Kaip pasirinkti savo ateities kelią?

LAURINTA


Labas :) Šiuo metu esu dešimtokė, manau, šie metai vieni sunkiausių. Kodėl? Todėl, kad reikia mąstyti kokios ateities nori, rinktis pamokų lygius ir galvoti, ar tinkamai pasirinkai. Tačiau ką daryti, jei visiškai nenumanai kaip tą ateitį planuoti? Aš tai dariau galima sakyti "kaip šovė į galvą", o tai nėra labai gerai. Iš pradžių maniau, kad tai bus super lengva, tačiau pradėjau maišytis, nebesusigaudžiau kuo noriu būti, net nebesupratau kas man patinka, ir neįvertinau savo galimybių. Pasiklydau. Nepasiklyskit ir jūs :)

Mokiniai susiduria su trimis svarbiausias klausimais:
Kuo noriu būti? 
Ką noriu mokytis?
Ką noriu dirbti?


Pirmiausia turi pažinti save. Kaip?
Pasiimk popieriaus lapą, jame surašyk viską kas tau patinka, bei ką mėgsti veikti. 
Nueik pas tėvus ir pasidomėk, kokioje profesijoje jie tave įsivaizduoja.
Mokytojai taip pat tave visai neblogai pažįsta, galbūt reikėtų paklausti ir jų nuomonės?
Nepamiršk ir draugų, paklausk kokia specialybė tau tiktų. 
Būtų neblogai visas išgirstas mintis užsirašyti. Taip pat gali paieškoti internete asmenybės testų. Štai keli jų: pirmasis , antrasis , trečiasis . 

Dabar, kai jau pažįsti save, gali nerti į specialybių pasaulį. Pasidomėk, kokios specialybės egzistuoja, nustebsi, kiek daug jų dar nežinojai. Peržvelk savo užrašus, ir po truputį rink informaciją kokiai specialybei tau patinkanti veikla ir tavo savybės tinka. Tikriausiai jų bus ne viena ir ne dvi. Kuo daugiau - tuo geriau.



Jeigu turi dar laiko iki to savo pasirinkimo įtvirtinimo, gali savanoriauti, atlikti kokią nors nemokamą praktiką, ar kur nors įsidarbinti vasarai. Tai bus veiklos, kuriuose išbandysi savo jėgas, galbūt dar labiau pažinsi save ir susirasi daugiau patinkančių profesijų, taip pat tikriausiai, daugumą išbrauksi.

Dabar atėjo laikas pasidomėti profesijomis. Aprašymų gali rasti internete. Vėliau įsijunk youtube ir pažiūrėk vaizdo medžiagas apie profesijas kurios tave domina. 


Kai jau susiradai profesijas kurios tau tikrai įdomios ir tinkamos, paieškok progų jas išbandyti, galbūt draugų tėvai, ar giminės, ar šiaip, pažįstami žmonės dirba šį darbą ir sutiktų vienai dienai tave priimti praleisti dieną toje darbo aplinkoje.



Svarbu pasirinkti teisingai, nes jei darbą mėgsi ir tikrai dėsi į jį pastangas, gali pasiekti labai daug bet kokioje profesijoje.

Tai filmukai, kurie galėtų tau padėti:

pirmas
antras
filmukai apie profesijas



Taip pat labai svarbu ieškoti universitetų ar kolegijų ne pačią paskutinę minutę. Turi tiksliai žinoti, kokių stojamųjų egzaminų reikia, kokių balų ir panašiai. Galima netgi parašyti ir pasiklausti detalesnės ir aiškesnės informacijos. Atvirų durų dienos taip pat nėra šiaip sau sugalvotos, jei turi galimybę, būtinai apsilankyk. Daug informacijos, universitetų ir kolegijų rasi tikrai žinomame tinklalapyje lama bpo, bei pažiūrėk filmuką kaip išsirinkti mokymosi vietą čia.

Svarbiausia nebijoti domėtis, klausti, ieškotis ir bandyti. Kuo ankščiau pradėsi tuo rūpintis, tuo mažiau nervų reikės vėliau.

SĖKMĖS :)

Šiuo metu TD bloge renkamas aktyviausias skaitytojas. Komentuok šį straipsnį, gauk 1 tašką, dalyvauk rubrikoje, gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu ir laimėk 5 litų sąskaitos papildymą! Daugiau informacijos - ČIA




5 Komentarai

  1. Labai patiko. Ypač patiko tinklapių paminėjimas, kadangi daugelio iš jų nežinojau. Ačiū... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man straipsnis patiko, viskas taip išsamiai... Spaudžiu visas tris knopkes! Ačiūū

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, merginos :) abejojau dėl šito straipsnio, bet džiaugiuosi, kad nenusivažiavau labai :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. kadangi mano mokykloje buvo net kelios paskaitos apie tai, viską žinojau. :) Bet šiaip, ačiū.

    AtsakytiPanaikinti