Probleminė oda: ką daryti?



    Sveikos, nuostabios mūsų skaitytojos. Pavasarį viskas atrodo gražiau, gamta pabunda, o ir mes, merginos, dažniau jaučiame norą pasipuošti. Graži, prižiūrėta, lygi oda - neabejotinai kiekvienos merginos noras ir siekiamybė, deja, realybėje nedaugelis gali pasigirti turinčios būtent tokią odą. Jei tu esi iš tų laimingųjų, kurios nežino, kas yra aknė, spuogai, per sausa ar riebi oda, išsiplėtę kapiliarai, odos pleiskanojimas ar nelygus atspalvis - šis straipsnis ne tau. Jei aš pati turėčiau apibūdinti savo odą, nežinau, ar man pasisekė, ar visgi ne. Pasisekė, nes niekada neturėjau labai rimtos pūlinės aknės (apie ją kalbėsiu žemiau), tačiau visgi mano oda yra probleminė. Sulaukus paauglystės pastebėjau, kad poros ant veido, ypač nosies ir kaktos, užsikemša, susidaro inkštirai, spuogeliai. Kadangi mano mama niekada problemų su oda neturėjo ir nenaudoja kosmetikos, ji man nieko negalėjo patarti, o vyresnės sesers neturiu. Taigi išbandžiau begales visko, kartais savo eksperimentais ir žinių trūkumu kenkiau savo odai ir dar labiau ją gadinau. Visgi šiandien jau šį tą žinau ir galiu patarti, ką daryti ir kaip prižiūrėti probleminę odą. Aš nesu gydytoja arba kosmetologė, tiesiog pasidalinsiu savo patirtimi ir produktais, kurie padėjo asmeniškai man. 

Tikrai visos esate girdėjusios apie aknę - tai labiausiai paplitęs odos sutrikimas, su kuriuo paauglystėje susiduria dauguma jaunų žmonių. Tiesa, aknė nėra tik jaunimo problema - kartais ja serga ir suaugusieji. Yra skiriami trys aknės tipai:

1. Komedoninė aknė. Tai švelniausia aknė, jai būdingi inkštirai, dažniausiai atsirandantys ant kaktos, nosies. 
2. Uždegimo aknė. Yra spuogų ir pustulių (smulkių odos bėrimų gelsva viršūne) ant veido, nugaros, pečių. 
3. Pūlinė aknė. Sunkiausia aknės forma, matomi uždegimo ir cistiniai pūliniai spuogai ant veido, nugaros, pečių.

Kiekvienas atvejis skirtingas, ne visada galima tvarkytis su problemomis savarankiškai, kartais būtina kreiptis į dermatologą ir naudoti vaistinius preparatus. Mano patarimai skirti merginoms, susiduriančioms su pirmojo tipo akne. 

Odos valymas ir tonizavimas
Pirmas žingsnis, be kurio nieko nebus. Privalai valyti odą ir bū-ti-nai naudoti toniką. Tą turi daryti ryte ir vakare. Net jei nenaudoji makiažo, per dieną tavo oda išskiria riebalus ir prakaitą, o visa tai susimaišo su dulkėmis (nebent gyveni kokiame nors Tibete ir kvėpuoji gryniausiu kalnų oru). O kodėl gi reikia plauti odą po nakties? Dėl to paties - tavo oda išskiria riebalus, be to, per naktį ji intensyviai atsinaujina ir ant odos lieka daug negyvų ląstelių. Vanduo viso to paprastai nenuplauna - reikia naudoti veido prausiklį. Nusiprausus veidą, naudok toniką. Šis žingsnis yra privalomas, nors dauguma merginų taip nemano. Juk tonikas nieko akivaizdaus nedaro. O ar žinai tu, kam reikalinga ši priemonė? Dauguma nežino, todėl ignoruoja tonizavimą, arba naudoja toniką makiažo ar veido valymui. Iš tikrųjų tonikas atkuria normalų odos pH. Natūralus odos pH yra 5,5, o vandens gali būti net 9,5, todėl jei nusiprausei veidą ir nepanaudojai toniko, sutrinka rūgščių ir šarmų pusiausvyra ir tavo oda išskiria daugiau riebalų. Oda pasidaro dar riebesnė, atsiranda dar daugiau spuogų. Be to, nenaudojant toniko, oda ilgainiui išsausėja. Taip ir aš kadaise labai susigadinau savo odą. Nenaudojau toniko, todėl oda ant skruostų neįtikėtinai išsausėjo, o oda ant kaktos labai greitai riebaluodavosi (ji realiai būdavo drėgna nuo riebalų jau po kelių valandų, kad ir kaip nemaloniai tai skamba). Niekaip negalėjau suprasti, kas gi vyksta ir kodėl jokie kremai nepadeda mano odai. Gali naudoti toniką, suvilgiusi juo vatos diskelį. Arba gali užlašinti penkis lašus toniko į delną, ištrinti tarp delnų ir sudrėkinti veidą.

Kalbant apie konkrečius produktus, galiu rekomenduoti "The Body Shop" arbatmedžio serijos priemones. Naudoju veido prausiklį ir toniką iš šios serijos ir esu labai patenkinta. Priemonės skirtos specialiai probleminei odai, ir tikrai - oda yra švariai išvaloma, pastebėjau, kad sumažėjo inkštirų ir spuogelių. Taip pat teko girdėti apie itin gerą arbatmedžių aliejų iš tos pačios serijos, gydantį odos uždegimus ir spuogus, tačiau asmeniškai kol kas neišbandžiau.

the body shop tea tree range acne

 Vienintelis pastebėjimas būtų tas, kad arbatmedžių aliejus visgi sausina odą, todėl žiemą šių priemonių buvau atsisakiusi ir pakeitusi švelnesnėmis, tačiau šiaip jos puikiai man tinka.

Drėkinimas
Ilgam nesustosiu, nes tikiu, kad ir taip girdėjai, kaip tai svarbu. Tačiau kai aš buvau jaunesnė ir neturėjau jokių žinių, aš buvau įsitikinusi, kad jei mano oda ant kaktos riebaluojasi ir ten atsiranda bėrimų, vadinasi, reikia ją "išsausinti". T.y. aš neturiu tepti ant jos kremo ar kitaip drėkinti spuogų, nes tada jie niekada nepraeis, taigi reikia tiesiog palikti viską, kaip yra, o dar geriau, patepti kokiu odekolonu ir "dezinfekuoti". Skamba baisiai, dabar net neįsivaizduoju, kaip galima taip tyčiotis iš savo odos, tačiau tada ši teorija atrodė logiška. Blogiausia, kad daug žmonių taip ir galvoja. Taigi, kaip turbūt supratai, jokie spuogai nepraėjo. Aš dar labiau pakenkiau savo odai. Pasekmės panašios kaip ir situacijoje su toniko nenaudojimu - oda negauna drėgmės ir nori apsisaugoti, o odos apsauga - tai riebalai. Taigi ji sausėja ir išskiria riebalus. Tada tu vėl ją plauni, bet nedrėkini, ji dar labiau sausėja ir vėl išskiria riebalus. Susidaro uždaras ratas. Todėl drėkinti odą yra būtina. Kremą tepti reikia ant švarios odos ir panaudojus toniką. Gali išsirinkti lengvesnės konsistencijos (pvz. kremas su vitaminu E iš "The Body Shop"). Žiemą gali prireikti šiek tiek riebesnio maitinamojo kremo. Stebėk savo odą. Svarbiausia, kad ji nebūtų išsausėjusi. Nepamiršk gerti pakankamai vandens.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „the body shop cream vitamin e“

Kaukės ir šveitikliai
Svarbu reguliariai nušveisti veido odą, tačiau atkreipk dėmesį, kad šveitiklis jokiais būdais nebūtų per šiurkštus, su labai didelėmis šveičiamosiomis dalelėmis. Šveitiklio funkcija - švelniai pašalinti negyvas odos ląsteles, o ne nudraskyti tau visą veidą. Šiuo metu naudoju "Neutrogena" blackhead eliminating daily scrub šveitiklį. Kažkokių neįtikėtinų stebuklų nematau, tačiau jis išties gerai ir maloniai nuvalo odą. Po naudojimo lieka švarios, "nuogos" odos pojūtis. Svarbu yra nešveisti odos per dažnai, nes taip irgi jai pakenksi. Visiškai užtenka tai daryti 1-2 kartus per savaitę. 
Kitas svarbus dalykas veido priežiūroje, tai veido kaukės. Dažnai naudoju valomąsias (molio pagrindu), tačiau pastebėjau vieną įdomų dalyką. Visos molio kaukės veikia labai panašiai, ir nesvarbu, ar kaukė kainavo 2 eurus, ar 20 eurų. Rimtai, gali manimi netikėti, bet aš esu išbandžiusi ir nebrangias rusiškas molio kaukes, ir valomąją kaukę iš "Mary Kay", kuri kainavo 22 eurus, ir  beveik nematau skirtumo. Molio kaukės sutraukia poras ir pašalina riebalų perteklių, visos jos veikia labai panašiai. Nežinau, gal mano oda kažkokia netokia, bet mano įspūdis būtent toks. Molis visur molis, todėl jei perki molio kaukes, visai nebūtina leisti daugiau pinigų. 
Taip pat labai mėgstu drėkinamąsias ir maitinamąsias veido kaukes. Ypač patinka medžiaginės vienkartinės kaukės, kurios atėjo iš Korėjos ir pastaruoju metu tapo labai populiarios (jas dabar gamina beveik visos kosmetikos įmonės ne tik Korėjoje). Labai patiko MITOMO japoniška veido kaukė su arbatmedžio ekstraktu, Labai puikiai atgaivina odą, be to, kovoja su spuogeliais. Pirkau ją DROGE. Išsausėjusiai odai rekomenduosiu Garnier Hydra Bomb serijos kaukes. 

Vaizdo rezultatas pagal užklausÄ… „mitomo green tea essence mask“ Vaizdo rezultatas pagal užklausÄ… „garnier mask hydra bomb“


Kiti produktai
Kovojant su spuogeliais man labai padėjo viena vaistinė priemonė. Šiaip vaistinėse ji neparduodama. Jos galima įsigyti Universiteto vaistinėje, esančioje Vilniaus gatvėje. Priemonė vadinasi "Odos skystis streptocidas" (nelabai romantiška, sutinku). Tačiau šis dalykas iš tikrųjų veikia. Tiesa, tai yra vaistinis preparatas, sudėtyje turintis salicilio  rūgšties ir spirito, taigi naudoti jį reikia minimaliais kiekiais ir lokaliai. Tepti ant spuogelių ir bėrimų, skystis juos išsausina ir jie greitai praeina. Kartoju, kad tai yra vaistas, jis negali būti naudojamas ant visos odos ir dideliais kiekiais. 

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „universiteto vaistine odos skystis“

Tai viskas, ką norėjau papasakoti šiandien. Jei turi pastebėjimų ar išbandytų priemonių, kurias rekomenduotum, dalinkis komentaruose. Gražios dienos ir pavasario.


0 Komentarai