Įdomi fotografija



Sveikos :)

Tikriausiai tarp mūsų skaitytojų yra nemažai mėgstančių fotografuoti, norėjau sukurti straipsnį šia (arba bent jau panašia) tema.Manau dažniausiai akis kliūva už neįprastų, įdomių nuotraukų. Tiesą sakant, kuo fotografavimo technika keistesnė, tuo daugiau dėmesio ji sulaukia. Taigi pateikiu keletą įdomių fotografijos techinkų:

Wigglegram'a

Šią fotografijios rūšį 2002-taisiais metais išrado dizaineris Jim Gasperini. Tuomet jis į savo svetainę įkėlė 8 eksperimentinius gif'us, kuriuose sukombinavo kelias nuotraukas, nufotografuotas iš skirtingų kampų. Jos iš karto sulaukė milžiniško populiarumo. Kuo tokios nuotraukos ypatingos? Jos yra .gif pavidalo ir tai leidžia sukurti gilumos arba 3D įspūdį. Kaip tai padaroma? Tam reikia 3-4 fotoaparatų. Juos sulygiavus vieną prie kito, nufotografuojama. Vėliau kompiuterio pagalba sukuriamas gif'as.








Sinemagrafija




Sinemagrafija - tai šiek tiek mažiau negu video, bet žymiai daugiau negu tiesiog foto. Tai - paveikslėliai,šiek tiek panašūs į Wigglegram'as, tačiau jais siekiama sukurti ne gelmės bet judėjimo įspūdį. Tokiose nuotraukose įamžinamas judesys (dažniausiai vienos detalės). Terminą "Sinemagrafija" pirmą kartą 2011-taisiais metais panaudojo Niujorko mados fotografas Jamie Beck, patalpinęs šią mados fotografiją savo blog'e.








Daugiakadrinė fotografija

Daugiakadrinė arba nuosekli fotografija - tai fotografavimo technika, kai objektas fiksuojamas viso judėjimo metu atskirais kadrais. To dėka nuotraukoje atsiranda judėjimo efektas. Ypač įspūdingai atrodo sporto nuotraukos.

















Nuotraukų spalvinimas

Ne visiems patinka juodai baltos nuotraukos ir net kai fotografija dar tik skynėsi kelią į kasdienį gyvenimą, žmonės jau buvo susirūpinę tuo, kaip perteikti spalvotą vaizdą. Pavyzdžiui, įvairūs leidiniai tam tikslui turėjo specialų dailininką, kuris labai kruopščiai atkurdavo visas spalvas. Naujas šios technikos etapas prasidėjo su Photoshop ir kitų grafinių redaktorių atsiradimu. Dabar entuziastai bando nuspalvinti įvairias nespalvotas nuotraukas. Tiksliai atkurti spalvų neįmanoma, todėl jie pasitelkia vaizduotę ir interpretuoja jas savaip. Ypač įdomu žiūrėti į nuspalvintas istorines fotografijas, tai suteikia istorijai tikrumo jausmą, galymybę pažvelgti į viską fotografo akimis.














"Pinhole" fotografija

Kiekvienas besidomintis fotografija yra susidūręs su terminu camera obscura arba kitaip pinhole. Išvertus iš lotynų kalbos reikštų tamsus kambarys. Tai yra pats seniausias fotografijos metodas. Šį prietaisą dailininkai ir architektai naudojo tiksliems piešiniams ar matavimams daryti. Per skylutę įeinantis šviesos spindulys ir krentant ant kitos sienos sukuria išorinio vaizdo projekciją, kurią dailininkai galėdavo detaliai ir tiksliai perkopijuoti.  Būtent štai tokį prietaiso detalų aprašymą apibrėžė žymiausias italų architektas ir tapytojas- Leonardo‘as da Vinci‘s (Leonardo da Vinci) .

  Iš pradžių camera obscura buvo taikoma tik praktinėje veikloje, o apie fotografiją, meno prasme, suvokimo nebuvo.1826 metais pasirodė pirmoji pasaulyje fotografija. Tai Prancūzijos kaimo vaizdelis, kurį Joseph‘as Nieps‘as  perkėlė ant plonos alavinės plokštelės. Nuotraukos išlaikymas siekė net apie aštuonias valandas.

Nors šiais laikais yra daug tobulesnių fotoaparatų - skaitmeninių veidrodinių ir t.t., bet Pinhole fotografija vis dar gana populiari. Tikriausiai taip yra dėl jos autentiškumo ir nenuspėjamumo.





Šviesos fotografija

Turbūt daugeliui teko matyti vadinamąsias "šviesos nuotraukas" arba "šviesos graffiti". Šiuo būdu pagaminamos itin įdomios nuotraukos verčia susimąstyti, kaip gi jos padaromos? Pasirodo, viskas ne taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tereikia žibintuvėlio ir fotosparato su uždelsto fotografavimo funkcija.  Kambarys užtemdomas, fotoaparatas įjungiamas, o fotografas priešais jį tiesiog piešia ore įvairias figūras ar tiesiog linijas. Kuo lėčiau žibintuvėlis judinamas, tuo storesnė linija išgaunama.







Tiek šįvakar, labanakt :)

5 Komentarai

  1. Labai labai patiko :) Šaunuolė. Tikrai apie daugelį dalykų net nežinojau. :D Daugiau tokių straipsnių ir blogas vėl atgis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Omg, visada galvojau, kaip yra padaromi tokie 3D efekto gif'ai. Nerealu! Dar tokių straipsnių! :o

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai įdomus straipsnis, ypač paskutinis :)

    AtsakytiPanaikinti