Miegas - vienas svarbiausių dalykų žmogui



Sveiki. Tai pirmasis mano straipsnis šiame blog'e. Prasidėjo nauji mokslo metai ''įsijungti'' į mokyklos rėžimą ne taip jau lengva, tad nutariau parašyti apie miegą, koks jis svarbus žmogui, kas vyksta, kai mes miegame :) Tad tikiuosi straipsnis jums patiks! Gero savaitgalio! ;) 




 Žmogus bemiegodamas praleidžia beveik trečdalį savo gyvenimo. Miegas yra ramybės būsena, poilsis, turintis daug įtakos netik organizmo savijautai, bet ir nuotaikai, darbingumui. Miego metu atsijungiama nuo išorinio pasaulio signalo, kadangi smegenys privalo įvertinti ir apdoroti ne miego metu gautą informaciją.

10 priežasčių, dėl kurių verta išsimiegoti:


1. Būsite daug darbingesni. Galėsite nuveikti daug daugiau darbų.
2. Nekamuos galvos ar stuburo skausmai.
3. Geresnė atmintis. Kai smegenys tinkamai pailsėjusios, jos geriau priima informaciją.
4. Būsite mažiau irzlus ir paniuręs. 
5. Pagražės oda. Taps gražesnė bei skaistesnė.
6. Tinkamai pailsėjus, lėtėja organizmo senėjimo procesai. 
7. Miegas stimuliuoja vaikų ir paauglių augimo procesus.
8. Saugiau atliksite sudėtingesnius darbus.
9. Užtikrinsite visų vidaus organų atsinaujinimo procesus, pagerės savijauta.
10. Gulint taisyklingai ir ant tinkamo pagrindo, mažėja osteochondrozės vystymasis.


 Miego fazės

xx a. viduryje nustatyta, jog miegas kaip koks mėnulis - turi fazes. Deja, ne keturias, o tik dvi.

Pirmoji fazė - vadinama lėtuoju miegu. Iš pradžių apima snaudulys, vėliau žmogus vis kiečiau ir kiečiau įminga. Sumažėja reakcijos į dirgiklius, sąmoningumas. Miegant šia faze sapnuojama retai. Retkarčiais išlieka nesąmoningos psichinės veiklos: vaikščiojama, arba tiesiog kalbama per miegą. Pažadinti šioje fazėje žmonės neigia miegoję, nors iš tiesų miegojo.


Antroji fazė - vadinama greituoju arba paradoksiniu miegu. Šis miegas yra kietas, nors nesąmoningos veiklos reiškinių taip pat pasitaiko. Šios fazės metu daug sapnuojama, būdinga ryškūs sapnai ir turinys.

Miego sutrikimai

Bene didžiausia miego liga, sutrikimas, yra nemiga. Miegas sutrinka dėl aktyvios protinės veiklos, emocijų, įtampos, streso. 


Keletas patarimų, kaip vėl atrasti nakties ramybę:


*Eiti miegoti tada, kai labiausiai atitinka Jūsų miego poreikį.

*Neapkrauti skrandžio maistu. Jei jau labai norisi valgyti, patartina išgerti stiklinę šilto pieno su šaukšteliu medaus.

*Prieš užmiegant nusiraminti. Konfliktai, pykčiai ar nerimas trukdo miegoti.

*Nežiūrėti siaubo, kriminalinių ar kitų siaubą, baimę keliančių filmų bei laidų prieš miegą. Tai netik gali padėti neužmigti, bet taipogi prišaukti ne pačius gražiausius sapnus.

*Pasirūpinti, kad kojos būtų aprūpintos šiluma. (nes šąlant kojoms, sunkiau užmiegama). Geriausia apsimauti šiltas kojines, ar prieš miegą pasidaryti karšto vandens vonelę.

*Taip pat raminančiai veikia čiobrelių, apynių spurgų, ramunėlių arbata.



   

3 Komentarai

  1. Labai gerą temą pasirinkai! Tik reikėjo dar parašyti, ką daryti jei kankina nemigą ir pnš. Manau būtu daug kam pravertę (na aišku ir man...). :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Eve Lyn - parašiau ;) ''kaip atrasti nakties ramybę'' :D deja, nemiga ir mane kankina... :/ man tai padeda apynių spurgų arbata :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nors problemų su miegu neturiu, vistiek naudingas straipsnis :)

    AtsakytiPanaikinti