Noliferizmas- šiuolaikinių vaikų liga

Sveiki, aš labai atsiprašau, kad buvau labai neaktyvi, tiesiog paprastas pasiteisinimas- mokykla ir popamokinė veikla, šie du dalykai mane taip išsunkia, kad nėra laiko parašyti normalaus straipsnio, todėl pasistengsiu atrasti laiko ir neapleisti laiko.
Šiandien nusprendžiau parašyti straipsnį apie baisią „ligą“, kurią dažniausiai pasigauna šių laikų vaikai arba paaugliai, kurie ilgai sėdi prie kompiuterio.
Pati sąvoka, atklydusi iš angliško posakio no life, kuris reiškia nėra gyvenimo. Nolifer` iai yra žmonės, kurie priklausomi nuo kompiuterio ir kompiuterinių žaidimų, šie žmonės dažniausiai neina susitikti su draugais, neturi savo asmeninio gyvenimo, taip sakant yra visiškas niekas.
Kodėl kompiuteris taip sugadina žmones? Turbūt daugeliui kyla toks klausimas, todėl bandysiu į jį atsakyti. Galima sakyti, jog prie to pripratina patys tėvai, nuo pat mažens vaikui jau nebepatinka žaislai, jis mieliau renkasi kompiuterį, na, nieko blogo, jei prie kompiuterio pradeda sėdėti vaikas nuo 9 ar 10 metų ir jei sėdi neilgai. Bet šiais laikais viskas kitaip, vaikai sėdi prie kompiuterio nuo 5-6 metų, nerūpestingiems tėvams tai netrukdo, kaip tik vaikai netriukšmauja ir netrukdo tėvams, nes yra užsiėmę kompiuteriniais žaidimais. Toliau vaikai pradeda norėti sėdėti ilgiau, bet nevisiems pasitaiko kompiuterio priklausomybė. Ji taip pat atsiranda ne vien žaidžiant kompiuterinius žaidimus, visai neseniai atkeliavo socialiniai tinklalapiai: facebook, twitter, myspace ir t.t... Nuo jų irgi galima pasidaryti priklausomam. Bet dažniausiai pasitaiko žaidžiant įvairius žaidimus.


Ligos simptomai:

  • Kompiuteris neišjungiamas, atsiranda visokios priežastys, dėl kompiuterio išjungimo.
  • Kasdieninė veikla perkeliama prie kompiuterio.
  • Poreikis laisvalaikį praleisti prie kompiuterio.
  • Nenoras susitikti su draugais, ar giminėmis.
  • Laiko nekontroliavimas praleidžiant prie kompiuterio.
  • Pakitęs dienos/nakties ciklas.



Kas serga/ gali susirgti šia liga?
Kompiuterio priklausomybe pavojus susirgti gresia žmonėms, dažniausiai vyriškos lyties, 14-20 metų, turinčių, arba išvis neturinčių draugų. Mažiausias pavojus kyla moterims ir merginoms.


Kaip gydyti?
Sergančio žmogaus negalima vadinti nepagarbiais žodžiais, negalima įžeidinėti jo pomėgio kompiuteriui, nes jis dar labiau įniks į kompiuterį. Dažniausiai tokiems žmonėms patinka bendrauti, tai ir reikia su jais daryti, sergantysis turi suprasti, kad ši priklausomybė yra tik laikina ir ji kada nors baigsis.

Keletas video, kurie kelia ir juoką ir susirūpinimą šiuolaikiniais vaikais ir paaugliais:








Štai tiek norėjau pasakyti. Linkiu jums gero sekmadienio ir nesugeskite prie kompiuterių :)

2 Komentarai

  1. Nuotraukos tai tikrai cool :D O straipsniai šiaip, visai nieko :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gana aktuali tema parinkta :) patiko.

    AtsakytiPanaikinti