Mados vėjai bėgant metams


Sveikos!

Šiandien nuspręndžiau rašyti tema kuria anksčiau niekada neteko rašyti. Bevartant senus mados žurnalus, ir stebintis tuo metu madingais drabužiais kilo mintis parašyti apie madą - tiksliau jos istoriją ir raidą nuo 1960-tųjų iki dabar.


Mada, kaip ir laikas, nestovi vietoje, keičiasi žmonių požiūris į drabužius, madą ir patį pasaulį. Mados kaitai įtakos turi ir tuo metu garsūs dizaineriai, mados ikonos. Pasaulis seka tuo ką mato ant podiumo ir televizijos ekrane. Mada yra nepastovus dalykas - nusipirkus madingas kelnes po mėnesio jos galbūt jau bus atgyvena, o drabužiai kurie buvo nešiojami prieš 10 metų dabar gali atrodyti tragiški. Tačiau niekuomet neverta išmesti drabužių, kurie neatitinka dabar įsivyravusių standartų - mada, nors ir palaipsniui kisdama, eina ratu - sugrįžta tendencijos, vyravusios prieš 20 - 30 metų. Taigi kaip keitėsi mada bėgant metams?


60-taisiais vyrų aprangai ir šukuosenoms didžiausią įtaką darė Bitlai, o moterų - prezidentienė Žaklina Kennedy. Tais laikais madingos buvo nedidelės velvetinės suknelės neriniuotomis apykaklėmis ir rankogaliais, tai pat suknelės ilgomis rankovėmis, dėvimos prie raštuotų pėdkelnių, plunksniniai Boa ir korsetai pabrėžiantys moteriškumą. Iki 6 dešimtmečio pabaigos buvo rengiamasi kukliai ir santūriai, bet tada į madą, tarsi spalvų uraganas įsisuko hipiškas stilius.


70-taisiais išpopuliarėjo ne tik hipiškas, bet ir Disco stilius - ekstremaliai platėjančios kelnės, ryškiaspalviai, blizgantys audiniai, suknelės iki žemės, gėlių motyvai. Moterys emė drąsiau vilkėti kelnes, kas anksčiau buvo priimtina tik vyrams. Būtinas atributas prie platėjančių kelnių - batai su platforma. 70-taisiais madingiausia spalva buvo įvairių atspalvių žalia.







80-taisiais mados revoliuciją sukėlė atsiradęs MTV kanalas. Vaikinai augino ilgus plaukus, visaip juos rietė ir garbanojo, o tarp merginų buvo populiarios trumpų plaukų "pūstos" šukuosenos. Iš drabužių galima paminėti tuo metu madingus plačiapečius švarkus, mini sijonus, milžiniškus auskarus (jei jie nesiekia pečių, vadinasi yra per maži), pirštines be pirštų ir žinoma "parašiutines" kelnes, kurios buvo platesnės už bulvių maišą.







90-taisiais jaunimo madai darė įtakos sunkusis metalas ir hip-hopas. Vaikinai nešiojo iki pusės užpakalio nusmukusias kelnes, atvirkščiai uždėtas kepures su snapeliu, tarp merginų buvo populiarūs platėjantys, plėšyti džnisai, platūs marškinėliai. Vyravo neoninės spalvos, medžiagos buvo lateksinės, blizgančios. Pankų ir gotų stilius pasiekė aukščiausią populiarumo tašką. Taip pat išpopuliarėjo odiniai ir džinsiniai švarkai.






2000-tieji mados pasauliui atnešė sportines kelnes su užrašais ant užpakalio,ilgus paltus ir lietpalčius, siaurus džinsus,  cheminį sušukavimą su smulkiomis garbanėlėmis ir visam laikui nusinešė į užmarštį platėjančias kelnes. Aprangoje atsisakyta ryškių spalvų, pompastiškumo ir blizgių audinių, pirmenybė vėl imta teikti elegancijai ir rafinuotumui.90-taisiais buvo madingas ryškus makiažas ir įdegis, priklijuojamos blakstienos ir dažyti plaukai, o prasidėjus naujam amžiui imta vertinti natūralumas.









2010-taisiais išpopuliarėjo vintažas, militaristinė apranga ir jos detalės, permatomi audiniai, o jaunimo tarpe paplito "hipsterių" ir aviatorių akiniai, Ugg'ai, spalvoti džinsai, micro (labai trumpi) sijonai ir t.t. Manau apie šį laikotarpį daug pasakoti nereikia, nes jis dar tik prasideda ir mados tendencijas galima sekti ir stebėti :)





Informacija - Vikipedija
 Tiek šįkart, tikiuosi patiko :)

1 Komentarai

  1. Trumpai, bet įdomiai. Man patiko, ir dar tos nuotraukos sugrąžino į tuos laikus... Blemba, ką tik prisiminiau kaip matematikos mokytojas pasakojo kaip seniau vaikinai ir vyrai turėjo ilgus plaukus... :D

    AtsakytiPanaikinti