XXIa. maras

Vėžinės ligos – ligų grupė, kurių būdingas požymis – nekontroliuojamas genetiškai pakitusių ląstelių dauginimasis ir šių ląstelių sugebėjimas naikinti aplinkinius audinius bei išplisti į kitas kūno vietas. Vėžį sukelia DNR (genetinės medžiagos) pažeidimai, veikiantys ląstelių augimo reguliavimą.

Kalbant visiems suprantama kalba tai vėžys yra pavojinga ir labai sudėtinga liga. Tai tarsi XXIa. maras. Tačiau, ne visada išgirdus žodį : vėžys (kalbant apie sveikatą), reikia galvoti apie blogiausią. Vėžys yra dviejų tipų : piktybinis ir nepiktybinis.

Nepiktybinis vėžys nekelia pavojaus gyvybei, jis yra pašalinamas ir dažniausiai nebe pasikartoja, o taip pat ir neplinta į kitus žmogaus organus.

Piktybinis vėžys - liga, pavojinga gyvybei. Deja, tačiau šiais laikais mūsų medicina dar nėra taip gerai pažengusi, kad šimtu procentų mokėtų kovoti su šia liga. Vėžio ląstelės dauginasi ir plinta po visą kūną, taip žalodamos gyvybiškai reikalingus organus, audinius. Jų būna įvairių, pradedant odos vėžiu ir baigiant smegenų vėžiu, dažniau vadinamu tiesiog augliu.

Žmonės, kurie išgirsta, kad serga vėžiu, arba, kad juo serga jiems artimi žmonės, visada galvoja apie blogiausia. Tačiau, niekada nereikia taip daryti. Visada reikia tikėti, kad viskas bus gerai, nes tai įmanoma išgydyti, įmanoma gyventi pilnavertį gyvenimą. Svarbiausia žmonėms, kurie serga vėžiu, jį atrasti kuo ankščiau, kol jis dar nepaplitęs po visą kūną ir kol dar jį galima lengvai išgydyti.

Nuo ko susergama vėžiu?
Manau, kad daugeliui iš jūsų pirmą į galvą šovusi mintis - rūkymas. Taip tai tiesa. Dabar kiekvienas rūkantis žmogus, kuris skaito šį straipsnį, susimąstykit ar tikrai reikia rizikuoti savo sveikata, dėl minutės malonumo? Dauguma dar mano, kad kalijano rūkymas yra ne toks pavojingas kaip cigarečių, tačiau jus nuvilsiu, tai yra dar pavojingiau už cigaretes, ir viskas ką traukiate į savo plaučius ankščiau ar vėliau turės poveikį jūsų sveikatai.
Toliau eina mityba ir alkoholis. Tačiau ir taip visiem ne paslaptis, kad turime rūpintis savo mityba, kad turime žiūrėti ką valgome, kontroliuoti savo mitybą. Dėl alkoholio, tai geriau iš vis jo nevartoti, arba vartoti su saiku, tai ne sultys ir ne vanduo.
Saulės šviesa. Soliariumai. Ateina vasara ir visi traukia į pležus, ant pievutės degintis ir įgauti taip visiems norimą įdegį.Tačiau retas kuris pagalvoja apie tai, kaip, visi ultravioletiniai spinduliai gali paveikti mūsų odą. Galbūt tai kai kam gražu, kai oda yra ruda, tačiau reikia turėti saiko ir tam, reikia žinoti kada galima degintis saulėja, kada jos spinduliai yra nepavojingi ir kiek laiko galime gulėti po tais spinduliais.
Tai yra pagrindinės priežastys ir dažniausios dėl kurių yra susergama vėžiu. Taip pat vėžys gali būti paveldimas.

Vėžio simptomai.
Suvėžiu gali būtisusiję tokiesimptomai: pakitimaižarnyno ar šlapimopūslės veikloje,neįprastaskraujavimas arbaišskyros,neužgyjantižaizda,sustorėjimas argumbelis krūtyje arkitoje kūnovietoje,nevirškinimas arsunkumai ryjant,pokyčiai karpose arapgamuose, įkyruskosulys aružkimimas. Žinoma,šie simptomainebūtinai rodovėžį; jie galiatsirasti dėlmažiau pavojingųsusirgimų. Tikgydytojas galinustatyti diagnozę,todėl, vospastebėję minėtuspokyčius,nedelsdamikreipkitės įgydytoją. Nelaukite, kolpajusite skausmą -ankstyvas vėžyspaprastai nesukeliaskausmo.

Gydymo metodai.
Chirurginis (operacijos metu pašalinamas navikas ir vėžinės ląstelės); spindulinė terapija (didelę energijąturinčiaisspinduliaisšvitinant navikąnaikinamos vėžioląstelės irstabdomas jųaugimas beidauginimasis); chemoterapija (gydymas vaistais,kurie žudo vėžioląsteles. Daugumaprieš vėžiniųvaistų yraleidžiami į venąarba raumenis); hormonų terapija (skiriamas gydymas,kuris trukdo vėžioląstelėms gautijoms reikalingųhormonų); imunoterapija (gydymas stiprinantįgimtą organizmosugebėjimą (imuninęsistemą) kovotisu infekcija ar ligaarba apsisaugoti nuopašalinių gydymopoveikių); Fotosensibilizuotanavikų terapija (taikoma gydant kaikurių rūšiųnavikus. Jipagrįsta tuo, kadtam tikrosmedžiagos,vadinamossensibilizatoriais,linkusios kauptisvėžio ląstelėseir, sužadintosreikiamo bangosilgio šviesa,inicijuojaląstelių žūtį).

Ateitis.
Mokslininkainuolat ieško iratranda naujųbūdų vėžiuidiagnozuoti irgydyti. Todėl tikėkimės, kad ši XXIa. marą sugebėsime įveikti ir ateityje tai bus nebe tokia pavojinga liga.

Žmonės, kurie serga šia liga.
Iš ties dėl šios ligos prarandame daug artimų žmonių, draugų, pažįstamų. Svarbiausia išgirdus apie šią ligą, nereikia nusigręžti nuo jų, reikia būti su jais kartu, palaikyti juos, kad jie žinotų jog jie nėra vieni, kad jiems nereikės visko ištverti kartu. Taip pat nereikia niekada nuleisti rankų ir tikėtis blogiausio išgirdus apie šią ligą. Nes ją galima įveikti.
O žmonės, kurie serga šia liga, dažniausiai puola į depresiją, praranda viltį ir norą gyventi, dėl to, kad šiuolaikinė visuomenė (ypač Lietuvoje) yra per daug šviečiama apie šią ligą, visuomenė per mažai apie ją žino, kad galėtų iš karto pasiryžti kovoti su ja. Tačiau iš žmonių, kurie serga šia liga, turime mokintis gyventi, turime mokintis būti žmonėmis, nes iš mano sutiktų žmonių niekas taip gerai nežino kaip reikia gyventi ir kokiais reikia būti, kaip tie, kurie yra susidūrę su šia liga.

Rūpinkitės savo sveikata, nes tai yra pats brangiausias mūsų turtas.

Filmas šia tema: Arūnas Mitelis "Prieš parskrendant į žemę".

15 Komentarai

  1. Renkiesi rimtas temas ir man tai patinka. Nereikia bijoti kalbėti apie tai, kas yra ne taip paprasta..

    Žinai savo vertę ir ją įrodai. Ir nesvarbu, jog komentatoriai tingi išsakyti savo nuomonę. Esi labai gera. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gerai rašai, man patiko tik turiu vieną BET. Straipsnyje pasigedau... Pradžios?? Taip. Tu iškarto pradėjai eiti prie temos. O man norėjosi kažko, iš ko galėtume suprasti apie KĄ tavo straipsnis:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Malonu, kad jums patiko : )
    O šiaip, dar prieš pradedant rašyti, žinojau, kad šis įrašas nebus labai skaitomas, nebus populiarus ir gausiai komentuojamas. Tačiau man tai nėra svarbu. Man svarbiausia informuoti žmones apie tai apie ką informacijos trūksta šiuolaikinei visuomenei. Ir jei ne visi, tai daugelis mano temų bus tikrai rimtomis temomis, kadangi nematau reikalo kalbėti apie tai, kas ir taip yra visiems aišku . : )
    Turime išmokti kalbėti apie rimtus dalykus, ko šiais laikais visi tikrai bijo. Atrodo, kad jei nešneki apie tai, tai to ir nėra, tačiau taip nėra. : )

    AtsakytiPanaikinti
  4. O dėl pradžios, tai sutinku, jos trūksta, kitą kartą tikrai bus. : )

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rimtas straipsnis, bet tikrai labai geras. Nuo pradžių galvojau, kad bus neįdomu, bet skaitydama vis toliau, supratau, kad tai labai gera tema rašyti ir tikrai, bent mano dėmesį, tikrai patraukė. Tikiuosi sulaukti tokių straipsnių daugiau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na bent jau iš manęs tokių straipsnių tikrai sulauksi daugiau : )

    AtsakytiPanaikinti
  7. Įdomu paskaityti apie tai apie ką retai blog`uose išvysi, nors tai labai aktualu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tema aktuali, bet apie tokias temas bijoma šnekėt. : )

    AtsakytiPanaikinti
  9. Rimta tema. Labai. Man patiko, kad drąsiai ėmeisi tokios temos ir net nesuabejojai. Šaunuolė, tikra. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Net nežinau dėl ko turėjau suabejoti : )

    AtsakytiPanaikinti
  11. Is tiesu labai rimtas dalykas. Nesu tokiu medicininiu straipsniu fane, apskritai stengiuosi ju nepastebeti, arba greiciau praversti, nes baisiai nemegstu visko kas susije su ligomis. Bet labai sveikinu autore uz drasa ir ryzta :) Na, mano nuomone tikrai naudingas straipsnis, bet ateityje noretusi kazko linksmesnio ir ne tokiomis liudnomis temomis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na iš ties manau, kad reikia kalbėti ne tik linksmomis temomis, tačiau ir rimtomis : )
    O tu tiesiog patvirtinai mano teiginį, kad dauguma žmonių bando ignoruoti tokius dalykus, manydami, kad tai tiesiog dings. : )

    AtsakytiPanaikinti
  13. Na, tikrai nebandau ignoruoti, man tiesiog nepatinka viskas, kas susije su medicina. Net negaliu ziuret kaip kitam zmogui skiepa leidzia, man tai labai baisu.Tikrai nemanau, kad tai dings, nes ir pazystamu ir giminiu tarpe yra serganciu sia siaubinga liga. Tiesiog stengiuosi kuo maziau gadinti sau nuotaika, nes tikrai nesmagu skaityti tai kas kelia kazkoki rupesti. Tikrai nenoriu izeisti autores (tuo labiau, kad studijuot zada medicina) bet cia tik mano nuomone :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Atsiprašau, tiesiog iš pradžių nesupratau normaliai ką norėjai pasakyt dėl to neskaitymo mediciniškom temom : )
    Pilnai tave suprantu, kodėl neskaitai tokių straipsnių. : )

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aš tai vpš nieką čia nesuprantajuš. ;DD

    AtsakytiPanaikinti