koncertams (gali namie muzikos pasiklausyti). Mylimo atlikėjo ar grupės koncertai ar pasirodymai yra nuostabus dalykas, to niekaip negalima sulyginti su muzikos klausymu namie. Gyva energija, daugybė žmonių aplink ir, žinoma, pats atlikėjas - gyvas ir tikras. Tad jei dėl kažkokių priežasčių abejoji, ar verta pirkti bilietą į koncertą, neabejok nė sekundei - verta.. Na, o kalbant apie keliones, tai šia tema turėjau labai įdomų pokalbį su savo močiute prieš kelerius metus. Mano močiutė visą gyvenimą nugyveno kaime ir niekada nematė jūros, jau nekalbant apie tolimesnes keliones. Žinoma, ji negali suprasti dabartinių žmonių noro keliauti. Pasak jos, tai yra "išmesti pinigai, už kuriuos geriau nusipirkti pavalgyti". Iš esmės, įrodyti tokiam žmogui kažką yra neįmanoma, bet, manau, tu supranti, kad po metų, o tuo labiau senatvėje, greičiausiai neprisiminsi, ką valgei šių metų rugpjūčio septintą. Bet tikrai prisiminsi savo keliones, naujas pamatytas vietas, įspūdžius, sutiktus žmones ir nutikimus kelionėse.

                      â€œThe quality of the people that you work with, really in any context, will determine your success.” -Fulton Center member Manick Bhan of Rukkus.     Aspyn Ovard - We Went to India! // blog post


Būtinai dalinkis savo nuomone apie straipsnį: ar patiko ir ar sutinki su mano išsakytomis mintimis? Taip pat būtų smagu jei pasidalintum savo pasiūlymais dėl temų, kuriomis norėtum parašyto teksto. 






3 Komentarai

  1. Sutinku :), puikiai parašytas straipsnis, na aš norėčiau kažko susietos su tema apie profesijas, ieškojimas savęs karjeros kelyje :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. puikus požiūris, man patiko, liuks! tik neakcentavai to, kad leisti sau kažką galime atsižvelgdami į tai, ar turime pinigų primityvesniems poreikiams - pavyzdžiui, geram maistui:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Liūdna, kad tinklalapis pamažu miršta:(

    AtsakytiPanaikinti